Alex Ciucă (Hoinaru.ro) a acceptat provocarea de a scrie despre Sfinți înaintea noii stagiuni. Un nou episod al seriei originale Tackle.ro, Previziuni din presezon: Southampton.

Cred că nu era o persoană mai potrivită care să scrie despre Southampton decât un fan al lui Liverpool. La urma urmei, ce e un jucător al lui Southampton dacă nu un cormoran încă netransferat? 😀

Lăsând gluma la o parte, am urmărit-o cu interes sezonul trecut pe Southampton. Mai întâi pentru că eram curios cum vor evolua băieţii de pe St. Mary’s Stadium, pe care eu îi vedeam drept nişte ameninţări serioase în coasta echipelor din Big Six (cât de mult m-am înşelat!). Apoi pentru că voiam să văd cum joacă Virgil Van Dijk, fundaşul pe care Liverpool a vrut să dea multe zeci de milioane de euro în vara lui 2017 (şi a dat, până la urmă, în perioada de transferuri din iarnă).

După luna ianuarie, am rămas în continuare cu un ochi pe „Sfinţi”, de data asta din compasiune. Încă din deplasarea de la City, din noiembrie, au intrat într-o pasă proastă, cu goluri primite pe final de meci, din care n-au ieşit, practic, până pe final de sezon.

Citește aici seria originală Previziuni din presezon 2018/2019.

Aproape de o calamitate

Au fost în total 9 meciuri în care Southampton a pierdut puncte cu gol luat în ultimele 10 minute, asta fără să punem la socoteală vizita lui Chelsea din aprilie, când Giroud şi Hazard au întors un 2-0 ce părea confortabil cu trei goluri în minutele 70, 75 şi 78. De partea cealaltă a norocului, Southampton a luat puncte cu goluri pe final în doar 3 meciuri.

Un sezon chinuit, în care Southampton a luat-o la vale în preajma Crăciunului şi s-a trezit blocată în zona retrogradării până aproape de final. Câteva victorii muncite, precum şi jocul rezultatelor le-au dat şansa de a mai juca încă un sezon în Premier League. Saga cu Virgil Van Dijk n-a ajutat deloc această situaţie, din contră. Practic, pasa proastă a lui Southampton a coincis cu plecarea olandezului, iar meciurile în care au primit gol pe final arată cât de important era VVD pentru apărare.

Pellegrino n-a fost alegerea potrivită, sau cel puţin asta au demonstrat rezultatele lui Southampton din sezonul 2017/2018. Demiterea a venit după o serie neagră de 17 meciuri în care echipa a câştigat o singură dată, timp în care s-au adunat 9 egaluri şi 7 înfrângeri. Salvarea a venit de la Mark Hughes, demis la începutul anului după 5 ani la Stoke. Şi dacă tot n-a reuşit să-i lase pe „olari” pe un loc neretrogradabil, măcar a scos-o pe Southampton din zona roşie. Până la urmă „sfinţii” s-au târât dincolo de linia de retrogradare, într-un final plin de suspans. Când credeai că încep să joace bine şi se salvează, apărea un gol pe final (cu Arsenal, Chelsea şi Everton) şi pierdeau puncte. Norocul lor a fost că Swansea a avut un sezon chiar mai slab şi a cedat alături de Stoke şi WBA.

Renaşterea?

Campania de transferuri din această vară n-a fost nici bună, nici rea până în acest moment. Aproximativ 55 de milioane de lire au cheltuit cei de la Southampton pe transferurile lui Stuart Armstrong, Mohamed Elyounoussi, Angus Gunn şi Jannik Vestergaard şi au încasat cam 10 milioane de lire de la Ajax (conform Transfermarkt) pentru Dusan Tadic. Dacă ignorăm ce-au făcut alte cluburi mici şi mijlocii, pare o vară bună. Un portar de perspectivă, un fundaş central ce ar trebui să se lupte pentru un loc de titular cu Yoshida, Bednarek şi Hoedt, un mijlocaş ofensiv de mare perspectivă şi un mijlocaş central pe care momentan îl văd doar ca back-up.

Celelalte plecări au fost fie jucători aflaţi la final de contract (Pied şi Gardoş), fie jucători împrumutaţi: Carillo la Leganes, Boufal la Celta Vigo şi Clasie la Feyenoord. Boufal este singurul pe care-l văd întorcându-se la Southampton după un sezon bun, dar depinde de contextul în care se va afla echipa vara viitoare.

Vezi aici toate transferurile făcute în Premier League vara asta.

Dacă te uiţi doar la ce-a făcut Southampton, pare că lucrurile sunt ok, există perspective pentru un sezon bun. Dacă vezi cum s-au întărit alte echipe cu pretenţii la locurile 7-12 începi să te îngrijorezi. West Ham i-a luat pe Fabianski, Wilshere, Yarmolenko, Balbuena şi Felipe Anderson. Everton a dat 50 de milioane de lire pe Richarlison, Fulham pe Schurrle şi Seri, Leicester pe Ricardo Pereira şi pe Maddison. Ca să nu mai spun de Wolverhampton care a adus o grămadă de nume importante (Joao Moutinho, Rui Patricio, Castro, Raul Jimenez).

Va fi un nou sezon complicat pentru Southampton? Da, cu siguranţă. E posibil ca Mark Hughes să fi rezolvat problemele din apărare (doar 3 goluri primite în ultimele 5 etape), dar asta nu înseamnă nimic dacă şi celelalte echipe vor fi mult mai solide. În plus, granzii din Big Six par de stâncă, mai ales după ce Arsenal şi Chelsea au schimbat antrenorii.

Previziuni pentru noul sezon al lui Southampton

Dacă Elyounoussi se va adapta ritmului din Premier League, dacă Charlie Austin va reuşi să rămână fit şi să marcheze mai mult, dacă apărarea va rămâne la fel de puternică în formula de 3 pe care Hughes a implementat-o la finalul sezonului trecut, dacă Southampton va învăţa să gestioneze finalurile de meci, atunci probabil că vor avea un sezon decent. Nu unul simplu, însă mi-e greu să cred că se vor mai afla într-o situaţie la fel de dificilă ca în 2017/2018.

În meciurile amicale n-au reuşit mare lucru, fiind învinşi cu 3-0 de Derby County şi reuşind o remiză cu Schalke. Singurele victorii venind contra celor de la Jiangsu Suning din China (3-2) şi a francezilor de la Dijon (2-0).

Probabil că va fi un sezon în care vor apărea lideri noi în echipă (poate Elyounoussi, poate Stuart Armstrong), jucători capabili să ridice echipa în clasament şi să facă pasul spre o echipă mai mare în următorii ani. Însă fără investiţii majore, Southampton n-are cum să iasă din acest ciclu sezon bun, jucători vânduţi, sezon prost.

Echipa probabilă a lui Southampton în 2018/2019

Echipa probabilă (3-4-2-1): Alex McCarthy – Hoedt, Yoshida, Bednarek – Bertrand, Højbjerg, Romeu, Cedric Soares – Elyounoussi, Ward-Prowse – Shane Long.

Surse foto: contul de Twitter al clubului, Examiner.co.uk

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *