Premier League este cel mai bogat campionat din lume, iar oamenii care conduc echipele din Anglia au averi impresionante. In materialul de mai jos afli cine sunt patronii echipelor din Premier League.

Newcastle United beneficiază de cel mai potent acționariat din Premier League. Fondul Public de Investiții din Arabia Saudită finanțează acum clubul. Conducătorul acestei entități este prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, care are în spate în avere de circa 600 miliarde de euro!

Prin comparație, oamenii care o conduc pe Manchester City au o avere combinată de 22 miliarde de euro. Mai jos regăsiți lista completă a acționarilor din Premier League. Echipele sunt enumerate în ordine alfabetică.

Cine sunt patronii din Premier League?

Arsenal

Acționar: Stan Kroenke | Avere estimată: 10,7 miliarde de dolari

Stan Kroenke este un de afaceri celebru din SUA. Activează în domeniul imobiliar și este implicat la multe alte echipe sportive, cum ar fi Colorado Rapids sau Denver Nuggets.

Aston Villa

Acționari: Nassef Sawiris și Wesley Edens | Avere combinată: 12,7 miliarde de dolari

Egipteanul Nassef Sawiris este al patrulea cel mai bogat african. El și-a început cariera de afacerist în construcții, iar ulterior s-a specializat pe bursă. Partenerul său, americanul Wesley Edens, a administrat mai multe fonduri de investiții de-a lungul timpului. Edens este implicat și la Milwaukee Bucks, în NBA.

Bournemouth

Acționari: Maxim Demin | Avere estimată: 1 miliard de dolari

Maxim Demin provine din Rusia, dar nu a fost sancționat de autoritățile din Marea Britanie după începutul războiului din Ucraina. El este cetățean britanic și nu are conexiuni cu regimul lui Vladimir Putin. Demin conduce Bournemouth din 2011.

Brentford

Acționari: Matthew Benham | Avere estimată: nu există date concrete

Patronul lui Brentford, Matthew Benham. Foto: Mark D Fuller, via imago

Matthew Benham este cel mai discret personaj din Premier League. El și-a clădit averea pe jocuri de noroc, fiind un analist desăvârșit. Acesta este implicat și la echipa daneză Midtjylland. Benham deține două companii de pariuri în prezent, Matchbook și Smartodds.

Brighton & Hove Albion

Acționari: Tony Bloom | Avere estimată: 1,3 miliarde de dolari

Tony Bloom este de asemenea un parior înrăit și un mare jucător de poker. El este considerat „cel mai deștept parior din istorie”, fiind specializat în curse de cai.

Chelsea

Acționari: Todd Boehly, Clearlake Capital Group, Hansjorg Wyss și Mark Walter | Avere combinată: 13,5 miliarde de dolari

În acest articol publicat recent pe Tackle.ro puteți afla cine sunt Todd Boehly, Mark Walter și Hansjorg Wyss, noii acționari de la Chelsea. Ei au preluat clubul de la Roman Abramovici, care a fost nevoit să vândă clubul după izbucnirea războiului din Ucraina. Abramovici este considerat un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin.

Crystal Palace

Acționari: Steve Parish, Joshua Harris, David S. Blitzer și John Textor | Avere combinată: 5,9 miliarde de dolari

Investitorii de la Crystal Palace reprezintă compania Tag Worldwide Investments. Firma oferă servicii de marketing și media pentru branduri uriașe cum ar fi H&M, Coca Cola, RBS, Landrover, Sony sau Unilever.

Everton

Acționari: Farhad Moshiri | Avere estimată: 2,9 miliarde de dolari

Farhad Moshiri s-a născut în Iran, între timp a devenit cetățean britanic, iar acum s-a stabilit la Monaco. El este acționar la USM, specializată în mai multe sectoare: minerit, telecomunicații sau internet.

Fulham

Acționari: Shahid Khan | Avere estimată: 7,9 miliarde de dolari

Născut în Pakistan, Shahid Khan a cunoscut succesul în SUA. Acolo a transformat complet compania Flex-N-Gate, din industria auto. A implementat metode de lucru de la Toyota pentru a crește eficiența întreprinderilor. Flex-N-Gate a devenit astfel, în 2019, a 46-a cea mai importantă companie privată din SUA.

Leeds United

Acționari: Andrea Radrizzani (56%) și 49ers Enterprises (44%) | Avere combinată: 4 miliarde de dolari

Italianul Andrea Radrizzani este fondatorul companiei Eleven Sports, care difuzează evenimente sportive de pe tot globul.

Leicester City

Acționari: Familia Srivaddhanaprabha | Avere estimată: 2,15 miliarde de dolari

Familia Srivaddhanaprabha duce mai departe compania King Power, fondată de Vichai Srivaddhanaprabha, care a decedat în 2018. Elicopterul său s-a prăbușit lângă stadionul lui Leicester, iar Vichai și-a pierdut viața în accident. King Power este o rețea globală de spații duty-free, care acum funcționează și în mediul online.

Liverpool

Acționari: John W. Henry și Tom Werner | Avere combinată: 3,6 miliarde de dolari

Cei doi americani reprezintă Fenway Sports Group, companie care mai controlează Boston Red Sox și Pittsburgh Penguins.

Manchester City

Acționari: Abu Dhabi United Group (78%), China Media Capital + CITIC (12%) și Silver Lake (10%)| Avere combinată: 22 miliarde de dolari

După ce Manchester City s-a dovedit un proiect de succes, șeicii au început să investească și în alte cluburi, iar astfel a apărut City Football Group. Aici sunt cuprinse echipe precum Girona, Montevideo City, New York City FC, Melbourne City FC, Lommel, Mumbai City, Sichuan Jiuniu și Yokohama Marinos.

Manchester United

Acționari: Familia Glazer | Avere estimată: 4,7 miliarde de dolari

Familia Glazer controlează First Allied Corporation, care închiriază spații comerciale în SUA. În 2013, firma familie avea în chirie 6,7 milioane de metri pătrați.

Familia Glazer este foarte iubită de suporteri. Foto: Martin Rickett
Newcastle United

Acționari: Fondul Public de Investiții din Arabia Saudită (80%), RB Sports & Media (10%) și PCP Capital Partners (10%) | Avere combinată: 580 miliarde de dolari

Fondul Public de Investiții din Arabia Saudită a fost înființat în 1971 și are ca scop demararea de investiții pentru promovarea țării. Este cel mai potent fond public de investiții din lume.

Nottingham Forest

Acționari: Evangelos Marinakis | Avere estimată: 620 milioane de dolari

Afaceristul grec Evangelos Marinakis a fondat Capital Maritime & Trading Corp, companie care deține peste 70 de nave care transportă marfă. El mai deține acțiuni și la Olympiacos Pireu, iar recent a intrat și în politică.

Southampton

Acționari: Dragan Solak (80%) și Katharina Liebherr (20%) | Avere estimată: 1,3 miliarde de dolari

Dragan Solak este un mogul media, care deține una dintre cele mai importante societăți din zona balcanincă – United Group.

Tottenham

Acționari: Joe Lewis și Daniel Levy | Avere combinată: 5,8 miliarde de dolari

Afaceristul Joe Lewis deține Tavistock Group, companie care controlează 200 de firme în 15 țări. Tottenham este parte din acest grup, iar portofoliul mai include restaurante, benzinării, fabrici de textile sau resorturi de lux.

West Ham United

Acționari: David Sullivan (39%), Daniel Kretinsky (27%) și David Gold (25%) | Avere combinată: 7,3 miliarde de dolari

David Sullivan a fondat Daily Sport și Sunday Sport, pe care le-a vândut în 2007 cu 40 de milioane de lire. De asemenea, el și David Gold au făcut mulți bani din industria pornografică de-a lungul timpului. Cehul Daniel Kretinsky este acționar la firma de încălțăminte Foot Locker și la echipa Sparta Praga.

Wolverhampton Wanderers

Acționari: Guo Guangchang, Liang Xinjun și Wang Qunbin | Avere combinată: 6,9 miliarde de dolari

Cei trei acționari din China reprezintă multinaționala Fosun International. Activează în 16 țări, în domeniul asigurărilor, fiind cea mai mare companie privată din China.

Dintre toți acționarii din Premier League, numai doi activează în domeniul pariurilor sportive. Este vorba despre Matthew Benham și Tony Bloom.

Brentford, Brighton și Tottenham sunt singurele echipe din Premier League cu un acționariat 100% britanic.

De asemenea, nouă dintre cele 20 de echipe din Premier League au acțiuni deținute de oameni de afaceri din SUA.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Pasionat de tot ce înseamnă sport și captivat de poveștile din afara terenului.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *