West Bromwich Albion revine în Premier League după 2 sezoane de absență, încheind sezonul anterior de Championship pe poziția secundă, asigurată după o luptă aprigă contra celor de la Brentford, care s-a dus până în ultima etapă. Deși au avut un avans confortabil față de locul 3 la reluarea campionatului după pandemie, West Brom a tremurat serios pentru promovarea directă, reușind doar 3 puncte în ultimele 4 etape.

Ocupanta locului 3, Brentford, a avut o serie excepțională de 7 victorii consecutive între etapele 38-44, având chiar șansa de a urca pe locul 2 în etapa 45, când însă au pierdut complet neașteptat pe terenul lui Stoke City, scor 1-0. Totul s-a decis însă în ultima etapă, când West Brom s-a încurcat pe teren propriu cu QPR (2-2), dar Brentford a ratat (din nou!) șansa de a urca pe locul 2, direct promovabil în PL, pierzând acasă 1-2 cu Barnsley și ajungând astfel în play-offul de promovare, unde au fost învinși în finală de Fulham.

Primul 11 al lui West Brom în sezonul promovării

West Brom a avut șansa de a avea relativ puțini jucători accidentați pe parcusul sezonului 2019/2020, ceea ce le-a permis să alinieze etapă de etapă un prim 11 puternic, raportându-ne la loturile din Championship. Dacă ar fi să alcătuim primul 11 standard al sezonului, acesta ar fi:

4-2-3-1: Johnstone – Furlong (O’Shea), Ajayi, Bartley (Hegazi), Gibbs (Townsend) – Livermore, Sawyers – Phillips, Pereira (Krovinovic), Diangana – Robson-Kanu (Austin).

Stilul de joc implementat de Slaven Bilic la West Brom

În cele două sezoane de Championship, West Brom a reușit să își schimbe radical stilul de joc, trecând de la maniera ultra-defensivă practicată în ”era” Tony Pulis, detestată de adversari și contestată chiar de proprii suporteri, la un stil combinativ bazat pe posesie prelungită și un-doiuri rapide, pe care tehnicianul croat Slaven Bilic l-a implementat cu succes.

La asta a contribuit și aducerea unor jucători cu o tehnică mult peste media din Championship, precum Matheus Pereira, Grady Diangana, Filip Krovinovic sau Romaine Sawyers, care s-au pliat perfect sistemului 4-2-3-1, preferat de Bilic. Rămâne de văzut însă în ce măsură va reuși fostul selecționer al Croației să își adapteze acest stil în Premier League, în fața unor adversari de cu totul alt calibru decât cei înfruntați în sezonul trecut.

Transferuri la West Bromwich Albion

Campania de transferuri a lui West Brom a început destul de încet, dar în weekend-ul premergător începerii noului sezon, ”The Baggies” au reușit să aducă 3 jucători noi. Din câte se pare, patronul chinez Guochuan Lai nu este dispus să investească major în transferuri, echipa având un buget de doar 20-25 milioane de lire, insignifiant în comparație cu majoritatea echipelor din PL.

În aceste condiții, Luke Dowling, directorul tehnic și sportiv al echipei, a fost obligat să aleagă cu mare atenție țintele de transfer. Avem așadar:

Veniri:

 • Matheus Pereira (24 de ani, miljocaș, Sporting Lisabona) – 9 milioane de Lire, transfer definitiv după împrumut;
 • Grady Diangana (22 de ani, mijlocaș, West Ham) – 13 milioane de Lire, transfer definitiv după împrumut;
 • Cedric Kipre (23 de ani, fundaș, Wigan) – 1 milion de Lire.
 • David Button (31 de ani, portar, Brighton) – 1 milion de Lire.

Plecări:

 • Callum Robinson (25 de ani, atacant, Sheffield Utd) – final de împrumut;
 • Filip Krovinovic (24 de ani, mijlocaș, Benfica) – final de împrumut;
 • Nathan Ferguson (19 ani, fundaș, Crystal Palace) – liber de contract;
 • Chris Brunt (35 de ani, mjlocaș) – liber de contract;
 • Gareth Barry (38 de ani, mijlocaș) – retras;
 • Ali Al-Habsi (38 de ani, portar) – liber de contract.

La capitolul zvonuri, se aude în presa din Anglia că West Brom încearcă transferarea definitivă a lui Callum Robinson (Sheffield United), prelungirea împrumutului lui Krovinovic de la Benfica pentru încă un sezon, precum și aducerea unui atacant, principalele nume vehiculate fiind Troy Deeney (Watford) sau Karlan Grant (Huddersfield) dar și Michy Batsuhayi (Chelsea), sub formă de împrumut.

Prim 11 probabil pentru West Brom

Cu jucătorii existenți în echipă, Slavan Bilic nu va avea o misiune prea grea în a alege echipa de start, din cauza subțirimii lotului. Luând în calcul doar jucătorii din lotul actual, un prim 11 probabil ar fi:

4-2-3-1: Johnstone – Furlong, Ajayi, Hegazi, Gibbs – Livermore, Sawyers – Phillips, Pereira, Diangana – Austin.

Previziuni din presezon pentru West Brom

Suporterii lui West Brom, printre care mă regăsesc și cu care rezonez și eu, sunt în mare parte sceptici cu privire la șansele de a evita retrogadarea. Este evident că echipa are anumite posturi deficitare, nu doar valoric ci unele chiar numeric:

 • Fundaș central – Cu toată că aducerea francezului Kipre de la Wigan rezolvă problema numerică (WBA avea doar 3 fundași centrali în lot), valoric lucrurile nu arată prea bine: Hegazi, jucător cu meciuri și goluri în Premier League, a fost măcinat de accidentări sezonul trecut, Bartley este un fundaș experimentat dar care nu pare a fi de nivelul PL, iar Ajayi și Kipre sunt ambii la debutul pe prima scenă a fotbalului englez.
 • Fundaș stânga – Posibil cea mai problematică poziție din tot lotul. Gibbs a fost accidentat mai mult de jumătate din sezonul trecut (deși, când a fost apt, a jucat foarte bine), iar Townsend a avut prestații sub-mediocre, nefiind în niciun caz un jucător de nivelul PL. Nu ar fi exclus ca în cazul unei probabile absențe a lui Gibbs, să îl vedem mai degrabă pe Dara O’Shea, fundaș dreapta de meserie, jucând pe acest post în detrimentul lui Townsend.
 • Mijlocaș central – Cuplul Livermore-Sawyers nu are concurență, tinerii Harper (20 de ani) și Field (22) nefiind niște soluții de luat în calcul la acest nivel. Mai mult, după expirarea împrumtului lui Krovinovic de la Benfica, Bilic a rămas practic fără nicio alternativă viabilă, în cazul în care unul din cei 2 titulari devine indisponibil.
 • Atacant – Fără un atacant prolific în lot, West Brom va avea mari dificultăți în a marca goluri. Atât Austin cât și Robson-Kanu au avut evoluții inconstante, alternând între ei locul de titular pe parcursul sezonului anterior. Al treilea vârf din lot, Zohore, a fost de-a dreptul catastrofal, un jucător fără viteză, fără tehnică, fără simțul porții, motiv pentru care este pus deja pe lista de transferuri și sunt șanse infime să îl vedem în echipă și sezonul viitor.

Un pronostic realist, luând în calcul lotul actual, ar fi undeva între 35 și 45 de puncte realizate, ceea ce înseamnă că West Bromwich Albion se anunță a fi printre principalele protagoniste în lupta pentru evitarea retrogradării.

Jucători de la West Brom pentru FPL

Pentru jucătorii de FPL, există două opțiuni mari și late pe care le văd ca demne de luat în calcul de la West Brom:

Matheus Pereira (6.0). Mijlocașul Brazilian este probabil cel mai bun fotbalist al echipei, în acest moment. Sezonul trecut s-a clasat pe locul #1 în clasamentul pasatorilor din Championship, cu 17 assisturi, reușind și să marcheze de 8 ori. Executant al tuturor fazelor fixe (cu excepția penalty-urilor), mă aștept ca Pereira să fie din nou printre cei mai buni pasatori ai campionatului, oferind o alternativă viabilă celor care caută un mijlocaș la un preț accesibil. Poziția lui obișnuită este în centrul liniei de 3 mijlocași din spatele vârfului, dar poate juca și în flancul stâng.

Grady Diangana (5.5). Jucătorul format de West Ham a avut la rândul lui o contribuție semnificativă în campania de promovare a lui West Bromwich, reușind 8 goluri și 6 pase decisive în 30 de meciuri jucate. Jucător de bandă stângă, Diangana va fi fără îndoială titular de drept pe această poziție și se anunță a fi, alături de Pereira, unul din pilonii de bază ai lui Slaven Bilic sezonul viitor.

Cotată de bookmakeri cu prima șansă la retrogadare, la o cotă de 2.10, WBA va avea cu siguranță o misiune dificilă în a rămâne în Premier League. Cu un lot care nu se poate spune că a fost întărit, ba chiar poate este chiar mai slab decât cel care a reușit promovarea – din cauza plecărilor lui Krovinovic și Robinson -, suporterii lui West Brom se tem, și pe bună dreptate, că echipa lor de suflet va avea soarta lui Norwich City din sezonul trecut.

Primele raze de speranță au apărut însă cu transferarea definitivă a lui Grady Diangana. Totuși, fără încă 2-3 achiziții pe pozițiile deficitare, toate speranțele suporterilor de a menține echipa în Premier League vor fi puse în starurile Matheus Pereira și Diangana, precum și în capabilitatea antrenorului Slaven Bilic de a scoate maximum din lotul actual.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

West Bromwich Albion, FC Barcelona and US Lecce fan. Hobbies include playing football, travelling and taking naps. Has a cat.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Un comentariu la “Previziuni din presezon: West Brom – Prea firavi în fața furtunii?”