O alternativă la delicvența juvenilă: Hackney Wick FC, clubul londonez pentru care fotbalul e mai mult decât un joc

131 de crime au avut loc în ultimul an în Londra, cel mai ridicat număr din ultimul deceniu. 17 de oameni au fost înjunghiați mortal în Londra în 2019. 70% dintre cei cu vârste cuprinse între 8 și 24 de ani sunt expuși unei violențe grave o dată pe lună, conform celor mai recente date furnizate de autorități.

“It’s heartbreaking. These kids have lost all moral conscience and for me, the parents need to take more responsibility. Everyone is pointing fingers over the reasons but it starts at home sometimes. As a parent you should know where your child is if they are aged 11 to 16. You should know who they are with. I think parents need to take more responsibility.” (Bobby Kasanga)

Cu sărăcia, lipsa unei familii sau lipsa educației printre principalele cauze ale violențelor de pe străzile din Anglia, un grup de oameni din Estul Londrei încrearcă să ofere o alternativă. Ce face viața asta mai mișto e faptul că semne bune pot apărea de unde te aștepți mai puțin…

How do you shift the status-quo of an entire generation? What inspires influences and drives the passion of young men across the nation? Football. It’s the most popular game in the world. But for  most young people in UK and around the globe  it’s the most powerful iconic symbol. It’s a  culture, it’s a religion, it’s an ethos, it’s a way of life. You look at what football means to the people and you see football can break hearts, can bring people together. If you love it, it will always have you, it will always keep you there. It isn’t just a tool that can change your life, it can actually shape your life.” (Tackling Gangs: Can Football Save Our Streets?)

Bobby Kasanga, în tot răul și-un bine

Crescut pe străzile din East London, Kasanga n-avea nici 18 ani când a început să jefuiască oameni pe stradă sau să spargă magazine. Motivul?  Unul banal ați spune, dar câți alții nu încep la fel:

My brother was big in local gangs and was buying new trainers all the time. His were always box fresh. Me, I still had the same pair I’d had for two years. I wanted shoes like his. I wanted some of his status. Simple as that.”

Bobby Kasanga a fost prins și închis pentru 5 ani în 2007, a fost apoi eliberat condiționat după 4 ani, dar a revenit la vechile obiceiuri și avea să fie din nou prins de poliție și băgat în închisoare pentru încă 5 ani. Arestarea din 2011 avea să fie însă un adevărat wake-up call pentru londonez. În timp ce era deținut, Bobby a studiat și a obținut o diplomă de licență în domeniul criminologiei și a început să-și planifice o nouă viață departe de vechile obiceiuri. Una care ar putea chiar să ajute următoarea generație să nu facă greșelile pe care el le-a făcut.

Când era în închisoare Bobby a observat că fotbalul era singurul motiv de bucurie pentru el și ceilalți deținuți și că singurele momente în care nu erau conflicte și când paznicii nu sunau alarmele erau acelea în care cei închiși jucau fotbal. Folosind această idee ca inspirație, Bobby a înființat clubul de fotbal Hackney Wick FC cu scopul de a oferi copiilor locali o nouă oportunitate, o alternativă la viața de pe străzi și un hobby “pozitiv” pentru a-i ține pe puști departe de băieții de cartier și bandele criminale din East London.

Bobby Kasanga, cel care a înființat Hackney Wick FC, club semi-profesionist din Middlesex Senior League

Ce-i face așa speciali pe Hackney Wick FC?

În ianuarie 2015, Kasanga a trecut la treabă și a pus bazele Hackney Wick FC (numele venind de la o zonă din East London), iar în trei ani de la înființare, datorită entuziasmului său, energiei și abilităților de atragere de fonduri de la oameni și companii din zonă, prima echipă a clubului a căpătat statut semi-profesionist și evolează în Middlesex Senior League, există o echipă de fotbal feminin, precum și 250 de juniori legitiați. Kasanga povestește cum a bătut din ușă în ușă prin cartier și a montat cutii pentru donații în fața Tesco-urilor din zonă.

În acest sezon, ”Wickers” au jucat pentru prima dată în FA Cup și au atras peste 750 de spectatori pentru un East London Derby cu Clapton FC, echipa cu care împart terenul de joc. Pași mici, dar realizări imense pentru un club proaspăt înființat de Bobby Kasanga, un fost deținut. Englezul e ambițios și spune că îi are ca model pe AFC Wimbledon, un alt club nou apărut pe scena din Anglia . “I see AFC Wimbledon as our role model. Twenty years ago, they didn’t exist. Now they are in League One with a new stadium planned. ”

Bobby Kasanga dezvăluie că pentru a fi primiți de club jucătorii trebuie să se angajeze să facă muncă de voluntariat cel puțin câteva ore pe lună. Londonezul le cere jucătorilor să facă o varietate de fapte bune în jurul zonei Hackney Wick, să planteze pomi sau flori, să ofere ajutor la cimitirul din zonă, să viziteze oamenii bătrâni neajutorați din cartier, să joace meciuri demonstrative în închisori sau să ajute la organizarea Festivalul Hackney.

The point about Hackney Wick is that they were not established as an ordinary club. This was a club set up to challenge the supremacy of crime, to give proper alternative to gang culture. By locking the club into the community, the intention is to address the growing dislocation between the youth and the mainstream where criminality festers. Thus everyone who joins has to guarantee to do a minimum of two hours a month voluntary work in Hackney.” (Bobby Kasanga, Hackney Wick FC)

Fotbal și Grime, modul de “evadare” al puștilor londonezi

Ai zice că mulți din puști nu s-ar încumeta să facă atâtea acte de voluntariat, dar atrași de sentimentul de apartenență la o comunitate și de flair-ul lui Bobby, de la an la an tot mai mulți tineri au bătut la ușa clubului înființat de Kasanga, care are o ambiție de a reprezenta cu mândrie zona din care se trage.  Peste 250 de jucători s-au alăturat clubului și numărul va crește, mai ales după ce vizibilitatea Hackney Wick FC a explodat recent, după ce povestea frumoasă a lui Bobby Kasanga a atras un parteneriat cu Nike (companie ce le-a făcut și oferit niște echipamente de joc home&away mișto).

Mai mult, o serie de artiști din Londra, din sfera Grime-ului, veniți și ei de pe ”străzi”, au fost atrași de proiectul lui Kasanga și au promovat imaginea clubului, organizând meciuri demonstrative în Londra, între artiști și Hackney Wick FC, sub titulatura ”United Against Knife Crime”.

“And what a message it is going to send out. Grime and football: if you want your message to reach the youth in UK, there is no better way of doing it.” (Bobby Kasanga)

Fondatorul Hackney Wick FC a primit la finele anului trecut distincția Pride of Sport Award, iar dacă la nivel național delicvența juvenilă e o problemă prea mare chiar și pentru autoriăți, Bobby Kasanga a reușit deja să facă ceva pentru comunitatea din care se trage.

surse:

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Soundcloud, Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment