Leeds United și-a respectat blazonul în sezonul trecut, iar El Loco Bielsa i-a învins pe Guardiola și pe Ancelotti, anunțându-și intenția de a nu fi doar un trecător prin Premier League. Urmează însă cel mai greu sezon pentru Leeds, în care vor încerca să scape de „second season syndrome”…

Ce știm despre Leeds din sezonul trecut?

Leeds a fost mult așteptată înapoi în Premier League de fanii fotbalului din Premier League. 13 ani. La revenirea acolo unde istoria o recomandă, echipa lui Marcelo Bielsa a depășit așteptările pe care le avem, în mod normal, de la o echipă nou promovată și a terminat pe locul 9, cu un atac de top 6 și o defensivă care a suferit mult din cauza accidentărilor. Contra unor echipe precum Liverpool și Manchester City, Leeds a arătat ca o echipă fără experiență, dar cu multă calitate și, deocamdată, e de mirare că echipele mai mari ale campionatului englez nu încearcă să sfâșie câteva piese din lotul Albilor (Raphinha, Phillips, Meslier, pentru a da doar 3 exemple).

De remarcat este faptul că Bielsa, managerul cu un discipol precum Pep Guardiola, nu e un mare fan al rotației. În afara unsprezecelui de bază, doar 5 fotbaliști au jucat mai mult de 1000 de minute în stagiunea trecută.

Știm că autorul acestui articol s-a înșelat în privința lui Patrick Bamford (17 goluri și 8 pase decisive, doar sub Kane, Fernandes, Salah și Son!), care nu e un „împiedicat bun în Championship, dar nu și în Premier League”, ci este mai degrabă un „împiedicat inexplicabil de bun în Premier League”, unde a marcat mai multe goluri în stagiunea trecută, decât în campania de promovare din Championship!

Echipa de bază a lui Leeds din sezonul trecut de campionat

Accidentările lui Kalvin Phillips, a căpitanului Cooper și a talismanului Raphina au generat câteva modificări tactice și au permis accesul în primul 11 al unor fotbaliști precum fundașii centrali Koch și Llorente, dar și a celui mai scump fotbalist din istoria lui Leeds United, titular la acea vreme în naționala Spaniei, Rodrigo. Considerând însă numărul de minute jucate, primul 11 de bază a lui Bielsa a fost:

Meslier – Ayling, Cooper, Strujik, Alioski – Klich – Dallas, Phillips, Raphina, Harrison – Bamford.

Lotul lui Leeds

Leeds se află într-o situație foarte similară cu West Ham, echipă care a terminat cu : primul 11 este unul de nivel mid-table, cel puțin, sunt câteva rezerve foarte capabile, dar ambițiile nu pot fi mai mari decât locul 9, obținut în sezonul trecut.

Meslier e un portar excelent, o găselniță grozavă a echipei de scouteri a lui Leeds. Pescuit de la Lorient, pentru mai puțin de 6 milioane de Lire, este al patrulea portar din Premier League în materie de parade reușite și al cincilea în materie de meciuri fără gol primit. La 21 de ani.

În defensivă, Bielsa se bazează pe doi jucători polivalenți: Ayling (fundaș dreapta, capabil să joace în centru) și Stuart Dallas (fundaș stânga sau dreapt sau mijlocaș central sau orice își dorește El Loco). Căpitanul Cooper va juca oricând nu e accidentat, iar Llorente, Koch și Strujik sunt opțiunile de configurare a unei linii cu 3 fundași centrali sau a uneia cu 2. Singurul titular din sezonul trecut, pe care Leeds îl schimbă vara asta, este nord-macedoneanul Alioski, care a refuzat prelungirea contractului și a semnat cu Galatasaray, dar înlocuitorul promite să fie un fotbalist mai bun: Junior Firpo (venit de la Barcelona, pentru 14 milioane de Lire).

Cine ar fi pariat că tocmai Kalvin Phillips va fi titularul Angliei la EURO 2020 și, mai mult, că va face un turneu excelent? Leeds are un fotbalist pe care-l poate vinde pe foarte mulți bani după încă un sezon, dacă va continua să fie la fel de buna făcut un EURO 2020 excelent cu Anglia. Klich și Dallas vor fi colegii lui la mijloc, iar pe extreme Jack Harrison (8 goluri și 8 pase decisive), cumpărat de la Man City după împrumuturile din ultimele două sezoane și excelentul Raphinha (6 goluri, 9 pase decisive).

Patrick Bamford va fi omul de gol nr 1 în continuare, cu spaniolul Rodrigo ca partener la nevoie sau înlocuitor la oboseală. Cum ar fi ca, spre finalul ferestrei de transferuri, dacă Manchester City nu reușește să-l ia pe Harry Kane, să vină cu o ofertă de nerefuzat pentru Bamford?

Echipa probabilă a lui Leeds pentru sezonul 2021/2022

O singură schimbare în primul 11 de bază din sezonul trecut:

Meslier – Ayling, Cooper, Llorente, Firpo – Klich, Dallas, Phillips, Raphina, Harrison – Bamford

Previziunea din presezon pentru Leeds

Deși „second season syndrome” nu prea iartă echipele venit din Championship care au zburat prea aproape de soare în primul sezon după promovare, echipa lui Marcelo Bielsa nu ne oferă vreun motiv să o desconsiderăm înaintea noii stagiuni. Leeds a pierdut un singur titular din sezonul trecut și chiar a făcut un upgrade pe acea poziție, cumpărând un fotbalist mai bun.

Leeds în FPL

Două recomandări, un portar și un mijlocaș:

  • Ilan Meslier (5.0M, portar) – am scris despre el mai sus, singurul minus este programul complicat al echipei de la începutul sezonului.
  • Luke Ayling (4.5, DEF) – printre cei mai populari fundași la acest preț, depășit doar de Ben White (Arsenal). La fel ca la Meslier, programul e singura problemă la debut.
  • Raphinha (6.5M, MID) – fotbalist foarte bun atât în dueluri 1 la 1, cât și la finalizare, poate arma „semi-secretă” a lui Leeds, pentru că a avut cifre alterate de o accidentare în sezonul trecut (6 goluri și 9 pase decisive, în 30 de apariții). Alternative mai ieftine a ar fi Stuart Dallas (5.5M)  sau Jack Harrison (6.0M).
  • Patrick Bamford (8.0M, MID) – un sezon monstruos a avut englezul (17 goluri, 8 pase decisive) și, dacă îl repetă, va fi ultimul la Leeds. Când se va accidenta, inevitabil, Danny Ings (care are același preț), Bamford poate deveni esențial.

Crezi că Leeds va putea obține un loc final în clasament mai bun în sezonul 2021/2022 decât în prima sa stagiune în Premier League? 

Discuția noastră despre Leeds, în Tackle Show:

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România și abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *