Când ne gândim la revelația sezonului trecut din Premier League, e greu să trecem peste West Ham și nici n-avem de ce. Echipei lui David Moyes nu-i dădea nimeni vreo șansă de a conta în vreun calcul, dar The Hammers s-au luptat chiar pentru un loc de Liga Campionilor, terminând pe 6, cu biletele de Europa League asigurate. E timpul pentru previziuni din presezon pentru West Ham!

Ce știm despre West Ham din sezonul trecut?

David Moyes este un manager de cursă lungă. Scoțianul care și-a întrerupt, în 2013, mandatul de 11 ani la Everton, pentru cea mai mare oportunitate a carierei sale (fotoliul de manager la Manchester United), nu a mai primit, de atunci, oportunitatea de a lucra cu un grup de fotbaliști la un club, mai mult de un sezon. La West Ham însă, Moyes începe al patra stagiune în vara asta (cu pauză de un an) și rezultatele s-au văzut: de 22 de ani nu mai terminaseră The Hammers atât de sus în clasamentul din Premier League.

West Ham și-a asumat câteva riscuri foarte bine calculate, în materie de întărire a lotului, înaintea stagiunii trecute. Au transferat fotbaliști din Cehia (Soucek, deja testat într-un împrumut de 6 luni, marcator a 10 goluri, dar și Coufal, care a contribuit cu 7 pase decisive), din Championship (Said Benrahma, 1 gol și 6 pase decisive, dar și excelentul fundaș central Dawson) și, la mijlocul sezonului,  un împrumutat, din Premier League, de care fotbalul englez aproape că uitase (Lingard, MVP-ul returului, cu 9 goluri și 5 pase decisive). S-a simțit lipsa unui al doilea atacant în lot, în afara lui Antonio? Absolut deloc, iar West Ham a fost foarte aproape de o performanță istorică: accederea în Liga Campionilor! Cuplul Rice – Soucek l-a cam scos din primul 11 pe cel mai longeviv fotbalist de la club, căpitanul Mark Noble, iar fotbaliști precum Bowen sau Cresswell au devenit letali, într-o campanie în care Moyes i-a bătut pe Mourinho, Ancelotti și Bielsa, printre alții. De nicăieri, The Hammers au devenit o echipă greu de bătut.

Echipa de bază a lui West Ham din sezonul trecut

David Moyes nu are un lot foarte numeros, dar a avut totuși 4 fotbaliști de rotit pentru 3 poziții în linia din spatele vârfului. Bowen, Fornals, Lingard și Benrahma au jucat, fiecare, destul de mult în sezonul trecut. Formula de bază, așezată într-un 4-2-3-1 arăta așa?

Fabianski – Coufal, Dawson, Ogbonna, Creswell – Rice, Soucek – Bowen, Fornals, Lingard – Antonio.

Cum arată lotul lui West Ham înaintea noului sezon?

După câțiva ani în care Fabianski nu a avut niciun concurent, polonezul ajuns la 36 de ani, va trebui să facă față unui challenger foarte bun: Areola (unul dintre cei 10 portari din lotul lui PSG, împrumutat la West Ham pentru un an). Cifrele celor doi portari din sezonul trecut sunt destul de similare, așa că e greu de anticipat cine va fi titlularul sau dacă va exista un titular cert:

  • Fabianski (West Ham): 12 clean sheets, 109 parade reușite;
  • Areola (Fulham): 10 clean sheets, 115 parade reușite.

Flancurile defensivei sunt adjudecate, fără drept de apel: pe stânga va juca cehul Coufal (7 pase decisive în sezonul trecut) și pe dreapta va fi englezul Creswell (8 pase decisive). În centrul apărării sunt 3 opțiuni reale, după plecarea lui Balbuena și declinul lui Reid (da, e încă în lot!): Ogbonna și Dawson au fost titularii din sezonul trecut, iar Diop e sigura rezervă care a jucat la acest nivel. Alves nu a debutat încă pentru echipa de seniori după transferul din ianuarie și se zvonește și că West Ham l-ar vrea pe fundașul central Kurt Zouma de la Chelsea, iar francezul și-ar dori să rămână în Londra, dacă ar fi nevoit să schimbe echipa. Pentru defensivă, Moyes are dublaj pe fiecare post.

La mijloc, Rice este un închizător de top, pe care-l caută echipe precum Manchester United și Chelsea, iar Soucek un mijlocaș box-to-box care marchează multe goluri, apărând în careu mai des decât apar știri false în tabloidele Angliei. Doar Mark Noble poate „rupe” acest cuplu, dar nu sunt multe motive pentru care l-am vedea pe veteran titular.

Toate transferurile verii din Premier League le găsești aici.

În lipsa vreunui transfer important, Bowen, Fornals și Benrahma vor forma linia de 3 din spatele vârfului Antonio, cu Lanzini și Yarmolenko fiind singurele opțiuni viabile de pe bancă. Probabil că West Ham va încerca să-l împrumute, din nou, pe Lingard, însă Manchester United nu mai pare la fel de dispusă să-l lase să plece încă un sezon, după isprăvile din returul stagiunii trecute. Moyes are doar 6 fotbaliști pentru 4 poziții ofensive și e foarte probabil ca West Ham să investească în această zonă, pentru a se pune la adăpost de inevitabila accidentare anuală a lui Antonio.

Echipa probabilă a lui West Ham în Premier League

Anticipăm o așezare identică celei din sezonul trecut, cu doar două modificări în primul 11.

Areola – Coufal, Dawson, Ogbonna, Creswell – Rice, Soucek – Bowen, Fornals, Benrahma – Antonio.

Eventualele transferuri ale lui Zouma și Lingard sunt singurele care ar putea modifica formula de bază.

Previziunea din presezon pentru West Ham

Având în vedere și ambiția de a șterge din memoria fanilor eșecurile relativ recente din cupele europene, singura slăbiciune a lui West Ham (într-o cursă pentru locul 7, singurul obiectiv realist pentru The Hammers),  este subțirimea lotului, dar mai este timp pentru a fi aduși fotbaliști buni. Pentru locul 7 se vor înscrie în cursă mai multe echipe (Leicester, Arsenal, Aston Villa, Everton), dar pentru West Ham, orice clasare sub locul 10 ar fi o dezamăgire.

Previziunile noastre din presezon pentru fiecare echipă din Premier League le găsești aici!

Jucători de la West Ham pentru FPL

Dacă la capitolul portari, atât Fabianski, cât și Areola, sunt cotați la 5.0M și nu e clar dacă va exista un titular, nu facem nicio recomandare (deși amândoi ar fi opțiuni grozave, dacă ar avea minutele asigurate).

Vladimir Coufal (DEF, 5.0M) – mai ieftin cu 0.5 decât Creswell și aproape la fel de periculos (chiar mai bun pe finalul stagiunii trecute), autor a 7 pase decisive, cehul are un preț excelent, iar programul lui West Ham la început e unul decent. Creswell e o opțiune foarte bună, dar e cu 0.5M mai scump decât Coufal.

Tomas Soucek (MID, 6.0M) – elefantul din orice discuție despre West Ham și FPL. Mai poate replica forma fantastică din sezonul trecut? Dacă da, e un chilipir, contează cât de repede ne vom putea da seama de intrarea lui în formă.

Said Benrahma (MID, 6.0M) – poate fi un diferențiator excelent la FPL, pentru că după un sezon de adaptare la nivelul de joc din Premier League și o formă foarte bună în presezon, oferă. Bowen are cifre mai bune, dar și preț cu 0.5M mai mare.

Michail Antonio (FW, 7.5M) – nu are rival pe post și, în doar 26 de meciuri, a înscris 10 goluri (fiind la al doilea sezon consecutiv cu 10 goluri marcate). Când intră în formă, Antonio trebuie luat la FPL, cu orice preț.

Mai poate West Ham să facă un sezon la fel de bun? Spune-ne în comentarii.

Discuția noastră despre lotul și perspectivele lui West Ham la Tackle Show:


Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România și abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *