Liverpool vs. Watford (Mihai Rotariu)

Liverpool (4-3-3): Karius – Clyne, Matip, Leiva, Milner – Lallana (Sturridge ’71), Henderson, Can – Mane (Wijnaldum ’63), Firmino, Coutinho (Ejaria ’87)

Watford (3-5-2): Gomes (Pantilimon ’33) – Britos, Kaboul, Janmaat – Holebas, Pareyra (Zuniga ’86), Capoue, Behrami (Watson ’61), Amarabat – Deeney, Ighalo

Goluri: Mane (’27 & 60), Coutinho (’30), E.Can (’43), Firmino (’57), Wijnaldum (’90+1)

După odele și statuile ridicate de presa britanică atacului lui Liverpool în ultimele zile, ce mai poate fi scris despre acest meci? Să analizăm puțin contextul dinaintea partidei, pentru a înțelege pe deplin importanța acestei victorii. Dar mai întâi, voi deschide o paranteză pentru istorie.

Spuneam în cronicile anterioare că nu poți fi suporter Liverpool fără să ai îngropată în tine o  doză de scepticism. Spun asta pentru că pe Anfield nu s-a mai sărbătorit un tiltu din 1991, deși au fost în câteva rînduri foarte aproape. Cel mai recent episod a fost sub Brenadan Rodgers, când Suarez & co și-au pus piedică singuri spre triumf.

În sezonul actual Liverpool a început entuziamsant la Arsenal, a dezamăgit crunt fotbalul și statistica cu Burnley, dar apoi s-a transformat treptat în „bestia” de astăzi. Klopp a reușit pe parcursul sezonului trecut să facă o analiză decentă a potențialului existent lot. Drept rezultat, în vară a lăsat să plece liberi 9 jucători, a vândut 12 și a împrumutat către alte echipe alți 12. A adus în schimb calitate la prețuri (acum considerate) rezonabile: Mane, Wijnaldum, Grujici, Matip, Karius și aș adăuga reprofilarea ca fundaș stânga a lui Milner. Câtă inspirație!

Revenind la context, ne amintim că sâmbătă Arsenal a remizat pe teren propriu cu Spurs, iar City s-a împiedicat incredibil acasă cu Boro, după un meci pe care l-a avut la discreție. Mai spre seară însă, Chelsea șoca absolut tot fanbase-ul Premier League prin lecția servită crud lui Everton. 5-0 cu echipa lui Koeman este demn de luat în considerare, mai ales după victoria din deplasare cu Southampton (2-0) și cea de acasă cu United (4-0). Era momentul londonezilor. Până a doua zi.

Liverpool avea șansa duminică să se instaleze pe primul loc, în cazul unei victorii cu Watford. Emoția era una extraordinară în rândul fanilor și mărturisesc că o împărtășeam din fața ecranului. Uite așa ajungi să vorbești cu device-urile din casă!!

Meciul a început deloc suprinzător, cu Liverpool presând cu furie și Watford încercând să pășească dincolo de linia de mijloc. Cormoranii artă ca un boxer care își studiază adversarul în prima rundă. Cea dintâi ocazie a aparținut lui Leiva. În urma unui corner de pe dreapta, brazilianul aflat la 5 m de poartă se trezește cu mingea la picior și îl ia la țintă pe Gomes.

La faza imediat următoare, Mane o ia la fugă prin mijlocul fără reacție a lui Watford și îl servește pe Coutinho. Din nefericire, „magicianul” face un dribling din preluare dar ratează din fața porții. Watford este din ce în ce mai groggy, iar fentele din corp ale lui Coutinho sunt prea mult pentru mijlocașii imobili ai oaspeților. În minutul 24, după un pass & move de efect cu Coutinho, Firmino scapă singur spre poartă dar ratează exteriorul.

Două minute mai târziu Milner scapă și el liber pe stânga, dar bătrânul Gomes păstrează tabela intactă. Doar câteva secunde s-a bucurat portarul lui Watford de intervenție. Liverpool bate cornerul scurt, Coutinho centrează perfect, iar Mane reia cu capul din plonjon la colțul lung. Este 1-0 și meciul devine mai ușor pentru gazde din minutul 27.

Trei minute mai târziu, același Coutinho finalizează o fază de contraatac cu un șut printre picioarele lui Kaboul, de la 18m. Imediat, la oaspeți intră în poartă Pantilimon în locul accidentatului Gomes, dar nici românul nu are prea mult succes. Scoruld evine 3-0 în minutul 33, după ce Emren Can reia în plasă centrarea perfectă a lui Lallana. 3-0 la pauză.

Liverpool iese de la cabine la fel de euforică pentru cea de-a doua parte. Un joc fluid, cu pase rapide dezmembrează defensiva lui Watford, atac după atac. Firmino înscrie simplu din fața porții în minutul 57,  după pasa lui Lallana, iar apoi îl servește genial pe Mane pentru 5-0, trei minute mai târziu. După sprinturi nenumărate ale lui Mane sau Lallana, Klopp îi înlocuiește pe cei doi cu Sturridge și Wijnaldum.

Oapeții sunt total bulversați dar totuși ies la joc pentru onoare, iar Karius este întrebuințat în câteva rânduri de Capoue &co. Reușesc în cele din urmă golul, după o acțiune în bandă a lui Amarabat, urmată de șutul plasat a lui Janmaat din interiorul careului. 5-1. Este abia minutul 75 și deja s-au înscris 6 goluri.

Totuși, ultimul cuvânt îl are tot Liverpool. Sturridge are câteva oportunități clare pe final de repriză, dar Pantilimon sau bara i-au refuzat golul. Apoi, în minutul 91 englezul trimite un șut plasat, portarul român respinge cu dificultate, iar Wijnaldum înscrie în poarta goală. Se poate spune că lui Klopp i-a ieșit aproape tot, inclusiv schimbările.

Un meci fantastic, cu 17 șuturi pe poartă, care a creat o emoție superbă în tribune și un adevărat „boost” de moral pentru toată suflarea de pe Anfield. Liverpool e pe primul loc și se întrezărește iar speranța. Urmează o deplasare grea la Southampton, următorul obstacol în lupta pentru titlu?

Manchester City vs. Middlesbrough 1-1 (Alex Carnaru)

Manchester City (4-1-4-1): Bravo – Zabaleta, Stones, Kolarov, Clichy – Fernandinho – Navas (Garcia 86), De Bruyne, Gundogan (Nolito, 75), Silva – Aguero (Iheanacho 90)

Middlesbrough (4-2-3-1): Valdes – Friend, Gibson, Chambers, Barragan – Downing (Fischer 78), De Roon, Clayton, Forshaw, Traore (Stuani 93) – Negredo

Gol: Aguero (43, De Bruyne)/De Roon (Friend, 91)

Cele două echipe veneau cu moralul ridicat. Boro venea astfel cu 4 puncte din ultimele două meciuri (victorie cu Bournemouth, egal acasă la Arsenal) pe când City venea după victoria impresionantă împotriva Barcelonei.

La gazde revenea după accidentare Martin De Roon, care îl înlocuia în primul 11 pe Gaston Ramirez. Dacă așezările tactice ale celor două echipe ofereau o imagine aproape oglindită, comparațiile între cei doi atacanți nu puteau fi mai diferite – Negredo are un singur gol pentru Boro până acum.

City s-a instalat în jumătatea adversă din primul minut, după obiceiul echipelor lui Pep de a-și sufoca adversarii. Astfel, primul test pentru Valdes a venit de la Gundogan care centrează periculos de pe partea stângă. Fostul elev al lui Guardiola își arată însă experiența și faza nu pune în pericol poarta oaspeților.

Defensiva lui Boro a funcționat perfect în acest meci, însă contribuția unor jucători a fost mai importantă – Valdes în special. Fazele gazdelor se derulează una după alta la poarta lui Middlesbrough iar De Bruyne, Aguero și Silva nu reușesc să-l învingă pe portarul oaspeților în faze succesive de atac.

Navas îl pune cel mai mult în pericol pe portarul oaspeților, însă nu printr-un șut periculos, ci atunci când îl calcă pe picior la o minge prea lungă – Valdes se alege cu o gaură în pulpa piciorului însă continuă meciul.

Atacurile în valuri ale lui City nu puteau rămâne fără rezultat. Astfel, în minutul 43, la o fază lungă de atac, De Bruyne centrează în careu, Aguero se demarcă inteligent în spatele fundașului și marchează al 150-lea său gol în puțin peste 200 de meciuri la City.

Repriza a doua începe cu City tot în jumătatea adversă, însă prima ocazie importantă avea să aparțină lui Boro. Negredo recuperează o minge la jumătatea terenului și șutează pe poartă de la mare distanță. Bravo era ieșit din poartă însă reușește să respingă în corner.

Gazdele mai au câteva șanse, cea mai importantă fiind un contraatac la care City nu reușește să se replieze corect, însă Forshaw nu înscrie singur cu portarul. City mai are o șansă importantă atunci când De Bruyne îi pasează ideal lui Aguero în careu. Atacantul argentinian e nemarcat însă trimite mult peste poartă în încercarea de a trimite în vinclu.

Câteva minute mai tarziu, e rândul lui De Bruyne să rateze când Valdes bâlbâie o minge la marginea careului însă belgianul trimite peste poarta goală.

Ocaziile lui City se răzbună în prelungiri, iar De Roon egalează în minutul 91. Contraatacul este din nou arma perfectă împotriva tacticii lui Pep. După ce Adama Traore îi trimite lui Friend, acesta centrează pentru De Roon, care înscrie primul său gol pentru Middlesbrough. City încheie meciul cu 71% posesie și 88% pase reușite față de 29% posesie pentru oaspeți și doar 68% pase reușite – statistica, din nou, e irelevantă iar Boro scoate un punct mare pe terenul cetățenilor.

Hull vs Southampton 2-1 (Vlad Bogos)

Hull City (5-3-2):  Marshall – Elmohamady, Davies, Dawson (c), Maguire (Huddlestone 74′), Clucas – Livermore, Henriksen, Mason – Hernandez (Mbokani 9′), Keane (Snodgrass 26′).

Southampton (4-3-3): Forster – Yoshida, van Dijk, Fonte (c), Bertrand – Romeu, Clasie (Ward-Prose 77′), Davies – Tadic (Boufal 66′), Austin, Redmond (Rodriguez 77′).

Goluri: Snodgrass (61′, pasator Clucas), Dawson (63′, pasator Snodgrass)/Austin (6′, din penalty).

După doar 5 minute, Curtis Davies îl faultează clar pe Yoshida în careu și arbitrul acordă penalty pentru Southampton. Charlie Austin transformă calm, al cincilea său gol în acest sezon de Premier League. E a patra oară când englezul, pe care presa britanică l-ar vedea în naționala lui Southgate, înscrie din penalty, procentajul său fiind de 100%, ceea ce-l transformă într-o țintă de transfer pentru jucătorii de Fantasy Premier League, mai ales că are și preț bun: 6.7M.

Abel Hernandez și Will Keane s-au accidentat amândoi în prima repriză și, până în minutul 26, Phelan deja făcuse două schimbări. Din fericire pentru Hull City, exact unul dintre oamenii care nu prinsese primul 11 avea să le câștige acest meci.

Scoțianul Robert Snodgrass, nemarcat în careul Sfinților, înscrie cu un șut în forță, de pe loc, după o oră de joc. Trei minute mai târziu, același om centrează perfect dintr-o lovitură liberă de la 40 de metri pentru golul lui Dawson, cu capul, dintr-un careu supra-aglomerat al lui Southampton. Snodgrass a fost implicat în 5 dintre cele 10 goluri înscrise de Tigri în Premier League

Hull câștigă un meci pentru prima oară din August încoace și ține aproape de pluton. 10 puncte, la 3 de jumătatea superioară a clasamentului, la limita căreia Southampton va pluti, probabil, tot sezonul.

Burnley vs. Crystal Palace 3-2 (Alex Carnaru)

Burnley: Heaton – Flanagan, Mee, Keane, Lowton – Gudmundsson, Marney, Defour (Tarkowski 74), Arfield (Vokes 65) – Hendrick (Barnes 86) – Vokes

Crystal Palace (4-2-3-1): Mandanda – Kelly (Fryers, 59), Delaney, Dann, Ward – Cabaye, McArthur (Ledley, 88) – Zaha, Puncheon (Wickham, 59), Townsend – Benteke

Goluri: Vokes (2), Gudmundsson (14, Vokes), Barnes (94, Gudmundsson)/Wickham (60, Zaha), Benteke (81)

La gazde, Jon Flanagan începea primul meci titular de când a venit împrumut de la Liverpool iar Defour, primul său meci de la accidentare. Oaspeții beneficiau de prezența lui Puncheon în primul unsprezece și aveau motive de optimism – nu câștigaseră fără el în teren.

Prima fază importantă se desfășoară în urma unui corner scos de Townsend în primul minut al meciului. În urma acestuia, mingea ajunge la Burnley. Pe contraatac Vokes înscrie după ce mingea e bâlbâită de fundași și portar în careul mic (minutul 2).

Alan Pardew ratează astfel ocazia să încheie seria de meciuri în care echipa sa a primit gol, serie începută în aprilie. Palace încearcă să se revanșeze și atacă repetat, însă centrările lui Townsend de pe partea dreaptă nu sunt finalizate de Benteke sau Zaha – ultimul șutează bine însă Heaton scoate în corner.

Ocaziile ratate se răzbună și de data aceasta, iar Burnley reușeste să facă 2-0 prin Gudmundsson. Acesta e găsit bine de Vokes cu o pasă de la mijlocul terenului și înscrie cu un șut puternic de la marginea careului (minutul 14).

Tot Burnley continuă să aibă inițiativa după golul doi, însă Vokes nu reușește să înscrie din unghi, la cea mai clară fază a sa.

În partea a doua a meciului, Pardew introduce pe Kelly și Wickham iar ultimul reușește să înscrie la prima atingere a balonului, în minutul 60, cu un șut în vinclu. Era primul gol al său din martie și Palace mai avea 30 de minute să revină în joc.

Avea să le ia însă 20 de minute să înscrie golul egalării, printr-un penalty executat de Benteke în minutul 81, după ce Lowton atinge cu mâna mingea centrată de Townsend.

Golul victoriei avea să fie înscris în minutele de prelungiri. Astfel, în minutul 93, Palace primește lovitură liberă în preajma careului advers. Centrarea e însă respinsă de Burnley, care pornește un contraatac prin Gudmundsson. Islandezul îi centrează lui Barnes în careu, care înscrie pentru 3-2 (minutul 94). Palace are ultima ocazie dar șutul lui Townsend lovește bara, iar meciul se încheie cu victoria nesperată a gazdelor.

Bournemouth vs. Sunderland 1-2 (Alex Carnaru)

Bournemouth (4-2-3-1): Boruc – Smith, Francis, Cook, Daniels – Gosling, Arter (Mousset 76) – Stanislas (Fraser 82), Wilshere, Ibe (Afobe 46) – King

Sunderland (4-14-1): Pickford – Van Aanholt, Djilobodji, Kone, Jones – Anichebe – Mcnair (Denayer 72), Ndong, Pienaar, Watmore – Defoe (Gooch 94)

Goluri: Gosling (11, Assist Smith)/Anichebe (33, Assist Defoe), Defoe (74)

Înaintea acestui meci, statistica ne spunea că nici o formație nu a rămas în EPL dacă a avut doar două puncte după zece etape scurse. Sunderland pornea partida cu un palmares extrem de negativ (trei înfrângeri consecutive) și împotriva unei echipe care pare să-și fi depășit condiția în debutul acestui sezon.

Bournemouth începe astfel meciul în ofensivă, iar Arter crează prima fază la poarta lui Pickford, șutul său violent fiind scos de portarul lui Sunderland.

Imediat după, în minutul 11, Ibe primește mingea în urma unui corner însă șutează în blocaj. Balonul ajunge înapoi la el,  pasează în dreapta la Smith, care îi trimite ideal lui Gosling pentru deschiderea scorului (al treilea gol al mijlocașului în tricoul lui Bournemouth).

Smith devine astfel fundașul cu cele mai multe pase de gol din EPL (3). Sunderland încearcă să-și revină din șocul inițial și crează faze de atac la care Defoe participă activ – coboară des pentru a-și procura mingi și pornește atacuri prin pase inteligente.

O astfel de pasă îl găsește pe Anichebe în careu, iar masivul atacant al lui Sunderland egalează cu un șut puternic, deși era presat de un fundaș. Anichebe devine astfel doar al treilea marcator al lui Sunderland în acest sezon.

Chiar înainte de pauză se desfășoară ultimul eveniment notabil al primei reprize, atunci când Pienaar primește galben pentru un fault la Wilshere, la mijlocul terenului.

Repriza a doua începe după aceeași partitură, cu gazdele în atac, însă fără să reușească să schimbe tabela. Sunderland avea să rămână în 10, după ce Pienaar face un nou fault și contestă decizia arbitrului (min. 59).

Gazdele continuă să aibă ocazii prin Stanislas  (care șutează în bară) și Wilshere, care trimite pe lângă poartă din 11 metri după o succesiune de pase spectaculoase.

La poarta cealaltă, Watmore pasează lui Anichebe în careu, care este faultat înainte să șuteze – penalty pentru Sunderland. Defoe înscrie astfel în minutul 74 și ajunge la performanța de a marca împotriva a 35 din cele 38 de echipe din EPL împotriva cărora a jucat.

Până la finalul meciului gazdele mai au șanse de gol însă nu reușesc decât să-l evidențieze pe Pickford. Moyes este mulțumit de încrederea în forțele proprii și de munca depusă de jucători, însă recunoaște că a fost ajutat și de noroc. Faptul că Bournemouth avea 85% posesie după 15 minute de joc ține să-i dea dreptate.