Echipele din Premier League au parte de un sezon formidabil în cupele europene, cu 4 echipe din Anglia reușind să ajungă în semifinale (Liverpool și Manchester City în Champions League, West Ham în Europa League și Leicester în Conference League). Acest parcurs le-ar putea oferi 9 locuri în competițiile continentale, în stagiunea 2022/2023.

În mod normal, echipele din Anglia au șapte locuri alocate pentru cupele europene. Aici sunt incluse locurile din Premier League, plus câștigătoarele FA Cup (Cupa Angliei) și Carabao Cup (Cupa Ligii).

Pentru moment știm cu siguranță că Manchester City și Liverpool vor evolua în UEFA Champions League și în sezonul viitor, pentru că acestea și-au asigurat din punct de vedere matematic un loc în top 4 din campionat. Primele patru clasate din Premier League se califică automat în grupele UEFA Champions League, dar numai campioană merge în prima urnă valorică.

Așadar, pentru moment știm ce echipe ocupă primele două locuri europene. Să mergem mai departe.

Liverpool ajută celelalte cluburi să joace în cupele europene

Locurile 3 și 4 vor merge automat în grupele UEFA Champions League. Chelsea este aproape sigură de poziția 3, în timp ce Arsenal și Tottenham se duelează pentru locul 4.

Locul 5 se califică direct în grupele UEFA Europa League. Și câștigătoarea FA Cup se califică direct în grupele UEFA Europa League, iar în finala din acest an se vor duela Liverpool și Chelsea. Dacă și Chelsea va termina sezonul în Top 4, locul 6 din Premier League va beneficia de pe urma finalei FA Cup și se va califica automat în grupele UEFA Europa League.

Un caz similar avem și în Carabao Cup. Liverpool a câștigat competiția, dar este deja calificată pentru sezonul următor din UCL. În mod normal, câștigătoarea Carabao Cup trebuie să evolueze în play-off-ul UEFA Conference League. Din moment ce Liverpool a triumfat în această competiție, locul 7 din Premier League va beneficia de acest premiu și va merge în ultimul tur preliminar din UEFA Conference League.

În acest fel vor fi ocupate cele 7 locuri europene pe care le au la dispoziție echipele din Anglia. Acum să trecem mai departe la următorul scenariu, cel în care mai pot fi alocate încă două locuri suplimentare pentru formațiile din Premier League.

Cum pot ajunge 9 echipe din Premier League în cupele europene

Liverpool e în finala UEFA Champions League, iar Manchester City va juca returul semifinalei cu Real Madrid (4-3 în tur), așa că am putea vedea o finală 100% englezească. Cu toate acestea, Premier League nu va primi încă un loc în grupele UEFA Champions League dacă una dintre cele două câștigă trofeul. Asta pentru că ambele și-au asigurat deja prezența în ediția următoare pe baza clasamentului intern.

În schimb, există ruta UEFA Europa League. West Ham United se află în semifinalele acestei competiții. În ciuda eșecului din partida tur cu Eintracht Frankfurt, scor 1-2, băieții lui David Moyes rămân în cărți pentru calificarea în finală. Și cu toții știm că UEFA răsplătește câștigătoarea Europa League cu un loc în sezonul următor al grupelor UEFA Champions League.

Dacă West Ham United va câștiga trofeul Europa League și va termina în afara Top 4 în Premier League, atunci Anglia va trimite cinci echipe în grupele Champions League, în sezonul 2022/2023.

Există și posibilitatea ca West Ham să câștige Europa League și să termine în afara Top 7, astfel că Anglia ar trimite opt echipe în cupele europene. Dacă West Ham va câștiga UEL, dar va termina și în campionat pe un loc european, UEFA nu va acorda o altă poziție pentru cluburile din Premier League.

Leicester City v AS Roma, foto via IMAGO

Iar ultima piesă din acest puzzle o reprezintă Leicester. Campioana din 2016 se luptă cu AS Roma în semifinalele UEFA Conference League. Dacă va trece de trupa lui Jose Mourinho și va câștiga trofeul, Leicester va obține automat calificarea în grupele UEFA Europa League din sezonul următor. În campionat, Leicester se află pe poziția 10, departe de zona europeană.

Așadar, dacă Leicester și West Ham vor câștiga trofeele Europa League și Conference League, dar vor termina în afara Top 7, Anglia va trimite 9 echipe în grupele cupelor europene.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Pasionat de tot ce înseamnă sport și captivat de poveștile din afara terenului.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *