La căpătul unei etape care ne-a lăsat fără echipe neînvinse în Premier League, după derby-ul londonez câștigat de Chelsea, clasamentul rămâne strâns la top și se strânge și mai mult în zona retrogradării.

Burnley vs Manchester City 1-2

Goluri: Marney (14′) – Aguero (37′, pasator Otamendi și 60′, pasator Fernandinho)

Guardiola e recunoscut pentru inovațiile sale tactice și pentru rotirea continuă a lotului, dar în această etapă a avut ceva de demonstrat în fața jucătorilor de Fantasy Premier League, lăsându-l pe bancă pe De Bruyne (a intrat pe final) și în tribună pe Stones și Gundogan. A intrat titular însă Aguero (incert din cauza unei accidentări din Liga Campionilor) și a dat o dublă după ce Dean Marney prinsese un șut perfect pentru 1-0, la o respingere greșită a lui Otamendi. City n-a punctat deloc artistic, nu a desenat așa cum ne așteptăm cu toții de la o echipă marca Pep Guardiola și a înscris pe două bâlbâieli din apărarea lui Burnley. 3 puncte, dar departe de prestația unei potențiale campioane.

Liverpool vs Sunderland 2-0

Goluri: Origi (75′, pasator Henderson), Milner (90+1′, din penalty scos de Mane)

Surpriza etapei, pentru mine, a venit pe Anfield, unde Sunderland a jucat mult peste nivelul pe care-l indică ultima poziție din clasament. 75 de minute le-a luat băieților lui Klopp să spargă apărarea lui Sunderland, ce-i drept fără Coutinho accidentat în prima repriză la gleznă. Penetrarea s-a produs cu o execuție individuală, un șut excelent plasat, pe care Pickford (un mare portar, în devenire, apropo!) l-a văzut târziu. 72% posesie, 19 șuturi spre poartă (dintre care 8 pe spațiul porții), 3 puncte, dar și pierderea lui Coutinho pentru 5-6 săptămâni, acesta e bilanțul lui Liverpool. Sunderland a dat semne serioase de viață pentru prima oară în acest sezon în fața unei echipe mari.

Hull vs West Brom 1-1

Goluri: Dawson (72′, Mbokani) – McAuley (34′, pasator Philips)

Hull refuză să se predea și, în ciuda faptului că are cea mai slabă apărare și cel mai slab atac din Premier League, se menține cel mai aproape de salvare, dintre echipele din zona retrogradării. West Brom nu mai galopează precum în runda precedentă cu Burnley, dar rămân la 3 puncte de un loc pentru Europa. Nu au mari perspective de a urca, dar, ca de obicei în ultimii ani, nu sunt în pericol.

Swansea vs Crystal Palace 5-4

Goluri: Sigurdsson (34′), Fer (66′ și 68′), Llorente (90+1′, Sigurdsson și 90+3′, pasator Fernandez) – Zaha (19′, pasator Benteke), Tomkins (75′, pasator McArthur), Cork (autogol 82′, pasator Zaha), Benteke (84′, pasator Dann)

Meciul etapei a venit de unde ne așpteptam mai puțin, adică din Țara Galilor. Meciul încee nesperat de bine, cu Zaha care controlează excelent mingea, dar și adversarul de marcaj și deschide scorul într-o fază în care preia cu spatele la poartă. A fost implicat în 6 goluri (unul înscris, restul pase decisive) în ultimele 5 meciuri ale lui Palace. Până la pauză Sigurdsson egalează cu o torpilă din lovitură liberă si meciul curge până în minutul 65, când Bradley îl trimite în teren pe Llorente și începe nebunia.

Leroy Fer înscrie de două ori în 3 minute, după două faze fixe bătute de Sigurdsson și Swansea pare să fi tranșat duelul. Palace aleargă să recupereze și își începe revenire printr-un corner, după care Tomkins înscrie la o bâlbâială a apărării Lebedelor. Apoi Cork deviază imparabil un șut al lui Zaha și e 3-3, înainte ca Benteke să lovească ambele bare laterale înainte să înscrie pentru 4-3. Figura de killer a lui Bob Bradley e împietrită la margine. În prelungiri învie Llorente și punctează oportunist, ca un vârf veritabil ce este pentru 4-4 și 5-4 la ultima fază a meciului. Nu știm precis dacă Bradley a zâmbit, dar circulă un zvon cum că s-ar fi gândit, fugitiv, la asta când echipa lui tocmai s-a săltat de pe ultima poziție. O demență de meci între două echipe rudimentare, cu 7 goluri din 9 datorate unor greșeli grave de apărare.

Leicester vs Middlesbrough 2-2

Goluri: Mahrez (34′, penalty), Slimani (90+4′, din penalty scos de Morgan) – Negredo (13′, pasator Ramirez și 71′, pasator Forshaw)

În urmă cu exact un an, când Vardy bătea recordul de goluri consecutive în Premier League, înscriind pe Old Trafford, cu toții ridicam o sprânceană uitându-ne la transformarea lui Leicester City din candidată la retrogradare la pretendentă la titlu. Acum privim ce se întâmplă cu echipa campioană, care e la două puncte de retrogradare și n-a câștigat niciun meci de Premier League în Noiembrie și ne întrebăm care e problema. Cu Middlesbrough, problema a fost dubla lui Negredo (care nu mai înscrisese de 12 etape), venită din exact două șuturi pe spațiul porții lui Zieler. Boro a dominat, a avut posesia, iar în absența coordonatorului Danny Drinkwater (suspendat 3 etape pentru un incident din meciul cu Watford), Leicester a profitat de greșelile din apărarea lui Karanka. Un henț și un fault, două penalty-uri, 2-2.

În partea a doua vom discuta despre celelalte 5 meciuri jucate în etapa 13 din Premier League:

  • Chelsea vs Tottenham 2-1
  • Watford vs Stoke 0-1
  • Arsenal vs Bournemouth 3-1
  • Manchester United vs West Ham 1-1
  • Southampton vs Everton 1-0

Vizualizați clasamentul Premier League aici.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.