preview liga campionilor real madrid liverpool

În Liga Campionilor lupta pentru sferturile de finală continuă și în acest articol voi face preview-ul ultimelor patru dueluri din optimi, dintre care cel mai așteptat este cu siguranță Real Madrid – Liverpool. Sferturile Ligii poate fi un rezultat deosebit pentru unele din combatante, cum ar fi Porto sau Napoli. Pe când pentru altele este doar minimul de atins într-un sezon european ok. Desigur că mulți vorbesc de Napoli când enumeră favoritele la trofeu. Dar pentru napoletani ar fi pentru prima dată în istorie când se află în sferturile principalei competiții europene.

Potențial de surpriză?

Manchester City – RB Leipzig  (în tur 1-1, marți, ora 22:00)

Marco Rose și Erling Haaland

Antrenorul celor de la RB Leipzig se cunoaște cu Erling Haaland din perioada Dortmund. Acest lucru este deobicei un dezavantaj pentru jucător, dacă se întâlnește cu un fost antrenor de-ai lui. Strategia de anihilare a unui jucător este mai simplă atunci când cunoști foarte bine jucătorul. În partida tur, Haaland a avut un singur șut necadrat cu un xG de 0,3, când el are o medie pe meci de 0,84 conform fbref.com.

Forma relativ slabă a norvegianului, față de ce ne obișnuise să vedem în prima parte a sezonului, ne face să credem că este foarte posibil ca Rose să găsească ușor antidotul și pentru partida retur. Asta în condițiile în care Leipzig nu este printre echipele care ies în evidență printr-o apărare deosebit de sigură. Ci mai degrabă printr-un joc ofensiv foart agresiv. În grupe a ieșit în evidență victoria cu Real Madrid, scor 3-2, meci în care xG-ul total al nemților a fost de 2,2, față de 2,1 cât a avut Realul.

Pep Guardiola și Erling Haaland

Încă din August am făcut mențiunea că stilul lui Guardiola e posibil să nu fie pe placul norvegianului. Atunci a fost vorba de o îmbrățișare la o schimbare, la care Haaland a fost vizibil jenat de modul de exprimare al lui Pep. Acum aproape o lună au început însă să apară și informații în presă cum că Haaland ar fi nemulțumit și de stilul de joc al lui Guardiola. Un antrenor pe care nu îl simți ca om cum trebuie, poate ajunge ușor să îți devină antipatic și din alte puncte de vedere. De aceea cred că relația pe care o are Pep momentan cu vârful norvegian de atac este una din explicațiile pentru scăderea sa evidentă de formă.

preview liga campionilor manchester city
Îmbrățișarea stânjenitoare dintre Haaland și Guardiola

 

Situația din vestiarul lui City este una care poate da motive de îngrijorare pentru clubul englez. În trecut, chiar și cu stabilitate în vestiar, Guardiola nu reușea să treacă de sferturile Ligii. Ar fi oare posibil ca acum să părăsească prematur competiția? Posibil este orice, dar este și probabil? Leipzig este cu siguranță genul de echipă care poate pedepsi aspru orice neregulă în tabăra adversarului.

Identitatea lui City sau a Barcelonei?

Pentru Manchester City, de la venirea lui Guardiola, fotbalul lor s-a bazat foarte mult pe implementarea stilului specific antrenorului spaniol. Acesta venea cu o poveste de mare succes de la Barcelona, unde reușise să impună tiki-taka. Am mai spus părerea mea despre motivele pentru care a avut succes la Barcelona. Succesul unui club nu se bazează doar pe inovații tactice.

Este foarte adevărat că unele victorii uriașe din fotbalul secolului 21 s-au datorat unor inovații geniale de ordin tactic. Gegenpress-ul de origine nemțească a adus acel 7-1 contra Braziliei în semifinalele Cupei Mondiale din 2014. Aceeași tactică a fost responsabilă pentru distrugerea Barcelonei în 2020, cu acel 8-2 în sferturile Ligii. Inovația lui Guardiola de a juca cu un număr 9 fals a ieșit la rampă în 2009 într-un El Clasico adjudecat cu un neverosimil 6-2. Ca să nu mai spun că în acele sezoane aceste echipe au cucerit și trofee importante. Cupa Mondială pentru nemți în 2014, Liga Campionilor pentru Barcelona în 2009 și pentru Bayern în 2020. Exemplele nu se opresc aici.

Dar, toate aceste succese majore aduse de elemente tactice inovative au venit atunci când antrenorul a avut la dispoziție un grup de jucători a căror mentalitate și cultură se potriveau cu a lui. Chiar dacă ești un antrenor genial, degeaba ai idei deosebite dacă echipa pe care o conduci nu simte fotbalul și viața cum le simți tu. Mult din modul cum simt antrenorii și jucătorii viața se transpune în fotbalul pe care ni-l oferă aceștia. Rigoarea combinată cu nebunia frumoasă a lui Jürgen Klopp ne încântă la Liverpool, cum a făcut-o și la Dortmund înainte. Spiritul puternic al lui Zlatan Ibrahimovic ne va face să ne aducem cu plăcere aminte de stilul lui inconfundabil de a-și traduce felul de a fi pe teren. Exemplele sunt nenumărate.

preview liga campionilor
Unul din golurile de care ne vom aminti întotdeauna a fost marcat de Zlatan Ibrahimovic în fața Italiei în 2004 dintr-o execuție specifică suedezului

 

Elementul Foden

Așadar, analiza identiății lui Manchester City se reduce în acest caz la o întrebare esențială. Are Pep un grup de jucători care se identifică complet cu educația lui fotbalistică? Pare destul de clar că pentru Haaland nu este cazul. Fotbalul din Anglia în general nu pare să fie un tărâm în care fotbalul combinativ să fie norma. Tradiția este cu totul alta acolo. Așa că singura șansă a lui Guardiola ar fi să influențeze tinerii din club să crească într-o altă paradigmă fotbalistică. În afara jucătorilor aduși pe bani mulți la club, este nevoie de cei cu care se identifică localnicii.

Aici intră în joc importanța unor jucători ca Phil Foden. Foden părea să fie veriga lipsă pentru ca sistemul lui Guardiola să fie desăvârșit. Pentru o perioadă de timp a părut că proiectul va reuși. Foden este cu siguranță un jucător britanic atipic, în mare contrast cu Harry Kane, spre exemplu. Foden este printre primele produse ale erei Guardiola de la City și elementul de legătură între cele două culturi fotbalistice reunite pe Etihad.

preview liga campionilor manchester city
Phil Foden a marcat sezonul trecut în fața Realului din Madrid

 

De cealaltă parte, Leipzig-ul lui Marco Rose

Leipzig-ul este orașul natal al lui Marco Rose. Când un localnic atinge nivelul profesional necesar pentru a prelua o instituție locală, șansele acesteia de a avea succes sunt mult mai mari. Pentru Marco Rose este un dream job. Și acest lucru se vede și în felul cum vorbește în conferințele de presă. Înaintea partidei din tur, se putea simți nerăbdarea înfruntării. Într-o situație în care alții ar fi fost poate mai rezervați, el a declarat că echipa sa e pregătită și arde de nerăbdare să dea piept cu unul din giganții competiției.

Sunt sigur că și pentru meciul retur, Marco Rose și echipa Leipzig-ului vor fi pregătiți să facă cel puțin o figură frumoasă în fața lui City. Dacă vor reuși să țină de minge și să le oprească jocul combinativ al englezilor, nu văd de ce nu ar reuși și o calificare importantă. Vin după o victorie de moral cu Mönchengladbach în campionat și ar putea realiza surpriza. Rezultatul este imprevizibil, iar de asta nemții pot fi mândri deja. În conferința de presă de ieri, Marco Rose spunea „trebuie să facem meciul sezonului”. Atitudinea este corectă, ceilalți factori par aliniați, sincer deabia aștept să văd dacă Leipzig va reuși sau nu surpriza!

Duelul latinilor

FC Porto – Inter Milano  (în tur 0-1, marți, ora 22:00)

Campionatul Portugaliei face minuni

Culturile fotbalistice din Portugalia și Italia, deși diferă mult, au și asemănări importante. În ultimele decenii jucători și antrenori importanți din Portugalia au făcut cu ușurință pasul în fotbalul de cel mai înalt nivel. Jocul tactic foarte avansat propus de tehnicienii portughezi parcă ne aduce aminte de marii tacticieni din peninsula Italiei. Nu de puține ori vedem echipe portugheze practicând un joc pragmatic. Cel mai important dintre tehnicienii portughezi ai ultimilor 30 de ani este Jose Mourinho. Nivelul la care acesta a dus jocul tactic al echipelor sale se poate compara oricând cu nivelul celor mai mare tehnicieni italieni din istorie.

La cârma lui FC Porto este acum Sergio Conceicao. Primul antrenor de la Mourinho care a dat o urmă de speranță că Porto ar putea atinge din nou un succes european major. Acum se află în fața unui meci retur cu Inter în care pornește în dezavantaj minim. 0-1. În mod normal nu ar trebui ca dubla să fie nici pe departe decisă. Conceicao va alege însă probabil un stil de joc prudent și, pe cât posibil, tăios. Stilul fotbalului celor două echipe nu ne face să ne așteptăm la un spectacol deosebit. Tactica va fi mai presus de spectacol în acest duel 100% latin.

Atunci când Hannibal a atacat Republica Romană, armatele republicii au evitat pe cât s-a putut de mult conflictul, încercând să își obosească inamicul și să îl înfometeze. Când au intrat în cele din urmă în conflict direct, au încercat să o facă în condiții favorabile. Într-un război în care nimeni nu le-ar fi dat nici o șansă, au reușit în final să triumfe. Aceasta este doar una din sursele de inspirație a dragostei italienilor pentru tactică și strategie. Își datorează propria existență acestui mod de a fi. Un element de identitate mai puternic este greu de găsit pentru vreun grup de oameni din istorie.

preview liga campionilor porto inter
Simone Inzaghi, antrenorul lui Inter, îl îmbrățișează pe omologul său de pe banca lui Porto, Sergio Conceicao

 

Sincopa Interului

Ultima partidă din campionat cu Spezia este una de uitat pentru Inter. La fel ca și alte combatante din această săptămână, Inter ar putea da vina pe faptul că urmează un duel foarte important în Europa. O înfrângere surprinzătoare înaintea unui meci european foarte important nu este ceva neobișnuit. Pregătirea partidei de la Porto ar putea fi motivul deconcentrării în campionat. Mulți îi cer demisia lui Simone Inzaghi, indicând faptul că nu are nivelul necesar pentru a face performanță la Milano. Nu pot spune că sunt în totalitate de acord.

Interul s-a comportat ca o familie unită în ultimii ani și a reușit să treacă peste momente grele importante. Pandemia a lovit din plin economia multor cluburi, spre exemplu. La Inter se vede acest lucru din plin. Ca român desigur că nu m-aș supăra să îl văd pe Cristian Chivu principal pe banca nerazzurrilor. Poate însă că Inzaghi merită șansa unui nou sezon. Iar unul din argumentele cele mai bune pentru asta ar fi eliminarea clubului din Porto. Este un alt duel greu de prezis. Ambele echipe au calitate și au identitate. Avantajul portughezilor va fi publicul. Euforia de pe Dragao ar putea împinge echipa locală către o victorie deosebită. Ar fi o performanță în premieră pentru Portugalia să aibă două echipe în sferturile Ligii Campionilor.

Cel mai anticipat meci al rundei

Real Madrid – Liverpool  (în tur 5-2, miercuri, ora 22:00)

Poate Liverpool reveni?

Cultura clubului Liverpool este tocmai una bazată pe credință. Au avut 2-0 în meciul tur, părea că totul este sub control, și englezii credeau cu tărie în victorie. A urmat însă un coșmar. Dacă l-ai fi întrebat pe Klopp în momentul în care echipa lui a marcat golul de 2-0, despre care ar fi cel mai de coșmar scenariu pentru meciul în curs, probabil că ar fi povestit ceva foarte asemănător cu ce s-a întâmplat.

preview liga campionilor real madrid liverpool
Figura lui Jürgen Klopp spune totul despre felul cum a decurs meciul de pe Anfield în fața Realului

 

Pentru suporterul neutru este un meci perfect de vizionat. Liverpool este nevoită să înceapă în forță, pentru a recupera un deficit de trei goluri. Vor ataca în valuri, iar celor de Real acest lucru le convine de minune. Realul este o maestră a contra-atacurilor. Dacă Liverpool va reuși sau nu să întoarcă rezultatul nu prea contează. Spectacolul este garantat. Englezii nu mai au ce pierde.

Liverpool este cu siguranță una din echipele care pot întoarce un asemenea rezultat. Pot marca multe goluri în fața unor echipe în formă, lucru demonstrat în urmă cu o săptămână într-un meci istoric cu Manchester United. Pentru cei care nu au vizionat acel meci, jucătorii cormorani arătau ca niște jucători de PlayStation. Mingea parcă le era lipită de gheată, nu greșeau nici o mișcare, nici o atingere. De fiecare dată când erau în fața golului, parcă era la fel de ușor cum este să apeși butoanele unui controller de consolă video, să finalizeze perfect acțiunea. O asemenea reprezentație pe Santiago Bernabeu le-ar asigura fără îndoială calificarea.

Dar nu este singurul argument. Istoria și tradiția clubului ni-i arată în mai multe ipostaze asemănătoare, ieșind cu succes la liman. Legendara finală de Ligă din 2005, în care au întors-o pe AC Milan de la 3-0 la pauză, este un exemplu. Altul ar fi revenirea din returul semifinalei de Ligă cu Barcelona, în 2019. Ambele sunt cazuri în care Liverpool a cucerit trofeul în final. Argumente pentru Liverpool sunt multe. Care ar fi însă pentru Real?

Bournemouth și suveranitatea Realului

Cele două argumente principale împotriva lui Liverpool sunt înfrângerea din ultima etapă și modul în care Real reușește să gestioneze în general situații grele în meciuri importante. Să analizăm partida englezilor cu Bournemouth. Aceștia nu au putut marca gol împotriva ultimei clasate din Premier League. Te-ai gândi că partida aceasta ar fi fost o ultimă repetiție perfectă pentru Liverpool. Un ultim meci în care să exerseze un iureș ofensiv imbatabil, cum au făcut-o cu Manchester United. Nu a fost cazul. Dar cum am spus și la Inter, uneori presiunea mare a unui meci european important poate aduce o deconcentrare în partida dinainte.

O altă explicație pentru înfrângere ar fi poate lipsa de motivație a jucătorilor. Meciurile mari au acest factor prezent din oficiu. Mai ales după umilința suferită pe Anfield, una istorică din prea multe puncte de vedere. Liverpool a refulat deja o dată în partida cu Manchester United, aducând și ei o umilință istorică unei rivale de moarte. Dar sunt sigur că vor dori din tot sufletul să o facă din nou și cu Real pe Bernabeu. De aceea, rezultatul rușinos de la Bournemouth nu este neapărat un motiv de îngrijorare pentru partida cu Real.

O problemă mai mare ar fi însă chiar nivelul de maturitate al echipei adverse. Chiar Jürgen Klopp a recunoscut că îl sperie modul în care Realul nu se pierde în nici un moment cu firea. Echipa spaniolă are ADN de campioană, iar acesta este adevăratul motiv pentru care Liverpool ar trebui să se teamă de partida de miercuri. Englezii au toate argumentele necesare pentru a fi capabili de o revenire spectaculoasă. În același timp, Realul are toate argumentele necesare să poată rămâne în controlul acestei duble manșe. Doar una va reuși în final. Toată suflarea fotbalistică abia așteaptă acest meci, în care este greu de crezut că nu se vor marca măcar două goluri până la pauză.

preview liga campionilor real madrid liverpool
Karim Benzema va fi din nou cel mai mare pericol pentru Liverpool

 

Formalitatea săptămânii

Napoli – Eintracht Frankfurt  (în tur 2-0, miercuri, ora 22:00)

Elementul Oliver Glasner

Deși partida va fi probabil o formalitate pentru Napoli, nu va fi un meci foarte ușor. Tehnicianul austriac de pe banca nemților este cu siguranță capabil să surprindă. Luciano Spalletti va fi nevoit să se asigure că echipa lui este 100% concentrată pe sarcina principală a partidei, calificarea. Rivalitatea dintre nemți și italieni ar putea avea două tipuri de consecințe asupra modului în care abordează Napoli meciul.

Unul ar fi acela că orice semn de revenire al echipei din Frankfurt va fi întâmpinat cu o reacție imediată din partea italienilor. Motivația va fi mare să nu se întâmple vreo surpriză umilitoare pe „Stadio Diego Armando Maradona”. Dar, există și posibilitatea ca nervii italienilor să cedeze în cazul unei evoluții surprinzător de convingătoare a echipei germane. Este un meci în care riscul unor conflicte puternice pe teren este mare. Dar acest lucru s-ar întâmpla doar dacă Frankfurt ar reuși să se încadreze pe banda revenirii.

Șansele mai mari sunt ca Spalletti să reușească să închidă cu succes meciul, ba chiar echipa sa să mai marcheze de câteva ori. Khvicha Kvaratskhelia și Victor Osimhen nu par să se sature de a marca. Iar asta nu este decât o veste foarte bună pentru visul european al localității din Sudul Italiei. Ceea ce idolul local Maradona nu a reușit în 1991, ar fi acum o performanță uluitoare pentru Spalletti și compania.

preview liga campionilor napoli
Khvicha Kvaratskhelia este omul principal pe care se bazează speranțele napoletanilor în acest sezon european

 

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *