După ce s-a despărțit de unul din cei mai buni tineri antrenori din Europa, Brighton & Hove Albion a angajat un alt tânăr antrenor renumit pentru felul în care echipele sale au o identitate clară de joc. Un antrenor care are aceleași principii ca Graham Potter și care o poate păstra pe Brighton drept una din echipele cu jocul cel mai estetic din Anglia:“I think we have a lot of things in common with Potter, but I’m not talking about the systems we play. If we can keep this mentality and those principles, I can bring my ideas without making any big changes” (De Zerbi)

Imediat cum a apărut știrea că Graham Potter negociază cu Chelsea, gândul mi-a fugit către doi antrenori din afara Angliei, care ar putea să continue tradiția fotbalului fluid și imprevizibil pe care Pescărușii îl practică în Premier League. De Zerbi și Igor Tudor. Nu știu care au fost opțiunile lui Tony Bloom, dar aflat în postură de liber de contract, italianul Roberto De Zerbi a fost alesul, iar noi fanii Premier League putem spune că mai avem un antrenor interesant de urmărit în Anglia.

Echipele antrenate de italian au un stil aparte, curajos,  controlează ritmul partidelor și impresionează prin atacurile poziționale și traseele de joc bine gândite la antrenamente.

“I am absolutely thrilled. Roberto’s teams play an exciting and courageous brand of football, and I am confident his style and tactical approach will suit our existing squad superbly.”  (Tony Bloom, owner-ul lui Brighton)

„I was a number ten in an era when the 4-4-2 prevailed. I wanted to have fun on the pitch.”

De Zerbi a fost crescut de AC Milan, a bifat 30 de partide la Napoli și încă alte 300 la cluburi mai mici. Un jucător catalogat ca fiind pretențios, leneș și greu adaptabil la fotbalul modern, nu anunța că ar putea deveni un antrenor de succes. Însă abia în calitate de manager De Zerbi și-a demonstrat cu adevărat talentul, în doar câțiva ani italianul devenind unul dintre cei mai admirați antrenori din Europa.

Deși a retrogradat pe banca lui Benevento în 2018, echipa a surprins printr-un joc spectaculos, iar Sassuolo a observat potențialul lui De Zerbi și l-a angajat în sezonul următor. Micul club italian are destule asemănări cu Brighton & Hove, ambele cluburi evoluând în ultimul deceniu datorită unei filosofii bine structurate care încurajează fotbalul de atac, dezvoltarea tinerelor talente și recrutarea jucătorilor cu potențial de pe piețe trecute cu vederea de cluburile mari.

La Sassuolo, Roberto De Zerbi și-a conturat stilul său de joc, construindu-și puțin câte puțin reputația unuia dintre antrenorii care reușește să-și facă echipa să joace un fotbal atractiv, creativ, cu atacuri poziționale bine gândite și trasee de joc impresionante la fiecare meci. Un prim sezon solid la Sassuolo a fost urmat de două clasări consecutive pe locul opt în Serie A. Mai mult, Squadra Azzurra care a câștigat EURO 2020 avea în componență trei jucători de la Sassuolo, o adevărată mândrie pentru un club micuț: Manuel Locatelli, Domenico Berardi și Giacomo Raspadori.  Stefano Sensi și Merih Demiral sunt alți doi jucători care s-au dezvoltat în sistemul lui De Zerbi și care au fost vânduți ulterior pe sume importante.

La ce să ne așteptăm să vedem de la De Zerbi la Brighton?

Întrebat care e filosofia sa, De Zerbi a răspuns scurt la conferința sa de prezentare la Brighton: “Don’t throw the ball away. That is very important, very clear. To attack. At first sight, in my opinion, I like much more to control the game. One of the things for this team can be to control the rhythm of the game much more. And, when we don’t have the ball, to take it back as fast as we can.”  

Italianul preferă un 4-2-3-1, dar cu un joc atât de fluid, e greu să-l asociezi pe De Zerbi cu un singur sistem de joc. Pe măsură ce faza de atac progresează către jumătatea adversă, echipele sale se așează într-un 2-4-4, cu fundașii lateral învăluind pe lângă extreme sau întrând în zonele centrale precum cei ai lui Pep Guardiola.

Noul antrenor de la Brighton își face echipa să construiască atacul pozițional încă de la portar, să joace un fotbal cu pase scurte cu care să atragă echipa adversă la pressing pentru a crea și specula ulterior spațiile libere din jumătatea adversă.prin verticalizări surprinzătoare. Așteptați-vă să vedeți 6-7 jucători de-ai lui Brighton foarte aproape de propria poartă atunci când Pescărușii vor începe atacurile poziționale de la portar.

Început de atac pozțional marca De Zerbi. Imagine din Monaco – Shaktar. Ambii mijlocași centrali sunt în careu când portarul repune balonul în joc.


Un lucru e cert
, stilul de joc curajos și riscant al lui De Zerbi va face din meciurile lui Brighton meciuri de urmărit. Fie că vor fi atacuri poziționale excelente duse până la poarta adversă sau fie că vor fi greșeli la construcție în propriul careu, ne vom distra!

Tiki Tackle e o serie nouă pe Tackle.ro axată pe registrul tactic al Premier League. Ne dorim să vorbim mai mult despre ceea ce se întâmplă pe teren și mai puțin despre ce se întamplă în afara lui. Mai mult despre lucrurile care contează acolo în iarbă și mai puțin despre ironii și glume de doi lei. Primele patru episoade pot fi găsite aici.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *