Previziuni din presezon: Newcastle – Visul arab al unei nopți de vară

Dacă nu eram leneș și scriam în sezonul trecut previziunile pentru Newcastle, acum stăteam cu nachosul în brațe și mă uitam la US Open. Și era bine pentru că dădeam direct copy paste în articolul din acest an. Pentru că dacă nu știi ce înseamnă deja vu, viața clubului Newcastle United din acest presezon este același episod pe care l-am trăit și în vara trecută și un bun răspuns atunci când cineva te întreaba ce e ăla deja vu. Posibila preluare a clubului și transferuri pe care le aștepți până în ultima zi de mercato.

Dar pentru că am scris deja de două, pardon, de trei ori deja vu și nu vreau să apar pe google când cineva caută ce înseamnă, o să încep să vă povestesc ce se întâmplă la cea mai iubită echipă din nordul Angliei.

Sfârșitul târziu al sezonul trecut de Premier League a găsit site-urile de sport din Anglia oferind atenția cuvenită unei noi posibile tranzacții a clubului. Patronul actual, Mike Ashley, a făcut public în urmă cu un an că echipa este de vânzare. Iar dacă în sezonul anterior zvonurile referitoare la o preluare de către un alt investitor au rămas la nivel de speculații, în acest an a existat o ofertă concretă de cumpărare. Suma a fost de aproximativ 300 milioane lire iar oferta a fost făcută de Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite. Ashley a acceptat iar Newcastle urma să devină cea mai bogată echipă din lume. Ce spun eu lume, din galaxie. A urmat o perioadă de săptămâni în care Mbappe, Coutinho, Bale primeau zilnic numere pe tricoul alb negru al echipei de la presă și de la fanii „coțofenelor”. Dacă nu știi de ce li se spune „coțofene” celor de la Newcastle lasă, te rog, un comentariu cu cc la Vlad Bogos și se rezolvă :).

Tranzacția a ajuns la Federația Engleză de Fotbal și doar acceptul lor stătea în calea nașterii unui nou colos fotbalist. Accept care s-a lăsat așteptat. Și așteptat. Și așteptat. Iar pe arabi nu îi lași să aștepte, mai ales când vor să facă un bine și să aducă sute de milioane de petrodolari în ce vrea să se numească cel mai puternic campionat din lume. Și după două luni de așteptări și-au retras oferta invocând lipsa de comunicare din partea Federației. Noroc cu pandemia pentru că orașul Newcastle se transforma într-o zonă de conflict și proteste în stradă. După mii de semnături și petiții, după presiune politică, Federația engleză de fotbal a invocat lipsa de transparență din conducerea Fondului de Investiții ca motiv principal și unic pentru eșuarea tranzacției. Un nou sezon, aceași poveste care face trafic despre vânzarea clubului Newcastle. How nice.

Primul 11 de bază din sezonul trecut

Newcastle a avut un prim 11 sudat în sezonul trecut, unde doar accidentările au schimbat foaia de joc.

5-3-2: Dubravka – Fernandez, Lascelles, Schar – Ritchie, Manquillo – Hayden, Shelvey, Almiron – Allan Saint-Maximin, Joelinton

Sean Longstaff, DeAndre Yedlin, Dwight Gayle și Andy Caroll au fost jucătorii care au apărut destul de des din postura de rezervă. Golgeterul echipei a fost Shelvey, cu 6 reușite, un lucru care dovește clar infertilitatea pe plan ofensiv a lui Joelinton. De remarcat este numărul 1 al echipei, Martin Dubravka, unul dintre cei mai bun portari din Premier League.

Stilul de joc al lui Steve Bruce la Newcastle

Știi echipa aia pe care o urăști pentru că mereu face surpriza și te scoate la pariuri? Îți fac cunoștință cu Newcastle United sub comanda lui Steve Bruce. Bruce a fost în primele trei sferturi de campionat un antrenor cu o orientare defensivă. Un lucru de înțeles și nu de blamat. Presiunea unei retrogradări este imensă. Newcastle este un club de vânzare, un club care miscă greu pe piața transferurilor, unde salariile jucătorilor sunt cu calculate la fel cum casiera de la Mega îți cere cu sfințenie cei 30 de bani la produsul cumpărat, un club care a fost recent în Championship și îi știe de frică.

Bruce a folosit o formulă cu 5 fundași și un închizător iar contraatacul a fost ales pentru faza ofensivă. Un plan tactic care a funcționat deși mulți îl vedeau demis la startul sezonului. Newcastle nu a cunoscut emoțiile luptei pentru salvare și-a asigurat locul în Premier League aproape de ultimul sfert de campionat și a avut și serii de peste 5 partide fără înfrângere, spre deziluzia colegului de breaslă Dan Dracea. Ulterior, spre final de sezon am văzut un Newcastle, dacă se poate spune așa, mai ofensiv. Atât de ofensiv cât îți permite un atacant, record de transferuri în istoria clubului, Joelinton, care a marcat doar două goluri în întreg campionatul.

Transferuri

Până în acest moment, Newcastle United a oficializat un singur transfer. Jeff Hendrick, mijlocaș venit liber de contract după ce a fost jucătorul celor de la Burnley. La capitol transfer reușit aș nota și prelungirea contractului lui Matty Longstaff, cel mai bun produs de viitor pe care îl deține Newcastle.

Interesant este că în ultimele zile au apărut 4 legături interesante între Newcastle și din punct de vedere al transferurilor. Ryan Fraser, Callum Wilson, Jamal Lewis și Rogerio. Da, ați citit bine. Și dacă urmăresc surse bune, pot spune că minim 3 din cei 4 fotbaliști vor fi confirmați ca transferuri în următoarea perioadă.

Acum o să veniți să strigați la balcon: Cum Ianoși, nu ziceai tu ca Ashley e scârțar, nu dă bani pentru transferuri și salarii mari? Iar eu o să vă răspund: Normal că Ashley vrea să vândă clubul la preț de Premier League și nu la valoare de Championship. E om de afaceri și știe că banii investiți în lot în acest moment se vor adaugă cu dobândă la o eventuală tranzacție a clubului. Riscul de a retrograda este prea mare în planul de business al său. Am încheiat citatul.

Cuplul Fraser – Wilson nu are nevoie de prezentare. Fără ei Bournemouth a retrogradat. Sunt rezerve bune pentru locurile 6-8 și titulari de la locul 8 în jos. Jamal Lewis este un jucător ce potențial mare, dorit de Liverpool în această vară. Rogerio este un fundaș stânga de la Sassuolo, not bad, not great.

Primul 11 probabil pentru noul sezon

Depinde foarte mult de transferurile neconfirmate încă. Oricare dintre cei 4 menționați puțin mai sus intră titulari în echipă și sunt un plus de valoare adăugat. De dragul artei, aliniez o echipă în care Fraser, Wilson și Lewis sunt transferați.

4-3-3: Dubravka – Lewis, Fernandez, Lascelles, Manquillo – Hayden, Shelvey, Almiron – Fraser, Wilson, Allan Saint-Maximin.

Jucători de urmărit la FPL

👐 În mod normal aș începe cu Dubravka (5m). Dar este accidentat iar la acest preț sunt opțiuni mai bune. Rămâne totuși de urmărit cât de solidă o să se prezinte Newcastle în defensivă pentru că Martin poate să fie o opțiune pentru returul sezonului.

⭐️ ASM (5.5m). Cel mai periculos om din ofensivă în sezonul trecut, primul al său în Premier League. Poate scoate om din joc, oferă pase de gol dar mai are de îmbunătățit la capitolul finalizare. Preț bun care îți permite să aloci fonduri către Big Boys.

🔮Rămâne de văzut prețul lui Wilson. De urmărit în ce formă fizică este pentru că mă aștept să devină titularul de drept al poziției de atacant în echipă.

Previziuni din presezon pentru Newcastle United

Newcastle United, la fel ca în sezonul trecut, are un lot bun. Jucători cu experiență în Premier League, jucători tehnici (ASM👀), un portar sigur. Cheia unui sezon reușit, cu o poziționare mai bună față de anul trecut stă în transferuri. Cu lotul actual obiectul este salvarea matematica de la retrogradare cât mai devreme. Cu tranferurile discutate mai sus, Newcastle devine un club cu echipă de top 10, optimistic vorbind. Mike Ashley va schimba rapid antrenorul dacă echipa nu performează, dar Bruce a ridicat câteva sprâncene sezonul trecut si merită credit în continuare.

Lucru cert este că în 6, 8 luni, peste noapte, tastele redacțiilor de sport vor începe să butoneze rapid despre cum un nou fond de investiții din zona arabă vine să aducă la realitate un vis. Newcastle Campioană!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment