Ciprian Chirilă revine pe Tackle.ro, cu previziunile din presezon pentru Wolverhampton Wanderers. Citiți cu atenție ce scrie, pentru că anul trecut n-a avut nicio ezitare în a prezice noua campioană a Angliei.
Wolverhampton Wanderers, fondat în 1877, este unul dintre cele mai vechi cluburi ale Angliei și unul dintre cei 12 membri fondatori ai Football League – prima variantă a campionatului englez.
La primul sezon în care a simțit iar aerul cu deficit de oxigen de Premier League din 2012 încoace, Wolverhampton obține un premiu onorific: titlul de Best of the rest. După un start de sezon doar cu o singură înfrângere în primele 8 etape, a urmat o serie de 6 runde cu doar un singur punct. În partea a doua a sezonului, Wolves a pierdut doar de 6 ori, fiind o adevarată fortăreață la meciurile de pe Molineux Stadium, cu o linie de clasament al meciurilor jucate acasă 10-4-5. După un sezon oscilant, Wolves le surclasează pe Everton și Leicester și termină pe locul 7, cu golaveraj +1, ceea ce îi aduce o calificare în Europa League, ceea ce nu-i deloc puțin pentru o nou promovată.
De ce un sezon oscilant? Printre rezultate cu adevărat remarcabile (1-1 vs Manchester City, 2-1 vs Chelsea și Manchester United, 3-1 vs Arsenal și Spurs), s-au strecurat și rezultate cu adevărat rușinoase cu echipe net inferioare celor din Wolverhampton. Fără nicio obiecție, cele două meciuri pierdute cu Huddersfield (0-2 și 0-1), cea mai ’’out of this world’’ echipă din istoria Premier League, exceptând Derby County în sezonul 2007-2008, chiar reprezintă un superlativ și ceva de ținut minte din acest sezon. O amintire cu adevărat istorică și de neprețuit, dar tot Wolves e și campioana pământenilor din afara Big 6.
Vezi aici toate transferurile verii din Premier League.
După promovarea pe prima scenă a fotbalului englez, din postura de campioani din Championship, Lupii au făcut multe transferuri vara trecută, mulți jucători aduși cu ajutorul agentului Jorge Mendes, cel care trage sforile în spatele cortinei. Printre fotbaliștii transfrați, cu ajutorul lui Mendes, printre care Raul Jimenez, Joao Moutinho, Rui Patricio, Diogo Jota, dar și Adama Traore, Benick Afobe sau Dendoncker, majoritatea dintre ei contribuind decisiv în parcursul lăudabil al echipei sezonul trecut.
Vara lui 2019 este una destul de liniștită pentru Wolves comparativ cu fereastra de transferuri agitată de anul trecut, ei securinzându-i definitiv pe Raul Jimenez de la Benfica, golgheterul echipei cu 13 goluri, pentru 38 milioane de Lire, și pe Leander Dendoncker de la Anderlecht cu 13,5 mil. Euro. La capitolul veniri, trebuie menționat și tânărul fundaș Jesus Vallejo împrumutat de la Real Madrid.
În ultimele zilei ale perioadei de transferuri, a venit si atacantul milanez Cutrone pentru 20 milioane de Lire, pentru a oferi mai multe soluții în atac, compartiment unde Lupiiau avut câteva probleme sezonul trecut. Rămâne de văzut cât de inspirați au fost galben-negri cu acești tineri și cum se vor integra ei în mecanismul tactic al lui Nuno Santo și cum vor face față la rigorile fotbalului din insulă.
Dintre cei plecați, merită menționați fundașul Kourtney Hause, cedat la Aston Villa cu 3,4 mil și împrumutul lui Helder Costa la Leeds. De menționat și Ruben Neves, care în ciuda interesului arătat de PSG, a rămas în Anglia.
Lotul lui Wolverhampton pentur sezonul 2019/2020
Portari: Titularul postului rămâne apreciatul Rui Patricio, unul dintre portarii cu cele bune cifre sezonul trecut, secundat de John Ruddy, titularul postului în ultimul sezon de Championship.
Fundași: În partea centrală a defensivei, se regăsește trio-ul sezonului trecut Coady- Bennett-Bolly, plus achiziția Vallejo. Părțile laterale sunt asigurate de Johnny, Ruben Vinagre, Doherty și Adama Traore.
Mijlocași: Și sezonul acesta, echipa se va baza la mijloc pe trio-ul Dendoncker-Moutinho-Neves, ajutați de Saiss și de Gibbs-White. Tridentul de la mijloc este de top, unul dintre cele bune din campionat, având deja în spate experiența primului sezon de Premier League în care au jucat împreună.
Atacanți: Responsabili cu golurile vor fi Jimenez, Diogo Jota, Cutrone și Leo Bonatini. Primii doi au impresionat ediția trecută, iar Cutrone e produsul celor de la AC Milan, jucător care nu a fost niciodată prima variantă la echipa mare, dar și-a făcut tot timpul datoria atunci când a fost nevoie de el. Acum vrea să încerce o experiență nouă și să demonstreze că poate mai mult. Interesanți pentru Fantasy PL.
Per ansamblu, lotul echipei nu a avut multe schimbări și este unul echilibrat valoric, omogen, de calitate. Pe lângă jucătorii cheie pe care nu i-a pierdut pe niciunul, au fost aduse întăriri de oaste. Plus de valoare la valorare deja existentă. Pe hârtie cel puțin, lotul arată mai bine decât sezonul precedent.
Sistemul de joc preferat de Nuno Espirito Santo a fost 3-4-3, pe tranziție negativă acesta transformându-se în 5 pe fund, prin retragerea mijlocașilor de bandă.
În 2019-2020 însă, sistemul va fi 3-5-2, datorită liniei de mijloc puternice și de calitate superioară de care benficiază Lupii. Asta e singura diferență de sistem față de sezonul recent încheiat. Primul 11 ar arăta astfel: Rui Patricio – Coady, Vallejo, Bolly – Traore, Dendocker, Moutinho, Neves, Johnny – Jimenez, Jota.
Previziunea pentru Wolverhampton în sezonul 2019-2020: locurile 9-10. Al doilea sezon în EPL pentru o nou promovată e în majoritatea cazurilor mai slab sau chiar dezastruos față de primul (Burnley, Huddersfield etc.). Desigur, calitatea lotului și valoarea echipei sunt de necontestat, dar va fi un mic regres în privința locului ocupat la final de sezon. Legat de parcursul în Europa, maxim grupe.
În încheiere, lansez o provocare: sunteți de acord cu previunea mea pentru locul final? Cum vedeți parcursul Lupilor în Europa League, având ca examplu antecedentele lui West Ham și Burnley?
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.