Vlad Bejinariu debutează pe Tackle.ro cu previziuni din presezon pentru Manchester City 2022/2023.

O celebră expresie britanică spune „if it ain’t broken, don’t fix it”, dar fanii Manchester City sunt familiari și cu varianta „if it ain’t broken, break it”, fapt care ar putea rezuma transformările prin care echipa albastră din Manchester trece în această fereastră de transferuri. Chiar dacă Ceățenii au câștigat Premier League și au fost foarte aproape de o nouă calificare în finala Champions League, Pep Guardiola, antrenorul clubului a decis că este necesar să regândească stilul de joc cu care ne-a obișnuit în ultimii 2 ani, dar și să facă loc unor noi jucători în cadrul echipei.

Performanțele lui Manchester City din sezonul trecut

Una dintre frazele cele mai cunoscute de către suporterii lui Manchester City este cea de „Typical City” care, conform Urban Dictionary, înseamnă: „When Manchester City somehow messes up an easily winnable situation and everyone is disappointed but not surprised”. Expresia în sine are o istorie mai lungă, călătorind cu clubul în perioada de declin a acestuia. Recent, însă, a prins și o conotație pozitivă, spre exemplul în urma meciului din 2012 cu QPR când Cetățenii au câștigat titlul, dar și-au complicat situația, fiind nevoie de două goluri în minutele de prelungire pentru a învinge și a-i depăși pe vecinii din oraș în clasament.

Sezonul trecut a adus cu sine câteva momente de „Typical City”. În campionat, Manchester City a debutat cu o înfrângere în fața lui Tottenham Hotspur. A urmat un parcurs bun, dar cu mici scăpări în unele meciuri (egal cu Southampton și Liverpool, înfrângerea cu Crystal Palace). După eșecul cu echipa lui Vieira, City a avut o serie de 12 victorii, de la începutul lui noiembrie până la finalul lunii ianuarie. Astfel, deși campionatul a început ca o cursă în trei (alături de Chelsea și Liverpool), părea că se va transforma într-un nou titlu câștigat la pas de către echipa lui Guardiola. Atât că City și-a complicat situația cu câteva rezultate negative (cuplate și cu o formă de zile mari a celor de la Liverpool), iar lupta pentru campionat s-a reaprins la finalul sezonului. City a pierdut câteva momente bune de a se distanța de Cormorani, verdictul în privința campioanei fiind amânat până în ultima etapă. Ceea ce părea inițial a fi un meci facil contra celor de la Aston Villa (echipă fără obiectiv), se transforma într-o lovitură de teatru, regizată de Steven Gerrard și Philippe Coutinho (în mod ironic), echipa din Birmingham având un avantaj de două goluri. Au urmat 8 minute care probabil vor rămâne în amintirea fiecărui fan, în care City a marcat de 3 ori și a reușit să își apere titlul.

În ceea ce privește sezonul de UEFA Champions League, se pare că de data aceasta fraza „Typical City” și-a păstrat sensul original. Trupa din Manchester a trecut de Atletico în sferturile de finală ale competiției (după mulți nervi și multe fire de păr din capul lui Grealish trase de adversari). În semifinala, echipa condusă de Guardiola se întâlnea cu Real Madrid, formație care nu părea în cea mai bună formă, dar cumva reușea să se impună în ciuda așteptărilor tuturor. Primul meci, pe Etihad, City a învins cu 4-3, fiind un meci frumos pentru privitorul neutru, dar frustrant pentru Cetățeni, având în vedere ocaziile pe care le-au avut. Returul a părut rezolvat odată cu golul marcat de Mahrez, dar două reușite în două minute semnate de Rodrygo au schimbat soarta meciului și chestiunea calificării. Astfel, o altă încercare a albaștrilor din Manchester de a cuceri trofeul UCL a fost marcată de eșec.

Ca formă a jucătorilor este de remarcat faptul că diferiți fotbaliști au avut un rol central în performanțele echipei în momente diferite ale sezonului. Dacă inițial Joao Cancelo s-a bucurat de un real succes, din poziția de fundaș stânga, ulterior atenția s-a mutat spre Bernardo Silva și pe rolul pe care îl îndeplinea la mijlocul terenului, în contextul în care De Bruyne a avut un început mai slab de sezon. În schimb, finalul de sezon a aparținut belgianului, fiind o piesă importantă în ultimele etape (meciul cu Wolves în care a marcat de 4 ori ca exemplu). Totuși, un jucător a cărui performanță constantă pe parcursul sezonului merită notată este cea a lui Rodri. Spaniolul a devenit unul dintre cei mai buni închizători din Premier League, ținându-l pe veteranul Fernandinho pe bancă.

Echipa de bază la Manchester City în sezon trecut

Deși catalanul de pe banca celor de la Manchester City este cunoscut pentru tendința sa de a roti adesea echipa (fenomen cunoscut de jucătorii de FPL ca Pep Roulette), un prim 11 (după numărul de minute jucate în Premier League) a arătat aproximativ astfel:

Ederson – Kyle Walker; Ruben Dias; Aymeric Laporte; Joao Cancelo –Kevin De Bruyne; Rodri; Bernardo Silva – Gabriel Jesus, Phil Foden, Raheem Sterling;

Ca formulă de joc, Manchester City a jucat constant 4-3-3, care se transforma în posesie într-un 2-3-5 sau într-un 4-2-4 (cu Bernardo Silva coborând lângă Rodri, în timp ce fundașii de bandă stăteau aproape de linia de out).

Dacă în cazul liniei defensive și celei de mijloc, alegerea titularilor a fost mai degrabă evidentă, în cazul liniei ofensive a existat o alternanță între cei 3 menționați și Riyad Mahrez, Jack Grealish și Ferran Torres (pentru începutul sezonului). Gabriel Jesus, singurul atacant senior din lot, a fost utilizat mai degrabă pe banda dreaptă a atacului, locul lui fiind luat frecvent de un fals 9 (rol îndeplinit alternativ de Foden, Grealish și De Bruyne).

Spre deosebire de sezonul 2020-2021, John Stones i-a făcut loc lui Aymeric Laporte ca titular, acesta formând un parteneriat solid cu Ruben Dias. Ilkay Gundogan, care a cunoscut o formă excelentă la începutul anului 2021, a stat mai mult timp pe banca de rezerve (explicația fiind legată, aparent, de revenirea unor probleme la spate).

Transferuri la Manchester City

Achiziții:

  • Erling Haaland – transfer confirmat încă din mai, dar anunțat oficial pe 13 iunie 2022, la exact 22 de ani după ce un oarecare Alf-Inge Haaland ajungea pe Maine Road. Nu cred că atacantul norvegian are nevoie de alte introduceri. Așteptările de la acesta sunt mari, fapt cunoscut de care Erling, deși nu pare să îl deranjeze, după cum a spus (după golul marcat cu Bayern): „That’s why I’m here!”. City a plătit clauza de reziliere de 51 de milioane de lire a jucătorului.
  • Julian Alvarez – jucător semnat de la River Plate în fereastra de transfer din ianuarie, dar împrumutat înapoi pentru restul sezonului european. Deși unele discuții din mediul online îl vedeau ca un potențial Sergio Aguero, Alvarez e destul de diferit ca stil de Kun. În schimb, versatilitatea lui (jucând atât central cât și pe benzi) și experiența de a fi antrenat de către Marcelo Gallardo (un antrenor cu principii similare cu cele ale lui Pep) ar putea constitui un avantaj în adaptarea tânărului jucător la stilul din Premier League.
  • Stefan Ortega-Moreno – venit din postura de jucător liber de contract, după ce înțelegerea lui cu Arminia Bielefeld a expirat. Transferul în sine a fost destul de rapid, fără prea multe zvonuri în presă. La prima vedere, pare să vină pentru a fi un back-up pentru Ederson, dar germanul pare determinat să lupte pentru postul de titular. Stefan Ortega-Moreno a avut al doilea cel mai mare număr de savings (128) din Bundesliga, este cunoscut ca având un bun joc de picior și, după spusele lui, este un tip amuzant.
  • Kalvin Phillips – s-a alăturat clubului din Manchester (și găștii din Yorkshire de la club) pentru o sumă în jur de 45 de milioane de lire (cu tot cu add-ons) de la Leeds United. Kalvin trebuie să preia rolul lui Fernandinho, fiind în competiție cu Rodri pentru postul de închizător. Alternativ, în măsura în care Guardiola va opta pentru un dublu pivot în fața apărării, s-ar putea ca Phillips să joace alături de spaniol.

Alte posibile veniri:

  • Un fundaș stânga – numele vehiculat deja de câteva luni este Marc Cucurella, jucătorul celor de la Brighton. Manchester City a făcut o ofertă de 30 de milioane de lire pentru catalan, dar aceasta a fost respinsă de către clubul de pe Coasta de Sud (care se zvonește că ar vrea undeva în jur de 50 de milioane de lire). Discuțiile continuă, dar nu doar între cele două echipe, cât și pe twitter între fanii lui Brighton și Fabrizio Romano, care a sugerat că jucătorul ar fi nemulțumit. În cazul în care cluburile nu vor ajunge la un acord, se pare că Borna Sosa de la Vfb Stuttgart este o alternativă.

În ceea ce privește jucătorii care au părăsit echipa, clubul a avut o fereastră mai activă față de cele cu care ne-au obișnuit în ultimii ani. Primul jucător care și-a anunțat plecarea, încă din aprilie, a fost Fernandinho care părăsește clubul la 9 ani după venirea din Donetsk pentru a se reîntoarce în țara natală, la Club Athletico Paranaense. În acest timp, brazilianul a câștigat de 5 ori titlul de campion al Angliei, a fost căpitanul echipei și a devenit unul dintre jucătorii emblematici pentru succesul recent al clubului. I-a urmat Gabriel Jesus care a plecat la Arsenal atras de ideea unei reîntâlniri cu Mikel Arteta, dar și de șansa de a deveni varianta principală în centrul liniei ofensive.

Următorul pe lista de plecări a fost Raheem Sterling, jucător care parcă mereu a produs reacții contrastante în rândurile fanilor. Englezul a ales să își continue cariera la Chelsea (fiind nemulțumit de faptul că nu mai era un titular incontestabil), după ce a marcat 91 de goluri în Premier League pentru trupa albastră din Manchester. Oleksandr Zinchenko s-a alăturat și el lui Jesus la Arsenal, probabil sedus de gândul că va putea juca mai multe meciuri în poziția lui naturală, la mijlocul terenului. Alte nume despre care s-a discutat în mediul online ca posibile plecări, dar care, momentan, par că vor rămâne pentru cel puțin pentru încă un sezon sunt: Nathan Ake (dorit de Tuchel, dar clubul londonez nu a făcut o ofertă pe placul conducerii lui City) și Bernardo Silva (despre care s-a speculat în mult prea multe tweet-uri că ar vrea o mutare pe Spotify Camp Nou)

Alte plecări, care merită amintite cel puțin colectiv, sunt cele ale unor jucători din Academia lui City. Southampton și Burnley au luat cu asalt echipa de u23, iar sumele plătite pentru unii jucători (precum și trofeele câștigate intern în ultimii doi ani) par să confirme reușita investițiilor în infrastructura de tineret.

Primul 11 al lui Manchester City pentru sezonul 2022/2023

4-3-3 – Ederson – Kyle Walker; Ruben Dias; Aymeric Laporte; Joao Cancelo – Kevin De Bruyne; Rodri; Bernardo Silva – Riyad Mahrez; Erling Haaland; Phil Foden
4-2-3-1 – Ederson – Joao Cancelo; Ruben Dias; Aymeric Laporte; *un nou fundaș stânga* – Rodri; Bernardo Silva – Riyad Mahrez, Kevin De Bruyne; Jack Grealish – Erling Haaland

Pep Guardiola este cunoscut pentru faptul că încearcă să inoveze la nivel tactic și să adapteze echipa pentru a rămâne competitiv. Obsesia este evidentă, Manchester City schimbând formațiile și rolurile jucătorilor pe teren în timpul sezonului, chiar dacă echipa are rezultate pozitive. Manchester City a folosit adesea un 4-3-3, în care linia de la mijloc avea un închizător în fața căruia jucau doi mijlocași ofensivi (free 8s), iar wingerii își păstrează poziția laterală. Odată cu venirea lui Erling Haaland, există așteptarea ca Manchester City să treacă la o altă formulă de joc pentru a-l acomoda pe atacantul norvegian. Tendința de a folosi un dublu pivot este mai veche în cazul Cetățenilor (sezonul trecut Bernardo stând mai retras în unele meciuri, alături de Rodri) și este legată și de libertatea ofensivă pe care De Bruyne ar avea-o ca număr 10, cauzând probleme defensivei adverse, mai ales pe fazele de tranziție.

Un alt jucător care ar putea să de o schimbare a formației de joc este Jack Grealish, care a avut un sezon foarte bun la Aston Villa jucând pe partea stângă a liniei de 3 de sub vârf. De asemenea, jucătorul englez ar putea să fie ajutat de venirea unui fundaș de bandă de picior stâng care să participe la jocul ofensiv, imitând relația pe care a avut-o cu Matt Targett la Villa. Una din așteptările mele este că Manchester City va folosi mai des acest 4-2-3-1, iar stilul va fi unul mai direct decât cel cu care am fost obișnuiți în ultimii doi ani. De asemenea, mă aștept ca unii jucători din Academia celor de la Manchester City să apară mai des alături de prima echipă, tineri precum Cole Palmer, James McAtee (dacă nu pleacă sub formă de împrumut) sau Josh Wilson-Esbrand par pregătiți să facă un pas important în cariera lor.

Previziuni din presezon pentru Manchester City în 2022/2023

Manchester City pornește, ca în cazul ultimilor ani, cu mari speranțe și așteptări în fața unui nou sezon. Dacă „Typical City” presupunea în trecut, cu o notă ironică, că fanii se așteaptă ca City să găsească un nou mod de a o da în bară în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor, situația pare că s-a schimbat în prezent (excepție UCL). Așteptările tuturor sunt acum ca trupa lui Pep să se bată la fiecare trofeu posibil (inclusiv cupele interne). Dacă evită accidentări care să pună în pericol forma echipei, catalanul are la dispoziție toate mijloacele pentru încă un asalt la titlul de campion al Angliei, precum și la mult râvnitul trofeu UCL

Echipa albastră din Manchester a transferat bine, aducând ceea ce a părut că le-a lipsit în anumite momente din sezonul trecut: un vârf care să marcheze goluri constant. Lotul pare că trece printr-un proces de restructurare, unii jucători plecând în timp ce alții semnează prelungiri ale înțelegerilor cu clubul (Mahrez și Rodri, zvonurile fiind că ar urma Foden). Atmosfera din vestiar pare plăcută, iar jucătorii nou-veniți par că s-au adaptat la noul vestiar. De asemenea, există așteptarea din partea clubului și fanilor ca Pep Guardiola (care își dorea de ceva timp schimbări în cadrul lotului) să semneze un nou contract și să continue ca antrenor al formației din Manchester și după finalul sezonului următor.

Jucatori de FPL de la Manchester City

Am ajuns și la cea mai dificilă parte pentru mine. În primul rând, nu sunt un jucător de Fantasy (deși uneori mai urmăresc dinamica jocului). În al doilea rând, Pep Guardiola este uneori cel mai mare adversar al comunității de FPL din cauza rotației pe care o practică, fapt care face greu de anticipat cu ce prim 11 va începe un meci. În cele din urmă, am optat pentru variantele evidente, deși probabil ar merita luați în considerare și Bernardo Silva (7m, dar există riscul să joace mai retras) și Jack Grealish (a arătat bine în amicalele din presezon, dar la prețul de 7m este de așteptat ca lumea să se orienteze spre jucători precum Saka sau Diaz care sunt titulari constanți la echipele lor de club):

  • Erling Haaland – FW, 11,5m; Pare alegerea evidentă (având un ownership de peste 50%), deoarece este principala gură de foc a campioanei, dar e și jucătorul pe care ceilalți coechipieri îl vor căuta mereu cu pase.
  • Kevin De Bruyne – MID, 12m; Jucătorul care va începe constant dacă este fit. Dacă Pep va folosi mai des un sistem cu belgianul în rol de nr. 10 s-ar putea ca jucătorul să aducă puncte constant atât prin assisturi cât și prin goluri. Plus, să nu uităm esențialul: „Master has given Kevin a striker”.
  • Joao Cancelo – DEF, 7m; Deși venirea unui fundaș de bandă stânga pare foarte plauzibilă, cred în continuare că Joao Cancelo va fi un punct fix în defensiva lui City, iar contribuțiile lui în ofensivă nu vor avea de suferit.

Singura întrebare posibilă: o poate opri cineva pe Manchester City?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *