Liga Campionilor Preview

Bine v-am regăsit la început de Liga Campionilor! Anul trecut am avut parte de multe surprize și fotbalul este foarte frumos când se întâmplă acest lucru. Ne amintim cu plăcere de dominația șoc a celor de la Club Brugge în faza grupelor. Apoi, aproape la fel de șocant, cum conducerea a distrus complet munca antrenorului Carl Hoefkens, dându-l afară. Eliminări timpurii ale Barcelonei și Juventusului. Incursiunea echipelor italiene până în vârful piramidei fotbalului european, fără ca Juve să fie una din ele.

Așadar un an frumos de fotbal. Poate chiar și faptul că Pep Guardiola a cucerit în sfârșit trofeul a fost o surpriză. Este evident și faptul că Erling Haaland a avut un cuvânt greu de spus, dar și modul în care Guardiola a adaptat tactica echipei pe parcursul sezonului.

preview liga campionilor haaland
Erling Haaland ridicând trofeul Ligii Campionilor

Acum ne aflăm din nou la start, din nou gata să facem predicții, unele mai corecte, altele mai greșite. Mai mult ca în alte sezoane, în ultima vreme a existat o influență foarte mare asupra rezultatelor din partea administrativă a cluburilor. Barcelona, Juventus au fost prinse în scandaluri mediatice. Barcelona este în continuare într-o situație financiară precară. De fapt aproape tot fotbalul european, cu excepția celui din Anglia sau Turcia, pare să treacă prin vremuri foarte grele. Bayern a avut probleme la nivelul conducerii, probleme acum rezolvate sperăm. Fără să mai lungim vorba, voi începe cu analiza grupelor.

Grupa A: Va supraviețui ten Hag?

Manchester United, semnul mare de întrebare al grupei

Cea mai problematică poveste din această grupă o are cu siguranță Manchester United. Erik ten Hag începuse furtunos mandatul de manager al clubului, reușind să aducă ordine și disciplină. Ba chiar a dat multe semnale că se pricepe și la a motiva jucătorii. Ne aducem aminte de alergarea de după drastica înfrângere cu Brentford din debutul campaniei. Rezultatele nu au fost niciodată impresionante, dar echipa părea foarte sigură pe ea.

Au existat însă și anumite semne de întrebare. Deciziile în ceea ce privește jucătorii folosiți au fost ambivalente. Pe o parte, ten Hag l-a scos din echipa de start pe Harry Maguire. O decizie salutată de mulți fani. Pe de altă parte, a încercat în continuu să îl revitalizeze pe Donny van de Beek. L-a adus la echipă pe Wout Weghorst, un atacant mediocru pentru Premier League. L-a cumpărat pe Antony cu o sumă uriașă de la Ajax Amsterdam, unde lucrase cu el. Totul parcă se învârtea mai mult în jurul unei dorințe ascunse de a revitaliza fotbalul olandez. Și mai puțin pe interesul de a construi un club puternic pe Old Trafford.

În acest debut de sezon s-au întâmplat multe, iar ten Hag a părut să fie complet depășit de situațiile dificile în care s-a aflat. Depășit sau poate dezinteresat. Un foarte bun exemplu ar fi alegerea căpitanului echipei. Bruno Fernandes nu este genul de personaj care să scoată echipa dintr-o situație dificilă pe teren sau în afara lui. Atunci când lucrurile nu merg cum și-ar dori el pe teren, se comportă mai degrabă ca un copil răzgâiat, decât ca un lider calm și cu mintea limpede. Variante de căpitan erau multe, de la Raphael Varane sau Luke Shaw și până la Casemiro sau chiar și Marcus Rashford. Problemele cauzate de scandalurile cu Mason Greenwood și Antony se adaugă și ele situației dificile.

Dacă pe Bayern sigur nu o vor putea învinge, rămâne de văzut cum se va descurca Manchester cu Galatasaray. Potențialul unei surprize este interesant. În schimb Copenhaga cred că va face o donație în valoare de 6 puncte către Anglia în această grupă.

Revenirea la normal în Bavaria

Bayern München, mândria Bavariei și a Germaniei, este în proces de a-și recupera identitatea. Hasan Salihamidzic a fost într-un final înlăturat de la club. Iar acum Jan-Christian Dreesen și Christoph Freund încep readucerea lui Bayern la stilul care i-a adus în topul fotbalului mondial. Identitatea echipei bavareze nu mai este, pentru moment, în pericol. Iar acest an ar putea fi chiar unul de excepție. Dacă ne uităm la campania de achiziții, vedem o legendă deja a fotbalului, Harry Kane, gata să cucerească trofee majore.

Thomas Tuchel a fost adus la club tot de fostul director sportiv, dar este totuși un foarte bun cunoscător al principiilor pe care s-a clădit echipa. Cu Hansi Flick, prima victimă a lui Salihamidzic, liber de contract în acest moment, ne putem întreba dacă nu cumva se va încerca readucerea lui la club. Deși rezultatele lui Bayern sub comanda sa au fost incredibile, este greu de crezut că se va renunța la Tuchel prea repede.

preview liga campionilor kane bayern
Harry Kane marcând pentru Bayern München

Despre nemți nu sunt foarte multe altele de spus. Mă aștept să domine grupa de o manieră categorică. Anul trecut le-aș fi dat mai puține șanse și au obținut, cu noroc, e drept, 18 puncte. Anul acesta poate nu vor obține 18 puncte, dar vor fi cu siguranță primii în această grupă.

Nebunia Turciei

Unul din titlurile gazetelor de sport de săptămânile trecute se referea la campania de achiziții a echipelor turcești din această vară ca fiind nebună. Dacă ne uităm la jucătorii care au ajuns sub comanda lui Okan Buruk, ca transfer definitiv sau împrumut, înțelegem cu ușurință afirmația. Wilfried Zaha definitiv, Tanguy Ndombele și Hakim Ziyech împrumutați, Mauro Icardi definitiv, Davinson Sanchez definitiv. Pare o colecție impresionantă de vedete din Vest ajunsă în Est. Turcia, alături de Arabia Saudită, încearcă o ehilibrare a polilor de putere în fotbalul european. Să vedem și cât de bine se vor pricepe să o facă.

În condițiile unei asemenea colecții de vedete, se mai pune o singură întrebare. Cu cât cap au fost făcute acele transferuri? Cât de bine au potrivit managerii caracterele și culturile prezente în vestiarul Galatei? O dorință mare trebuie să existe la mai mulți dintre jucătorii ajunși aici să se dedice proiectului care le-a fost prezentat. Mă gândesc aici în special la jucători ca Zaha sau Ndombele care sunt sigur că ar fi putut fără vreo problemă să continue în Anglia. Au ales totuși calea Istanbulului. Acesta este un indiciu pentru forța proiectului de aici.

Galatasaray este neînvinsă în acest sezon, iar singura greșeală a venit pe fondul unor deplasări consecutive și dificile. Meciurile de la Istanbul vor fi adevărate spectacole de forță. Nici un adversar nu cred că va scăpa ușor din infernul de pe Ali Sami Yen.

preview liga campionilor galatasaray icardi
Mauro Icardi în tricoul echipei turce Galatasaray Istanbul
Concluzia grupei

FC Copenhaga, ultima componentă a grupei, va fi probabil și ultima în clasament. Fotbalul danez a adoptat niște strategii de scouting foarte interesante și am văzut ce poate o echipă precum Nordsjaelland să facă în cupele europene. Campionii Danemarcei nu vor fi un adversar prea comod, dar probabil nici unul foarte de speriat. Va fi un obiectiv important pentru celelalte echipe ale grupei să nu se încurce în aceste partide. Mai ales pentru Manchester United și Galatasaray.

În prima etapă cred că vom avea parte de victorii clare ale echipelor de acasă, Bayern și Galata. Bayern va domina probabil autoritar grupa, iar lupta cred că se va da pentru locul 2 între Manchester United și Galatasaray. Rămân la părerea că duelul cu FC Copenhaga îi va avantaja clar pe englezi, și din acest motiv îi pun totuși pe ei pe locul 2 în predicția mea.

Grupa B: Bine ai revenit, Arsenal!

Un sezon de vis

Sezonul trecut, deși unul terminat în genunchi, a fost un sezon frumos pentru suporterii tunarilor. Lupta la titlu a surprins plăcut pe toată lumea și puțină lume a mai dorit să analizeze foarte în detaliu care au fost motivele căderii din final. Presiunea uriașă și siguranța de sine din partea lui Manchester City au fost factori importanți care au influențat trupa din Nordul Londrei. Este genul de situație pe care un manager iscusit ar trebui să o poată gestiona. Asta dacă nu este și el în aceeași situație de nesiguranță cu jucătorii lui.

La final de sezon Mikel Arteta a menționat într-un interviu că are și el de lucrat la propria persoană. Că mai are de învățat cum să scoată mai multe de la jucători tineri și de perspectivă din lotul londonezilor, precum Emile Smith-Rowe. Este de apreciat faptul că Arteta își face autocritica, însă aș merge mai departe cu analiza. Arteta pare să se înconjoare de jucători care nu îi ies niciodată din cuvânt și care îl urmează fără nici un fel de rezistență.

Trust the process?

Pe Aubameyang l-a scos rapid din lot când au existat probleme și mulți au spus că nu știe să stăpânească jucătorii cu un caracter puternic. Simplul fapt că jucătorul gabonez a fost scos din lot nu mi s-a părut deosebit de greșit. Problema cred că a fost modul cum s-a derulat întregul episod. În condițiile în care Arsenal era urmărită îndeaproape de show-ul „All or nothing”, am putut vedea modul în care Arteta a gestionat situația. Ceea ce nu am înțeles este de ce nu a existat deloc o comunicare directă cu jucătorul din partea spaniolului. Arteta a ales să nu îl înfrunte, ci să îl înlăture imediat. Ceea ce miroase a panică.

Panica a părut și sentimentul care a dominat finalul sezonului trecut. Unul din lucrurile care mi-au ieșit în evidență foarte clar în documentarul de pe Amazon Prime a fost lipsa de patos cu care Arteta ținea discursurile din vestiarul echipei. Arteta este un lider care îi promovează și îi protejează pe cei care muncesc, pe cei care îl ascultă. Dar poate uneori este prea vanilla. Uneori arată mai mult a mascul beta, decât acel alfa care poate conduce un grup de oameni puternici și stăpâni pe propriile destine.

preview liga campionilor arsenal
Relația dintre Mikel Arteta și Aubameyang a fost una tensionată

Arsenal a început bine noul sezon. La fel a început și anul trecut. Va fi însă oare mai puternică în momentele cheie? Va avea îndeajuns de multă personalitate în teren pentru a câștiga trofee majore? Din punct de vedere tactic, Arteta e poate la fel de genial ca mentorul său, Pep. Din punct de vedere al obsesiei pentru detalii, la fel. Lipsește însă ceva, cred. Dar poate că acest lucru nu se va vedea în prima jumătate a sezonului. Grupa lui Arsenal pare a fi una în care ar fi greu să li se instaleze panica. Iar în condițiile în care Arsenal rămâne stăpână pe sine, nici un adversar nu va fi prea puternic pentru ei.

Sergio Ramos și Sevilla

După o aventură mai mult bănoasă decât fotbalistică la PSG, Ramos se întoarce acasă cu buzunarele pline. Gestul său este unul frumos și la debutul său ca titular în acest sezon, Sevilla a obținut prima victorie oficială. Asta după trei înfrângeri consecutive în campionat și o înfrângere la lovituri de la 11 m în Supercupa Europei. Poate fi un semn bun pentru andaluzi.

Sub bagheta lui Mendilibar au reușit să câștige Europea League eliminând-o pe parcurs pe Manchester United. Liga Campionilor este însă un monstru cu totul nou pentru antrenorul spaniol, iar aici va avea nevoie de ajutorul experienței unora dintre jucătorii din lot. Aceștia foarte obișnuiți fiind cu aerul rarefiat din atmosfera acestei competiții.

Pare totuși că în ciuda unui lot puternic, Sevilla ar putea fi o surpriză neplăcută în acest sezon de Liga Campionilor. Grupa cu iz de Europa League în sinea ei, le poate însă da speranțe la calificare.

preview liga campionilor sergio ramos
Sergio Ramos din nou în tricoul Sevillei
Concluzia grupei

Dacă Arsenal va reuși să câștige această grupă, lupta pentru locul 2 se va da între Sevilla și PSV Eindhoven. Antrenorul Peter Bosz de la PSV, un adept al filosofiilor de joc ale lui Cruyff, are un start de sezon absolut fenomenal. Dacă acest lucru îl va ajuta să îl depășească și pe Mendilibar în grupă rămâne de văzut.

Iar Lens va fi probabil codașa grupei. Deși vine după un sezon incredibil în care a terminat la doar un punct în spatele lui PSG, echipa lui Franck Haise are un start ratat de campionat și va avea probabil o viață grea și în Europa. Deși pentru Arsenal meciul cu PSV nu va fi nicidecum o formalitate, cred că și în această grupă partidele primei etape vor aparține echipelor ce joacă acasă.

Grupa C: Berlinul contra latinilor

Real fără atacant

Povestea verii, și anume transferul lui Kylian Mbappe la Real Madrid, s-a terminat fără izbândă. Francezul rămâne în capitala țării sale pentru încă un sezon, iar Real Madrid rămâne fără o vedetă consacrată în avanposturi. Plecarea lui Karim Benzema în Arabia Saudită a lăsat un gol uriaș în echipa regală spaniolă. Startul de sezon ne arată că acest gol este momentan umplut de Jude Bellingham, un jucător pe drumul către hall of fame. Chiar dacă va reuși să depășească faza grupelor, fără un atacant de mare valoare, Realul nu se va putea lupta cu mai marii Europei.

Primele teste majore abia urmează pentru albi, iar poziția autoritară din clasament în La Liga poate fi foarte înșelătoare. Avantajul foarte mare este prezența în continuare a legendelor Toni Kroos și Luka Modric în lot. Acești jucători sunt o mină adevărată de aur pentru tinerii ca Bellingham, Eduardo Camavinga sau Rodrygo. Tineri care vor lupta pentru viitoarele succese ale acestui club.

Napoli fără Spalletti

După plecarea surprinzătoare a lui Luciano Spalletti de la Napoli, a fost adus Rudi Garcia. Acest vechi personaj de pe meleagurile cupelor europene nu pare să aibă același succes la napoletani. Este foarte devreme în sezon, dar situația în care se află Napoli este una foarte ciudată. Spalletti își pierduse aura de genialitate către finalul sezonului trecut și asta poate l-a determinat să se mai retragă o dată în liniștea pitorească a Italiei pentru a-și mai retușa o dată viziunea despre fotbal.

Între timp Napoli face un salt înapoi și revine și ea la un nivel pre-Spalletti. Grupa din care face parte va fi una foarte dificilă și posibilitatea ca Napoli să termine ultima nu este mică. Deși echipe fără experiență deosebită în Liga Campionilor, Braga și Union Berlin vin pe baza unor proiecte bine puse la punct.

Dacă analizăm clubul portughez, Braga are niște rezultate impresionante cu Artur Jorge la cârmă. Nu ar fi nici o mirare să vedem niște surprize în duelurile cu Napoli sau cu Real Madrid. O asemenea echipă face fotbalul mai frumos și cu siguranță ne face să așteptăm cu nerăbdare partidele acestei grupe.

preview liga campionilor napoli spalletti
Luciano Spalletti a ales un nou an sabatic, renunțând la a conduce pe Napoli într-un nou sezon european
Ceasul elvețian de la Berlin

Ar mai fi de analizat Union Berlin, o echipă condusă de managerul anului din Germania, Urs Fischer. Acest elvețian fenomenal a preluat echipa Union Berlin din liga a doua germană și a reușit să înregistreze progrese majore cu ea în fiecare an. În primul an a promovat în Bundesliga. În al doilea a reușit să se mențină fără probleme în prima ligă. În al treilea s-a calificat în Conference League. În al patrulea în Europa League, pentru ca în al cincilea an să se califice în Liga Campionilor.

Proiectul berlinez înaintează încet și sigur, dar pare să fie în acest moment la un nivel care să nu emită neapărat pretenții la o primăvară europeană în Liga Campionilor. Grupa este una deosebit de interesantă, cu două echipe aparent outsidere, care însă au la bază proiecte puternice. În același timp echipele favorite ale grupei sunt într-o evidentă decădere în acest moment. Această grupă are toate ingredientele unei grupe imprevizibile și abia aștept partidele. Cât despre o predicție, este evident greu de dat una. Anul trecut Union și Braga și-au împărțit frățește punctele în Europa League. Aproape după modelul Gloria Bistrița – Ceahlăul din anii ’90.

Desigur că o luptă aprigă între cele două ar avantaja marii șacali ai grupei, iar Real va reuși probabil să câștige grupa. Însă oricând Realul, și mai ales Napoli, pot cădea într-o luptă dificilă din zona locurilor 2-3-4.

Grupa D: Nici o verigă slabă

Doar proiecte sănătoase?

Pare să avem de a face cu o grupă în care toate proiectele sunt construite după principii sănătoase, bazate pe performanță și identitate puternică. Un club care ar putea totuși să infirme așteptările este chiar un club de la care așteptam multe în acest sezon. Și anume RB Salzburg. În general proiectul celor de la Red Bull este unul de care oamenii de fotbal din lumea germanică au profitat la maximum. Ralf Rangnick a creat un monstru care în acest moment are capacitatea de a se autosusține.

Problema a venit însă cu puțin timp înainte de startul acestui sezon când a picat o veste bombă în vestiarul austriecilor. Matthias Jaissle, unul dintre cei mai promițători antrenori din spațiul european, dorea să încheie colaborarea pentru a pleca în Arabia Saudită. O lovitură teribilă pentru fotbalul germanic, dar și pentru cel european. Un antrenor tânăr, de perspectivă, ia calea sacilor cu bani în locul performanței europene.

Matthias Jaissle
Fostul antrenor al austriecilor, Matthias Jaissle

În campionatul național nu pare să aibă probleme. Dar Salzburg, cu noul antrenor Gerhard Struber, pare că va fi victima de serviciu din această grupă. Struber a venit tot pe filiera RB de la New York. Este însă austriac și nu ar avea nici o problemă de adaptare la Salzburg. Așa că își poate rezerva dreptul de a ne surprinde.

Duel Inter – Benfica

După ce Simone Inzaghi i-a administrat o eliminare fără drept de apel lui Roger Schmidt, neamțul va dori revanșa. Se întâmpla în sferturile Ligii Campionilor de anul acesta. Duelul va fi de o încărcătură deosebită, iar Real Sociedad va sta cu siguranță la pândă, pentru a mușca din pierzătoare.

Interul este la un nivel aparent superior anului trecut. După cum spun unele publicații, deși Inter a pierdut câțiva jucător importanți, pare mai autoritară ca niciodată. Modelul conducerii dat de Steven Zhang face minuni în continuare și ar trebui urmărit cu mult mai mult interes de lumea fotbalului. Într-o Europă invadată de americani dornici să îl ia ca model pe Brad Pitt din Moneyball, avem și un alt fel de exemple.

Dar Interul nu este exclus să aibă de suferit în acest duel, deoarece Roger Schmidt este un adversar cu siguranță pe măsura competiției. Moralul echipei italiene este însă în acest moment unul foarte bun. Startul de campionat și victoria clară cu rivala concitadină sunt argumente importante pentru multe victorii interiste în această grupă.

Concluzia grupei

Consider că Interul este echipa favorită a grupei. Benfica va reuși probabil să ocupe poziția secundă, iar Real Sociedad pe a treia. De la Real Sociedad ne putem însă aștepta și la surprize. Imanol Alguacil este un antrenor credincios Realului din Sociedad încă din timpul carierei de jucător. Nu a avut o carieră strălucită ca jucător și nici ca antrenor nu pare cu mult peste nivelul de mediocritate. Dar a crescut din 2018 alături de clubul spaniol și cu siguranță își dorește foarte mult să aibă realizări mai mari alături de clubul său de suflet. Vom vedea dacă are și calitățile necesare pentru asta.

Grupa E: Competiția lui Simeone

Unul dintre cei mai longevivi antrenori ai competiției

Diego Simeone este din nou în grupele Ligii Campionilor. Constanța cu care Atletico termină în primele patru echipe din Spania este de invidiat. Nu pare ca antrenorul argentinian să fie prea aproape de a fi concediat de la clubul madrilen. Și nici el nu prea dorește să plece. Are el însă puterea să o resusciteze pe Atletico atunci când vine vorba de performanțe la nivel european? Finalele de Ligă par departe. La fel și un lot capabil să mai ajungă acolo.

Dacă Atletico va reuși să se autodepășească în acest sezon, o va face prin forța grupului. Nu ar fi prima dată, însă șansele nu par foarte mari. La urma urmei însă, Simeone are o experiență foarte vastă în această competiție. Asta ar putea să îi ofere un avantaj important. Cel puțin în faza grupelor, în care va întâlni echipe fără experiențe de mare succes în competiția cea mai importantă de pe continent.

Diego Simeone
Diego Simeone, deja legendarul antrenor al lui Atletico    Copyright: xMartinxRickettx 65870535
Entuziasmanta Feyenoord

Din Olanda, după un sezon de uitat al lui Ajax, vine drept campioană o mai veche cunoștință a competiției: Feyenoord Rotterdam. Arne Slot este un manager promițător al Europei. Promite să fie cel puțin unul dintre cei mai doriți manageri vara viitoare, dacă nu chiar să aibă performanțe mari în viitorul fotbalului european. Premiat de două ori cu premiul Rinus Michels în Olanda, acesta ar dori să aducă pe Feyenoord în primăvara europeană a Ligii. Asta în condițiile în care a moștenit locul lui Ajax de campioană a uneia dintre cele mai puternice 6 ligi ale Europei. Și implicit și locul de cap de serie în faza grupelor.

Misiunea nu este ușoară dar este accesibilă și Feyenoord pare în mod surprinzător să fie cea mai puternică echipă din grupă. Bolovanul cel mai mare din drum este Atletico. Experiența lui Simeone îi va face probabil probleme. La fel și jocul argentinianului care tinde să omoare tocmai echipe exuberante precum campioana Olandei.

Concluzia grupei

Mauricio Sarri cu Lazio nu va fi un adversar ușor pentru nimeni din această grupă. Atletico la fel. Feyenoord vine cu o aromă fresh în competiție și amenință că își va respecta statutul de cap de serie. Mai rămâne de intrepretat poziția lui Celtic. Echipa scoțiană nu are încă un sezon extrem de convingător, în ciuda victoriei cu rivala din Glasgow. Brendan Rodgers vine după o retrogradare cu Leicester și nu pare în starea mentală necesară pentru performanțe deosebite pe plan european. Consider că Celtic va fi cu siguranță codașa acestei grupe, iar lupta se va da în trei pentru primele două poziții.

Grupa F: Grupa morții

Newcastle revine în cupele europene

Pentru echipa lui Eddie Howe este prima competiție europeană din 2013. Iar în Liga Campionilor nu mai participase decât de două ori, în 1997 și în 2002. În sezonul 2002-2003 reușea chiar să acceadă a doua fază a grupelor, unde termina pe un onorabil loc 3. Legendarul Alan Shearer reușea 5 goluri în acea fază a competiției și 6 în total, la egalitate cu brazilianul Ronaldo care juca la Real Madrid. O eră glorioasă și cu o puternică identitate britanică a clubului coțofenelor.

preview liga campionilor Alan Shearer Newcastle
Alan Shearer se bucură pentru un gol în Liga Campionilor pentru Newcastle United

Astăzi, cu bani veniți din Arabia Saudită și cu o echipă formată în mare parte din străini, Newcastle reușește totuși să mențină un iz de identitate britanică prin antrenorul Eddie Howe și o parte din jucătorii cheie ai echipei. Având în vedere nivelul investițiilor și rezultatele din ultima vreme, ne putem aștepta ca echipa din ultima urnă din această grupă să o chiar și câștige. Cu PSG se va juca derby-ul petrolului. Apoi vom avea un derby european anglo-saxon clasic împotriva lui Dortmund. Pentru ca ultimul adversar să fie un clasic al cupelor europene, AC Milan.

Grupa morții doar cu numele

Mă aștept la o evoluție solidă din partea coțofenelor și cred că aceștia pot câștiga grupa. Acest lucru se datorează și faptului că singurul adversar care inspiră stabilitate din această grupă în acest moment este Dortmund. AC Milan este, în ciuda accederii în semifinale anul trecut, o umbră a glorioaselor echipe din anii ’90 sau 2000. Gerry Cardinale a arătat foarte clar în această vară cât de puțin înțelege fotbalul și cât de mult gândește în termeni necunoscuți în Europa.

Transferul lui Sandro Tonali la Newcastle, întâmplător chiar adversară directă în Ligă, arată că americanul nu înțelege valoarea unui jucător care este pregătit să își ofere întreaga carieră clubului. După episodul Gianluigi Donnarumma, Tonali ar fi fost o gură de aer importantă pentru fanii milanezi. Dar Cardinale a gândit în termeni pur financiari. Și așa s-a încheiat visul tânărului italian de a face performanță alături de echipa lui de suflet. Pare că deja Tonali a ieșit din primul unsprezece la Newcastle și probabil nici nu va juca în duelul cu Milan de astăzi.

preview liga campionilor tonali
Sandro Tonali (dreapta) nu pare că s-a adaptat încă la Newcastle United

O altă echipă artificială din această grupă este PSG. Fără orizont, cu un Mbappe care rămâne momentan doar pentru că e ținut în cușcă de parizieni, proiectul Parisului pare în culmea dezintegrării. Aducerea lui Luis Enrique, un antrenor cu un stil total nepotrivit lotului deja existent, este o nouă dovadă a lipsei de idei din partea qatarezilor. Nu ar fi exclus să vedem o vânzare a clubului după plecarea lui Mbappe. Eșecul proiectului de anul trecut a fost total. Riscul pe care și l-au asumat cu rolul important dat tânărului Mbappe nu a dat roade. Oricât de frumoasă ar fi fost totuși ideea. Parisul rămâne și va rămâne probabil mult timp fără trofeul pe care l-a inventat.

Outsiderele grupei?

În mod tradițional am spune că PSG și AC Milan sunt favorite în grupă. Newcastle și Dortmund sunt outsidere periculoase. Dar în acest caz lucrurile par mai degrabă pe dos. Dortmund pare să aibă în acest moment cel mai sănătos proiect dintre toate. Dezavantajul este că Edin Terzic, antrenorul lui Dortmund, nu pare să fie un prea mare geniu tactic. Dorința și iubirea față de echipa galben-neagră nu sunt destul. S-a văzut și anul trecut cu Chelsea, o echipă în derivă pe care ar fi trebuit să o elimine. Oricât de mare ar fi fost jaful în retur, Dortmund nu ar fi trebuit să permită ca acesta să fie posibil.

Lupta va fi pe viață și pe moarte în această grupă, iar pentru mine cea mai slabă combatantă pare să fie în acest moment AC Milan. Nu m-ar mira deloc ca aceștia să ocupe locul 4 la final. Mbappe va avea chef de fotbal când va auzi imnul Ligii și poate asta ar putea fi șansa lui PSG. Newcastle și Dortmund par, în mod paradoxal, echipele mai puternice și mai închegate din această grupă. Toate partidele vor fi foarte interesante și spectaculoase dar nu cred că avem în această grupă viitoarea campioană europeană.

Grupa G: Grupa campioanei

La comandă pentru Pep

Grupa G pare să fie comandată de Pep Guardiola pentru a nu fi nevoit să își obosească jucătorii prea tare. Se știe că Guardiola este unul dintre cei mai aprigi contestatari ai programului dens de meciuri din sezonul fotbaliștilor. Măcar acum va putea folosi mai multe rezerve în partidele din grupe pentru că este greu de crezut că ar putea exista condiții în care să nu se califice mai departe.

La City anul trecut a fost unul cu premiere importante. Trofeul suprem a venit într-un sezon în care Guardiola a făcut compromisuri de ordin tactic. Primul mare semn că Guardiola e dispus să sacrifice principii proprii de joc a fost dubla cu Bayern. În această dublă City a jucat foarte reactiv și direct. Contrar cu modul normal în care abordau partidele. Desigur că era o adaptare la gegenpress-ul nemțesc. Dar nu este ceva ce ar fi făcut Guardiola în alt sezon. Adaptarea întregului sistem în jurul lui Haaland a fost și acesta un factor important al succesului.

Nu mai este echipa tiki-taka în fiecare meci, iar Guardiola a înțeles că este nevoie de un sistem hibrid. Principiile sale și modul de joc britanic pot fi combinate. Începutul sezonului actual este neobișnuit de bun și pare că City joacă un fotbal relaxat în acest moment. Asemănător cu ce a jucat Real Madrid anul trecut. Să vedem dacă vor avea și parcurs asemănător.

Pericolul german

De la Leipzig vine cel mai puternic adversar din grupă. Nu pot fi ignorați cei din Leipzig, deși City i-a demantelat în fazele eliminatorii ale ultimului sezon european. Un meci cu un număr record de 5 goluri din partea robotului Haaland. Antrenorul Marco Rose, un antrenor cu o identitate puternică locală în Leipzig, poate crea probleme. Cu toate astea, nu este un antrenor care să fi demonstrat performanțe ieșite din comun. Genul de performanțe care să justifice așteptări mai mari de locul 2 în această grupă.

Steaua Roșie Belgrad și Young Boys Berna par victime sigure. Deși campioane fără drept de apel la ele în țară, Steaua Roșie și-a pierdut antrenorul în Arabia Saudită. Miloș Milojevic a plecat în vara aceasta la Al Wasl. În timp ce Young Boys Berna pare greu de crezut că va pune vreo problemă primelor două echipe din grupă.

preview liga campionilor Leipzig
RB Leipzig speră să crească în evoluții față de ediția trecută a Ligii Campionilor

Grupa H: O nouă grupă cu surprize?

„În sfârșit o grupă din care se poate califica și Barcelona”

Aceasta a fost reacția unui fan la aflarea componenței grupelor Ligii de anul acesta. Și da, Barcelona va depăși probabil această grupă. Modul în care catalanii au reușit să încropeze o echipă în condițiile date este ieșit din comun. Sosirile lui Joao Cancelo, Ilkay Gündogan și Joao Felix sunt extrem de importante. Felix pare că a găsit în sfârșit echipa unde să poată juca fotbalul ofensiv pe care și-l dorea. Acesta fiind motivul principal pentru care a plecat de la echipa lui Simeone.

Barcelona are un start de sezon foarte bun și probabil va reuși să continue așa până când va întâlni echipe mai puternice. Dar sezonul acesta Barcelona dă impresia că va putea înfrunta cu succes și adversari de mare calibru. Pentru catalani obiectivul nu poate fi mai jos de câștigarea trofeului. Cu lotul încropit de Xavi Barcelona chiar are șanse să facă acest lucru. Mai ales că grupa îi va permite probabil să își odihnească din jucători atât pe parcurs, cât și către final dacă sunt deja calificați.

Marele regret al fanilor este că Leo Messi nu a revenit în această vară la club. Lucru care a fost din nou declarat ca fiind greu de realizat. Poate că este însă timpul ca Barcelona să privească înspre viitor. Jucători ca Pedri, Ronald Araujo sau Lamine Yamal entuziasmează. Sperăm să îi vedem în fazele superioare ale competiției.

Xavi nu a reușit neapărat să obțină performanțe asemănătoare, sau în stilul lui Guardiola sau Luis Enrique. Aceștia doi câștigând aproape tot ce era posibil încă din primul sezon pe banca Barcei. Dar construcția sa pe termen lung pare să readucă încrederea locală în viitorul clubului. Identitatea va fi cu siguranță menținută puternică de un lider cum este Xavi. Iar de aici nu poate să se îndrepte decât într-o direcție bună. Ne așteptăm la un progres constant înspre primăvara Ligii, unde să fie pregătiți de duelurile de foc cu granzii.

preview liga campionilor Barcelona
Lamine Yamal se bucură pentru marcarea unui gol pentru Barcelona
FC Porto și campioana Belgiei

Anul trecut FC Porto a trecut printr-un coșmar oribil cu Club Brugge. Echipa campioană a Belgiei de anul trecut a dat de pământ cu portughezii în prima manșă. Sergio Conceicao a învățat lecția și a întors favoarea belgienilor la retur, cu exact același scor, 0-4. Porto a reușit și accederea în faza următoare în ciuda unui start cu două înfrângeri în grupă. Ba chiar a și câștigat grupa. În faza optimilor Porto a fost eliminată la limită de finalista Inter, deși partida retur a fost dominată clar de portughezi.

Porto nu este la prima ediție la care este eliminată cu greu de echipe puternice în fazele superioare ale competiției. De aceea cred că putem avea încredere în Sergio Conceicao că va găsi soluțiile să doboare campioana actuală a Belgiei. Poate de data asta din prima încercare. Ultima membră a acestei grupe este o necunoscută destul de mare. Șahtior Donețk va juca din nou în grupele Ligii Campionilor. Prima partidă va fi jucată la Hamburg în fața lui FC Porto, situația din țara noastră vecină nepermițând jocul pe teren ucrainean.

Șahtior a arătat și anul trecut că poate încă surprinde. Un egal cu Real Madrid și o victorie uriașă la Leipzig le dădeau speranțe ucrainienilor, dar în cele din urmă au părăsit competiția de pe locul 3 al grupei. Anul acesta este încă o mare necunoscută ce vor reuși, iar valoarea jucătorilor locali ni se va arăta live în fiecare meci. Capacitatea de a te autodepăși este mai mare în asemenea situații.

Previziunea startului de sezon

În acest sezon avem destul de multe proiecte bune în competiție. Proiectele care cu siguranță nu se vor afla pe treapta cea mai de sus la final cred că vor fi AC Milan, PSG sau Manchester United. Cel puțin nu în configurația actuală. De asemenea cred că va fi foarte greu pentru echipe ca Arsenal, Napoli sau Newcastle să se apropie măcar de trofeu.

Manchester City este posibil să o vedem din nou foarte departe. Maturitatea lui Guardiola din acest moment și modul în care menține fluiditatea lotului său de jucători, și modul în care manageriază riscul complacerii, îi pot aduce o nouă campanie de succes. O altă echipă extrem de puternică este Bayern. Aceștia vor fi cu siguranță extrem de greu de eliminat de oricine anul acesta. Guardiola nu va mai putea să o facă atât de ușor ca anul trecut. Barcelona, Inter și Real au în continuare proiecte foarte bune, și cred că au șanse mari la trofeu.

Devine aproape imposibil pentru echipe mici să mai ajungă la trofeu, dar dacă am avea un an asemănător cu 2004, cred că posibile surprize ar putea fi multe. Atletico, Leipzig, Benfica, FC Porto, Union Berlin sau Feyenoord au calitate ce se va dovedi și pe termen lung. Asta desigur dacă nu vom vedea abordări de la conduceri de tipul Club Brugge – Carl Hoefkens. Timpul ne va arăta însă cu siguranță cum vor evolua toate aceste proiecte pentru a face predicții mai exacte mai târziu în sezon.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *