Știri

Lecția de geografie a fotbalului: West Midlands, ținutul natal al fotbalului modern

Dacă în articolul precedent am trecut în revistă rivalitățile din East Midlands, astăzi vom prezenta cum stau lucrurile în West Midlands. Aici, balaurul e fără îndoială Aston Villa, care are în palmares o Cupă a Campionilor Europeni, obținută la începutul anilor ’90. Din Premier League le găsim pe Stoke și West Brom (deși ambele sunt aproape retrogradate în prezent), iar din Championship, în afara lui Villa, le găsim pe Birmingham City și Wolverhampton Wanderers.

În ligile inferioare, le avem pe: Coventry City, câștigătoarea FA Cup din 1987, cu ajutorul unui gol rămas în istoria acestei competiții, Walsall, a cărei victorie 3-1 cu Arsenal în 1933 încă e considerată una din cele mai mari surprize din istorie, Shrewsbury Town, Port Vale despre care multă lume se amuză că sunt singura echipă care cu care Stoke City poate spune că are derby și Burton Albion, care a rămas în istorie ca echipa împotriva căreia marele Man United nu a putut înscrie, deși evolua în afara primelor patru eșaloane fotbalistice din Anglia.

În West Midlands, cam toate cluburile urăsc ”peștele cel mare”, Aston Villa. Birmingham City are de reglat conturi cu Wolverhamton Wanderers, Villa și Coventry nu se prea se înghit, iar la fel și West Brom cu Birmingham City. Suporterii lui Walsall sunt luați la mișto pentru că echipa lor preferată nu a jucat niciodată în prima ligă, în timp ce Olarii din Stoke-on-Trent sunt situați la granița cu East Midlands și cu o istorie de peste 150 ani, se mândresc cu faptul că sunt al doilea cel mai vechi club profesionist din lume.

Birmingham

Al doilea oraș ca mărime din Anglia, Birmingham a jucat un rol important în istoria sportului rege. Ideea fondării The Football League, strămoșul Premier League, prima competiție de fotbal din lume, a venit din Birmingham,de la președintele lui Aston Villa de la acea vreme, William McGregor, în 1888.

Derby-ul orașului e fără îndoială Aston Villa – Birmingham City, denumit Second City Derby. Villa are cele mai multe victorii în derby, însă Birmingham a câștigat meciurile directe când trofeele erau ”pe masă”. Albaștrii și-au învins rivalii în finala League Cup din 1963, luând primul lor trofeu din istorie. Mai recent. în 2010, pe St. Andrews, grație lui Nikola Zigic, Birmingham City a învins-o din nou pe Aston Villa în sfertul de finala ale Cupei Ligii, câștigând eventual trofeul în finala de pe Wembley, cu Arsenal, și evoluând pentru o scurtă durată în cupele europene, prilej cu care nu au ezitat să tachineze vecinii:

”The City is yours, the city is yours / While we’re in Europe, the city is yours” 

Villa are șapte titluri de campioană în palmares, plus o Cupă a Campionilor Europeni, obținută în 1982, în vremuri în care fotbalul încă era ceva pentru romantici. Până la retrogradarea din 2016, întâlnirile cu rivala din oraș erau mai rare, dar de fiecare dată savuroase. În istorie va rămâne pentru totdeauna o confruntare care nu va putea fi vreodată uitată de către fanii celor două echipe, dar în special un moment din acel meci. Partida în cauză e Second City Derby-ul din septembrie 2012, care la acea vreme era prima confruntare dintre cele două după o pauză de 15 ani.

În prima repriză a acelui meci, suedezul Olaf Melberg a aruncat de la margine către coechipierul său din poartă, Peter Enckelman. Portarul avea să scape mingea, ducând la marcarea celui mai stupid gol din istoria confruntărilor directe. Fanii lui Birmingham au făcut mișto pe seama portarului pe toată durata partidei, ba chiar câțiva dintre ei au intrat și pe teren, provocându-l pe suedez și răzându-i în față pentru gafa făcută, așa cum rar se vede pe stadioanele de fotbal.

A treia echipă ca importanță în Birmingham, West Bromwich Albion are o rivalitate istorică cu Aston Villa. Cele două cluburi s-au întâlnit în finalele FA Cup din 1887, 1892 și 1895. În prima finală, deși West Brom era favorită, Villa a învins cu 2-0. Cinci ani mai târziu, cu The Villains mari favorți, a fost vremea ca vecinii de oraș să dea lovitură și să învingâ cu 3-0.

Ca într-o legendă ce ne trimite mai degrabă cu gândul la Liga lui Mitică, John Reynolds, vedeta lui West Brom de la acea vreme, a fost acuzat de conducere că pune osul doar în meciurile mari, în scopul prinderii unui transfer ”la mai bine”, iar că în rest, nu prea îi pasă de echipă. După câteva alte conflicte, Reynolds a plecat eventual de la club. Unde? Chiar la rivala de oraș, Aston Villa.

Cea de-a treia finală dintre cele două, cea din 1895, a fost una cu cântec. The Villains i-au învins pe Baggies cu 1-0 și au vrut să afișeze trofeul câștigat în centrul orașului, în vitrina magazinului William Shillock. În dimineața zilei următoare, știrile începeau să circule prin oraș: s-a furat Cupa Angliei! Trofeul n-avea să mai fie găsit, iar legenda spune că acesta a fost topit și făcut monede.

Citește aici cum gașca Peaky Blinders a furat Cupa Angliei în 1895

Black Country Derby

West Brom a dezvoltat de-a lungul timpului o rivalitate cu Wolverhampton Wanderers, concretizată în The Black Country Derby. Rivalitatea dintre cele două a depășit-o chiar pe cea cu Aston Villa, club care până recent nu știa ce înseamnă altceva decât Premier League. Tocmai prin faptul că cele două echipe, West Brom și Wolves, au evoluat foarte mult timp în același eșalon, în Championship, Black Country Derby a devenit un meci tot mai important în teritoriu.

Istoria ne spune însă că partidele dintre cele două nu au fost întotdeaună meciuri jucate în diviziile inferioare. În 1954, West Brom îl avea ca antrenor pe Vic Buckingham, englezul care a trecut și pe la Barcelona sau Ajax, și care studia și implementa ideile naționalei Ungariei, echipa care umiliea Anglia cu 7-1 și 6-3. Cu un joc avangardist, West Brom se lupta pentru titlul de campioană, dar s-a împiedicat pe traseu și a pierdut titlul chiar în detrimentul unei echipe modeste, cunoscută la acea vreme pentru practicarea unui fotbal urât și învechit. Despre cine era vorba? Wolverhampton Wonderers, rivala din West Midlands, avea să le strice planurile, câștigând chiar primul lor titlu din istorie și scriind primul capitol din istoria The Black Country Derby.

Motive de tachinare între fanii celor două cluburi vor exista și în vară. Moralul suporterilor lui Wolves și West Brom se află la niveluri diametral opuse. Lupii conduc clasamentul în Championship, asigurându-și deja revenirea în Money League Premier League, în timp ce The Baggies sunt ca și retrogradați, după un sezon mizerabil în care l-au concediat chiar pe omul care era garantul menținerii în Premier League, galezul Tony Pulis.

sursa: theguardian.com, wikipedia.co.uk. sursa foto: dailymail.co.uk

Citește aici și prima parte, dedicată cluburilor din East Midlands.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close