Meciurile din sferturile de finală ale Ligii Campionilor n-au dezamăgit și ne-au oferit o surpriză, dar și câteva dueluri tactice savuroase. 

Good ebening evening!

Nu cred că eram singurul care credea că avantajul de un gol luat de Villarreal în tur e insuficient înaintea returului cu Bayern. Unai Emery, te-am subestimat… din nou! La adăpostul avantajului din tur, Submarinul Galben a făcut ce știe Emery mai bine. I-a lăsat inițiativa lui Bayern și a jucat un fotbal reactiv, încercând să anihileze punctele forte ale bavarzilor și să speculeze pe contraatac. Golul calificării a venit târziu, dar a venit, cum parcă se întâmplă de atâtea ori cu echipele de tip underdog, care știu să încaseze și mușcă tocmai când te-ai aștepta mai puțin. Villarreal a avut doar două șuturi pe poartă în ambele meciuri cu Bayern, dar a fost suficient pentru ca spaniolii să meargă în semifinale. Va fi a doua oară când Villarreal evoluează în semifinalele Ligii, după sezonul 2005-06 când au fost eliminați de Arsenal după 0-0 acasă și 0-1 la Londra.

Veteranii Realului au nevoie de energia celor tineri

După meciul de pe Stamford Bridge lăudam ”mohicanii” de la mijlocul lui Real și cum continuitatea lui Casemiro,Kroos și Modric în primul unsprezece dă roade pentru Galactici. Dar nu e întotdeauna atât de simplu și uneori e nevoie de un plus de energie și entuziasm. Aici intră în scenă Eduardo Camavinga și Fede Valverde, mijlocași excelenți, dar care au în bagajul fotbalistic unele calități pe care Kroos și Modric nu le mai au. La fel ca și în meciul cu PSG de pe Santiago Bernabeu, intrarea lui Camavinga a avut un impact pozitiv asupra jocului și a fost poate decisivă pentru calificare. În prima repriză cu Chelsea, Real nu a tras niciun șut pe poartă, fiind pentru prima dată în aproape două decenii când Galacticii nu reușuesc asta într-un meci acasă în Champions League.

Insistența lui Chelsea

Când într-o competiție eliminatorie pierzi turul de acasă cu 3-1 și urmează o deplasare pe Santiago Bernabeu, nu mai speri decât să faci o figură frumosă în retur. Ei bine… Chelsea a câștigat respectul tuturor, nemulțumindu-se cu atât și încercând marea cu sarea (la tocmai prima vizită din istorie pe Santiago Bernabeu în Liga Campionilor). Cu un sfert de oră înainte de final, scorul arăta 3-0 pentru Albaștri, dar trupa lui Tuchel n-a rezistat să mențină ritmul până la final.

Sunt de apreciat evoluția și atitudinea de never give up ale lui Chelsea, iar în același timp e de subliniat cum eliminarea regulii golului în deplasare face ca meciurile să fie mai spectaculoase, nu mai puțin interesante cum se credea inițial. După un 1-3 cu regula golului de deplasare aplicabilă, băieții lui Tuchel ar fi fost (probabil) mai puțin încrezători că pot întoarce rezultatul din tur.

Liverpool n-a lăsat loc de surprize

Cormoranii au ajuns în semifinalele celei mai tari competiții europene pentru a 12-a oară în istorie, egalând recordul lui Manchester United. De asemenea, va fi a patra oară când Jurgen Klopp ajunge în semifinalele Champions League. La adăpostul rezultatului din tur, germanul și-a permis chiar să odihnească mai mulți titulari în returul cu Benfica, surprinzând cu un prim unsprezece fără Van Dijk, Salah și Mane. În ceea ce era unul din cele mai dezechilibrate sferturi de finală, Liverpool n-a lăsat loc de emoții și și-a confirmat statutul de favorită în dubla cu Benfica, tranșând calificarea încă din tur la capătul unei duble manșe fără istoric. Job done. Urmează Villarreal pentru Coromorani.

Guardiola „s-a inspirat” de la Simeone?

Patru cu Barcelona, trei cu Bayern Munchen și două cu Man City. Pentru a noua oară (niciun alt manager nu a  mai reușit asta), Pep Guardiola ajunge în semifinalele Ligii Campionilor. Pentru infernul de pe Wanda Metropolitano, Pep a fost nevoit să le spună ”gleznelor fine” de la Manchester City să adopte puțin tocmai din stilul și atitudinea trupei lui Cholo Simeone, după cum remarca Rory Smith în cronica sa de meci: Manchester City did not beat Atlético by overcoming its dark arts. It beat Atlético by borrowing them. Just like its host, Guardiola’s team, for once, did not seem especially interested in playing soccer, either. It played, instead, for time. Every throw-in seemed to take an age, and every free kick and every goal kick, too. No injury was shaken off; even the most minor bump and bruise warranted an extended period of treatment.” (Rory Smith)

Sunt curios să știu ce ți-ai mai plăcut sau ce ți-a atras atenția în cele patru meciuri mișto de care ne-am bucurat marți și miercuri. Am ratat ceva? Spune-mi în comentarii!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *