S-a stins o flacără fără de care nu ne putem imagina lumea fotbalului. Pentru că a fost dintotdeauna acolo și pentru că, indiferent de fentele contemporane, acel nume… ajunge să fie etalon în orice discuție despre cel mai mare care a trăit și jucat vreodată. Astăzi ne luăm adio de la Pelé.

Undeva pe la mijlocul secolului XVIII, un aventurier portughez se stabilea pe malul lui Rio Verde, în căutare de aur, construind o capelă pe care a numit-o: „Santíssimos Corações de Jesus, Maria e José”. Orașul care s-a format în jurul primei ferme și a capelei a fost cunoscut drept Três Corações do Rio Verde și, 180 de ani mai târziu, a dat lumii singurul fotbalist care avea să câștige 3 Cupe Mondiale. Edson Arantes do Nascimento. E muzică în acest nume, dar legenda s-a legat de o prescurtare, un alint. Pelé.

Pelé s-a născut într-un loc în acel loc cu nume predestinat, orașul celor 3 inimi. Și a părut mereu că are și el cel puțin 3 inimi și toate 3 dăruite aceleiași iubiri: fotbalul. Venind dintr-o familie oarecare, dintr-un oraș oarecare, al unei țări uriașe, modelul pe care l-a avut nu putea fi decât tatăl său, care… a fost fotbalist. Dondinho era porecla lui și, în anii copilăriei timpurii a fiului său, juca pentru Atletico Mineiro.

Pe când fiul lui Dondinho avea 10 ani, Mondialul venise în Brazilia și, lesne de înțeles, poporul era însetat de succes. Anul era 1950 și singura transmisiune în direct posibilă în acele vremuri era cea la radio, așa că puteai vedea, în timp real jocul de fotbal, doar de pe stadion. Stadionul pe care s-a jucat finala, între Brazilia și Uruguay, a fost… Maracana. 200.000 de spectatori au asistat la cea mai amară înfrângere din istoria fotbalului brazilian, un meci întors de uruguayeni, de la 1-0 și un trofeu Jules Rimet adjudecat prin golul lui Ghiggia.

La câteva sute de kilometri de vacarmul de pe Maracana, în Três Corações, un copil de 10 ani asculta la radio meciul alături de tatăl său. La final, printre lacrimi, puștiul spunea:

Nu-ți face griji, tată, o să câștig eu o Cupă Mondială pentru tine.

8 ani mai târziu, alături de legende precum Didi, Garrincha și Zagallo, un tânăr pe nume Pelé era pe teren în finala Mondialului suedez. Purta numărul 10 și avea să marcheze două goluri în victoria împotriva țării gazde… pentru că promisiunile pe care le faci idolului tău în viață, sunt sfinte.

Putem să înșirăm zeci de povești care să-l aibă drept erou principal, dar fiecare fan al fotbalului care respiră astăzi aerul planetei Pământ știe cine a fost Pelé. Dar… ce a fost Pelé?

Povestind fragmente de amintiri din copilăria sa, pentru un documentar Netflix, Pelé spunea:

Nu știam că există alte țări.

Copilul care nu știa că există alte țări a cucerit lumea. Pelé a fost primul super-star global al fotbalului, recunoscut din orășelul lui natal dintr-o provincie a Braziliei, până în ultima casă unde ajungea televiziunea sau măcar un ziar cu rubrică de sport. Un bărbat de culoare, pe care l-a iubit toată planeta, în anii ’60 și ’70, tocmai când mișcările pentru drepturi civile luau amploare, asta a reușit să fie Pelé, fotbalistul care strângea mulțimi de oameni chiar și atunci când se antrena.

Nu m-am gândit vreodată că eu aș fi cel mai bun din lume. Pentru a fi cel mai bun fotbalist din lume, trebuie să fii cel mai bun pe fiecare post, iar asta… nu e tocmai ușor, nu-i așa?

Fotbalul din America de Sud nu a fost niciodată unul blând, dar apariția unui fotbalist care putea câștiga orice meci cu stilul său de joc tehnic și creativ a făcut ca orice echipă ar fi jucat împotriva lui Santos să se organizeze tactic tocmai pentru a-l bloca pe el. Doar jucându-și fotbalul de care era îndrăgostit, Pelé a sădit în mințile antrenorilor din toată lumea ideea de a marca strâns fotbaliștii tehnici și de a sistematiza jocul pentru neutralizare mai degrabă decât pentru construcție. Să se fi perfecționat, doar din întâmplare, marcajul om la om tocmai în anii de glorie ai brazilianului?

Deși după el au venit vremuri noi, în care fotbalul de top este accesibil din orice colț al lumii, dar și fotbaliști precum Maradona, Cruyff, Mattheus, Romario, Ronaldo, Ronaldinho, Zidane sau Messi și Cristiano Ronaldo, numele lui Pelé este menționat la fel de des, la 40 de ani după retragerea sa de pe teren. Recordurile de goluri de astăzi încă sunt comparate cu cifrele lui Pelé, dezbaterile despre „cel mai mare” care a jucat vreodată încă îl au drept principal protagonist și orice apariție publică a bătrânului e tratată ca un motiv de bucurie. Personajul Pelé este un simbol. Al golurilor, al fentelor, al zâmbetelor, al bucuriei, al tenacității.

82 de ani a împlinit Pelé în octombrie. Cu doar câteva luni înainte să se stingă, de pe patul de spital, bătrânul nemuritor le transmitea celor care-l iubesc un mesaj prin care-i asigura că se simte bine. Printre cuvintele sale a strecurat și secretul care fusese la vedere încă din primii săi ani de carieră:

Încă zâmbesc în fiecare zi.

Ce lasă în urmă nu se poate măsura nici în goluri, nici în bani, nici în ani.

Dragostea nu poate fi măsurată.

Adeus, O Rei!

Foto via IMAGO

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *