Rezultatele mai puțin bune ale lui Liverpool din acest sezon i-au dat de gândit lui Jurgen Klopp și cu toții ne așteptam la o reacție din partea germanului în ceea ce privește partitura tactică. Deși așezarea Cormoranilor variază uneori de la partidă la altă sau în funcție de momentul de joc (de exemplu, echipa uneori face pressing în 4-4-2, dar se repoziționează în 4-3-3 pe atac pozițional sau invers), existau mereu unele constante.

Săptămâna trecută pe Anfield, încerând să-l surprindă pe omologul său de pe banca lui Arsenal, Jurgen Klopp a uimit pe multă lume, folosindu-l pe Trent Alexander-Arnold într-un rol nou, de inverted wing-back. Am crezut atunci că e o mutare făcută strict pentru acel joc, în încercarea de a-l izola pe Mo Salah în banda dreaptă, de unde egipteanul să încerce acțiuni de 1vs1 cu ucraineanul Zinchenko. Luni seară cu Leeds, Trent a continuat în acel rol, iar având în vedere prestația sa și rezultatul de pe tabelă, această nouă abordare poate continua.

Tiki-Tackle-ul de azi e despre noul rol în care este distribuit Trent Alexander-Arnold în echipa lui Klopp. 

Ce e un inverted wingback?  Vorbim mai mult de un rol pe care un jucător și-l însușește, nu de o poziție în teren. Inverted wingback-ul e acel fundaș lateral care, pe faza de construcție, își asumă rolul de a părăsi zona din dreapta apărării și de a se situa în zona centrală a terenului. De regulă, acești inverted wingback formează un dublu pivot alături de închizătorul/mijlocașul defensiv al echipei.

Mai jos vedem heatmap-ul lui Trent Alexander-Arnold din partida câștigată acasă cu Manchester United, în care englezul a jucat rolul său tradițional, de fundaș dreapta/wingback și cel din partida cu Leeds, când a fost folosit în noul rol de inverted wingback. Cu United, Trent avusese 81 de atingeri de balon, iar cu Leeds 153! Un jucător care e atât de bun și de confortabil cu mingea la picior nu poate decât să se bucure când e jucat într-un rol în care intră mai des în posesie.

De-a lungul ultimelor sezoane, deoarece oferea foarte multe pase de gol, i-am văzut pe mulți afirmând că lui Trent i s-ar potrivi mai bine un post în linia de mijloc, dar am fost mereu sceptic în această privință, gândindu-ma că pe Alexander-Arnold îl avantajează pozițiile laterale de unde poate oferi acele centrări devastatoare cu efect interior,  prin spatele apărării adverse.

Dar săptămâna trecută pe Anfield și luni seară pe Elland Road, Trent a părut excelent pe faza de construcție și în zona centrală, unde a apărut de multe ori în tandem cu Fabinho. A fost prompt la recuperarea balonului și a oferit câteva verticalizări lungi excelente, bifând și două pase de gol.

https://twitter.com/TheLiverpoolEra/status/1648251764532019200

Mulții îl vedeau pe Klopp ca fiind un manager mai încăpățânat și ale cărui echipe vor folosi mereu fundașii laterali în rolurile tradiționale în care „ară” benzile terenului.

Într-o perioadă nefastă, Klopp arată că nu rămâne blocat în propriile principii de joc și apelează și el, la fel cum Pep Guardiola și Mikel Arteta o fac de ceva timp, la o formație cu un inverted wingback. Pentru moment, așa cum vedem și la Man City și Arsenal, apelarea la acest rol pare a fi una din cheile succesului în acest sezon de Premier League, intrarea în centru a fundașului lateral aducând superioritate numerică la mijloc, aducând o soluție în plus pe faza de construcție, dar și un ajutor în plus la pressing-ul de recuperare.

Așezarea lui Liverpool cu Leeds (Player’s average positions)

La final, sunt curios să aflu ce credeți voi: E acest nou rol cel mai potrivit pentru Trent Alexander Arnold? Dacă nu, în ce rol și în ce sistem ar da cel mai bun randament englezul?

Tiki Tackle e o serie nouă pe Tackle.ro axată pe registrul tactic. Ne dorim să vorbim mai mult despre ceea ce se întâmplă pe teren și mai puțin despre ce se întamplă în afara lui. Mai mult despre lucrurile care contează acolo în iarbă și mai puțin despre ironii și glume de doi lei. Primele treisprezece episoade pot fi găsite aici.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *