În 2004, peisajul fotbalistic din Anglia era foarte diferit față de ceea ce vedem în prezent. La ora meciului dintre United și Arsenal, doar trei cluburi câștigaseră titlul de campioană de la înființarea Premier League: Blackburn Rovers, Manchester United și Arsenal. Era o vreme în care Premier League se vedea în România pe TV Sport, vedeam finala FA Cup pe Prima TV, descărcam Outlandish – Guantanamo.mp3 cu câțiva kb/s prin Kazaa și verificam rezultatele Tunarilor pe livescore printr-o conexiune dial-up.

””They say it was Cesc Fàbregas who threw the pizza at me but, to this day, I have no idea who the culprit is.”

Cum în prezent cele două cluburi par blocate în mediocritate, e ușor să uiți că în anii ’90 și începutul anilor 2000, Manchester United și Arsenal erau marile rivale din campionat și de departe cele mai bune echipe din Premier League. Mai ales după Bătălia de pe Old Trafford din 2003, atmosfera și relațiile dintre cele două echipe erau foarte încordate.

Ferguson și Wenger își trimiteau mereu săgeți prin presă, Arsenal își dorea să atingă borna de 50 de meciuri consecutive fără înfrângere în Premier League, iar cei de la United nu mai suportau să-i vadă pe Tunari neînvinși. Să spui că atmosfera era tensionată e puțin, iar dacă nu mă credeți, aruncați un ochi pe câteva durități din meci.

„It was a build-up of 12 months because the happenings in the 2003 game were totally out of order with people jumping all over Ruud. But in every game we played back then the tension in the air was incredible. It was just so ferocious. It wasn’t war, but it was like two heavyweights clashing in a ring. Nobody used to give an inch.”  (Phil Neville)

Cu o manieră de arbitraj care a favorizat duritatea excesivă Diavililor, United s-a impus cu 2-0 (Van Nistelrooy (pen), 70′; Rooney 90′), dar pe lângă finele seriei de 49 de meciuri fără înfrângere, meciul a rămas în istorie și pentru altceva.

După ce au fost dominați fizic pe teren, Tunarii au răbufnit în tunelul care duce la vestiare, unde a început un clinch. The Battle of the Buffet începuse, iar de la învălmășeala generală nu au lipsit nici Sir Alex Ferguson, nici Arsene Wenger. Ashley Cole scria în autobiografia sa că s-au împărțit pumni, s-a aruncat cu tot felul de recipiente, dar și cu mâncare.

„They say it was Cesc Fàbregas who threw the pizza at me but, to this day, I have no idea who the culprit is.”, spunea mai târziu Sir Alex Ferguson în autobiografia sa, confirmând dilema avută mult timp de jurnaliștii britanici care nu știau de ce la conferința de presă de după meci, Fergie apăruse îmbrăcat altfel decât era în timpul partidei.

În autobiografia sa, Ashley Cole povestea cum totul s-a oprit brusc în momentul în care Ferguson a primit felia de pizza în figură. ”The spal echoed down the tunnel and everything stopped – the fighting, the yelling, everything. All eyes turned and all mouths gawped to see this pizza slip off that famous puce face and roll down his nice black suit”.

Ce-a însemnat Battle of the Buffet?

Pentru noi, anglofilii mai bătrâni, Pizzagate sau Battle of the Buffet va avea mereu o însemnătate aparte. Pentru tunari, meciul din trezește sentimente de mândrie și nostalgie pentru că era o dată când ai lor arătau unitate, spirit de echipă și erau capabili să se ia la trântă cu oricine, oriunde, chiar și pe Old Trafford. Pentru Diavoli, The Battle of the Buffet, cu puștiul Rooney apărut în peisaj, e important pentru că băieții lui Ferguson se pot mândri că sunt cei care au pus capac seriei de meciuri fără înfrângere cu care se lăudau tunarii lui Wenger.

Pentru alții mai tineri precum Bukayo Saka, meciul de diseară cu United va fi mai mult ca sigur un meci oarecare cu o trupă din Big 6. Poate a văzut pe Youtube secvențe cu antrenorul advers Ole Gunnar Solskjaer rupând plase sau cu directorul sportiv Edu Gaspar, însă Saka n-avea nici măcar doi ani împliniți când se desfășura Battle of the Buffet. Mason Greenwood sau Bukayo Saka fac parte dintr-o generație care n-a văzut pe viu și nu cunoaște una din cele mai intense rivalități care au existat vreodată în Premier League.

surse: Box to Box Football Magazine – Strangers Things, Issue 4; bbc.co.uk; foto: bbc.co.uk;

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

 

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *