Sunt conectat la fotbal din vara aceea nebună a lui 1994, când aveam 9 ani și bunicii își șopteau între ei orele meciurilor României de la World Cup pentru ca nepotul lovit de microb să nu-i audă. De când am Internetul să mă hrănească cu informații, am învățat cum să filtrez terrabiții de știri pe care umanitatea pasionată de fotbal le produce zilnic și vreau să las aici câteva idei despre transferuri din Premier League și, în general, din fotbalul mare.

Sursele sunt extrem de importante. Eu citesc fluxul de transferuri de la Sky Sports, pe cel de la The Guardian și pe cel al BBC-ului. Completez cu o listă de jurnaliști de sport (în general din Regat), pe care-i urmăresc pe Twitter. Niciodată nu voi crede și nu vă recomand nici măcar să băgați în seamă o informație care răsare din deșeuri precum The Sun, Mirror, Don Balon, 90min.com, 101greatgoals sau chiar goal.com. Evitați sursele obscure și pe cele care produc ficțiune în mod constant.

Știu un singur nume de jurnalist care nu se hazardează și dă informații precise: Guillem Balague, expertul Sky Sports pe fotbal spaniol. Chiar și el însă a greșit o dată, în ultima zi a ferestrei de transferuri din vara lui 2016, când l-a „transferat” pe De Gea la Real Madrid.

Majoritatea știrilor despre transferuri sunt speculații sau pure invenții. 

Să luăm un exemplu: presupusul transfer al lui Bellerin la Barcelona. Cam orice microbist pasionat de fotbalul din Anglia și mai ales fan Arsenal, știe că fundașul dreapta al lui Arsenal e un produs al academiei La Masia, fenomenala școală de fotbal catalană care i-a dat lumii, printre mulții alții, pe Iniesta și Xavi. De 6 ani a ajuns Hector Bellerin să joace pentru Tunari și de vreo 3 presa speculează că Barcelona vrea să-și repatrieze fostul elev, la 22 de ani, când încă mai are mult de crescut.

Așa se face că săptămâna asta, în aceeași zi, Sky Sports scria că Bellerin rămâne la Arsenal și că orice speculație de transfer e doar o invenție, pentru ca doar două ore mai tâziu să citeze un oarecare radio catalan care afirma că Barca s-a înțeles cu Bellerin… Două ore distanță între zvonuri și asta pe un canal respectabil!

De ce suntem tentați să credem într-un transfer al lui Bellerin la Barcelona? Pentru că există o poveste în spate, pentru că Arsenal a avut un sezon mai slab ca de obicei și pentru că Barcelona are nevoie de întăriri. Dacă un posibil transfer are sens, nu înseamnă că se și întâmplă!

Un alt exemplu relevant: presupusa plecare a lui Leandro Jardim de la AS Monaco. Managerul portughez era dat de Sky Sports și de majoritatea jurnaliștilor de pe Twitter ca plecat în prima ligă chineză (se vehicula un salariu comparabil cu cel al unui fotbalist din top 10 mondial), până când, trei zile mai târziu, Jardim și-a prelungit contractul cu echipa pe care a condus-o către primul titlul de campioană a Franței din ultimii 17 ani.

Cum deosebim un zvon inventat de o informație care are o bază de adevăr?

Ne filtrăm sursele: BBC rareori are derapaje, Sky Sports și The Guardian sunt tot pe acolo. Este esențial să înțelegem că presa online trăiește din publicitate și că nimic nu e gratis. Dacă utilizatorul nu plătește nimic pentru a citit știri, înseamnă că atenția lui e vândută prin publicitate și publisherul va face ORICE pentru a ne aduce și a ne ține pe site-ul lui. Secundele noastre se traduc în bani.

De aceea, uneori, chiar și deșeurile cu iz de senzaționalism vor fi preluate de giganții media în general serioși. Dacă Sky citează The Sun sau Don Balon sau un radio din Turcia… știrea e inventată.

În plus, dacă citiți despre un club ca Manchester United, că e interesat de 20 de jucători (cum e cazul zilele astea), întrebați-vă cum poate un profesionist ca Jose Mourinho să urmărească atâtea ținte. E absurd! În lumea reală fiecare club mare are 3-4 ținte principale și alte 3-4 variante de rezervă (vezi cazul recent cu interesul lui Liverpool pentru van Dijk, reflectoarele mutându-se imediat pe de Vrij, probabil varianta de rezervă a Cormoranilor.).

Pe pagina de Facebook Fani Premier League România filtrăm cu mare atenție conținutul, la fel și aici, pe site, în articolelele cu știri despre transferuri. Vă recomand să ne urmăriți sau chiar să vă alăturați comunității noastre!

PS: ne găsiți și pe Twitter!

Sursa foto: www.DanielGeey.com

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    5 replies on “Nu credeți tot ce citiți despre transferuri”