Transferul recent al lui Danny Ings de la Aston Villa la West Ham a stârnit multe reacții în online. Au apărut tot felul de glume despre faptul că Villa și West Ham au echipament similar și că Ings și-a dat seama că-i stă bine în claret and blue și n-a vrut să schimbe tricoul de joc.

Dincolo de orice glumă, nu cred că am fost singurul care s-a întrebat măcar o dată cum au ajuns West Ham, Aston Villa, Burnley și Scunthorpe United (liga a patra) să aibă un echipament similar. Sunt o mulțime de cluburi în Europa care împart aceleași culori, dar echipamentele celor patru au avut de-a lungul timpului în comun mai mult decât cromatica.

West Ham.. Aston Villa... Burnley - 9GAG

Despre cum Midlands e „ținutul natal” al fotbalului englez am mai scris pe Tackle.ro. În 1888-1889, primul sezon din istoria primei divizii a fotbalului englez, Aston Villa și Burnley erau prezente alături de Preston, Wolverhampton, Blackburn, Bolton, West Brom, Accrington, Everton, Derby, Notts County și Stoke. Însă Villa și Burnley intrau pe teren în culori diferite în acel sezon.

Aston Villa, primul club care a purtat claret and blue

Aston Villa a fost primul club care a purtat claret and blue. După ce în diverse partide jucate cu echipe din Midlands, jucătorii purtaseră tricouri de culori variate (maro, negru, roșu, coral, roșu și albastru sau albastru deschis) , pe 2 iunie 1888 membrii echipei Aston Villa au votat pentru folosirea culorilor bleu și bordo pentru echipamentul de joc, culorile pe care le vedem și în prezent la echipa de pe Villa Park. E mult spus tricouri de joc, The Villans purtând adevărate cămăși care aveau un aspect ciudat, cu o mânecă de culoare bordo și una bleu și ale căror trunchi era împărțit în aceleași două culori.

Între 1892 și 1894, jucătorii lui Villa au început să poarte mai rar tricoul în stilul celui descris mai sus și au început să poarte unul cu „trunchiul” de culoare bordo și mânecile bleu. Abia din 1894, The Villans au început să poarte doar tricouri cu o distribuire a culorilor pe care le vedem și azi la Ollie Watkins și ai lui.

Burnley trece la claret and blue în 1910

The Clarets au fost înființat în 1882, dar în primele decenii jucătorii lui Burnley au apărut pe teren în culori diferite de la an la an. În primii ani, culorile clubului erau alb și albastru, cele ale „precursorului” clubului, Burnley Rovers. Au urmat alți ani în care jucătorii lui Burnley au evoluat pe teren pe rând în culoarea chihlimbarului, în negru, roz, roșu sau verde.

Din 1910, Burnley a trecut la culorile bordo și bleu și a continuat să le poarte până în prezent, cu excepția unei perioade de la finalul anilor ’30 și din timpul celui de-al Doilea Război Mondia când au purtat alb.

The Clarets au adoptat culorile claret and blue încercând să-și arate aprecierea față de Aston Villa, campioana din acel an din First Division care purta acele culori. Era un model des întâlnit în acea perioadă, Juventus adoptând culorile lui Notts County sau Tottenham adoptând culorile lui Preston North End. Prin trecerea la culorile bordo și bleu, managerul John Haworth și conducerea lui Burnley au sperat că ar putea produce și o schimbare a norocului clubului din Lancashire. Acest lucru s-a și întâmplat, Burnley devenind campioană a Angliei, la un deceniu după trecerea la claret and blue, în sezonul 1920–21.

echipa campioană a lui Burnley din 1921

West Ham și pariul pierdut al celor de la Aston Villa

Jucătorii lui West Ham au jucat în claret and blue înaintea lui Burnley, încă din 1903. N-a fost aceeași dorință de a arăta aprecierea față de Aston Villa și de a încerca să copie și să depășească modelul The Villans, ci o poveste mult mai frumoasă.

Jucătorii clubului înființat cu numele de Thames Ironworks în 1895 au intrat pe teren de-a lungul primilor ani în albastru, alb sau bordo. Un eveniment din urmă cu mai bine de un secol a făcut însă ca West Ham să înceapă să poarte tricouri precum cele pe care le vedem astăzi pe Declan Rice sau Jarod Bowen.

Legenda spune că William Belton, unul din jucătorii de bandă de la Thames Ironworks, a primit un set de echipamente claret and blue de la William Belton, un atlet profesionist (sprinter) care făcea sparte din staff-ul clubului. Belton se întâlnise cu câțiva jucători de-ai lui Aston Villa la un târg din Birmingham, în apropierea stadionului Villa Park. Încălziți de câteva pahare, englezii au început să se dea cocoși și să facă tot felul de pariuri, inclusiv unul legat de cine e cel mai rapid dintre ei. Omul lui West Ham Thames Ironworks, Willian Belton a câștigat întrecerea în viteză cu jucătorii lui Villa, iar aceștia trebuiau să-i plătească o sumă de bani.

Neavând bani, englezii lui Villa au fost inventivi. Unul din cei patru era desemnat să spele tricourile de joc în acea săptămână, așa că a dat o fugă până acasă de unde i-a adus lui Belton un set complet de tricouri de joc claret and blue. Conform lui Brian Belton în cartea sa, West Ham United Miscellany, jucătorul lui Aston Villa a mers a doua zi la club și a declarat că tricourile i-au fost furate din casă, dar ele erau deja în drum spre Londra.

jucătorii lui West Ham în 1903

Un secol mai târziu, tricourile de joc nu se mai câștigă prin întreceri la beție, ci sunt adevărate produse de marketing ale cluburilor, care au încetat de mult timp să mai fie doar echipe de fotbal, ci sunt adevărate societăți comerciale.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *