
În Serie A se anunță un sezon cum de mult nu a mai fost! Echilibru este cuvântul de ordine, cel puțin până în noiembrie, când s-a scurs aproape o treime din campionat (12 etape) și primele 3 clasate sunt despărțite doar de un singur punct, în timp ce ocupantele locurilor 4 și 5, Lazio și Roma, au o partidă mai puțin disputată. Il Scudetto încă e departe! Senzația e că Serie A din acestă stagiune este un campionat în creștere, care poate să se ridice din nou la nivelul de altă dată, ceea ce înseamnă că merită să analizăm evoluțiile echipelor fruntașe din Il Calcio, dar și să punctăm revelațiile și dezamăgirile sezonului.
Iată clasamentul la zi:

Napoli – de la poalele Vezuviului în vârful Serie A
Încep cu prima clasată, Napoli (am analizat-o mai pe larg și aici), care a avut un început fulminant de sezon, înregistrând 8 victorii consecutive, însă odată cu trecerea etapelor și, cel mai probabil din cauza participării în UCL, elevii lui Sarri și-au mai pierdut din prospețime. Cu toate astea, încă sunt primii napoletanii, dar din spate vine puternic Juventus, iar variantele limitate din atac îi pot da mari bătăi de cap tehnicianului italian. Odată cu avansarea în competiție, va apărea oboseala fizică și posibil psihică, cea din urmă produsă de o posibilă eliminare prematură din UCL. După pauza cauzată de partidele echipelor naționale, Napoli va primi vizita diavolului milanez, ocazie cu care Hamsik et Co ne pot demonstra că egalul de la Chievo a fost doar un accident și că echipa este pe drum către Il Scudetto..
Juventus – eterna favorită
Eterna favorită este Juventus Torino, echipă care are (în opinia mea) prima șansă la titlu, indiferent de evoluțiile oscilante în anumite momente ale sezonului. Juventus are experiența, valoarea și mai ales lotul capabil să ducă bătălii pe mai multe fronturi și să triumfe. Senzația e că torinezii vor avea în acest sezon ceva probleme, mai ales că numărul echipelor implicate la vârf a crescut, iar printre acestea se numără una dintre marile sale rivale, Inter Milano. Unul din puținele minusuri ale Bătrânei Doamne este apărarea, bianconerii suferind în acest compartiment, comparativ cu anii precedenți, asta mai ales datorită plecării lui Bonucci. Totuși, echipa lui Allegri compensează prin forța și inventivitatea liniei ofensive și prin echilibrul dat de linia de mijloc, acolo unde Allegri are la dispoziție nu mai puțin de șapte nume de cel mai înalt nivel, printre care Pjanic, Matuidi, Khedira sau Marchisio, jucători care știu ce înseamnă o cursă pentru titlul de campioană.
Inter Milano – invincibilii lui Spalletti
Cea mai importantă mutare făcută de Inter în ultimii ani este fără doar și poate, aducerea lui Luciano Spalletti pe banca tehnică a echipei. După mai multe experimente nereușite, se pare că de data aceasta nerazzurii au nimerit-o și au găsit omul potrivit pentru construcția unei echipe puternice. Spalletti și-a demonstrat deja clasa în precedentele sale mandate pe banca Romei, iar acest început de sezon cu Inter-ul nu face altceva decât să confirme valoarea acestuia. După 12 etape, Inter este singura echipă (alături de Napoli) care nu a simțit încă gustul amar al înfrângerii, iar asta a cam sucit mințile suporterilor, care visează deja la titlu. Cam devreme aș zice eu, drumul până la finish fiind unul lung și anevoios, mai ales pentru o echipă care în ultimele stagiuni nu a prea contat. O mare problemă în opinia mea este, că nerazzurii depind prea mult de golurile lui Icardi. Pe de altă parte au marele avantaj că nu participă în cupele europene, în timp ce toate celelalte contracandidate sunt angrenate în aceste competiții.
Lazio – pe aripile lui Immobile
Un start de sezon peste așteptări, mai ales după plecările din vară a unor piese de bază, a făcut ca Lazio să fie echipa care a produs campioanei en-titre singura înfrângere din Serie A. Formația bianco-celestă are în acest moment o serie de 6 victorii consecutive, dând în același timp și golgheterul campionatului, Ciro Immobile cu 14 reușite. Antrenor tânăr și ambițios, Inzaghi cel mic demonstrează încă odată că este un tehnician de mare perspectivă, reușind adevărate minuni în prima treime a stagiunii, dacă ținem cont de lotul pe care îl are la dispoziție. L-a integrat perfect pe Lucas Leiva făcând uitată plecarea lui Biglia, l-a adus la forma maximă pe Immobile și a făcut din Luis Alberto jucător de echipă națională, acesta fiind selecționat de Julen Lopetegui pentru amicalele cu Costa Rica și Rusia. Chiar și în aceste condiții, propice performanței, îmi vine greu să cred că celeștii se pot gândi la Scudetto, dar nici la primul lor titlu din istorie, cel din 73/74, nu erau prea mulți care le dădeau vreo șansă.
AS Roma – punct și de la capăt
Celălalt club din capitala Italiei a trecut prin schimbarii majore în această vară. În primul rând, s-a retras fotbalistul cu care se confundă istoria recentă a Romei, Francesco Totti, după 25 de ani petrecuți în tricoul giallorosso. A doua schimbare a fost cea de pe banca tehnică, de unde a dispărut Luciano Spalletti, în locul său fiind adus un fost jucător care în trecut a evoluat pentru capitolini, Eusebio Di Francesco. Motivul pentru care a fost numit nu a fost trecutul său pe Olimpico, ci rezultatele de excepție obținute pe banca lui Sassuolo, echipă pe care a dus-o pe marile arene ale Europei. Di Francesco a mers pe aceeași filozofie și pe banca Romei și cu un joc pozitiv a reușit să țină romanii în zona de UCL, având și un joc mai puțin disputat. Lotul este unul valoros, echilibrat, iar moralul este unul bun, datorită mai ales rezultatelor neașteptat de bune din UCL. Dacă acestor ingrediente mai adăugăm și numele lui Monchi, legendarul creator al Sevilliei moderne, putem să ne gândim că Roma e capabilă să facă un sezon de excepție.
Revelațiile sezonului din Serie A
Deși poate părea normalitate, datorită tradiției și numelui, cred că Lazio e revelația acestui început de sezon. Cu victorie în fieful Bătrânei Doamne și o singură înfrângere din 11 partide, formația celestă a depășit toate așteptările.
Aș continua cu Sampdoria, o altă echipă care a început bine sezonul, deși l-a încheiat în genunchi pe cel precedent. Doria pare o echipă care se regenerează de la an la an, chiar dacă în fiecare vară suferă pierderi la nivelul lotului. În plus, nu există sezon în care Sampdoria să nu scoată nume interesante pe piață, ultimele exemple fiind cele ale lui Schick și Skriniar, achiziționați de Roma și Inter. Pe țeavă sunt Toreira și Linetty, jucători care deja au confirmat!

Tot la capitolul revelații aș trece și evoluția lui Ciro Immobile, jucător care a avut cifre bune și în sezonul trecut, iar ce a reușit în această toamnă, pare doar o prelungire a acelei perioade. Chiar dacă ne amintim că a avut prestații excelente și pe vream când evolua la Torino, Ciro a suferit o scădere drastică de formă după ce a părăsit campionatul italian, dovadă că în Cizmă se simte cel mai bine.
Kolarov este alt jucător care a impresionat în prima parte a acestui sezon. Considerat de mulți sub nivelul cerut la Manchester City, sârbul s-a întors în Italia și din postura de fundaș stânga a marcat două goluri și a dat două pase decisive, fiind unul din cei mai importanți jucători ai Romei.
Dezamăgirile sezonului din Serie A
Cred că toată lumea e de acord că marea dezamăgire este AC Milan. Nici nu mă așteptam să-i văd pe diavoli implicați în lupta pentru titlu, dar măcar să fie acolo, pe locurile 4-5, părea obligatoriu la investițiile făcute în vară. Era clar faptul că e greu de format un prim 11 competitiv cu atâtea nume noi, așa ceva necesită timp, cel puțin un tur de campionat, dar cele 13 puncte distanță față de lider e totuși cam mult. Unii jucători nu au justificat cu nimic sumele investite, iar Montella nu a reușit să-i capaciteze și să găsească formula ideală pentru performanță. De altfel, Milan și-a luat bătaie cam de la toate forțele din campionat, dând dovadă că momentan nu se poate implica în lupta de la vârf.
Cea mai importantă mutare făcută de Milan a fost considerată aducerea lui Leonardo Bonucci pe San Siro. Mai mult, a primit banderola de căpitan, datorită experienței sale și calităților de lider arătate de-a lungul timpului. Din păcate pentru rossoneri, Bonucci nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, a avut evoluții oscilante în apărare și a adus plusul necesar la fazele fixe, din careul propriu sau advers.
Deși nu puteam să ne așteptăm la prea multe din partea celor de la Benevento, faptul că nu au obținut niciun punct în 12 etape, poate fi considerat o dezamăgire. Mai mult, în toată această perioadă, echipa care îl are în componență și pe internaționalul nostru de tineret George Pușcaș, a marcat doar 5 goluri, o medie de mai puțin de un gol la două meciuri. Evoluția nou promovatei, este încă o dovadă clară că între Serie A și Serie B există o prăpastie imensă.
Echipa sezonului în Serie A conform WhoScored
Strakosha – Florenzi, Skriniar, Koulibaly, Kolarov- Cuadrado, Pjanic, Milinkovic-Savic, Insigne- Immobile, Dybala
Statisticile sezonului din Serie A
Posesie: Napoli 61,8%, Juventus 57,2%, AC Milan 55,3%, Atalanta 54,8%, AS Roma 54,6%.
Șuturi pe meci: Napoli 19,3, AS Roma 16,7, AC Milan 16,6, Juventus 16,5, Fiorentina 16,3.
Acuratețea paselor: Napoli 89,5 %, Juventus 87,5%, AC Milan 85,5%, Lazio 85,4%, Inter 85,2%.
Top marcatori: Immobile 14, Icardi 11, Dybala 11, Mertens 10.
Assist-uri: Immobile 6, L Alberto 5, Pjanic 5, Perisic 5.
Sursă Statistici: WhoScored.
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!