În ultimii patru ani, unele dintre cele mai întunecate secrete ale industriei profesioniste a fotbalului au fost expuse de scurgeri de informații care nu au pus într-o lumină tocmai bună unele dintre cele mai populare cluburi din industrie, câțiva fotbaliști și antrenor importanți ai momentului. „Football Leaks” este o expunere a unei cantități imense de documente din lumea fotbalului, care implica agenți, cluburi, jucători și manageri în tot felul de scheme de evitare a taxelor sau a regulilor impuse de UEFA în fotbalul european.

În 2019 a fost arestat artizanul principalelor acțiuni cunoscute drept „Football Leaks”, portughezul Rui Pinto. Cine este acesta și cum a făcut toate astea? Pinto (31 de ani) este un hacker portughez care în ultimii trei ani a trimis documentele clasificate nemtilor de la Der Spiegel…”de acasă”. Am pus ghilimele fiindcă se pare că acesta locuia in Ungaria în acest timp, ca student Erasmus, până să fie interceptat de autorități și arestat când se întorcea de la supermarket.

Lucrând sub pseudonimul “John”, se pare ca Pinto ar fi fost în posesia a peste 70 milioane de documente clasificate și a 3.4 terrabytes de informații, printre acestea aflându-se emailuri și mesaje personale ale celor implicați în transferurile cele mai importante din fotbalul european. Falcao, Neymar și Bale sunt doar câțiva dintre fotbaliștii pe care i-au vizat dezvăluirile Football Leaks. Din 2016, cotidianul german Der Spiegel, alături de alte ziare importante ale Europei, publică în mod regulat materiale despre evaziunea fiscală din fotbal, a căror documentare pornește chiar de la informațiile furnizate de Rui Pinto.

Cum pe 15 februarie 2020 au apărut informațiile referitoare la excluderea celor de la Manchester City din competițiile UEFA, pe rețelele de socializare a început să apară in trending #freepinto, care se află în custodia autorităților portugheze încă din luna martie anului trecut. Chiar pe 13 februarie, lui Pinto i s-a refuzat apelul înaintat, urmând să fie judecat pentru 90 cazuri diferite de expunere de informații confindențiale.

Anul trecut acesta a beneficiat de susținerea fanilor celor de la Borussia Dortmund care au afișat bannere la meciul cu Tottenham, din Liga Campionilor.

Rui Pinto a știut mereu ce va urma. Iată ce a declarat pentru același Der Spiegel, anul trecut:

Am fost conștient că se poate întâmpla orice.Știam că autoritățile portugheze pun în judecată denunțătorii, așa că trebuia să fiu pregătit pentru asta.Autoritățile portugheze se tem de ceea ce știu și de aceea este important să nu-mi pierd mințile.La început, am scris notițe în legătură cu cazul în caietul meu, dar apoi mi-a fost luat.

Sunt neliniștit pentru că sunt o țintă pentru atacuri, în special a fanilor Benfica. Încă din toamna trecută, primesc numeroase amenințări cu moartea, pe Facebook. Mă tem că, dacă aș pune piciorul într-o închisoare portugheză, în special una din Lisabona, nu aș avea cum să o părăsesc vreodată în viață.

Manchester City nu este singura echipă exclusă din competițiile europene datorită dezvăluirilor făcute de Rui Pinto. După ce a expus în presă, pentru prima dată, acorduri terțe între FC Twente și agenția Doyen Sports care au încălcat regulile Asociației Olandeze de Fotbal – dezvăluirea a făcut ca cei de la Twente să fie interziși în competițiile europene timp de trei ani.

Steve McLaren, managerul lui Twente la momentul excluderii din cupele europene. Foto New York Times

Cu francezul William Bourdon, fostul avocat al lui Edward Snowden, pentru a-l reprezenta, Pinto a insistat că „nu i s-a plătit niciun cent” în timpul corespondenței cu Doyen, dar a recunoscut că este „naiv”.

Privind în urmă acum, regret. Dar repet: refuz să cred că am comis vreo infracțiune.

„Pentru mine este foarte ciudat că a fost nevoie de trei ani să găsească pe cineva pe care îl știau din poze mai știind și unde locuiește”, spune Pippo Russo, sociolog la Universitatea din Florența, specializat în afacerile fotbalului. „În opinia mea, Rui Pinto nu este un infractor – este un informator și trebuie protejat cu orice preț”.

Voi ce credeți despre Football Leaks și despre acuzațiile ce i se aduc lui Rui Pinto? Avem noi, fanii, dreptul să știm mai mult decât vor cluburile să aflăm?

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Fan al lui Chelsea din 2003, pasionat de istoria cluburilor şi mare amator de Football Manager.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *