Mărturisesc că am fost pe stadion la Steaua-Manchester City și am privit din fața televizorului confruntarea giurgiuvenilor cu West Ham. La meciul din Champions League am văzut (de la înălțimea inelului 3) o desfășurare tactică a meciului impecabilă.  City  a practicat un fotbal total, cu un joc de pase care a ‘subordonat’ adversarul, cum îi place lui Ilie (Dumitrescu, of course). Am văzut o trupă a lui Reghe care a abordat tactic greșit partida. Roș-albaștri au făcut un pressing avansat, care a încurcat adversarul doar până ce s-a încălzit (aproximativ 5 minute). Ceea ce a urmat, se poate citi pe tabelă, dar mai ales pe statistica partidei: 5 goluri, 2 penaltyu-uri ratate, 24 de ocazii de gol, 12 șuturi pe poartă, 9 pe lângă, 3 blocate și 65% posesie pentru City. Nu vreau să jignesc, dar Steaua a arătat cu City în Liga Campionilor cam ce a arătat Șoimii Pâncota în Liga2.

La meciul de la Giurgiu, echilibrul de forțe a fost cu totul altul. Deși Astra arată mult mai prost ca echipa redutabilă de anul trecut, West Ham a oferit iar o șansă giurgiuvenilor, aliniind un prim 11 experimental, doar 3 jucători care au început ca titulari în prima etapă regăsindu-se în linia de start.

Astra: 4-2-3-1: Lung jr. – Vangjeli, Geraldo, Fabricio, J. Morais – Sapunaru, Lovin – Ioniță, Seto, Texeira – Daniel Niculae

West Ham United: 4-2-3-1: Randolph – Burke, Ogbonna, Oxford, Byram – Noble, Obiang – Tore, Valencia, Antonio – Calleri

Analizând echipele de start, ești tentat să dai un plus de șansă Astrei din două considerente. Primul îl constituie experiența de anul trecut, când Astra a eliminat West-Ham după ce în ambele manșe a jucat mai bine decât adversarul, iar al doilea îl reprezintă acest dezinteres controlat al echipelor englezești pentru Europa League. Și în ediția precedentă, echipe ca West-Ham, Southampton, Liverpool, Manchester United sau Tottenham au abordat de cele mai multe ori meciurile menajând titularii. Nu degeaba sunt porecliți ‘insularii’. Se concentrează prea mult la propria competiție.

Pe de altă parte, când vine vorba de Astra Giurgiu trebuie să luăm în considerare alte două aspecte importante. Primul este determinat de faptul că antrenorul giurgiuvenilor NU are acces la jocurile și la antrenamentele echipei până la începutul lui Septembrie, acest lcuru fiind un impediment clar în desfășurarea activității sportive (deși UEFA îl lasă să antreneze în cupele europene?!). Al doile aspect pe care vreau să îl subliniez este absența unor jucători-cheie față de echipa de anul trecut care elimina pe ciocănari. Enache, Boldrin și De Amorim au aterizat la Steaua, Budescu a plecat și s-a întors la fel de repede din China (dar nu a fost înregistrat pentru acest joc), iar Alibesc abia a revenit după accidentare și nu poate duce mai mult de 2 sprinturi (conform propriilor declarații).

În condițiile de față, chiar și cu o echipă în care apar mulți jucători de rezervă, londonezii arătau clar favoriți ai întâlnirii. Ca să ne convingem, mai aruncăm încă o dată un ochi pe formula de start a Astrei și vedem pe Săpunaru (fundaș dreapta) evoluând mijlocaș la închidere alături de Lovin, iar Seto (mijlocaș defensiv) a ocupat o poziție de mijlocaș ofensiv în acea linie de 3 din spatele singurului vârf.

În prima repriză am văzut un joc echilibrat, cu un plus pentru englezi, care au avut o posesie superioară (54%) și mai multe șanse de a înscrie. Aproape de fluierul de final al primei părți, Săpunaru a comis o gafă, atingând mingea cu mâna în suprafața de pedeapsă, în urma unui corner ce nu anunța nimic. A marcat „bătrânește” Nobel de la punctul cu var în minutul 45+1, după ce l-a fentat din gleznă pe Lung jr.

În repriza a doua, am văzut o echipă total schimbată a Astrei, mult mai directă, foarte motivată și mult mai atentă la distribuirea paselor. A rezultat o poseseie de 58% și nu mai puțin de 9 ocazii de gol, cu 5 șuturi pe spațiul porții. Proporțional cu creșterea în joc a giurgiuvenilor a fost căderea ciocănarilor. Multe pase greșite, o apărare hilară și total desincronizată, în special pe flancuri unde Byram și Burke au fost cel puțin visători. Peste asta, Bilic a făcut o schimbare ciudată din punct de vedere tactic în minutul 63, trimițând în teren un fundaș central (Collins) și un atacant masiv (Caroll) în locul winger-ului Valencia și a noului venit Calleri, un atacant mult mai rapid și mai tehnic decât Caroll. Practic, prin această mutare Bilic a invitat Astra și mai mult în preajma careului propriu.

Cu toate acestea, pe fondul presiunii Astrei, în urma unui corner Brown a scăpat singur cu portarul și a dat dovadă de altruism, pasându-i în fața porții goale unui Antonio care a dat incredibil în plasa laterală. Putea fi 0-2 și calificarea era jucată. În schimb, după alte două minute, în urma unui corner la care Byram stătea cu ‘mâinile în buzunar’, Alibec l-a luat la subraț pe masivul Collins, a făcut un stop elegant în careu și a proiectat mingea direct sub bară. Supoare pe fața englezilor, care nu mai sunt așa siguri de calificare. Urmează meciul de pe Stadionul Olimpic, în care Bilic sigur va alinia o formulă de start asemănătoare, din moment ce la câteva zile joacă împotriva lui Manchester City.

Calificare se joacă, asta e cert, iar Astra are o mare șansă la Londra, deși a luat gol acasă. În ceea ce privește pe West Ham, în avancronica de pe acest site adresată echipei înainte de începerea sezonului se specifică clar faptul că londonezii sunt firavi în apărare, atât pe axul central cât și pe benzi. Creswell e accidentat, Antonio e sătul să joace fundaș dreapta, iar pe centru au doar două soluții modeste: Reid și Ogbonna. Collins e puternic și cam atât. Să nu uităm că ‘pufoșenia’ Alibec l-a dominat atât tehnic, cât și fizic la faza golului. Astra va fi clar o candidată la titlu în România, cu ceva transferuri în plus, dar West Ham nu poate emite pretenții la primele 6 locuri în Premier League cu o asemenea defensivă!

Iată ce au declarat după meci cei doi antrenori, conform GSP.ro:

Când încasezi un gol târziu, nu poți fi fericit cu rezultatul. Puteam și trebuia să închidem meciul la acea ocazie mare a lui Brown din repriza a doua. Nu este o situație ideală pentru noi, era mult mai bine să fi câștigat cu 1-0. Nu e ideal, dar e totuși un rezultat bun. Știu că orice se poate întâmpla într-un joc, dar dacă nu batem pe Astra pe teren propriu, nu merităm să fim în grupele Ligii Europa. În ultimele 20 de minute, gazdele au creat o presiune mai mare. Numărul zece (n.r. Denis Alibec) este un jucător foarte bun, știu că a fost la EURO și s-a accidentat acolo” (Slaven Bilic)

Am fost mai agresivi, în a doua repriză am făcut cea mai bună repriză din acest început de sezon, am dominat categoric, sunt bucuros că n-am pierdut și că nu ne-am făcut de de rușine. Toată lumea ne cânta prohodul. Pentru mine a fost o seară magnifică, jucătorii au promis că vor juca și pentru mine, FIFA a făcut dreptate. Anul trecut am revenit de la 2-0 și am făcut 2-2. Este momentul să revenim în prim-plan și era momentul să revenim pentru că suntem campioana României. Avem 20%-30% șanse să ne calificăm.” (Marius Șumudică)

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Un comentariu la “Astra vs. West Ham, un fotbal de nivel amical”

    • bogdan
      19/08/2016 at 17:37

      speram la o sansa pentru Astra. Streaua nu mai are nici macar o farama.

    Comments are closed.