După ce în ultimul timp am văzut tot mai des din partea portarilor cum încearcă înainte de un penalty să încurce sau să scadă capacitatea de concentrare a executantului, IFAB a prezentat un nou set de reguli pe care fotbaliștii trebuie să le respecte.

International Football Association Board a adăugat, de la 1 iulie 2023, o nouă serie de interdicții pentru portari în timpul executării unei lovituri de la 11 metri.

Cel mai recent exemplu este cel al lui Emiliano Martinez în timpul finalei Campionatului Mondial din Qatar. Portarul argentinian chiar a primit un cartonaș galben după ce a aruncat mingea cu care Tchouameni se pregătea să execute penalty-ul.

Portarul Argentinei, Martinez, preia mingea în momentul în care Tchouameni se îndreaptă spre zona de pedeapsă.
Portarul Argentinei, Martinez, preia mingea în momentul în care Tchouameni se îndreaptă spre zona de pedeapsă.

Cele reguli noi la penalty

În manual de legi IFAB a fost specificat, la Legea 14, cea care este dedicată penaltiuri: „Clarificare că portarul nu trebuie să se comporte într-o manieră care să nu arate respect pentru joc și adversar, adică distragerea atenției în mod incorect de la lovituri.”

Portarul trebuie să rămână pe linia porții, cu fața la lovitura, între stâlpii porții, fără să atingă stâlpii porții, bara transversală sau plasa porții, până când mingea este lovită. Portarul nu trebuie să se comporte într-un mod care să distragă în mod incorect adversarul, de ex. întârzie executarea loviturii.

  • Atinge stâlpii porții sau plasele
  • Întârzierea executării penaltiul
  • Distrage atenția în mod nedrept a executantului
  • Nu arată respect executantului

Reacții puternice din partea portarilor

Portarul celor de la AC Milan, Mike Maignan a reacționat primul pe Twitter după noul set de reguli: „Noi reguli IFAB în 2026: Portarii trebuie să stea cu spatele întors. Dacă penaltiul este salvat, adversarul câștigă o lovitură liberă indirectă.”

Emiliano Martinez a declarat nu va fi deranjat de noile modificări. Când regulile au fost prezentate la începutul acestui an, Martinez a insistat că o să se adapteze.

Întotdeauna am spus că după Copa America, nu știu dacă o voi face din nou. Am salvat deja penaltiurile pe care trebuia să le salvez„, a spus Martinez.

Și acum mi s-a întâmplat același lucru, nu știu dacă o să mai salvez un penalty în următorii 20 de ani, poate nu, dar a trebuit la Copa America și la Campionatul Mondial. Am putut să salvez penaltiuri și să ajut echipa să câștige, asta îmi este suficient. Va trebui să ne adaptăm mereu la regulile moderne și la ce vrea FIFA, așa că nu va fi nicio problemă. Ne vom adapta.


Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Mihai n-a vrut să-și completeze profilul, așa că l-au completat colegii de redacție. Pasionat de cricket și oină, fan Margareta Pâslaru și Sofia Vicoveanca, entuziast al goblenului. Președintele fan-club-ului Shane Cojocărel. "Ianoși e regele miștoului cum Jean Pădureanu era regele blaturilor" - apreciere de Dan Dracea, din aprilie 2019.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *