Continuăm seria de analiză și de prezentare a echipelor calificate la Cupa Mondială cu reprezentantele Africii, asta după ce în prima parte a acestei mini-serii am vorbit despre echipele care reprezintă Asia și despre Australia. Egipt, Nigeria, Tunisia, Maroc și Senegal intră sub lupa Tackle.ro azi.

Pentru cele cinci locuri de pe tabloul principal al turneului final din Rusia, s-au luptat 53 de naționale, calendarul calificărilor din zona africană fiind structurat în trei părți:

  1. În prima rundă au luat parte 26 de echipe, din care 13 au mers mai departe în urmă unor dueluri tur-retur ce-au avut loc la sfârșitul anului 2015.
  2. Celor 13 echipe calificate din prima rundă, li s-au alăturat încă 27 în rundă a doua care în urmă aceluiași sistem tur-retur au dat 20 de echipe pentru ultima fază.
  3. Runda a treia a însemnat 5 grupe a câte 4 echipe fiecare, în care câștigătoarele merg la Mondial.

Deloc ușor de navigat acest sistem, care a înghițit naționale puternice precum Ghana, Coasta de Fildeș sau Camerun. Să vedem însă, cine merge în Rusia!

Naționala Tunisiei revine la Mondial după 12 ani

Mai vechea noastră cunoștință de la turneul din Franța ‘98, Tunisia, revine pe scena Mondialului după 12 ani de absența, după ce au câștigat grupa A de calificare, din care au mai făcut parte: Congo, Libia și Guinea. De patru ori au mai reușit performanța asta, prima fiind în 1978, când au reușit să devină prima echipă africană care să fi câștigat un meci la Mondiale, un 3-1 cu Mexicul (al cărui rezumat îl avem mai jos). A urmat o remiză albă cu Germania de Vest, dar asta nu i-a ajutat să iasă din grupă, cu cele 3 puncte acumulate (pentru victorie atunci se acordau doar 2 puncte!).

Au urmat 20 de ani de secetă, până în ediția din ‘98, când Tunisia n-a avut însă rezultate notabile. Au urmat alte două prezențe consecutive la Mondial, în 2002 și 2006, de fiecare dată cu un singur punct acumulat.

Cu jucători în lot precum Aymen Abdennour, Wahbi Khazri, Anis Ben Hatira, Oussama Haddadi sau Syam Ben Youseff (fostul jucător al Astrei Giurgiu) și conduși de pe margine de antrenorul Nabil Maaloul, cel care l-a înlocuit pe polonezul Henryk Kasperczak (fost selecționer și în intervalul 1994-1998), pot spera la a reeditarea performanței din 1978 și de a obține a doua victorie la un turneu de asemenea anvergură.

Nigeria: Super-Vulturii, prezenți constant la Mondial

Nigeria a fost prima care s-a calificat din zona CONCAF. Acest status și l-au castitgat după ce au învins acasă Camerunul și Algeria fără drept de apel, scor 4-0, respectiv 3-1 și Zambia scor 1-0, în timp ce din deplasări au plecat cu câte un punct din Algeria și Camerun, respectiv trei puncte din Zambia. Ceea ce inițial se anunță o grupa de foc, pentru Super-Vulturi s-a dovedit a fi o grupa la îndemână, iar acest lucru le conferă prezența la al cincilea Mondial din 6 ediții posibile, de la debutul lor din SUA ‘94. Șaisprezecimile de finală, obținute în ediția de debut din Franța și apoi în Brazilia, acum 4 ani reprezintă cea mai bună performanță a nigerienilor. În cele 18 meciuri disputate la Cupa Mondială, Nigeria a obținut 5 victorii, 3 egaluri și 10 înfrângeri, iar punctajul cel mai mare obținut a fost tot în 1998: 9 puncte dintr-o grupa cu Spania, Bulgaria și Paraguay.

Cu jucători care evoluează în Premier League, precum Victor Moses, Ahmed Musa, Wilfred Ndidi, Kelechi Iheanacho, Alex Iwobi sau Isaac Success și cu experiență altor jucători precum John Obi Mikel, Sunday Mba, Joel Obi, Efe Ambrose sau portarul Vincent Enyeama, Nigeria poate să-și propună din nou ieșirea din grupe, și pot spera chiar și la a trece de șaisprezecimi.

Selecționerul neamț Rohr Gernot, care din 2010 se află pe Continentul negru și care are experiență și capacitatea de a înțelege jucătorul african poate să reprezinte un alt atuu. Încă un lucru care ne face să credem că Nigeria poate obține rezultate frumoase la această ediție sunt performanțele obținute de naționalele de juniori, care au reușit să câștige fie Cupa Africii pe Națiuni la categoria U-20, fie Cupa Mondială U-17, ambele din 2015.

Maroc: După 20 de ani, la Campionatul Mondial

Ce leagă ultima participare la Cupa Mondială a Marocului de ediția din Rusia? Antrenorul secund, nimeni altul decât Mustapha Hadji!

Dacă acceptăm că fotbalul este cu adevărat un fenomen social și reprezintă bucuria unui popor, definim practic, marocanii. Mustapha Hadji, unul dintre cei trei marcatori la ultima prezența a naționalei țării sale la Cupa Mondială, a declarat înaintea victoriei din deplasarea de la Abidjan, care le-a adus biletele pentru Rusia că “poporul marocan a așteptat acest moment de foarte mult timp.” Pasiunea și dăruirea actualilor jucători care au reușit să se califice dintr-o grupa cu Coasta de Fildeș, Gabon și Mali!

Faptul că au reușit să o încheie fără gol primit arată că Marocul dispune de o apărare foarte solidă, iar performanță de anul acesta de la Cupa Africii, sfertul de finală, promite o consistență care le-a lipsit marocanilor în ultimele câteva serii preliminare. În cele patru apariții până acum, au reușit o singură dată să iasă din grupe, la debut, în ediția Mexic ‘86, restul prezențelor oprindu-se în faza grupelor. Zestrea pe care Marocul o are la Cupa Mondială: 13 meciuri jucate, 2 victorii, 4 egaluri și 7 înfrângeri, cu un golaveraj de 7-12.

Cu un lot plin de talente tinere și cu infuzia de experiență a celor care joacă la cel mai înalt nivel cum ar fi Mehdi Benatia, Nabil Dirar, Mbark Bousoufa, Hakim Ziyech, Sofiane Boufal, Younès Belhanda, Amine Harit, Mehdi Carcela-González, Oussama Assaidi sau Amine Harit, Marocul a reușit să formeze o echipa solidă pentru Mondiale bazându-se pe jucători care au fost formați în Europa. Jucătorii autohtoni vin cu dăruirea și ambiția, ceea ce ne face să credem că meciurile celor supranumiți “Leii Atlas” să fie unele strânse și chiar și pentru forțele mondiale, care vor avea de luptat pentru puncte. Un alt avantaj îl reprezintă și prezența pe banca tehnică a lui Herve Renard care a reușit să câștige Cupa Africii pe Națiuni cu două naționale diferite, în 2015 cu Coasta de Fildeș și în 2012 cu Zambia, probabil cea mai mare surpriză a tuturor timpurilor din competiția de elită a Africii.

Senegal: Leii din Teranga revin Mondiale, după ediția din Coreea de sud și Japonia

Senegalul revine la Cupa Mondială după o absența de 16 ani, de la debutul din 2002. Prima ediție a fost și una care a uimit lumea fotbalului, cu un tânăr de 21 de ani, El Hadji Diouf care avea să fie selectat în echipa ideală a acelui turneu. El Hadji Diouf, a condus națională Senegalului spre sferturile de finală, trimițând Franța (deținătoarea trofeului la acea perioada) și Uruguay acasă din faza grupelor, dar și naționala Suediei în șaisprezecimi. Parcursul senzațional al Senegalului a fost oprit de către Turcia, după prelungiri, africanii fiind practic singurii care nu a pierdut niciun meci jucat disputat în 90 de minute la Cupa Mondială.

Calificarea în Rusia a venit în urmă câștigării grupei D din care au mai făcut parte Burkina Faso, Capul Verde și Africa de Sud. Cu două egaluri împotriva principalei contracandidate, Burkina Faso și cu victorii tur-retur, împotriva celorlalte două naționale, Senegalul pare că a reușit să treacă peste amintirea Mondialului din 2002 și împreună cu sfertul de finală de anul acesta din Cupa Africii pe Națiuni, speră că vor reuși să-și cinstească blazonul la acest turneu.

Vedeta este Sadio Mane, iar pe lângă acesta îi mai regăsim și pe Kalidou Koulibaly, Keita Baldé, Idrissa Gueye, Cheikhou Kouyaté, Oumar Niasse sau Kara jucători experimentați, unii tineri, alții deja consacrați, care vor încerca să readucă Senegalului emoția trăită la prima participare la Cupa Mondială. Pentru a reușit acest reviriment, pe banca tehnică îl găsim pe fostul jucător din acea echipa magică a africanilor, Aliou Cisse. Fostul căpitan al naționalei va încerca să imprime și actualei generații spiritul acelei echipe și mai ales stilul încântător pe care l-au arătat în urmă cu 16 ani.

Egipt: Faronii renasc la Mondial după 28 de ani

Hector Cuper, fostul antrenor al celor de la Inter și Valencia, va încerca să facă din Egipt mai mult decât o simplă prezență pe tabloul grupelor în Rusia, vara viitoare. Cu un lot de jucători care dispută meciuri săptămânal în campionate importante din Europa, precum Mohamed Salah, Mohamed Elneny, Ramadan Sobhi, Ahmed Elmohamady, Ahmed Hegazy sau Ahmed Hassan este clar că forța principală a aceste naționale este experiența antrenorului în a capacita și lega un grup de jucători, transformându-i într-o echipă.

Egiptul este prima echipa din Africa care a participat la un turneul final de Cupa Mondială, ediția 1934. Au fost eliminați din primul meci, iar revenirea a durat numai puțin de 56 de ani. Italia este numitorul comun al celor două participări de până acum ale egiptenilor, la a doua aventura au făcut și primele puncte obținute, după două egaluri împotriva Olandei și a Irlandei.

Mai jos găsiți rezumatul traseului care i-a dus pe Faraoni la Cupa Mondială:

Egiptul este singura echipă participantă vara viitoare în Rusia, care a pierdut un meci de calificare, iar golaverajul de 8-4 ne arată că pragmatismul rămâne cuvântul cheie din jocul nord-africanilor.

Acestea fiind spuse, consider că Africa este bine reprezentată la această ediție, având în vedere și celălalte echipe calificate, iar africanii pot spera la două ieșiri din grupe prin Nigeria și Maroc. Să fie oare efectul Salah suficient pentru o surpriză produsă de Egipt?

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier LeagueAbonează-te la newsletter-ul Tackle.ro pentru a primi, de două ori pe săptămână, articole bune de citit din lumea fotbalului, pe e-mail.

Adrian are 27 de ani și e pasionat de fotbal de mic copil, fiind foarte atras de istorie și statistică. Scrie un blog de fotbal numit Fotbal, pe bune?

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    3 replies on “Rusia 2018: Cine merge la Campionatul Mondial? Nigeria Tunisia, Maroc, Senegal și Egipt reprezintă Africa!”

    • 28/11/2017 at 14:29

      Sunt uimit de Cuper, ca inca mai antreneaza. Cati o avea Mos Hector?

      • Adrian Mitran
        28/11/2017 at 15:12

        Sincer, nici eu nu mai stiam nimic de el. Iar ca varsta se tine bine, are 62 de ani. 🙂

      • 28/11/2017 at 23:19

        Doar 62! Aparent, pe vremea când juca finale consecutive de Liga Campionilor cu Valencia avea doar 44-45 de ani, dar arăta de 60.