Nimeni nu se gândește la Statele Unite ca la o națiune a fotbalului, chiar dacă americanii au mers la Mondial încă de la prima ediție și în fotbalul feminin sunt o forță globală, multiplă campioană a lumii. Ce-i drept… și yankeii insistă să-i zică soccer… Totuși, în fotbalul european apar din ce în ce mai des fotbaliști americani la echipe din campionate de top, însă nu și antrenori. Cel puțin, nu până acum, pentru că tocmai ni se prezintă Jesse Marsch.

Cine este Jesse Marsch?

Jesse Marsch a jucat peste 300 de meciuri în Major League Soccer, pentru Chicago Fire, DC United și CD Chivas, marcând 34 de goluri în toată cariera sa de club, perioadă în care a fost selecționat de două ori pentru a juca la echipa națională a Statelor Unite.

Ucenicia în antrenorat și-a făcut-o alături de cel mai important manager american, legendarul Bob Bradley, pe care l-a avut manager la Chicago Fire. Bradley a pregătit echipe din MLS, înainte să devină selecționerul echipei masculine a Statelor Unite și, mai apoi, și-a încercat norocul și prin Europa (Le Havre și Swansea), dar fără succes. Pe Marsch l-a luat cu el ca secund la națională, dar discipolul avea să-l depășească mai repede decât ar fi putut anticipa oricine.

Montreal Impact I-a oferit primul contract, chiar la primul sezon al canadienilor în MLS și, chiar dacă stagiunea a fost una cu rezultate decente, divergențele de filosofie de joc dintre manager și conducerea clubului au făcut să petreacă doar un an în Canada. În 2015, Marsch ajunge la New York Red Bulls și avea să rămână alături de grupul Red Bull în următorii 7 ani, trecând prin roluri de secund la Leipzig, manager la Salzburg (unde a câștigat de două ori campionatul Austriei) și manager la Leipzig.

Aventura în Premier League

În primăvara lui 2022, Marsch a primit o ofertă de nerefuzat, având ocazia să-i succeadă unuia dintre cei mai respectați manageri din istorie, să conducă un club legendar și… să antreneze în cel mai intens campionat din lume, Premier League. Leeds United l-a adus pe american pentru a-l înlocui pe legendarul Marcelo Bielsa, cel care a readus echipa în prima divizie, dar misiunea lui Marsch a fost una teribil de grea în primele luni de la numire. Leeds s-a salvat de la retrogradare, în ultima etapă, printr-o victorie cu Brentford, obținută în ultimele secunde ale sezonului.

Vara lui 2022 a adus o revoluție la Leeds, pentru că echipa și-a vândut cei mai buni doi fotbaliști (Raphinha la Barcelona și Kalvin Philips la Manchester City), obținând 100 de milioane de Lire din aceste transferuri. Marsch și-a adus doi mijlocași americani pe care-i cunoștea deja bine (Aaronson de la Salzburg și Adams de la Leipzig) și a reușit să-și formeze un grup nou pentru încă un sezon de supraviețuire. Leeds arată grozav la debutul de sezon, iar Marsch tocmai a bătut un campion al Europei, pe Thomas Țuchel, cu 3-0 chiar!

Cum?

Filosofia tactică a lui Jesse Marsch

Potrivit însuși lui Jesse Marsch, în primul său an la Red Bull Salzburg a folosit nouă sisteme diferite de joc pe tranziția negativă:

 • 4-2-2-2
 • 4-4-2
 • 4-1-2-1-2
 • 4-2-3-1
 • 4-4-1-1
 • 4-3-2-1
 • 3-5-2
 • 3-4-1-2
 • 3-1-4-2

În realitate, aceste module de joc erau utilizate doar în anumite pasaje ale jocului, astfel încât echipa sa să se poată adapta atât sistemului de joc al adversarului, precum și pentru acoperirea corespunzătoare a spațiilor de manevră. Despre felul în care Salzburg exersa faza de pressing, Jesse Marsch a declarat următoarele:

Oamenii vorbesc despre momentele de declanșare a pressing-ului. Pentru noi, cel mai important lucru este timing-ul.

O altă particularitate a jocului de pressing implementat de Jesse Marsch la fostele sale echipe este ca jucătorii să fie poziționați în așa fel încât să alerge jumătate din distanța lungimii paselor echipei adverse. Specific stilului de pressing numit Gegenpressing, echipele antrenate de Jesse Marsch obișnuiesc să participe la faza de pressing asupra purtătorului de balon în dublaje sau chiar triplaj pentru închiderea spațiilor de pasă. Linia fundașilor va rămâne compactă, păstrând un marcaj zonal asupra jucătorilor de atac pentru a evita un posibil contraatac, declanșat printr-o pasă lungă.

Într-un interviu pentru The Coaches’ Voice, Jesse Marsch prezintă filosofia sa de joc.

Cheia felului meu de a juca este idea de pressing pentru a marca goluri; nu mă gândesc la posesie când câștigăm mingea, ci la cum să ducem mingea sus și să marcăm cat mai repede cu putință.

Folosesc un acronim – S.A.R.D. – pentru a-mi explica ideile în fața jucătorilor.

 

‘S’ vine de la sprint. Ca orice antrenor, vreau ca jucătorii Mei să alerge mult și să acopere mult teren, dar pentru mine este mai important CUM și CÂND sprintăm.

E foarte important când facem pressing, adesea facem de două ori mai multe sprint-uri fără posesie, pentru că nu avem mingea.

 

‘A’ vine de la ‘alle gemeinsam’ (‘all together’ în engleză, ‘toți împreună’ în română). Pressing-ul nostru este orientat pe minge, nu pe jucători, așa că, atunci când atacăm mingea, o facem întotdeauna împreună. Orice jucător care presează mingea trebuie să aibă încredere în cei care sunt în spatele lui.

Asta poate însemna că avem cinci jucători care presează doi sau trei adversari, cu alți jucători adverși rămași liberi în altă zonă de teren, dar cred că riscul acesta merită asumat datorită potențialei recompense. Dacă putem pune presiune pe câțiva adversari, acestora le va fi foarte greu să mute jocul către colegii lor liberi.

 

‘R’ vine de ‘reingehen‘ (‘going in’ în engleză). Acesta este dedicare în a ataca mingea, încercăm să o câștigăm și să mergem cu ea până la capăt. Nu vreau ca jucătorii mei să se oprească la un metru de adversar și să se preocupe de blocarea culoarelor de pase sau de deposedare. Când mergem până la capăt cu toții, șansele de a avea succes, de a câștiga mingea și de a marca, sunt mult mai mari.

 

Ultima literă ‘D’, vine de la ‘dazukommen‘. Acesta este al doilea val de pressing. Fiecare val al presiunii noastre trebuie să fie urmat de încă o serie de jucători. Din nou, această abordare ne crește mult șansele de succes.

 

S.A.R.D. le oferă jucătorilor detaliile planului meu tactic și îi ajută să înțeleagă că ei trebuie să fie total dedicați planului. Dacă există orice slăbiciunea, orice lipsă de dedicare, cu toții suntem mai slabi.

Așezările tactice nu sunt foarte importante pentru mine. Am folosit multe formații în perioada mea la Salzburg și încerc să mențin ideile de bază a felului cum jucăm și cum presăm, mai mult decât forma de pe teren în care jucăm.

Pe faza de construcție, atacurile sunt inițiate cu pasă de la portar, iar liniile de pasă sunt suficient de lungi astfel încât să debalanseze structura defensivă a adversarilor, dar în același timp suficient de lungi astfel încât, în eventualitatea pierderii balonului, jucătorii să fie în poziție de contrapressing. În cele mai multe dintre cazuri, faza de contrapressing poate fi aplicată eficient în primele șase secunde de la pierderea balonului.

”O armă defensivă poate fi, de asemenea, o armă ofensivă.”

Prin această sintagmă, Jesse Marsch reliefează importanța fazei de contrapressing din care se poate dezvolta o acțiune periculoasă de atac pe fondul spațiilor lăsate libere.

Despre faza de pressing, Jesse Marsch are un video explicativ pentru The Coaches’ Voice pe care îl puteți urmări în link-ul următor:

Antrenorul american este adeptul jocului de contra-atac bazat pe verticalizări. Pe tranziție pozitivă, Marsch dorește ca elevii săi să sacrifice stabilizarea posesiei în detrimentul demarării unui contra-atac pe dezorganizarea defensivă a adversarului și a întinderii liniei defensive pe o lățime mai mare de teren.

Pentru Marsch, verticalizarea este detaliul definitoriu din repertoriul tactic al acestuia. La RB Leipzig, Jesse Marsch utiliza, cu precădere, sistemul de joc 3-4-2-1, dar în ultimele meciuri din mandat a făcut trecerea la modulul 4-2-3-1, în momentul de față utilizat și la Leeds United.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Fan Leeds United, pasionat de filme şi un învingător prin definiţie.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *