Este marți și avem un nou articol de preview pentru etapa de Liga Campionilor. Începe returul fazei grupelor, iar calificarea este încă matematic posibilă pentru toate participantele. Echipe ca Juventus, Chelsea, Porto sau Marseille s-au ridicat la înălțimea competiției săptămâna trecută, arătând că nu au depus armele în lupta pentru calificare și vor dori să construiască pe momentum-ul creat, mai ales că vor întâlni aceleași adversare. Dar haideți să vedem cum arată țintarul partidelor de săptămâna asta și ce este interesant de urmărit.
Meciurile etapei:
Barcelona – Inter Milano (miercuri, ora 22:00)
Dacă ne uităm la ce parcurs are Barcelona în campionatul Spaniei, lucrurile arată foarte bine. Dacă ne uităm în Europa, rezultatele lasă clar de dorit. Dar aceste rezultate din Liga Campionilor pot fi ușor înșelătoare, deoarece performanța din teren a catalanilor nu a fost sub nici o formă una slabă. Partida tur de la Milano a fost una în care Inter a arătat a echipă tradițională italiană. Parcă urmăream un meci din anii 2000 în care echipele italiene înscriu o dată și închid partida. Dacă ne uităm la ce xG-uri au avut cele două echipe (0,2 pentru Inter și 0,6 pentru Barcelona), ne ducem automat cu mintea către fotbalul de tradiție din peninsulă.
Noua școală de fotbal italian este cu totul altfel gândită (vezi Atalanta în ultimii ani sau cum a spulberat-o Napoli pe Ajax etapa trecută), dar aceștia pot oricând scoate și un catenaccio din joben pentru meciuri cu adversari superiori, cum au fost Barcelona săptămâna trecută. Fotbalul italian este pe drumul cel bun pentru a reveni în elită și experiența din trecut îi poate ajuta mult în momentele grele. Aceste meciuri foarte închise nu o vor salva însă probabil pe Inter, iar Simone Inzaghi va trebui să găsească soluții mai moderne pentru a își salva postul.
Prima ocazie va fi chiar returul din Barcelona. Meciul se anunță a fi descris de un iureș ofensiv al spaniolilor la poarta lui Andre Onana. Va fi un test major și pentru Robert Lewandowski și colegii săi din atac, pentru că în istoria recentă a fotbalului, apărările italiene au fost întotdeauna poate cele mai de temut defensive care i-au încercat pe jucătorii ofensivi de top. Asta desigur dacă Inzaghi va alege din nou tactica tradițională, speriat fiind de urmările unei înfrângeri prea dure. Nu cred că italienii vor reuși un nou succes și merg pe același pronostic din tur, deși atunci nu mi-a ieșit. Victorie la măcar două goluri diferență pentru catalani.
Paris Saint-Germain – Benfica (marți, ora 22:00)
În capitala Franței entuziasmul față de proiectul echipei emblemă a orașului ar trebui să atingă cote maxime. De când au început să curgă petrodolarii în conturile angajaților PSG, este pentru prima dată când cred cu adevărat în posibilitatea acestei echipe de a lua trofeul. Concurența nu este deloc de neglijat, incluzând aici fosta și viitoarea echipă, aparent, a lui Leo Messi.
Meciul tur se poate să fi fost și o ușoară relaxare din partea francezilor, care au o situație foarte bună în momentul de față în grupă. Totul se poate prăbuși relativ repede, dar ceva îmi spune că nici rezultatele din retur ale francezilor nu vor dezamăgi. Pare să fie o echipă îndeajuns de matură și bine orientată, pentru ca accidente ca cel de anul trecut cu Real Madrid să nu se mai poată întâmpla.
Benfica are toate motivele să spere la calificare, mai ales după victoria de la Torino cu Juve. Un rezultat pozitiv la Paris, deși improbabil, ar aduce probabil chiar calificarea mai departe. De la parizieni se așteaptă însă toată lumea să se ridice la înălțimea competiției și să facă spectacol marți, chiar dacă adversarul este unul foarte incomod.
AC Milan – Chelsea (marți, ora 22:00)
Dacă Napoli, Atalanta sau chiar Inter dau speranțe fotbalului italian în Europa prin rezultate, marea AC Milan întârzie să ne aducă aminte de generațiile lui Seedorf sau Pirlo. Iar cu patronajul american actual mă îndoiesc că ne vor aduce aminte prea curând de acei ani de glorie.
Transformarea într-un show-business a fotbalului este din multe puncte de vedere un minus mare într-o cultură europeană fotbalistică bazată pe un adevărat război al galeriilor. Stadionul de fotbal nu a fost un loc de picnic, cu hot dog și o cola, pentru europeni. Echipele care intră în teren reprezintă comunitatea, reprezintă o idee, reprezintă un mod de viață. Ei nu vin acolo ca entertainment, ei vin acolo să învingă, să dovedească superioritatea modului de a fi pe care îl reprezintă. Acest lucru nu va fi niciodată măsurabil în bani, în profit sau în scheme comerciale gândite de firme specializate de peste Ocean. Microbistul merge la stadion cu gândul la meci, la echipa lui și la victorie. Nu merge să mănânce, nu merge să mărească potențialul comercial al stadionului, și nici clubul nu îl tratează ca atare.
Jucătorii vor ieși din vestiar și vor intra pe teren privind către public pentru a primi energia de războinici de care au nevoie. Dacă se vor trezi în mijlocul unei atmosfere de duminică cu pizza și bere, la fel vor lupta și ei pe teren, în aceeași notă. Dacă Graham Potter va continua cu același tupeu ca în tur, nu văd pe Milan având vreo șansă să plece neînvinsă de pe stadionul care era o dată temut de toate echipele Europei.
Posibile suprize:
Atletico Madrid – Club Brugge (miercuri, ora 19:45)
Mi-a fost dificil să aleg o surpriză în această etapă. Cred că este un moment în care echipele mari care au dezamăgit se vor concentra asupra rezultatului și se vor impune în încercarea de a reveni în cursa calificării sau a rămâne acolo. Atletico Madrid ar trebui să reușească și ei să se impună în fața belgienilor, dar aici văd poate cel mai mare potențial ca echipa mai slab cotată să nu fie învinsă.
Nu știu însă în ce măsură mai poate fi considerat un asemenea rezultat o surpriză. Carl Hoefkens, antrenorul lui Brugge, este pe val și pare să îl stăpânească cu succes. A dominat clar această grupă și calificarea nu prea mai poate fi ratată. Cu un nou rezultat pozitiv, și la Madrid, acest club până ieri invizibil în lumea bună a fotbalului european, ar putea gusta calificarea cu două etape înainte de final în faza următoare. În stil de mare echipă.
Hoefkens o aduce pe Brugge în prim plan și cei care nu o văd încă, vor regreta probabil. Diego Simeone s-a apărat cu Leverkusen, oare ce va face cu o echipă necunoscută care sperie Europa și care l-a învins deja o dată? Partida va fi interesantă, dar asta atât timp cât Brugge va reuși din nou să străpungă apărarea dirijată de maestrul Simeone. A existat o vreme în care Simeone mânca pe pâine echipe cu un joc atât de exuberant în ofensivă. Știa să omoare jocul și să își distrugă adversarul în cel mai enervant mod posibil pentru acesta din urmă. După ce în meciul tur rezultatul a fost cât se poate de imprevizibil, nu pot spune mai multe nici despre retur. Dar e clar că o nouă înfrângere pentru Simeone ar putea face ca scaunul său de la Madrid să se clatine serios.
Rangers – Liverpool (miercuri, ora 22:00)
Un alt meci cu potențial de surpriză este deplasarea lui Liverpool la Glasgow. Sezonul dezamăgitor al lui Jürgen Klopp continuă. Miza partidei este una foarte mare. Dacă la Napoli se impun italienii, Liverpool poate lua o opțiune serioasă de calificare încă de acum. Nu cred că va fi vreun meci care să sune a revenire pentru Salah & co., dar poate fi o victorie.
Rangers deși a dezamăgit în toate partidele importante ale sezonului, acest meci de pe teren propriu este o șansă bună să nu termine grupa fără puncte. Dacă se va termina cu un rezultat surpriză, acesta va fi probabil doar vina celor de la Liverpool, și mai puțin meritul scoțienilor.
Spectacol cu multe goluri:
Viktoria Plzen – Bayern München (miercuri, ora 22:00)
Bayern va continua să o umilească pe reprezentanta Cehiei în această competiție. Nu este o perioadă roz la clubul bavarez care a avut un nou weekend fără victorie în Bundesliga. Partida din Cehia este o nouă ocazie pentru bavarezi să le dea suporterilor un motiv de bucurie gratuit. Nivelul adversarului este slab, iar un scor mare ar aduce din nou o urmă de bucurie clubului, având în vedere că ar însemna probabil și calificarea matematică în faza optimilor de finală.
Napoli – Ajax (miercuri, ora 19:45)
Pentru olandezi este o șansă să își spele păcatele din tur. În același timp șansele de calificare mai departe vor fi drastic reduse în cazul unui nou insucces. Alfred Schreuder arată slăbiciune și întrebarea cea mai mare este dacă acel 1-6 pe arena din Amsterdam este meritul italienilor sau greșeala olandezilor?
Pentru a răspunde la întrebare cel mai potrivit ar fi să analizăm ce se întâmplă la Napoli. Primul om responsabil pentru asemenea reușite este deobicei managerul. La echipa napoletană îl avem în frunte pe Luciano Spalletti. Acesta nu a fost niciodată un antrenor care să pară capabil de rezultate deosebite. Perioadele de la Udinese și Roma de la începutul carierei au fost ultimele în care putem considera că a avut rezultatele unui antrenor de top. Apoi s-a scufundat în mediocritate.
Ceea ce mi-a ieșit însă în evidență, urmărind parcursul lui Spalletti, este chiar perioada de pauză de doi ani avută înainte să o preia pe Napoli. M-a dus cu gândul la câțiva mari antrenori care au ales să stea pe bară o perioadă pentru a se redefini, pentru a putea să își recapete privirea de ansamblu asupra fenomenului fotbalistic. Îmi vin în minte Tite, omul care a readus Brazilia la statutul de mare favorită a Cupei Mondiale. Ar mai fi Jose Mourinho care după primul episod Chelsea a luat o pauză înainte de a o prelua pe Inter și a o duce către performanțe demult uitate de fanii nerrazzuri. Sau chiar Jupp Heynckes, care de mai multe ori și-a luat liber de la lumea fotbalului, una din aceste pauze fiind chiar înainte să aibă cele două mandate la Bayern și Leverkusen, unde a atins performanțe deosebite, inclusiv câștigarea în mod autoritar a Ligii Campionilor și eliminarea Barcelonei cu un scor general de 7-0.
La fel ca acești maeștri, Spalletti a avut și el o perioadă de doi ani de reorientare. Și se pare că i-a prins bine. Napoli nu are vedete și totuși impresionează. Napoli creează vedete. Spalletti creează valoare. Semnele sunt dintre cele mai bune pentru echipa sa, iar pronosticul meu dinaintea sezonului cum că va fi sub așteptări se dovedește a fi cum nu se poate mai greșit. Cel puțin până acum. Partida în sine este imprevizibilă și sper să avem din nou spectacol, mai ales fiindcă Ajax va fi obligată să atace și să se deschidă în fața unei echipe care e demantelat-o cu doar o săptămână în urmă. Este cu siguranță un meci foarte interesant de urmărit.
Alte lucruri interesant de urmărit:
- Sporting caută revanșa pentru umilința din Marsilia. Școala de fotbal de la Lisabona a trăit o mare rușine și lucrurile nu pot rămâne așa în duelul cu francezii.
- Dinamo Zagreb, în frunte cu Orsic, va dori să transforme grupa din care face parte în cea mai echilibrată din competiție, cu o revanșă în fața austriecilor de la Salzburg.
- Ca și etapa trecută, Juventus, City, Real și Leipzig par să aibă meciuri la îndemână. Poate pentru Leipzig să fie un meci mai dificil la Glasgow, dar nu unul care cred că îi poate speria prea tare.
- Dortmund are de apărat statutul câștigat în tur în fața Sevillei. Misiunea pare simplă, pentru că Sevilla a schimbat antrenorul și probabil va avea nevoie de o perioadă de acomodare la noii parametri de joc.
- Tottenham e obligată să învingă pe Frankfurt pentru a evita probleme mari în propria grupă. Și probabil îi va reuși victoria.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.