20 aprilie 2018. În jurul prânzului, în timp ce eram într-un meeting la birou, telefonul mobil începe deodată să o ia razna și în același timp încep să fiu asaltat de notificări pe monitor. O grămadă de mesaje pe Facebook, Skype, Slack de la mai toți apropiații care știu că am ”Tunul” la inimă: ”Bă esti nebun?! Pleacă Wenger!” Aș fi luat-o ca pe o glumă, cum mi s-a mai făcut de atâtea ori, dar când atâta lume îți dă de veste în același timp, nu prea mai ai rânjetul pe față. ”E gata, boss!”, îmi zic în gând. Deschid și eu Twitter-ul și văd cu ochii mei, negru pe alb, un status ce m-a lăsat puțin blocat: Merci Arsene!

Și acum, cum să vorbești tu, Tunarule, despre ce se va întâmpla în noul sezon, când în afara de documentare și cărți, n-ai văzut un altfel de Arsenal, decât cel cu Arsene pe bancă? Nu am, precum Vlad Dobrescu, un glob de cristal în care să văd viitorul (Globul de cristal e o piesă excelentă, ascult-o aici), însă din câteva declaratii cheie ale lui Emery, din noua structură de tip continental a lui Arsenal, din lotul de jucători și urmărind amicalele din Singapore pot anticipa cum va arăta echipa în noul sezon.

Unai Emery și noua structură a clubului

23 mai 2018. Arsenal îl anunță oficial pe Unai Emery drept succesorul lui Arsene Wenger. Inițial, am privit cu ochi sceptici numirea spaniolului născut în Țara Bascilor, privindu-l mereu ca pe un antrenor ”mercenar” care mi-a dat senzația că nu a fost atașat de niciun club pe la care a trecut. L-am văzut pe viu la un Atletico – Sevilla și mi-a lăsat impresia unui tip arogant, chiar enervant pe marginea terenului.

Am fost însă foarte plăcut surprins la conferinta lui de prezentare, acolo unde am văzut o latură omenoasă a spaniolului, care nu a mai părut tipul distant pe care-l vedeam pe banca lui PSG, dându-mi senzația că e aici pentru mai mult decât niște milioane de euro în cont și un ”boost” al CV-ului. Lumea se așteaptă de la el la un Arsenal schimbat, electrizant, iar deși ai zice că nu e decât clasicul ”bullshit” de la astfel de prezentări, la prima conferință de presă, Emery a insistat pe cuvântul cheie ”protagonist”:

“My idea is to be protagonists. The history here is a team that love playing with possession and I like that personality. When you don’t have possession, I want a squad that are very, very intensive with the pressing. The two things are important for me to be protagonists – possession of the ball and pressing when you don’t have the ball.” (Unai Emery)

În același timp, Emery își știe locul în ierarhia clubului și aproape de fiecare dată când a fost întrebat de chestiuni ce nu țin direct de terenul de joc, ca un copil ascultător, a menționat trio-ul Ivan-Raul-Sven, care odată cu plecarea lui Wenger, conduce clubul după un model continental: Ivan Gazidis (CEO), Raul Sanllehi (Head of football operations) și Sven Mislintat (Head of Recruitment). De menționat sunt și Huss Fahmy (Contact negotiator) și Darren Burgess (Head of high performance).

Transferurile și lotul tunarilor

Vara aceasta, Arsenal s-a întârit doar la capitolul defensiv, aducând un portar (Bernd Leno, 26 de ani, de la Leverkusen, pentru aproximativ 19 milioane de Lire), doi apărători cu experiență (Stephan Lichsteiner, liber de contract, de la Juventus și Sokratis Papastathopoulos, de la Borussia Dortmund, pentru 14 milioane de Lire) și doi mijlocași centrali (Lucas Torreira, 22 de ani, de la Sampdoria, pentru aproximativ 27 de milioane de Lire și Mattéo Guendouzi, 19 ani, de la Lorient, pentru 8 milioane de Lire).

La capitolul plecări, tunarii n-au reușit să încaseze mai nimic. Cu excepția plecării lui Jeff Reine Adelaide la Angers, ceilalți jucători au părăsit clubul la final de contract sau sub formă de împrumut. Trei dintre plecări sunt cu însemnătate la nivelul vestiarului. Căpitanul Per Mertesacker s-a retras din activitate și a devenit noul șef al Academiei, Santi Cazorla (poate cel mai iubit jucător din sânul echipei s-a întors în Spania la Villareal), în timp ce Jack Wilshere a semnat cu West Ham după 17 ani în care a îmbrăcat tricoul tunarilor la toate categoriile de vârstă.

The system for me isn’t the most important. For me, the most important thing is to be and to create one competitive team. (Unai Emery)

După primele cantonamente, Unai Emery pare a fi decis să folosească un 4-2-3-1 care de multe ori pe construcție se transformă într-un 4-3-3. Sunt însă jucatori în lot pentru această așezare? Scepticismul meu vine de la lipsa aripilor autentice în lot. Da, știu, Mkhitaryan Welbeck, Aubameyang, pot juca acolo în bandă, dar niciunul nu e comfortabil pe acea poziție, iar Nelson e prea crud. De la finele lui 2016-2017, Wenger a folosit des un 3-4-2-1 fără ”wingeri” clasici. Încet-încet, cu Bellerin și Monreal/Kolasinac arând benzile, Arsenal a rămas fără mijlocași de bandă, iar Walcott, Ox și alții au ales să plece.

Citește aici seria originală Previziuni din presezon 2018/2019.

Era însă potrivit ca Arsenal să facă investiții în mijlocași de bandă? Când problemele sunt în apărare nu cumperi încă un jucător creativ de atac, cum i-a reproșat de atâtea ori Gary Neville lui Arsene:

”I just cannot get my head why you did not sign players of power to assist these talented players that you’ve got, to enable them to win the league… it’s the one big black mark that I got against Arsene Wenger in these last ten years” (Gary Neville despre Arsenal-ul lui Wenger din ultimii 10 ani)

Să fie pragmatismul lui Arsenal de pe piața transferurilor din această vară un semn că lucurile se schimbă?

Arsenal a suferit grav la capitolul defensiv în sezonul trecut, iar deși venirile de jucători sunt ”plombe” utile care vor aduce un echilibru, lotul însă nu e deloc grozav. Orice combinație de fundași centrali ar fi aleasă, tot nu m-ar liniști, iar după sezonul trecut, orice imagine cu Mustafi încă îmi provoacă o grimasă… Torreira, deși nu e închizătorul masiv pe care multi ni-l doream, e lăudat de mai toți fanii Serie A, iar asta nu-i de ici de colo. Uruguyanul are ceva din agresivitatea lui Coquelin și iese bine cu mingea la picior din situații dificile, așa cum o făcea Cazorla. Să nu facem iluzii însă, iar cel mai probabil, Emery va fi pragmatic și pentru început îl va folosi pe Granit Xhaka în centru. Leno va fi titularul dintre buturi și de el toată lumea zice că era unul din cei mai buni portari din Bundesliga, dar știu eu ce inseamnă un portar bun când mi s-a părut mereu că Fabianski, Sczeszny dar chiar și Vito Mannone sunt portari de Arsenal deși toți au părăsit clubul pe ușa din spate?!

Cum va arăta Arsenal?

Din turneul din Singapore se pot trage câteva concluzii în ceea ce privește sezonul care va urma. Echipa este încurajată des de la margine atât de Unai Emery cât și Juan Carlos Carcedo să facă pressing agresiv, lucru rar văzut în ultimii ani pe Emirates. Aubameyang și Lacezette nu vor fi folosiți alternativ ci vor juca în același timp, gabonezul fiind încercat în banda stângă. Emery îl vede pe Ozil ca pe un jucător esențial.

Principala problemă a lui Unai Emery va fi găsirea unui echilibru într-un prim unsprezece în care să poată juca în același timp Aubameyang, Lacazette, dar și unul dintre Ozil sau Mkhitaryan sau chiar amândoi. Va rezista însă Emery în a încerca să-i integreze pe toți patru (de departe cei mai valoroși jucători de atac din lot) pentru a păstra o balanță atac-apărare în primul unsprezece? Va reuși spaniolul să sudeze un cuplu potrivit de fundași centrali, deși niciunul nu e convingător? Se va acomoda și impune ca titular uruguayanul Torreira, cel mai scump jucător adus în acaestă vară? Va reuși venirea lui Lichsteiner să-l ”trezească” pe Bellerin? Vor primi mai multe șanse Ainsley Maitland-Niles și Emile Smith Rowe, probabil cele mai promițătoare tinere talente de la club? Va scăpa Emery de pecetea antrenorului eliminat de Barcelona după acel 4-0 din tur?

Mingea e în terenul lui Unai Emery iar cele de mai sus sunt doar câteva întrebări la care spaniolul trebuie să răspundă în sezonul care stă să înceapă. Începutul nu e deloc ușor, cu Man City și Chelsea primele două adversare în campionat.

Echipa probabilă a lui Arsenal în 2018/2019

Un posibil prim 11 pentru Tunari:

Previziunea mea: locurile 5-6. City, Liverpool, Spurs, United par a fi cu un pas înainte în momentul de față, iar realistic, așteptările mele sunt ca Emery să construiască o echipă și o filosifie de joc capabilă de a da șanse lui Arsenal să se lupte la titlul în începând cu 2019-2020.

Jucători de urmărit:  Emile Smith Rowe, Ainsley Maitland-Niles.

sursa foto: goal.com, twitter.com

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *