O etapă care începe sâmbăta cu deby pe Old Trafford, continuă cu o schimbare de lider duminică și se încheie cu 4 goluri înscrise de West Brom nu poate fi decât o încântare pentru oricine iubește fotbalul englez. Fac în continuare un scurt rezumat al etapei 12 din Premier League, începând cu primele 5 meciuri jucate:

  • Manchester United vs Arsenal
  • Crystal Palace vs Manchester City
  • Everton vs Swansea
  • Southampton vs Liverpool
  • Stoke vs Bournemouth

Manchester United vs Arsenal 1-1

Goluri: Mata (69′, pasator Herrera) – Giroud (89′, pasator Oxlade-Chamberlain).

Scriam în săptămânile trecute aici că Manchester United nu poate câștiga derby-uri, cu jocul lor în plină transformare (nu e clar încă în ce anume se transformă) și meciul cu Arsenal mi-a confirmat teoria.

A fost un meci cu multe greșeli individuale, cu mingi irosite și, implicit, recuperate la mijloc, o luptă între două grupuri care tehnic și tactic pot mult mai mult decât au arătat în deschiderea acestei runde. Arsenal a încercat să se exprime mai mult în prima repriză, a doua parte aparținând, ca impresie artistică, lui United, care a revenit de la cabine mai convinsă că poate câștiga derby-ul.

La Arsenal au jucat doi închizători clasici, Elneny lângă Coquelin, când toți ne așteptam să apară Xhaka, ceva mai creativ, alături de francezul care demontează inamicul. Ramsey a intrat prima oară titular după accidentarea din debutul de sezon, scoțându-l pe tânărul Iwobi din bandă, dar nici el n-a avut vreo reușită remarcabilă în acest meci tern.

Mata a înscris într-o fază în care apărarea lui Wenger visa la titlu, acțiune pornită de la o aruncare de la margine pe traseul Pogba – Herrera – Mata. Egalarea Tunarilor a venit după ce Mourinho a mutat defensiv, înlocuidu-l pe Mata cu Schneiderlin, practic înființând autocarul său cândva de temut în fața propriului careu. Oxlade-Chamberlain, intrat de doar 6 minute, centrează și Giroud, intrat și el în repriza a doua, egalează.

La final, Arsenal a scos un punct, pe Old Trafford, într-o zi proastă, dar cu schimbări inspirate pentru Wenger, iar United a pierdut, pe o greșeală tactică a lui Mourinho, prima victorie într-un derby din acest sezon.

Crystal Palace vs Manchester City 1-2

Goluri: Wickham (66′, pasator Zaha) – Yaya Toure (39′, pasator Nolito și 83′, pasator De Bruyne)

Pe terenul echipei cu cea mai slabă formă din Premier League (niciun punct din ultimele 5 meciuri jucate), Manchester City a avut un erou improbabil, pe Yaya Toure. Revenit în primul 11 după 3 luni de conflict între Guardiola și impresarul jucătorului, și la primul meci de Premier League al sezonului, ivorianul a înscris o dublă, câștigând un meci echilibrat în materie de posesie și ocazii între o candidată la retrogradare și o pretendentă la titlu.

Crystal Palace deține și nedoritul record de a fi adunat cele mai puține puncte, în 2016, dintre toate cluburile care au jucat în ambele sezoane de Premier League: 22 de puncte din 31 de meciuri.

Everton vs Swansea 1-1

Goluri: Coleman (89′) – Sigurdsson (41′, din penalty)

Everton a dominat, dar n-a câștigat, era chiar să piardă. 13 puncte a luat trupa lui Koeman în primele 6 meciuri ale sezonului și doar 6 puncte în următoarele 6. Lukaku e jucătorul fără care Everton pur și simplu nu câștigă, iar belgianul nu pare să fie în formă (cu toate că la națională a înscris o dublă în victoria cu 8-1 în fața Estoniei). Între timp, Swansea e pe ultimul loc din Premier League, încă fără victorie cu Bob Bradley pe bancă. E prea devreme pentru a considera totul pierdut pentru Lebede, dar încă nu se întrevede o creștere în joc.

Southampton vs Liverpool 0-0

Un meci dominat copios de Liverpool, dar încheiat cu o remiză albă, în urma căreia Cormoranii cedează lui Chelsea primul loc în campionat (păstrând totuși cel mai bun atac din Anglia). De 5 etape primea Liverpool gol în fiecare etapă, poate aici să fie singurul motiv de bucurie pentru fanii lor după acest meci în care Henderson devine primul jucător care trece de borna 1000 la număr de pase reușite în acest sezon de Premier League, de la distanță cel mai harnic jucător al ligii.

Stoke vs Bournemouth 0-1

Gol: Ake (26′, pasator Stanislas). Stanislas e o variantă de mijlocaș ieftin (5.5, în aceeași zonă de preț precum Allen de la Stoke, Snodgrass de la Hull și Gundogan de City) pentru Fantasy Premier League, nimic de adăugat.

Clasamentul Premier League îl puteți consulta aici, publicăm mâine partea a doua a rezumatului.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.