Miliardarul Roman Abramovici (55 de ani) a transformat-o pe Chelsea într-o echipă de top, dar războiul din Ucraina îl obligă pe omul de afaceri rus să renunțe la clubul din Premier League. Tackle.ro vă prezintă moștenirea pe care Abramovici o lasă pe Stamford Bridge.
În dimineața zilei de 24 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin (69 de ani), a ordonat soldaților să înceapă invazia asupra Ucrainei. Au trecut patru săptămâni de la acel moment, iar milioane de oameni au avut de suferit. Mii de civili și soldați și-au pierdut viața pe frontul din Ucraina, iar peste 3 milioane de cetățeni s-au refugiat în România, Ungaria sau Polonia.
Războiul declanșat de Putin a șocat întreaga lume, iar imaginile difuzate la televizor și pe rețelele de socializare sunt de-a dreptul oribile. Războiul ne-a oferit orașe distruse, drumuri bombardate și civili nevoiți să-și lase toată viața în urmă și să fugă din calea rachetelor. „Operațiunea militară specială” a Rusiei nu a rămas nepdepsită, iar țările din vestul Europei, alături de Statele Unite ale Americii, au dictat sancțiuni foarte dure.
În scurt timp au apărut și sancțiuni în lumea sportului, nu doar pe plan economic și politic. FIFA și UEFA au exclus echipele rusești din cupele europene, iar finala Champions League a fost mutată de la Sankt Petersburg, la Paris. Mai mult decât atât, naționala Rusiei a fost descalificată din barajul pentru Campionatul Mondial din Qatar.
Abramovici a scos Chelsea la vânzare după izbucnirea războiului din Ucraina
Să revenim la Chelsea. Roman Abramovici a anticipat că sancțiunile impuse Rusiei ar putea să afecteze și clubul londonez, întrucât el este unul dintre apropiații lui Vladimir Putin. În acest context, Abramovich a anunțat că se retrage de la conducerea clubului, pentru a proteja echipa. Ulterior, miliardarul a emis un comunicat de presă în care a anunțat că scoate la vânzare clubul Chelsea, deoarece situația devine din ce în ce mai gravă. Prețul? Circa 2 miliarde de euro.
Mai mult decât atât, Abramovich a promis că toți banii încasați de pe urma vânzării clubului Chelsea vor fi donați victimelor războiului din Ucraina. Patronul de pe Stamford Bridge a fost primul om influent din Rusia care a pronunțat cuvântul „război” atunci când a vorbit despre intervenția trupelor rusești în Ucraina.
Tackle Show #198: Chelsea în impas înaintea etapei 29 din Premier League
Chiar dacă prețul pare uriaș și imposibil de achitat, există mai multe persoane dispuse să preia controlul la Chelsea! Presa din Anglia a scris că favorit să devină noul patron al clubului este Muhsin Bayrak, unul dintre cei mai bogați oameni din Turcia. Acum vă propun să ne îndreptăm puțin spre anul 2003, anul în care soarta lui Chelsea s-a schimbat.
Cum a devenit Roman Abramovich patronul lui Chelsea
Roman Abramovich a preluat clubul Chelsea în iunie 2003. Omul de afaceri din Rusia a plătit în jur de 169 de milioane de euro pentru a cumpăra echipa de la Ken Bates, fostul proprietar.
Bates a cumpărat Chelsea în 1982 pentru prețul simbolic de o liră sterlină! La acel moment, Chelsea se afla într-o situație extrem de dificilă și locuitorii din zona stadionului Stamford Bridge voiau ca echipa să părăsească zona. Era o presiune foarte mare la acel moment pentru ca arena să fie demolată și în locul ei să fie ridicat un complex de vile.
Ken Bates a ajutat-o pe Chelsea să rămână pe Stamford Bridge, iar stadionul nu a fost demolat. Ulterior, Chelsea a devenit unicul proprietar al arenei.
Antrenorul lui Chelsea din 2003, Claudio Ranieri, a povestit recent cum a ales Roman Abramovich să investească pe Stamford Bridge:
„Abramovich era tânăr și entuziasmat. Pe atunci era ca un copil la locul de joacă. A mers la meciuri, a zburat la partidele din deplasare.
Abramovich a cumpărat Chelsea pentru că am învins Liverpool în ultima rundă a sezonului 2002/2003 și am obținut calificarea în UEFA Champions League. Fără el, Chelsea ar fi avut o altă poveste,” a spus Ranieri, conform Sportskeeda.
Roman Abramovich a fost acuzat în 2003 că a cumpărat clubul Chelsea pentru ca Vladimir Putin să aibă o cale de acces în Marea Britanie. Abramovich este un apropiat al președintelui Putin, dar acele acuzații nu au fost niciodată validate.
Chelsea a cucerit 21 de trofee în era Roman Abramovich
Războiul din Ucraina marchează finalul erei Abramovich pentru Chelsea. În cei 19 ani sub comanda rusului, londonezii au câștigat 21 de trofee: 5 titluri în Premier League, 5 Cupe ale Angliei, 3 Cupe ale Ligii Angliei, 2 cupe Community Shield, 2 trofee UEFA Champions League, 2 trofee UEFA Europa League, 1 Supercupă a Europei și 1 Campionat Mondial al Cluburilor.
Adrian Mutu a fost printre primele transferuri de top realizate de Roman Abramovich la Chelsea. În august 2003, Mutu a fost cumpărat de la Parma în schimbul a 19 milioane de euro. După scandalul „cocaina”, actualul antrenor al Rapidului a ajuns să fie considerat unul dintre cele mai proaste transferuri făcute vreodată de Chelsea.
Chelsea s-a transformat total în cei 19 ani în care Roman Abramovich a controlat clubul. Deținătoarea trofeului Champions League valorează în prezent 7 miliarde de euro. Visul lui Abramovich a fost să transforme Chelsea într-un club de elită, de nivelul lui Real Madrid sau Manchester United.
Datorită succesului din acest secol, Chelsea a ajuns pe locul 4 în topul celor mai titrate cluburi din Anglia. Londonezii au în vitrine 34 de trofee. Podiumul este ocupat de Arsenal (34 de trofee), Manchester United și Liverpool (fiecare cu câte 66 de trofee).
VIDEO: Evoluția stadionului Stamford Bridge
Roman Abramovich, mesaj de adio pentru Chelsea
Roman Abramovich a emis un comunicat oficial prin care a anunțat că scoate la vânzare clubul Chelsea, ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina:
Nu a fost niciodată despre afaceri sau despre bani pentru mine, ci despre pasiune pură pentru joc și club. Mai mult, i-am transmis echipei mele să înființeze o fundație caritabilă, iar tot profitul net obținut în urma vânzării va fi donat. Fundație va veni în ajutorul tuturor victimelor și a războiului din Ucraina.
Vă rog să înțelegeți că a fost o decizie incredibil de greu de luat și mă doare să mă despart de club în acest mod. Oricum, chiar cred că așa este cel mai bine pentru interesul clubului.
Sper să pot vizita Stamford Bridge o ultimă dată pentru a-mi lua la revedere de la voi toți în persoană. A fost un privilegiu de o viață să fiu parte din Chelsea FC și sunt mândru de toate realizările noastre. Chelsea Football Club și suporterii vor fi mereu în inima mea. Mulțumesc, Roman.
Cele mai scumpe 10 transferuri realizate de Abramovich la Chelsea
- Romelu Lukaku – de la Inter, pentru 113 milioane de euro (2021)
- Kai Havertz – de la Bayer Leverkusen, pentru 80 milioane de euro (2020)
- Kepa Arrizabalaga – de la Athletic Bilbao, pentru 80 milioane de euro (2018) rămâne cel mai scump portar din istoria fotbalului!
- Alvaro Morata – de la Real Madrid, pentru 66 milioane de euro (2017)
- Christian Pulisic – de la Borussia Dortmund, pentru 64 milioane de euro (2019)
- Fernando Torres – de la Liverpool, pentru 58,5 milioane de euro (2011)
- Jorginho – de la Napoli, pentru 57 milioane de euro (2018)
- Timo Werner – de la RB Leipzig, pentru 53 milioane de euro (2020)
- Ben Chilwell – de la Leicester, pentru 50,2 milioane de euro (2020)
- Mateo Kovacic – de la Real Madrid, pentru 45 milioane de euro (2019, după un sezon în care a evoluat sub formă de împrumut)
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.