Îmi aduc și acum aminte arșița de afară, atmosfera aia de vară, de turneu final. România juca împotriva Angliei la tineret, EURO 2019. Noi tocmai spulberasem Croația cu 4-1, iar englezii aveau nevoie de victorie cu noi pentru a rămâne în cursă pentru semifinale după ce pierduseră dramatic pe final în fața Franței. Ce urma să se întâmple depășește orice imaginație. Este genul de meci care inspiră, iar imediat după meciul de atunci am încercat să surprind în scris sentimentele și gândurile care mă entuziasmau.

Cum turneul final la tineret bate la ușă, am să redau în cele ce urmează reacția mea la cald de atunci, să îți aduci aminte de performanța pe care am realizat-o acum doi ani. Să intri în atmosferă, să îți aduci aminte de felul în care arată România frumoasă, România talentată:

No description available.

Incredibil România!! 4-2 cu Anglia, ce meci de infarct!

Însă…

Singurul motiv pentru care am avut atâtea emoții la meciul ăsta cred că a fost lipsa de maturitate a apărării. Au fost jucători în teren pentru noi care au înțeles ce valoare avem și au avut tupeul necesar unui rezultat mare ca ăsta. E vorba aici de [Ionuț] Radu, [Ianis] Hagi și [Florinel] Coman! Singurii jucători care nu s-au temut de victorie.

Ai noștri au început tare și și-au dat seama că pot învinge, moment în care majoritatea din ei s-au cam tăiat. Norocul nostru e că Anglia în mod inexplicabil nu l-a titularizat pe Foden, vedeta lor, jucător care deja joacă la nivel foarte înalt la o echipă peste orice își pot imagina momentan jucătorii care au fost în teren pentru noi. Așadar Anglia nu a fost capabilă să profite de căderea psihică a jucătorilor noștri.

Cum a intrat Foden, cum au apărut problemele. Ai noștri s-au tăiat din ce în ce mai tare în apărare. Reacția de pe bancă a fost inițial bună, [Mirel] Rădoi a decis intrarea lui Coman, un Coman magistral, imperial. Florinel, vulpea noastră șireată (cum l-a descris [Gheorghe] Hagi mai demult), a arătat tupeu, a tăiat pur și simplu în carne vie arătând agresivitatea pe care ar trebui să o arate toți jucătorii! Pentru că da! Avem valoare!

Coman obține penalty, cu o fentă simplă. [George] Pușcaș marchează deși aveam emoții la el pentru că a arătat semne clare că meciul îl depășește în multe rânduri. Apoi suntem egalați rapid. Apărarea, cum ziceam, parcă nu mai exista. Rar reușeam să oprim mingea din a ajunge în careu. Însă aici l-am avut pe Radu, care merită sa fie cel mai valoros jucător român al momentului. Inter Milano cred că se felicită pentru decizia de a îl cumpăra înapoi de la Genoa. Radu a fost bombardat și a ținut de unul singur România în meci.

No description available.

Apoi Hagi, care a arătat că a înțeles conceptul tatălui său de la Viitorul! De ce să fim noi mai slabi decât englezii, francezii sau spaniolii? Ce nu avem noi? Avem, și încet încet arătăm! Un șut foarte bun, la care Hagi a profitat și de poziția slabă a portarului englez. Care portar trebuie să recunoaștem că a fost foarte slab. După gol, iar primim la următoarea fază gol. Apărarea era mai speriată de victorie decât Becali de logică. Aceeași lipsă de logică însă am văzut-o și la Rădoi când l-a scos pe Hagi… Înțeleg că vrei sa betonezi apărarea însă ar fi trebuit să își dea seama că nu numărul apărătorilor era problema, ci psihicul lor… Și îl scoate pe unul din principalii jucători care creau pericol la poarta adversă. Altfel, nota 10 pentru Rădoi pentru restul meciului. Foden a fost cum necum anihilat în ultimele 15 minute, pericolul venind de la ceilalți jucători de atac ai englezilor care pur și simplu profitau de lipsa noastră de claritate mentală.

Apoi Coman… le-a bubuit două! Ce să mai zici? A avut un sânge rece demn de un mare jucător. Te uitai la fața lui și îți dădeai seama că zicea „nah mă ce simplu e, ce p*** mea faceți, trebuia să avem deja 3-0”. După al doilea gol s-a uitat către bancă și cred că pentru un moment și-a dat seama de ce a realizat și l-a bufnit râsul. Genial! Asta e atitudinea! Bravo Coman. Păcat că joacă la un club la care talentul este o jucărie pentru un patron habarnist. Îmi pare nespus de rău că lipsește din lot una din victimele acestui patron, Olimpiu Moruțan. Mare păcat. Însă Coman ar trebui să scape acum din închisoarea banilor oierului, meciurile de la acest turneu fiind urmărite de cei mai importanți scouteri din lume.

No description available.

Era 4-2 însă ai noștri încă nu au renunțat la ideea de a îi lăsa pe englezi să treacă prin noi ca prin brânză. Noroc că a mai fost numai un minut, în care englezii au ajuns de 2 ori!! la poarta noastră.

Nu este valoarea cea care lipsește jucătorilor noștri în apărare, ci mentalul. Există momente importante pentru o echipă de fotbal, momente definitorii. Acest meci este unul din ele. La echipele naționale au mai mare importanță pentru că o echipă națională poate juca și 15 ani în aceeași formulă, spre deosebire de cluburi la care transferurile pot anihila o echipă care reușește să se închege frumos. Timpul îi va maturiza pe apărătorii noștri și cred că odată ce se vor obișnui cu faptul că au valoare la fel de mare ca vesticii, vor avea evoluții mult mai sigure. Avem nevoie de cât mai multe succese de genul ăsta pentru ca acești băieți să își dea seama de ceea ce pot.

În Roma antică, atunci când un soldat reușea un act de curaj și vitejie atât de mare încât să își salveze întreaga legiune, acesta primea o coroană făcută din iarba câmpului pe care a avut loc lupta. Aceasta era cea mai onorabilă decorație care putea fi primită de un soldat. Cred că Radu și Coman ar merita această coroană făcută din iarba de la Cesena pentru actele de curaj și vitejie din lupta de azi cu englezii. Cu o mențiune de onoare pentru Hagi.

Hai România!

No description available.

Înapoi în prezent

Citind aceste rânduri cu informațiile pe care le avem astăzi, îmi dau seama că ar fi multe de spus și de discutat. Numai dacă te uiți la anumite nume din echipa englezilor, vei recunoaște mult mai multe vedete din Premier League și nu numai, față de momentul de atunci. În timp ce jucătorii noștri se chinuie încă să scoată capul acolo unde le este locul, cotele valorii englezilor au explodat. Dar nu vreau să intru în detaliile a ceea ce înseamnă sistemul inegal al fotbalului de astăzi.

Pentru moment adu-ți aminte de ceea ce suntem capabili și hai să ne concentrăm asupra obiectivelor actuale. Cine vor fi eroii noștri în următoarea săptămână? Cine va merita coronița din iarbă? Ne așteaptă 3 meciuri la fel de grele ca în 2019 și avem o nouă șansă să arătăm ce putem. Un detaliu de menționat ar fi lipsa publicului, care pentru noi ar putea fi importantă. Sângele nostru latin ne toarnă plumb în ghete atunci când ne apasă presiunea unor meciuri mari, dar în același timp ne poate și da aripi atunci când simțim pasiunea suporterilor noștri. Iar faptul că jucăm împotriva a două națiuni germanice nu ne avantajează prea tare. Am văzut și în Liga Campionilor ce pot nemții fără public. Dar să vedem ce va ieși.

În încheiere îți las video-ul cu ultimele 20 minute ale meciului cu Anglia, minute în care s-au marcat toate golurile partidei. Deși România a avut și în prima repriză momente entuziasmante, aceste 20 minute au fost probabil cele mai spectaculoase 20 minute prestate de fotbalul românesc în ultimii 20 de ani (nu uita să activezi sunetul).

https://fb.watch/4kZPbiK7re/

Aici găsești tot ce trebuie să știi despre EURO U21.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.