1) Aston Villa – Sheffield United 3-3: Championship rămâne cel mai spectaculos campionat netransmis în România

Norwich și-a umilit rivala de moarte – Ipswich – cu 3-0 și a urcat pe primul loc în Championship după egalul lui Leeds cu Middlesbrough, 1-1. S-au întâmplat multe în weekend în Championship iar favoritele la promovare rămân Norwich și Leeds, însă meciul de vineri seara de pe Villa Park dintre Aston Villa și Sheffield United e una dintre acele partide care ar trebui arătate cuiva care întreabă ce e așa fascinant la competiția asta. Până la urmă, e doar liga a doua din Anglia, cui îi pasă?

Nu-s prea multe de zis, doar aruncați un ochi pe un rezumat extins ca să vă convingți singuri. Spectacol, dăruire, tinere talente, imprevizibilitate, competitivitate. Championship rămâne cel mai spectaculos campionat netransmis în România.

2) Ranieri, contestat pe bună dreptate de fanii lui Fulham

Manchester United a învins din nou. De data asta, cu 3-0 pe Craven Cottage. 10 victorii din 11 meciuri cu Solskjaer pe bancă. 25 de puncte din 27. Un meci excelent făcut de United, dar mai important, (încă) un meci abject făcut de Fulham.

Craven Cottage, de obicei o arenă pașnică și cu o atmosferă prietenoasă, a fost un loc plin de tensiune sâmbătă la prânz, mai ales când Ranieri a decis să îl scoată pe ofensivul Andre Schurrle pentru a-l introduce pe fundașul Cyrus Christie în minutul 53, la 2-0 pentru United. Aproape imediat din tribune răsuna „You don’t know what you’re doing”. Și până la urmă, cine i-ar putea contrazice?

Apărarea lui Fulham pare scoasă dintr-un tutorial despre cum să nu te aperi iar responsabilitatea trebuie să le revină și celor de pe teren, cu siguranță. Însă nici Ranieri nu e fără vină.  De ce să scoți fotbaliști ofensivi – chiar dacă ineficienți – pentru a introduce fundași când ești condus cu 2-0? De ce să îi ții pe bancă pe Cairney și Sessegnon, cei mai buni fotbaliști ai lui Fulham, când tu încerci cu disperare să te agăți de fiecare punct pentru a scăpa de la retrogradare? Mai ales când alternativele sunt Vietto și Seri, cei doi fiind printre cei mai slabi de pe teren contra lui United. În condițiile astea, e foarte greu de crezut că Fulham va supraviețui.

3) Real Madrid a fost echipa superioară pe Wanda Metropolitano

Atletico Madrid și-ar putea găsi destule scuze pentru înfrângerea cu 3-1 de pe Wanda Metropolitano contra lui Real Madrid, dar realitatea e că niciuna dintre ele nu ar fi valabilă. Real a fost pur și simplu echipa superioară, pe toată perioada jocului.

Cel mai bine s-a văzut asta la mijlocul terenului. Dacă Saul, chiar dacă nerefăcut complet și Thomas nu s-au putut impune, de cealaltă parte, Kroos și Modric au făcut o partidă de zile mari.  Un alt om decisiv din echipa Realului – deși aici i-am putea numi probabil și pe Vicinius care continuă să strălucească și Bale care a marcat golul cu numărul 100 în tricoul Realului – a fost Casemiro. Brazilianul a deschis scorul în minutul 16 dar a făcut per total un meci excelent: cele mai multe recuperări – 11, cele mai multe tacklinguri câștigate – 5. Adaugă aici și un gol spectaculos și ai rețeta unei victorii perfecte.

4) Bayern se apropie la cinci puncte de Dortmund, dar contraatacurile lui Schalke au arătat vulnerabilitatea defensivei bavareze

Bayern a învins cu 3-1 pe Schalke pe Allianz Arena și după ce Borussia a făcut 3-3 cu Hoffenheim, băieții lui Niko Kovac s-au apropiat la doar cinci punte de rivalii lor. Trebuie să fii nebun să găsești ceva negativ aici, nu? Poate, dar bavarezii trebuie să se gândească pe termen lung.

În rarele ocazii în care Schalke a reușit să treacă de mijlocul lui Bayern, lucrurile n-au stat deloc bine pentru bavarezi. Niklas Sule a fost odihnit pentru prima oară din noiembrie, astfel că titulari au fost Hummels și Boateng. Vorbim de doi campioni mondiali aici. Totuși, nu e totul chiar așa roz.

Boateng și Hummels au dominat jocul cu mingea la picior și au ajutat la construirea atacurilor din spate. Dar tocmai acest lucru le-a și dăunat. Fiind constant poziționați atât de sus, au fost mereu expuși contraatacurilor lui Schalke. Totul a fost destul de clar la golul lui Kutucu, Hummels fiind mult prea avansat și lăsând astfel un spațiu imens pentru Kutucu.

Să joci atât de avansat fără un pressing eficient e foarte riscant. Evident, poate că în Bundesliga îți mai iese, mai ales cu echipe ca Schalke, unde oricum poți mereu să înscrii goluri cu căruța. Situația o să fie complet diferită totuși cu Liverpool, o echipă care este specializată în contraatacuri și cu cea mai bună apărare din Premier League.

5) Lautaro Martinez o salvează pe Inter

După trei meciuri consecutive fără victorie, printre care două înfrângeri, Inter avea nevoie  de o victorie și a obținut fix acest lucru. Însă lucrurile pozitive se cam opresc aici.

Deși au avut posesia și nu i-au oferit Parmei multe ocazii de a înscrie, echipa lui Spaletti a avut mari probleme în a-și crea destule șanse clare de gol împotriva unei echipe care a primit șase goluri în ultimele două meciuri. Nu e de mirare totuși – până la meciul de sâmbătă, Inter nu reușise să înscrie în Serie A în 2019.

Cu un Icardi izolat în față și fiind astfel o umbră pe teren, speranțele lui Inter s-au agățat de Lautaro Martinez care deși a jucat doar 13 minute, a schimbat cu totul ecuația jocului, fiind exact de ce aveau nevoie nerazzurri.  Argentinianul a înscris golul victoriei în minutul 79, la doar două minute după ce a intrat și i-a adus lui Inter trei puncte de care avea nevoie ca de aer.

6) Tottenham învinge din nou chinuit dar rămâne teoretic în lupta pentru titlu

Tottenham a obținut a patra victorie consecutivă fără Kane și Dele Alli pe teren, însă cele trei puncte care mențin echipa lui Pochettino teoretic cel puțin în lupta pentru titlu nu au venit ușor. Leicester a făcut un meci foarte bun și singurul lucru care le-a lipsit a fost finalizarea, Claude Puel alegând să joace cu Demarai Gray pe post de vârf.

Rămâne senzația că Spurs s-ar putea clătina serios în fața unei echipe cu adevărat puternice și se pare că vom afla răspunsul destul de curând având în vedere că miercuri pe Wembley vine Borussia Dortmund.

7) Chelsea a fost umilită pe Etihad, dar și-a învățat lecția?

Totul pare că se îndreaptă spre un scenariu mult prea familiar pentru Chelsea. Norii întunecați sunt deja deasupra lui Sarri iar italianul probabil tresare de fiecare dată când îi sună telefonul. Demiterea lui Sarri n-ar fi o surpriză pentru nimeni. Abramovich, care a schimbat 13 antrenori de când a preluat clubul, a dat afară oameni pentru mai puțin de atât.

Nu că n-ar fi motive: două umilințe greu de digerat (4-0 cu Bournemouth, 6-0 cu City), așa-zisul Sarriball a dispărut, Kante nu joacă în poziția care trebuie, Chelsea a ajuns de la o echipă care era aproape de primul loc la una care doar speră la locul patru. Mai mult, Sarri a ales să își critice public jucătorii după înfrângerea cu Arsenal, punându-le la îndoială devotamentul. Alt lucru care n-ar mai surprinde pe nimeni: antrenorul „a pierdut” vestiarul la Chelsea. Un vestiar care pare veșnic pierdut.

Dar dacă Chelsea vrea să ajungă vreodată la succesul lui City, trebuie să învețe să aibă și răbdarea lui City. Să aibă un plan pe termen lung, fără decizii pripite. Mai pe scurt, să nu dea antrenorul afară la primul semn negativ. Să nu uităm că strategia de a-l aduce pe Guardiola în Manchester a fost una care s-a derulat timp de mai mulți ani și a implicat înainte ca Pep măcar să ajungă, aducerea unor fotbaliști care s-ar mula perfect pe stilul lui și a unui director sportiv cu care a colaborat la Barcelona. Chiar și așa, Guardiola a avut nevoie de un sezon întreg la City pentru a-și impune stilul. Întrebarea e cât de mult înțelege astfel de lucruri Abramovich.

8) Milan își păstrează locul 4 iar Piatek continuă să strălucească

Piatek își continuă începutul de vis de la Milan. Polonezul a înscris din nou în victoria cu 3-0 a Milanului în fața lui Cagliari pe San Siro, ajungând astfel la patru goluri în patru meciuri. Bonus, a înscris și tânărul Paqueta, care a devenit astfel primul mijlocaș brazilian de la Kaka care a marcat în tricoul diavolului milanez.

Așadar au fost destule aspecte pozitive în victoria Milanului de aseară, dar de cealaltă parte, Suso și Calhanoglu au ratat la foc automat ocazii iar dacă scorul nu era 3-0, discuțiile de după meci ar fi avut alt ton. Dacă Milan, care se bate cu Roma, Lazio și Atalanta, dorește să își mențină poziția în clasament, are nevoie ca și Suso și Calhanoglu să contribuie, nu doar Piatek.

9) Ter Stegen scoate un egal pentru Barcelona pe San Mames

Barcelona a pierdut puncte pentru al doilea meci la rând în campionat într-o partidă demnă de uitat de pe San Mames. Bine, demnă de uitat dacă nu ești Marc-Andre ter Stegen. Germanul a făcut un meci memorabil iar intervențiile sale fabuloase au păstrat scorul 0-0 până la final. Ter Stegen a primit doar patru goluri în ultimele 34 de șuturi pe poartă. Partea proastă pentru Barcelona este că Real Madrid a învins pe Wanda Metropolitano și s-a apropiat la doar șase puncte, distanța dintre cele două echipe fiind de două locuri și 10 puncte acum 10 zile. Să avem oare cursă la titlu și în Spania?

10) Ghinioanele continuă pentru PSG: După Neymar, Cavani va lipsi și el în dubla cu Manchester United din Champions League

Drumul lejer către titlu în Ligue 1 continuă pentru PSG după ce echipa lui Tuchel a învins cu 1-0 pe Bordeaux pe Parc des Princes. Mai important este însă că ghinioanele par că se țin lanț. Cavani s-a accidentat și el și va lipsi din dubla manșă cu Manchester United din optimile Champions League. Lista accidentaților îi include pe Neymar, Cavani și Meunier.  Mai mult, nici Veratti nu e refăcut complet chiar dacă a jucat în weekend. Interesant de văzut cum va afecta asta performanța lui Tuchel și cum va face față presiunii Mbappe.

Foto: New York Post

Am copilărit cu Giggs pe bandă și Fergie pe bancă. Am supraviețuit lui David Moyes și Louis van Gaal. Trăiesc cu speranța că zilele lui Mourinho sunt numărate. Dar iubesc fotbalul, altceva n-a fost. Și, întâmplător, îmi place să scriu și să îmi dau cu părerea despre el.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *