Andrei Angelescu revine pe Tackle.ro cu previziuni din presezon pentru Southampton 2022/2023!

De aproximativ 10 ani, Southampton ne-a obișnuit pe noi, fanii fotbalului englez, cu un farmec aparte. Am căutat sa descriu strategia clubului într-un mod cât mai ilustrativ, iar înaintea acestui sezon mi s-a părut că cea mai puternică comparație ar fi cu cea a unui viticultor sau a unui fermier de cafea. Deși aceștia își consolidează metodele, din generație în generație, diferența între o cultură excepțională și una bună, dar nu ieșită din comun, o poate face puțin noroc – norocul care crează pentru struguri sau boabele de cafea condiții să ajungă excepționale.

Hasenhüttl și planificarea unui sezon fără emoții

Austriacul devenit deja o figură familiară pe banca lui Southampton joacă un rol important în deciziile importante din cadrul echipei, dar managementul clubului e departe de mâinile sale. După două sezoane în care Sfinții s-au bătut pentru evitarea retrogradării până în ultimele etape, sezonul trecut a fost ceva mai liniștit în ciuda clasării pe primul loc deasupra locurilor care trimit în liga secundă.

Hasenhüttl a avut în această vară mai multă libertate decât oricând până acum, din 2018 când a preluat echipa din sudul Angliei. Libertatea s-a văzut în mai multe aspecte, începând cu programul de presezon al echipei, care a călătorit în Austria natală a antrenorului pentru o perioadă de încărcare fizică înainte de noul sezon. Aici Southampton a jucat și împotriva echipei fiului lui Ralph – Patrick Hasenhüttl, într-un 0-0 contra Austriei Klagenfurt. Un alt semn al creșterii atribuțiilor tehnicianului a fost vizibil înainte de cantonamentul din Alpi. Hasenhüttl a reușit să găsească înlocuitori pentru mai mulți membri din staff (inclusiv un nou secund No.2, Rubén Selles), care au părăsit forțați clubul dupa un sezon sub așteptări la capătul căruia au fost trași la răspundere.

Cei mai productivi jucători, din punct de vedere ofensiv, pentru Southampton au fost:

  • James Ward-Prowse (mijlocaș central & căpitan) cu 10 goluri și 5 pase decisive.
  • Che Adams (atacant) a înscris 7 goluri și a dat 3 pase decisive.
  • Armando Broja (atacant, întors între timp la Chelsea, de unde era împrumutat) a reușit 6 goluri și o pasă decisivă.

“Seeding for greatness”

În noua dinamică a clubului, cel mai interesantă de urmărit va fi probabil dezvoltarea jucătorilor aduși in această vară. Toți au ajuns la Southampton după o evaluare extrem de atentă a echipei de recruitment a clubului (care din această vară se bucură de experiența unui din pionii principali ai lui City din ultimele sezoane, Joe Shields). Cu toate acestea, acceptul final a venit din partea lui Hasenhüttl care a profitat de ocazii pentru a-i cunoaște pe jucatori, pentru a înțelege ce traiectorie își proiectează și ce își doresc de la pasul următor in cariera.

Față de sezonul trecut, procesul decizional s-a dezvoltat și în urma investiției majoritare în club a consorțiului Sport Republic, din partea cărora Rasmus Ankersen se implică în politica de transferuri.

Aproape gata pentru a scrie povestea noii stagiuni

În noul sezon vom vedea o echipă cu câteva schimbări față de sezonul trecut, pentru care speram ca accidentările nu vor avea un impact așa de mare cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Cea mai mare pierdere este cu siguranța absența lui Armando Broja, care și-a încheiat împrumutul revenind pe Stanford Bridge cu un viitor nesigur în față.

Cel mai probabil prim 11 pentru startul sezonului

Bazunu – Bella-Kotchap, Bednarek, Salisu – Livramento, Romeu / Romeo Lavia, Ward Prowse, S. Armstrong, Kyle Walker Pieters – Arribo – Che Adams

Temerea cea mai mare pentru noul sezon constă în capacitățile defensive ale sfinților. Cel mai probabil noul sezon va începe cu un nou portar aflat sub presiune să performeze datorită concurentei lui Alex McCarthy și Mateusz Lis care nu se vor mulțumi cu statutul de rezerve pe tot parcursul sezonului. Semnele de întrebare pentru defensivă vin și din apariția unui nou nume – Bella-Kotchap (adus de la Bochum), dar și din teama de recidivare a accidentărilor fundașilor laterali: Livramento, Perraud și Kyle Walker Pieters.

Southampton a avut o strategie diferită față de sezoanele precedente. În primul rând la capitolul vânzări, clubul nu a lăsat niciun jucător esențial să părăsească echipa, chiar dacă ar fi existat interes și potențial de venituri substanțiale prin vânzările unor jucatori precum Ward-Prowse, Che Adams sau Jan Bednarek.

În ceea ce privește achizițiile, Southampton a mizat pe achiziții ale unor jucatori de perspectivă, care au ajuns la un nivel de maturitate suficient pentru a le permite să joace roluri importante pentru prima dată într-un sezon de Premier League. Bazunu si Lavia au venit de la City, care s-a dovedit a fi un partener de discuții important pentru sfinți pe piața transferurilor în aceasta vara. Pentru calitățile lor a putut garanta și noul Head of Recruitment, care le-a monitorizat foarte antent evoluția din ultimii ani.

Pe lângă cei doi, fostul jucător al lui Bordeaux, Sékou Mara (internațional francez de tineret) dă fanilor speranța că Southampton va avea un vârf important pe care să se bazeze, așa cum Broja a dovedit că poate fi în primele meciuri ale sale la Southampton în sezonul trecut.

Cel mai important transfer rămâne cel al lui Joe Aribo, finalist Europa League cu Rangers – mijlocaș versatil care revine in Anglia după ce in trecut a frecventat academia lui Crystal Palace. Aribo ar putea fi o constantă importantă in noul sezon de Fantasy Premier League, alături de deja consacratul James Ward Prowse. Cu puțin noroc, în cazul în care vor fi feriți de accidentări, Livramento și Kyle Walker Pieters pot fi și ei opțiuni foarte atractive pentru amatorii celebrului joc.

Gândul de final sau previziunea din presezon pentru Southampton

Întrebarea cea mare care gravitează în jurul sfinților înainte de noul sezon este: vor reuși tinerii noi recruți să se impună si să se bucure împreună de un sezon peste așteptări? Ca să închei paralela din început, rămâne de văzut dacă roadele acestei stagiuni vor reuși să se dovedească a fi excepționale, așa cum s-a întâmplat in mandatele lui Pochettino (locul 8 în 2014), Koeman (locul 6 în 2016) și chiar Claude Puel (finală de Cupa Ligii în 2017). Va fi recolta din acest an una excepțională? Rămâne de văzut, dar răbdarea, inteligența și calitățile interumane ale lui Hasenhüttl, servite de resursele umane și financiare necesare, pot produce surprize care să rămână în istoria fotbalului englez.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *