Acum ceva mai mult de o săptămâna, Liverpool i-a articulat hotărât pe copiii lui United. Spun „copiii lui United” pentru că țin morțiș să îl citez pe Mourinho: „Prima echipă a lui Liverpool a bătut copiii lui United. La ce vă așteptați?! Sunt doi ani de când nu ne înving în meciurile oficiale.” Un 4-1 în amicalurile de vară, create pentru a îngrășa profilul de marketing și pentru a prospecta piețele de pe alte continente cu bani, chiar și contra lui Liverpool, nu înseamnă nimic. Declarația lui Mourinho, însă, a prefațat un torent de declarații violențe, reacții nepotrivite și o uluire printre suporteri. Unde suntem? Ce vrem? Ce avem de gând? Previziuni din presezon: Manchester United.

Intermezzo: Pe twitter, săptămâna trecută, Dominic King – unul din puținii jurnaliști dintre cei rasariti de la Daily Mail – constată: Diferența dintre United și City: i-am privit pe copiii lui City miercuri și am putut distinge amprenta lui Guardiola în jocul lor, o plăcere să-i privește și cu o solidă identitate. Există cineva care să poată, realistic, descrie cum joacă echipa lui Mourinho? Am asistat la 90 de minute de nimic. Iar asta era rezumatul analizei sale post meci. Va las să o descâlciți aici.

United a încheiat sezonul trecut de Premier League pe un complet nemeritat și doar contextual câștigat loc 2. Să recapitulăm foarte, foarte repede ce înseamnă acest loc 2: înseamnă loc în Champions League, înseamnă câteva lire în plus la veniturile pe transmisiuni TV și înseamnă primul loc după una din cele mai eficiente mașinării de fotbal din ’92 încoace, de la noul format. Aici se oprește partea pozitivă a întregii ecuații.

Însă contextul e unul și mai complex de-atât și nu are nici pe departe atâtea liniuțe pozitive. Adversarii direcți au avut poveri grele, macinante, implicit dificil de gestionat. Liverpool a dus un sezon lung și cu bătălii obositoare în Europa, încununate totuși cu rezultate bune. Chelsea n-a ieșit niciodată din derivă, iar starea conflictuală continuă din sezonul trecut va lăsa, cel mai probabil, cicatrici ce nu se vor vindeca imediat. Spurs, în propriul stil deloc pragmatic, a luptat pe 4 fronturi și le-a ratat pe toate 4, gâfâind din cauza oboselii și a crudității unui lot, însă, excitant. Arsenal nu a contat.

Așadar, totalul imediat e unul pentru statistici, lipsit de fond. Căci, să fim realiști și onești, Manchester United 2017-2018 a fost cea mai slabă vice-campioană pe care a dat-o EPL vreodată. Fotbal sec, inestetic, steril de cele mai multe ori, fundamentat pe artă măcinării fizice a adversarului și a posesiei cu pase paralele cu poartă.

Nimic nu poate însuma mai concret acest peisaj decât „dubla” cu FC Sevilla: scriam atunci, într-o analiză mai pe larg, cum United a cadrat de cinci ori, iar Sevilla de 14. De trei ori mai mult… Rarele sclipiri ale stagiunii trecute au fost exclusiv zvâcnirile de orgoliu ale unor fotbaliști cu onoare. Pogba, în meciul de pe Etihad, când City a fost întoarsă de la 2-0 și trofeul la lustruit la pauză, e cel mai bun exemplu.

Fast-forward și, precum scriam și după firescul moment „Sevilla”, a venit vara, iar lotul e frustrat și plin de orgolii. Încet, dar sigur, Manchester United alunecă spre „arsenalizare”: lot talentat, lot competent, dar pus la punct și copleșit de aura managerului încăpățânat. Diferența (absolut decisivă și nocivă, aici) e că Mourinho nu are nici o componentă pozitivă în construcția caracterului său, care să poată oferi o gură de oxigen echipei. La Arsenal, atmosferă n-a fost niciodată toxică sau veninoasă, ci cel mult frustrantă.

Să explicăm cu ce va demara United sezonul…

Echipa este rodată. Are un campion mondial în exercițiu în Pogba, două componente determinante ale echipei de pe locul 3 (Lukaku și Fellaini), câțiva jucători de bază ai naționalei Angliei, adică a patra din lume acum (Young, Lingard și Rashford), un sfert finalist integralist (Lindelof) și, în ciuda îngrozitoarei apariții din Rusia, unul din cei mai buni portari din lume.

Îmi este greu să enumăr un line-up mai sănătos și dovedit, în Premier League, la momentul actual. Când poți alinia 6 jucători care au fost aproape integraliști la trei din primele patru echipe clasate în cea mai recentă Cupă Mondială, ești binecuvântat. Ca suporteri, ar trebui să vibram, să jubilăm, să ne gândim ce posibilități avem și să sperăm, în mod realist, că vom avea motive să le zâmbim colegilor care țin cu ceilalți.

Image result for pogba united new kit

Și totuși…

Să analizăm puțin câteva liniuțe despre mișcările de trupe:

  • Fred e o achiziție excelentă, teoretic. E piesa lipsă dintr-un trio ce-l visăm cu toții, noi suporterii, cu Pogba și Matic împreună cu el. Altfel, istoricul brazilienilor în EPL e îndoielnic, iar cel al brazilienilor la United e practic catastrofal. Noi ne-am dori un Casemiro, dar să fim realiști!: ne temem de Anderson, încă…
  • Fellaini a semnat prelungirea cu un an, ceea ce, post-Rusia, pare o afacere bună, dar îmi rezerv sentimentele de bucurie, pentru moment.
  • Lee Grant și Diogo Dalot sunt cantitate-Grant e pentru numărătoare, iar Dalot a semnat cu cel mai neprietenos manager pentru tinerele talente din întreg fotbalul european, după Florin Marin.
  • Ce știm cu siguranță e că întreg staff-ul de transferuri și agenți ce se învârte pe lângă club va munci fără oprire pentru a-i scoate din schema pe Darmian (dorit cu patos la Napoli și Torino), Martial (căruia îi fac ochi dulci o duzină de echipe cu mentalul sănătos, nu ca noi) și Rojo (o cantitate cvasi-neglijabilă, dar care va aduce bani mulți de la Everton și întărirea relațiilor deja excelente-visăm la Pickford, probabil)
  • Alte plecări vehiculate ar fi Smalling (Wolverhampton este decisă să facă tot posibilul pentru asta) și un nou împrumut departe de oraș și de țară pentru Andreas Pereira (altfel un hiper-talent)
  • Dacă pentru voi contează Joel Perreira, ok, aflați că și el se va căra în Portugalia, la Vitoria, într-un împrumut pe încredere
  • Se vorbește de încă un jucător până pe 9 august, data încheierii perioadei de transferuri. Zvonurile includ Yerry Mina, Harry Maguire și Tony Kroos. Părerea subsemnatului e că nu se va întâmpla nimic.

Să încercăm să concluzionăm, pentru că acest tip de articol se vrea un sumar, nu o biblie: United va trăi un vis urât în continuare, în care un om îi va stoarce întreaga putere și tot sacul de entuziasm, până o va amorți. După același meci cu Liverpool, Mourinho a înșiruit o serie de afirmații ce prefațează singure sezonul:

-„Am aliniat o echipă formată din jucători care nici nu vor fi aici. Nu e nici măcar 30% din echipa mea”
-„Meciul ăsta nu m-a ajutat cu nimic. Turneul ăsta nu ne-a ajutat cu nimic.”
-„Dacă aș fi fanul vreounei echipe, n-aș plăti să vin să văd meciurile jucate cu acești jucători.”
-„Arbitrii au venit aici din liga de baseball, au crezut că e ușor, dar și-au dat seama prea târziu că e un meci de fotbal.”

Ca idee și în concluzie, Jurgen Klopp și-a construit o parte din conferința de presă printr-un discurs încurajator la adresa lui Sturridge…

Echipa probabilă a lui Manchester United în 2018/2019

Cum se va alinia United? Logica lotului ne cere un 4-3-3 violent:

De Gea – Valencia, Bailly, Lindelof, Young – Matic, Fred, Pogba-Sanchez, Lukaku, Rashford

Dar…

Nu vom zâmbi nici anul acesta, dragi colegi suporteri, iar această analiză se vrea și un pariu. Echipa va rămâne o hârtie colorată cu talent, diversitate și opțiuni, dar va sucomba sub presiunea ghilotinei rece a lui Mourinho.

Mai sus, nu am încăput să enumăr cum foaia ce va fi înregistrată la Ligă îi va avea pe campionul mondial Mata, pe excelentul închizător Matic, pe unul din cei mai buni jucători ofensivi sud-americani Alexis Sanchez, dar și pe foarte talentatul și utilul Eric Bailly.

Este, după anul 2010, categoric cel mai complet lot pentru jumătatea roșie a orașului Manchester. Avm un lot tânăr, dar plin de experiență. Numără campioni mondiali și europeni, este puternic și cu talie dar și rapid și tehnic, și are și acoperire pe aproape fiecare poziție în parte.

Sezonul lui United va fi definit strict și exclusiv prin Jose Mourinho. Iar faptul că Jose e un antrenor învechit, dar extrem de arțăgos, atrage cu sine un imprevizibil imposibil de cuantificat. Fie vom vedea un United în top 2, fie îl vom revedea pe 7.

Realistic, însă, e mai ușor să o spunem pe cea dreaptă: Manchester United nu va fi campioana sezonului ce stă să înceapă.

Sursa foto: ManUtd.com

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *