Calificările pentru Campionatul Mondial din Rusia s-au încheiat o dată cu meciurile de baraj, între reprezentantele Asiei, Americilor și Oceaniei. Avem cele 32 de națioanale care, din 14 iunie 2018, timp de 32 de zile, ne vor încânta cu fotbalul pe care doar Mondialul îl are rezervat. Până atunci însă, pe 1 decembrie se vor trage la sorți grupele, așa că începem o analiză a echipelor calificate din fiecare confederație, începând cu Asia, de unde Iran, Coreea de Sud (din grupa A), Japonia și Arabia Saudită (din grupa B) au biletele pentru Rusia 2018. Li se alătură Australia, care tocmai a câștigat barajul cu Honduras.

Iran: participă a cincea oară la Mondial și vin cu așteptări înalte

În 70 de ani, câți s-au scurs din 1948, de la afilierea Federației de Fotbal din Iran la FIFA, naționala de fotbal masculină (da, există și o reprezentativă feminină!) a jucat la Campionatul Mondial de patru ori. Prima participare a avut loc în 1978, fiind de altfel și singura reprezentantă a Asiei în Argentina. Făcând parte dintr-o grupa cu Peru, Olanda și Scoția, Iranul a obținut primul punct prin egalul împotriva Scoției, (1-1). Cu un golaveraj de 2-8, Iranul a părăsit Argentina din faza grupelor, însa punctul obținut a deschis apetitul iranienilor, care aveau să aștepte încă 20 de ani pentru a păși din nou pe iarba Mondialului.

Echipa Iranului în 1978, la primul lor Mondial. Sursa: Medium.com

Au făcut-o în Franța ‘98, unde au obținut și prima victorie împotriva SUA, scor 1-2 și reprezinta cea mai buna performanta a lor la un asemenea turneu. În Germania 2006, respectiv Brazilia 2014, Iranul termina iar pe ultimul loc ,cu un singur punct, venit dintr-un 1-1 cu Angola (2006) și un 0-0 cu Nigeria (2014).

La momentul actual vorbim despre Iran ca fiind una dintre cele mai puternice naționale din zona Asiei. Au reușit calificarea la Mondialul rus fără sa cunoască “gustul” înfrângerii, în 10 meciuri disputate au 6 victorii și 2 egaluri, terminând pe locul 1 în fața Coreei de Sud, Syriei, Uzbekistanului, Chinei și Qatarului, cu 22 de puncte.

La capitolul jucători de urmărit, Iranul va propune câteva nume interesante, care evoluează deja pe scena fotbalului european.

  • Sardar Azmoun, jucătorul celor de la Rubin Kazan în vârstă de 22 de ani este cel mai valoros jucător, având o cota de piață de 9,9 milioane de Lire Sterline, conform transfermarkt.de.
  • Tot din campionatul Rusiei vine și Milad Mohammadi (Akhmat Grozny) un fundaș stânga de 24 de ani.
  • Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar): 10 apariții/3 goluri și 6 assist-uri în acest sezon.
  • Reza Ghoochannejhad (Heerenven): 11 apariții/2 goluri și 1 assist.
  • Karim Ansarifard (Olympiakos): 6 meciuri în care a marcat 4 goluri și 2 assist-uri
  • Kaveh Rezaei (RSC Charleroi): 13 meciuri în care a marcat 4 goluri și are și 4 assist-uri.

În funcție de grupa în care va pica, Iranul poate sa forțeze anul viitor în Rusia, o prezență în optimi, având în nucleu de jucători care disputa meciuri la nivel european cu regularitate.

Coreea de Sud: a noua oară consecutiv la Cupa Mondială

Ediția Elveția 1954 a reprezentat debutul Coreei de Sud la Mondial. Rezultate de atunci ale naționalei porecliți Taegeuk Warriors au fost de-a dreptul dezastruoase. Singura reprezentanta a Asiei la acel turneu final a făcut parte dintr-o grupă cu Ungaria (finalistă), Germania de Vest (campioana mondială din acel an) și Turcia. Ungurii i-au bătut cu 9-0, apoi a urmat un 7-0 încasat de la turci, iar asiaticii plecau acasă cu 0 goluri marcate și 16 încasate.

Ungaria – Coreea de Sud 9-0, editia ’54. Sursa: koreaherald.com

Naționala Coreei de Sud a reușit să ajungă la Cupa Mondiala din Rusia, devenind prima națională din afara Europei sau Americii de Sud, care sa reușească calificări consecutive din 1986. Cea mai mare performanta a lor a coincis și cu găzduirea turneului final din 2002, când au reușit sa ajungă în semifinalele competiției, ieșind dintr-o grupa cu Portugalia, Polonia și SUA, iar în faza eliminatorie după doua meciuri controversate împotriva Italiei, respectiv Spaniei. Tot în ediția din 2002, sud-coreeni au reușit și prima lor victorie la un turneul final, 2-0 împotriva Poloniei. Calificarea s-a obținut de pe locul secund în preliminariile zonei Asiei, în spatele Iranului: 4 victorii, 3 egaluri și 3 înfrângeri au obținut în campania de calificare, cu un golaveraj de 11-10.

Dacă este sa ne uitam pe lotul celor din Coreea de Sud, putem observa ca înafara jucătorului lui Tottenham, Heung-Min Son, care este vedeta echipei, cotat la 27 de milioane de Lire Sterline, (transfermarkt.de), restul jucatorilor sunt cotati sub 10 milioane, al doilea jucător în top fiind Sung-Yong Ki, jucător la Swansea, în Premier League. Este bine cunoscut contingentul de jucători sud-coreeni care activează în Germania, Ja-Cheol Koo, mijlocașul ofensiv și Dong-Won Ji, atacantul, de la Augsburg sunt unii dintre cele mai importante nume.

Coreea de Sud pare o națională solidă, dar rămâne de văzut ce vor reuși sa facă în Rusia luând în considerare campania de calificare unde au scârțâit destul pentru a obține calificarea directă.

Japonia: Soarele răsare a șasea oară la rând în grupele Mondialului

Dacă este sa vorbim despre Japonia la Cupa Mondială, istoria ne arată că nu sunt multe de povestit sau de căutat prin arhive. Debutul Japoniei a avut loc la ediția Franța ‘98 când au terminat ultimii în grupa din care au mai făcut parte Argentina, Croația și Jamaica.

Naționala Japoniei la Turneul Final din Franta ’98. Sursa: dailymail.co.uk

De atunci însă, Japonia este pe urmele Coreei de Sud în materie de calificări consecutive. Cea mai bună performanță a venit, ca și în cazul coreenilor, tot în 2002, când au găzduit împreună turneul final, câștigând grupa cu Rusia, Belgia și Tunisia. Ghinionul japonezilor a fost că au dat peste viitorul loc trei al acelei ediții, Turcia care i-au eliminat imediat după grupe. A urmat apoi un trend cu suișuri și coborâșuri pentru japonezi, ieșind din turneu direct din grupe în edițiile din Germania și Brazilia, iar performanta de a continua după prima fază s-a realizat în 2002 și în 2010 (Africa de Sud).

Calificarea la acest turneu final a venit de pe prima poziție din grupa preliminară B, poziție pentru care s-au luptat Arabia Saudită și Australia, în penultima etapă când au învins Australia acasă 2-0. Japonezii vor încerca în Rusia să repete performanțele din 2002 și 2010, mai ales ca au la dispoziție și un lot de jucători cu nume și importanți în fotbalul european.

Bundesliga reprezintă rampa de lansare, de acolo au plecat jucători precum Shinji Kagawa (Borussia Dortmund), cotat drept cel mai scump jucător nipon, 11.7 milioane de Lire Sterline, conform transfermarkt.de. Shinji Okazaki (Leicester), Yuya Osako (1. FC Koln), Hiroshi Kiyotake (Cerezo Osaka), Takashi Inui (SD Eibar), Gotoku Sakai (Hamburg SV), Hiroki Sakai (OM) și Makoto Hasebe (Eintracht Frankfurt) sunt jucători care cresc în fotbalul german, ei formând nucleul naționalei nipone. Pe lângă aceștia mai vin Keisuke Honda (CF Pachuca, cu 10 ani de fotbal european în spate, dintre care 3 la AC Milan), Takumi Minamino (RB Salzburg), Yuto Nagatomo (Inter) sau Maya Yoshida (Southampton) care joacă sau au jucat la nivel înalt pentru echipe importante din Europa.

Pentru Japonia ar trebui sa fie un Mondial cu o ieșire din grupe cel puțin și, de ce nu, chiar mai mult de atât, pentru ca lotul lor este unul de calitate, infuzat cu experiența fotbalului european. Cu un Vahid Halilhodzic care a reușit, în urma cu 4 ani, în Brazilia, sa conducă Algeria către fazele eliminatorii, șansele de reușită sunt și mai bune. Vor reuși oare să-și îmbunătățească palmaresul de Cupă Mondială, care este azi de 4 victorii din 17 meciuri disputate?

Arabia Saudită: revinire la Cupa Mondială după două ediții ratate

Arabia Saudită este singura noutate din zona Asie pentru Cupa Mondială din Rusia. Dacă celelalte națiuni au mai fost prezente, meteoric, fie la o ediție fie la alta, în cazul Arabiei vorbim de o absență de 12 ani de Mondial. Intre 1994-2006 Arabia Saudită reușise patru calificări la rând (1994-2006) cea mai buna performanță fiind reușită chiar la debut, în SUA ‘94. În tot acest timp, arabii au disputat 13 meciuri din care au 2 victorii, 2 egaluri și 9 înfrângeri, cu un golaveraj 9-23.

Arabia Saudita în Franța ’98. Sursa: fanpicture.ru

Bătălia pentru locul secund din grupa B a calificărilor asiatice a fost strânsă pana în ultima etapă, când Arabia Saudită și Australia au terminat la egalitate, cu 19 puncte însă saudiții au fost avantajați de golaveraj, +7, față de +5 pe care l-au avut Cangurii, astfel evitând barajul. Cu o linie de clasament de 6 victorii, 1 egal și 3 înfrângeri, Arabia Saudită a înscris același număr de goluri ca și Japonia, 17, asta în ciuda experienței net superioare a niponilor în fotbalul mare.

În Rusia, arabii vor prezenta un lot alcătuit doar din jucători care activează în competiția internă, asta dacă nu cumva vreun jucător va prinde vreun transfer important în iarnă. Zilele în care saudiții aveau jucători de top precum: Mohammed Al-Deayea sau Yasser Al-Qahtani par a fi apuse, iar forța grupului și ambiția de care mereu au dat dovada cei porecliți Vulturii Verzi par a fi principalele atu-uri în duelurile ce se vor anunța extrem de grele pentru ei.

Australia: Căpitanul Mile Jedinak duce Socceroos la Mondial

Naționala Australiei a disputat două duble manșe de baraj pentru a-și asigura calificarea, primul s-a disputat în compania Syriei, de care au trecut cu scorul de 3-2 la general, iar al doilea meci de baraj a fost disputat împotriva naționalei Hondurasului, echipa care a terminat pe locul 4 calificările din CONCACAF. În cel din urma baraj, australienii au reușit sa se impună printr-un hat-trick al mijlocașului defensiv Mile Jedinak, care este și căpitanul echipei. Rezumatul acelui meci il puteți vedea mai jos.

În istoria fotbalului, naționala Australia se regăsește pe tabloul principal al unui Campionat Mondial de Fotbal, din ediția Germania ‘74. Atunci naționala “Socceroos” au făcut parte dintr-o grupă cu Germania de Vest, Germania de Est și Chile (de la care au luat și singurul punct). Cea mai bună participare a Australiei la Cupa Mondiala a fost ediția 2006 Germania, când au reușit calificarea din grupe, în faza eliminatorii fiind trimiși acasă de Italia, în urma unui penalty. La ultima ediție la care au participat, australienii au reușit sa intre în cartea recordurilor prin Tim Cahill, care a reușit sa marcheze câte un gol la trei Cupe Mondiale.

Penultima echipă calificată la Cupa Mondială, ne propune pentru acest turneu nume mai puțin cunoscute fata de cele care reuseau în 2006 cea mai buna performanță a lor. Dacă în 2006, printre titulari se regăseau: Harry Kewell (Liverpool), Mark Viduka (Borro), Brett Emerton (Blackburn), Mark Bresciano (Parma), Mark Schwarzer (Borro), Jason Cullina (PSV) sau Mile Sterjovski (Basel)! Acum, pentru australieni cel mai bine cotat jucător este mijlocasul celor de la Huddersfield Aaron Mooy, urmat de portarul Mathew Ryan (Brighton) și Massimo Luongo (QPR). Totusi un alt nume de la care se așteaptă evoluții bune este Mathew Leckie care este văzut drept urmasul lui Harry Kewell la națională. Tomi Juric, atacantul celor de la FC Luzern care are în 18 apariții, 7 goluri marcate, alături de veteranul Tim Cahill, pot fi principalele pericole pentru defensivele adverse din atacul Cangurilor.

Australia pare o echipa solidă, chiar dacă nu mai au jucătorii din anii trecuți, ei trecând printr-un schimb de generații în urmă cu 3-4 ani. Socceroos au un farmec aparte și se așteaptă din partea lor un fotbal frumos, așa cum au arătat prin aceste două meciuri de baraj. Va fi Mondialul o pălărie mult prea mare pentru Australia?

Așadar, am aruncat o privire asupra naționalelor din Iran, Coreea de Sud, Japonia, Arabia Saudită și Australia. Care dintre ele credeți că va ajunge cel mai sus în Rusia 2018?

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier LeagueAbonează-te la newsletter-ul Tackle.ro pentru a primi, de două ori pe săptămână, articole bune de citit din lumea fotbalului, pe e-mail.

Adrian are 27 de ani și e pasionat de fotbal de mic copil, fiind foarte atras de istorie și statistică. Scrie un blog de fotbal numit Fotbal, pe bune?

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Un comentariu la “Rusia 2018: Cine merge la Campionatul Mondial? Iran, Coreea de Sud, Japonia, Arabia Saudită și Australia”

    • Razvan
      16/11/2017 at 19:09

      La prima vedere Coreea de Sud e cam singura indreptatita sa aiba sperante reale de iesire din grupe.
      Urmata poate de Iran si Japonia in timp ce iesirea Australiei si in special a Arabiei Saudite ar fi chiar o performanta notabila.

      Evident, toate aceste pareri sunt pura teorie pana nu vom stii componenta grupelor, sansele oricarei echipe depinzand mult de calitatea celorlalti 3 adversari pe care ii vor intalni 🙂