Ambasadorii Betfair Rivaldo și Dimitar Berbatov s-au alăturat Ambasadorilor Euro 2020 Glenn Hoddle, Mark Hughes și Gordon Strachan, analizând turneul și mai ales prestația Angliei și Italiei înainte de finala Campionatului European. Cei cinci au vorbit despre superlativele turneului, despre realizarea Angliei de a ajunge în prima ei finală de turneu final din 1966 încoace și au oferit pronosticurile lor pentru marele meci de duminică.

Realizarea Angliei de a ajunge în finală…

Dimitar Berbatov:

„Este o realizare majoră pentru Anglia. Am simțit că acesta ar putea fi anul ei și merită să fie în finală, chiar dacă Danemarca a făcut un meci bun în semifinale. Talentul și calitatea acestui lot al Angliei sunt clare și echipa este capabilă să facă ceva cu totul special. Mă bucur mult să văd Anglia în finală, dar duminică nu va fi ușor. Italia are un lot excelent, de asemenea.”

„Gareth Southgate are o problemă pe care e bine să o aibă. Pe cine să joace titular? Are jucători grozavi pe bancă, precum Jadon Sancho, Marcus Rashford sau Jack Grealish. Southgate nu îi poate juca pe toți, dar trebuie să-i mențină fericiți. Până acum a reușit și are un lot cu jucători care se simt foarte bine împreună.”

Rivaldo:

„Cred că Anglia merită să joace finala după campania pe care a avut-o. În opinia mea, Premier League este cel mai bun campionat din lume și, în ciuda faptului că acolo joacă mulți jucători străini, cred că trebuie să recunoaștem că mulți englezi beneficiază de această calitate a competiției, care i-a pregătit pentru marile momente cu echipa națională. Toată lumea se bucură de fotbalul englez și bucuria pe care o văd în țară este specială. Cine știe, poate Anglia va putea replica un asemenea parcurs și la Cupa Mondială, anul viitor.”

„Consider că orice finală de competiție majoră – indiferent de rezultatul din ea – poate fi un factor important în evoluțiile viitoare, fiindcă le permite jucătorilor să creadă că orice este posibil. De aceea cred că Anglia sau Italia pot fi adversare serioase pentru Brazilia la Cupa Mondială din Qatar, în 2022.”

„Fotbalul mondial a fost surprins de nereușita Italiei de a se califica la Cupa Mondială din 2018, dar la Euro 2020 echipa a reacționat extraordinar, arătând din nou ca o națiune de tradiție cu mulți jucători buni și talentați. Italia a fost senzațională, a eliminat Belgia și Spania și a afișat cu un spirit colectiv foarte puternic. E greu să menționez un jucător anume, fiindcă arma principală a fost spiritul și legătura puternică dintre ei.”

 

Ce a făcut Gareth Southgate ca selecționer…

Glenn Hoddle:

„Nu este ușor să fii selecționerul Angliei. Există presiune pe orice selecționer, însă în mod special pe cel al Angliei. Acest lot pe care-l are la dispoziție a ajuns într-o semifinală de Cupă Mondială și asta l-a dus unde se află acum. Cine știe, dacă Anglia câștigă duminică, unde va ajunge apoi.”

„Sunt atât de multe elemente pozitive realizate de Gareth în echipă. Toți jucătorii sunt foarte buni, veniți din academii, unde joacă de la 9-10 ani. A durat până când țările de pe continent au realizat ce am făcut noi la nivel de academii. Am stat la cutie mult timp, dar acum culegem roadele cu acești jucători tineri pe care i-am produs în academii. Nu s-a întâmplat totul peste noapte.”

Ce poate aștepta Anglia cu Italia…

Mark Hughes:

„Italia este foarte bine organizată și are mulți jucători care joacă în marile campionate europene, așa că sunt obișnuiți cu meciurile importante. Nu va fi ușor. Toată lumea recunoaște și respectă ceea ce echipele Italiei aduc pe teren, iar această iterație a ei pare diferită – cu un joc pozitiv și cu un pressing avansat.”

„Echipa are mulți jucători creativi în față, ceea ce e adevărat de mult timp. Se pare însă că Mancini le oferă o libertate mai mare de a ataca, față de jocul de așteptare și sigur din apărare pe care se bazează fotbalul italian. Echipa are niște puncte forte pe care nu le-ai aștepta de la Italia – această libertate de a presa adversarii și de a juca mai sus pe teren, ceea ce nu am văzut neapărat în trecut de la ea.

„La nivel individual, Italia are jucători buni. Chiesa m-a impresionat în mod special. Este un jucător impresionant și îmi place faptul că este întotdeauna pozitiv când primește mingea. El poate crea probleme Angliei dacă nu este atentă.”

„Per total, Anglia nu trebuie să fie temătoare în fața italienilor. Ambele echipe se vor respecta una pe cealaltă. Sunt două echipe foarte bune pe care avem plăcerea să le vedem față în față. Va fi un meci uriaș. Câteodată când avem parte de două astfel de echipe mari confruntându-se nu iese un joc atât de bun, dar să sperăm că el se va ridica la așteptări.”

Gordon Strachan:

„În anii trecuți Italia a părut să prefere să aștepte greșeli decât să atace, însă acum este pro-activă. Ca și în cazul Angliei, profunzimea lotului ei este fenomenală. Dacă urmărești primele 60 de minute ale unui meci, după care te duci să-ți faci un ceai, când te întorci sunt deja trei jucători schimbați dar echipa pare aceeași – energică, căutând duelurile, fiind răbdătoare când trebuie și pasând eficient.”

„Dacă Harry Kane a urmărit meciul din semifinale, cu siguranță spera ca Spania să marcheze golul câștigător, fiindcă nu ar fi vrut să joace cu masivii fundași italieni în finală. Nu cred că am văzut jucători cărora să le placă să se apere la fel de mult ca italienilor. Când blochează un atac se comportă ca și când au înscris un gol, este minunat. La mijlocul terenului Italia îl are pe Verratti și o varietate cu ajutorul căreia pot juca și cu mingi lungi.”

„Totul se joacă într-un ritm intens, entuziasmant. Mulți dintre noi știau că Italia este bună datorită formei ei, însă nu o analizasem atât de bine. Ai crede că Anglia va ataca și că italienii se vor apăra, dar lucrurile s-au schimbat de acum 10 ani și s-ar putea să fie invers acum, ceea ce este foarte interesant.”

 

Cele mai bune momente ale turneului…

Gordon Strachan:

„Cred că a fost un turneu grozav și am admirat tehnicitatea și forma fizică a acestor jucători la finalul unui sezon lung. Poate că i-au ajutat și spectatorii, după un sezon întreg fără ei, jucătorii reacționează. De multe ori la astfel de turnee vedem jucători obosiți. Poate vom avea cazuri și acum, în finală, dar anul acesta turneul a părut plin de energie. M-am bucurat de profesionalismul arătat. Au fost multe meciuri bune și e nevoie de jucători buni pentru așa ceva. Uneori la Cupe Mondiale ai senzația că nivelul este mai scăzut, dar la acest Euro a fost fantastic.”

„Golul lui Patrick Schick împotriva Scoției a fost fantastic. Sunt scoțian, dar trebuie să recunosc că acela a fost cel mai frumos gol pe care l-am văzut și poate momentul pentru care Scoția a ieșit din turneu. A fost un șut extraordinar și a fost fantastic să îl putem vedea. Mulți dintre noi am fi văzut oportunitatea în acel moment, dar n-am fi lovit mingea așa bine.”

Mark Hughes:

„M-am bucurat să văd spectatorii înapoi în stadioane. Toată lumea se bucură de asta și această perioadă ne-a arătat că nu realizezi cât de mult contează ceva până când nu mai ai acel lucru. Mi s-a părut că fotbalul a fost greu de urmărit uneori în lipsa atmosferei din perioada COVID-19. Jucătorii încearcă să joace cât mai bine, dar nu a fost acel fotbal de care mă bucuram în trecut. Încet-încet spectatorii revin în stadioane și atmosfera de pe Wembley a fost excelentă, iar duminică va fi din nou un moment uriaș. A fost ceva special pentru mine să văd bucuria de pe fețele spectatorilor și felul în care și-au susținut echipele favorite. Bucuria pe care fotbalul și sportul în general o aduce lumii nu trebuie subestimată. Echipele acestea pot da aripi unei întregi națiuni.”

Glenn Hoddle:

„Sportul fără public nu este la fel. Știm cum este să joci când ești susținut de public sau când acesta este împotriva ta, de asemenea. Ritmul turneului a fost foarte bun, ca și când ar fi fost turnee inter-cluburi. Competițiile internaționale pot fi destul de anoste la început și meciurile pot fi lipsite de ritm, dar Euro 2020 a avut un ritm bun și echipele s-au presat. Unul din momentele remarcabile, un moment crucial, a fost când Anglia conducea cu 1-0 împotriva Germaniei și toată lumea urmărea finalul cu sufletul la gură. Harry Kane și-a anunțat prezența în turneu cu acel gol marcat cu capul. A fost un moment important pentru Kane și faptul că am învins Germania a fost extrem de important pentru echipă și țară.”

Care au fost jucătorii turneului…

Glenn Hoddle:

„Nu cred că a existat un jucător care să impresioneze mai mult ca alții până acum. Sterling poate fi în discuție, dar totul depinde de finală. În general în fiecare turneu există un jucător care se remarcă, însă în acesta mulți jucători au avut o evoluție bună. Insigne a fost grozav, iar golul său a fost splendid, dar meciul de duminică va decide dacă vreunul dintre Insigne, Sterling sau Kane va câștiga această distincție. Dacă Harry Kane marchează două goluri și Anglia câștigă trofeul, probabil asta va cântări decisiv. Totul se joacă.”

Gordon Strachan:

„Chiellini a fost absolut magnific în opinia mea. Acum doi ani a fost accidentat la ligamente, la vârsta de 35 de ani, iar acum s-a întors în forță și și-a îmbunătățit și jocul de pase pe măsură ce a avansat în vârstă. Este grozav în apărare. Îl vedem la cornere zâmbind gândindu-se că el va câștiga mingea. A fost și acel moment grozav dinaintea loviturilor de departajare, cu Jordi Alba. Totul ne arată că el se bucură de fotbal și de ocazie, iar asta s-a văzut în evoluția cu Spania.”

Mark Hughes:

„Nimeni nu a impresionat cu adevărat. Chiellini a fost excelent pe teren, iar abilitățile sale de lider s-au văzut. Este un personaj important în grup și îi ambiționează pe colegii lui în timpul meciului. Și-a îmbunătățit jocul constant și îi încurajează pe cei din jur. Este rar ca fundașii să primească astfel de distincții, care ne revin nouă, atacanților care marcăm, de regulă. Nu l-aș exclude pe Chiellini. Ultima oară când un fundaș a câștigat un astfel de premiu, a fost vorba de Fabio Cannavaro, un alt italian. Poate vom avea parte de ceva similar.”

Rivaldo:

„Harry Kane a avut o primă jumătate de turneu dificilă, fără gol marcat, însă a ieșit din acea umbră în stil mare, marcând patru goluri în trei meciuri. Acesta este fotbalul. Uneori chiar și când lucrurile nu merg bine deși încerci, este important să rămâi calm și să continui să dai tot ce ai mai bun. Kane este un jucător fantastic și trebuie felicitat pentru turneul acesta.”

„Unii fani îl compară deja pe Luke Shaw cu Roberto Carlos, dar mie mereu mi s-a părut greu să compar jucători, în special când vorbim despre unul dintre cei mai buni fundași stânga din istorie. Roberto Carlos a fost al doilea cel mai bun jucător din lume în 1997, așa că probabil nu este bine să facem asemenea comparații. Tot ce pot să spun este că Shaw face o treabă grozavă pentru Anglia. Este rapid și puternic, atacă și centrează foarte bine, așa că devine un fundaș stânga complet, capabil să îndeplinească toate funcțiile acelei poziții.”

Dimitar Berbatov:

„Raheem Sterling a fost cel mai impresionant jucător al Angliei în semifinală. Mi s-a părut că a alergat incredibil. A fost un pericol tot meciul și forța și în prelungiri. Kalvin Phillips mi s-a părut remarcabil, de asemenea. Este unul dintre jucătorii turneului și mă aștept ca mai devreme sau mai târziu să plece de la Leeds spre un club mai mare. Ofertele vor veni după acest turneu. Joacă cu maturitate, este agil și știe când să alerge cu mingea sau când să paseze. Mi-ar plăcea să-l văd la Manchester United.”

„Karry Kane a fost excelent în faza eliminatorie, deși a primit critici în grupe. Până și marii jucători au momente bune și rele. Chiar și când nu marca, el ajuta mult echipa, iar acum golurile curg. Presiunea asupra lui la penalty-ul cu Danemarca a fost imensă. Nu vă puteți imagina cum te simți când bați un penalty cu toată speranța unei națiuni pe umerii tăi. Știi că toată lumea depinde de tine, chiar dacă nu vrei să te gândești la asta. Nu a fost un penalty bun, dar a avut noroc. De asemenea, nu-mi vine să cred că Bukayo Saka are doar 19 ani. Incursiunile sale sunt extraordinare și merită să înceapă finala ca titular.”

 

Predicții pentru finală…

Glenn Hoddle:

„S-ar putea ca acesta să fie meciul în care Italia cedează. Cred că va fi o partidă strânsă, în care micile detalii vor conta. Ca în orice finală mare, va conta eficiența din fața porții. Ambele echipe își vor dori ca portarul lor să aibă cel mai bun meci al vieții. Pickford a fost bun, dar a făcut un meci mai slăbuț cu Danemarca, care nu trebuie să se repete.”

„O să merg pe un 2-1 pentru Anglia. Pe măsură ce trece timpul, ambele bănci de rezerve vor conta și sunt destul de puternice. Anglia are însă prima șansă și echipa care va fi pe teren la final va fi mai importantă decât cea care începe meciul.”

Gordon Strachan:

„Nu sunt foarte sigur dacă îmi doresc ca Anglia să câștige, dar în același timp parcă îmi doresc. Este foarte ciudat pentru mine. Știu cât de greu este să ajungi acolo, îl cunosc pe Gareth Southgate și îmi doresc ca Anglia să câștige pentru mulți oameni de acolo. Cu toții ne dorim să vedem un meci grozav.”

„A fost un drum lung și o muncă solidă făcută de Southgate cu naționala Angliei. Instalarea lui ca manager al echipei U21 a fost o lovitură de maestru. El înțelege jucătorii fiindcă i-a crescut și îi cunoaște. De regulă la nivelul echipelor naționale durează un timp până înțelegi jucătorii, dar nu și în cazul lui Gareth. El știe exact cum să vorbească și să lucreze cu ei, iar jucătorii înțeleg principiile și fotbalul său. Sper să primească ceea ce merită, iar dacă Italia va evolua grozav în finală, asta este. Va fi un meci strâns dar cred că Anglia va câștiga.”

Mark Hughes:

„Cred că va fi foarte strâns și un gol ar putea face diferența. Problema pentru Anglia este că dacă Italia marchează spre finalul unui meci strâns, echipa are expertiza de a omorî jocul în ultimele minute. Italia are această calitate. Anglia nu va dori să intre în ultima parte a meciului în dezavantaj în fața acestei echipe solide a Italiei. Dacă, în schimb, Anglia reușește să conducă, cred că va putea să gestioneze avantajul și să câștige. Sper să o facă, fiindcă fotbalul englez a fost puternic și asta reflectă puterea Premier League. Eu spun 2-1 pentru Anglia.”

Rivaldo:

„Din experiența mea, cea mai grea parte a acestor zile dinaintea finalei este anxietatea cu care se confruntă jucătorii. Începi să te gândești la intrarea pe teren, la ridicarea trofeului. Aceste zile nu mai sunt unele normale și e important să le gestionezi cât de bine se poate. Este important să te relaxezi puțin, vorbind cu ceilalți coechipieri. Munca este în acest punct făcută, totul este pregătit, trebuie doar să aștepți să duci misiunea la bun sfârșit în ziua meciului.”

„Acesta este genul de meci care îți poate schimba cariera, așa că este dificil să rămâi calm înaintea lui. Este o parte din fotbal, iar toți marii jucători trebuie să se obișnuiască cu presiunea. În ce privește așteptările mele, este dificil să aleg o câștigătoare, fiindcă nu văd o favorită clară, dar voi alege o victorie a Italiei, 2-1 în timpul regulamentar.”

Dimitar Berbatov:

„Italia este neînvinsă de 33 de meciuri și a făcut un turneu grozav. Este o echipă pasionată, organizată bine și care poate alerga toată ziua, însă eu voi ține cu Anglia. Am jucat în Anglia jumătate din cariera mea și am iubit acea țară, oamenii ei și iubesc să mă întorc acolo. Jucătorii Angliei merită să câștige. Trebuie să se odihnească și să se pregătească mental de cel mai mare meci al vieții lor.”

„Finala nu va fi ușor de urmărit pentru fanii oricărei țări. Mi-ar plăcea să văd goluri multe, dar cred că ambele echipe vor fi foarte precaute. Cred că Anglia va învinge cu 1-0 în timpul regulamentar.”

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *