Special

River – Boca și ziua când fotbalul era să-și piardă sufletul

Violențe pe străzile din Buenos Aires și universul paralel al lui Infantino

Dacă bucuria fotbalului n-a încetat vreodată să curgă dinspre America de Sud spre întreaga lume, nu ne-am fi așteptat vreodată ca sufletul acestui sport să se stingă chiar în Buenos Aires. Însă aseară, chiar asta s-a întâmplat, chiar înainte să se joace vreo secundă în River – Boca, a doua manșă a finalei din Copa Libertadores.

Superclasico se joacă de mai bine de 100 de ani în Buenos Aires, dar niciodată nu s-au întâlnit marile rivale în finala competiției supreme a Americii de Sud. Până în 2018 însă…

Ambele manșe ale finalei, jucate pe La Bombonera (Boca), respectiv pe El Monumental (River), trebuiau să aibă loc în zile de miercuri, dar CONMEBOL (echivalentul UEFA din America de Sud) a decis să le mute sâmbăta, la ore perfecte pentru ca televiziunile să poată face audiență maximă cu finala istorică din Argentina. Pe 10 noiembrie trebuia să fie primul tur, dar din cauza ploii care a inundat gazonul de pe La Bombonera, s-a jucat a doua zi, iar scorul a fost 2-2.

Pe 23 noiembrie, La Bombonera se umple din nou, cu peste 60.000 de fani gata să-și susțină echipa la… ultimul antrenament înaintea meciului decisiv de pe El Monumental.

Cronica războiului River – Boca, început pe străzile din Buenos Aires

24 noiembrie, Buenos Aires, ora locală: 15:00. Stadionul este plin cu două ore înaintea orei oficiale de începere, galeriile își afișează coregrafiile și fumigenele încep să completeze peisajul unui Superclasico. Suporterii argentinieni ar face orice pentru echipele lor, dar n-ar lipi fumigene de copii pentru a le introduce pe stadion, nu-i așa?

Știută fiind ferocitatea ciocnirilor dintre fanii celor două adversare, nimeni nu s-ar fi așteptat la altceva în afară de măsuri de securitate draconice înaintea partidei. Dar iată cum autocarul lui Boca Juniors merge spre stadion, păzit de câțiva polițiști pe motociclete, rulând pe bulevardele închise special pentru eveniment. Priviți ce se întâmplă când autocarul virează la dreapta, în primul punct în care încetinește, chiar în fața unei mari mase de suporteri în alb și roșu, fanii lui River.

Nu este încă foarte clar dacă poliția aruncă recipiente cu gaz lacrimogen către fanii lui River pentru a-i calma, sau dacă fanii lui River aruncă gaze lacrimogene către fotbaliștii de la Boca. Clar este însă că gazul, alături de pietre, sticle de bere și cioburi de la geamurile sparte, ajunge în autocarul care, cu o oră înainte de primul fluier intră pe poarta stadionului.

La câteva minute după incident, vine anunțul oficial: finala Copei Libertadores era amânată. Cu o oră.

FIFA și CONMEBOL au afaceri de făcut

Mulți dintre fotbaliștii aflați în autocar merg spre vestiar susținuți de stewarzi sau de membri ai staff-ului tehnic. Câțiva, printre care și veteranii Carlos Tevez și Fernando Gago, vomită de la gazul lacrimogen. Apar filmări cu jucători care respiră greu și sunt într-o evidentă stare de șoc. Doi dintre ei sunt duși la spital din cauza intoxicației cu gaz, iar căpitanul Pablo Perez are un ciob de sticlă pe corneea ochiului drept și o tăietură la mână. Partida ar trebui amânată, însă CONMEBOL vrea ca meciul să se joace, pentru că televiziunile sunt mai importante decât oamenii.

Marcelo Gallardo, antrenorul lui River Plate, cere ca meciul să fie amânat, în timp ce Boca Juniors anunță că nu vor intra pe teren. În acest moment intră în scenă Gianni Infantino, președintele FIFA. Cum mediază cel mai puternic om din fotbal conflictul dintre asociația sud-americană și cluburile din Buenos Aires? Simplu: Infantino îi transmite președintele lui Boca Juniors, că echipa îi va fi descalificată dacă refuză să intre pe teren.

Între timp, se întoarce de la spital Pablo Perez, 100% pregătit să-și conducă echipa în Superclasico, iar finala se mai amână cu 75 de minute.

CONMEBOL publică o hârtie semnată de 4 medici care “confirmă” că nu sunt motive medicale pentru a amâna finala. Hârtia este alăturată fotografiei de mai sus cu Pablo Perez și existența universurilor paralele este, oficial, confirmată.

Cu 20 de minute înaintea primului fluier al meciului, în timp ce ambele echipe ar fi depus foile de joc, pe fondul negocierilor dintre CONMEBOL și cluburi, în jurul stadionului El Monumental se trăgeau gloanțe de cauciuc în ciocniri violente între poliție și fanii lui River Plate.

24 noiembrie, Buenos Aires, ora locală 19:15. Au trecut mai mult de 3 ore de la atacul asupra autocarului lui Boca Juniors, iar CONMEBOL anunță decizia oficială de a amâna meciul pentru a doua zi, soluție agreeată de CONMEBOL la insistențele celor două cluburi. Superclasico era să se joace în mijlocul războiului civil de pe străzi, pentru ca europenii și nord-americanii să aibă circ la TV sâmbătă seara.

Pe teren, Superclasico din finala Copei Libertadores se va juca astăzi, duminică, la ora locală 17:00 (22:00 ora României).

PS: Cum iese un președinte FIFA de pe un stadion? Înconjurat de vreo 20 de gărzi de corp…

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Tags

Vlad Bogos

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close