Dimitar Berbatov prefațează Tottenham v Manchester United, meciul dintre două echipe pentru care bulgarul a jucat în cariera sa din Premier League.

Vorbind în calitate de ambasador Betfair, Berbatov și-a exprimat așteptările vizavi de meciul de vineri seară – unul dintre cele mai importante ale primei etape întregi de la reînceperea Premier League după lunga pauză cauzată de coronavirus. De asemenea, fostul jucător al lui Tottenham și Manchester United a vorbit despre cele două meciuri desfășurate deja miercuri, dar și despre transferul lui Timo Werner la Chelsea.

„Sunt încântat să urmăresc două dintre fostele mele cluburi. Dacă United câștigă, echipa va primi încrederea necesară pentru a putea ajunge în top 4. Jucătorii deja știu faptul că sunt o echipă bună, însă au nevoie de victorie. Circumstanțele sunt nefericite, faptul că trebuie să joace pe terenul lui Spurs după această pauză este un test dificil, iar dacă va câștiga acest meci și nu continuă apoi tot cu o victorie, va fi în zadar. Echipa trebuie să fie constantă de acum până la finalul sezonului pentru a prinde acel loc în top 4. Nu va fi ușor, dar va intra pe teren dornică să câștige acele trei puncte.

Sper să văd un meci bun de fotbal. Sunt conștient că uneori, datorită situației, va arăta ca un meci amical. Sper ca jucătorii să poată compensa prin fotbal de calitate și goluri.

Uneori te aștepți la un fotbal bun și apoi te plictisești enorm. A fost așa pentru mine și ca jucător. Știam că oamenii se așteaptă la un meci grozav cu jucători grozavi jucând fotbal de calitate – precum meciurile noastre cu Manchester City sau Liverpool – însă uneori nu e așa și partida devine o luptă tactică. Atunci când ești jucător, trebuie să asculți ce îți spune antrenorul și nu există loc pentru improvizații, așa că poate deveni un meci plictisitor.”

Spurs v United, derbi-ul Berbatov

„Mereu sunt întrebat: „Cu cine ții la meciul acesta?” Mereu mă întreabă lumea. M-am săturat de întrebarea asta. Adică, oameni buni, normal că susțin ambele echipe. Îmi doresc ca ambele echipe să fie în Champions League, să devină campioane în Anglia. Ambele echipe îmi sunt dragi și le respect foarte mult. Când mă uit la meciul acesta, în special la acesta, nu țin cu nimeni. Vreau doar să privesc și să văd un fotbal bun, imaginație, dorință, pasiune pentru joc. La final cineva va câștiga și cineva nu, sau poate se termină egal. Dar nu pot niciodată să aleg. De exemplu, am petrecut 5 ani la Leverkusen, mai mult ca la orice alt club. Și la Leverkusen țin foarte mult. Logic, dacă am fost 5 ani acolo, ar trebui să țin cel mai mult cu ei, nu?

Manchester United are șansa să pună presiune pe Chelsea. E o chestiune psihologică și uneori contează enorm atunci când câștigi meciul tău și a doua zi joacă echipa rivală din clasament. Jucătorii se gândesc la asta. Așadar, pentru United va fi bine să câștige meciul, însă este primul după reînceperea sezonului. Jucătorii abia încep să se acomodeze și aș fi surprins să fie la fel de activi ca înaintea pauzei din Premier League. Cred că va fi un meci mai degrabă tactic, însă din cauză că United se află aproape de top 4 ar fi bine să câștige și să pună presiune pe Chelsea.

Sper ca Spurs să încheie cât mai sus în clasament. Diferența de șapte puncte care o separă de top 4 este mare, însă uneori poți surprinde lumea. Dacă sezonul viitor totul este ok și echipa revine la normal, acel sezon va fi decisiv pentru oamenii care îl judecă și îl critică pe Jose Mourinho, însă acum este prea devreme. Uneori trebuie să faci un pas în spate pentru a face doi în față. Îi înțeleg pe cei care sunt critici și înțeleg nemulțumirea care există vizavi de ce s-a întâmplat cu Mauricio Pochettino și ce se întâmplă sub comanda lui Mourinho. Este însă situația în care se află echipa acum – Mourinho este acolo și își vede de treaba sa cum poate. Sezonul se va încheia, iar când va începe următorul, echipa va fi pregătită în totalitate, așa că atunci vom putea judeca mai bine.

Probabil că Pochettino se va întoarce la Spurs într-o bună zi. Am ascultat interviul său când a spus că i-ar plăcea să se întoarcă într-o zi, iar toată lumea îl iubește acolo pentru ceea ce a făcut. Poate că se va întoarce, dar momentan Mourinho este acolo – un antrenor care a câștigat atât de multe trofee în carieră, care merită respect și merită timp în plus. Să i se acorde acel timp și abia apoi va putea fi criticat.”

Fred este un om cheie în atacul lui United

„Fred a avut o perioadă de acomodare dificilă cu viteza jocului la United. Asta a fost impresia mea urmărindu-l. Nu este ușor să vii dintr-un campionat diferit. Uneori stătea prea mult timp în posesia mingii și o pierdea ușor, însă încet-încet jocul său a crescut, s-a obișnuit și îmi aduce aminte de Moussa Sissoko atunci când a început la Spurs. Oamenii nu-l prea socoteau drept valoros, însă acum este jucătorul sezonului și fanii îl adoră. Răbdarea este esențială, iar Fred arată deja că se descurcă mai bine. Nu i se oferă atenție sporită pentru că Bruno Fernandes este în lumina reflectoarelor și Paul Pogba este din nou apt de joc, însă el are locul său la mijlocul terenului și este bucuros să joace fără să fure ochiul.

Dacă ești un jucător ofensiv și știi că ai pe cineva care să te acopere în spate, poți urca în față mai ușor, fără să-ți fie frică să pierzi mingea. Jucătorii foarte buni joacă în acest fel, riscant, mereu, și sunt recompensați. Atunci când îl are pe Fred în spate și vorbește cu el înaintea meciului, când are înțelegerea că el va fi acolo să îl acopere, totul devine mult mai ușor pentru un jucător ofensiv. Poate să riște mai mult și să joace acele pase care produc ocazii.”

Premier League s-a întors, iar odată cu ea și controversa

„A fost grozav să vedem din nou fotbal din Premier League, dar nu a fost prea grozav din punct de vedere al tehnologiei. M-am uitat la meciul lui Aston Villa și, cu toții am văzut ce s-a întâmplat. Mingea a trecut clar linia porții și Sheffield United se va simți nedreptățită. Cred că până și pe Lună s-a văzut că a fost gol clar. Se putea vedea și pe fața portarului, care nu părea să creadă nici el că nu s-a acordat golul.

A fost un meci echilibrat. Ambele echipe au luptat din greu pentru victorie și rezultatul de egalitate este unul echitabil. După așa o pauză lungă e de înțeles că uneori calitatea cu care am fost obișnuiți nu se regăsește în meci, însă pentru prima partidă a fost ok, în opinia mea.

În celălalt meci, David Luiz a avut o zi slabă. E ușor să judeci și să critici și probabil că o merită într-un fel. Poți argumenta că a intrat pe teren direct de pe banca de rezerve și nu a fost pregătit, însă prima sa greșeală a venit din subestimarea situației – s-a gândit că mingea e ușor de controlat și a fost prea încrezător. Uneori asta te poate păcăli și poate crea probleme și este exact ce s-a întâmplat cu Luiz. Ulterior a provocat un penalti și a fost eliminat. E păcat, fiindcă a fost un fundaș bun, însă e evident că ceva nu-i priește la Arsenal în acest moment. Oricine poate avea o zi slabă și poate face greșeli, dar în cazul lui deja s-a întrecut măsura.”

Transferul lui Werner este bun pentru Chelsea, însă echipa încă nu e candidată la titlu

„Cu toții ne așteptam ca Timo Werner să se transfere la un club nou. S-au făcut conexiuni puternice cu Liverpool, dar a ales Chelsea. Există mai mulți jucători care vor pleca de pe Stamford Bridge și se pare că el va fi înlocuitorul unuia dintre ei. Va fi o experiență complet nouă pentru Werner, care va vedea în ce feluri este diferită Premier League față de Bundesliga. Sunt curios cum se va integra în echipa lui Chelsea. Cred că dacă Willian părăsește clubul, el va fi un înlocuitor excelent. Ambii sunt foarte iuți și agili, foarte puternici pe contraatac.

Cred că lucrul pe care va trebui să-l perfecționeze va fi jocul în spații mici, pentru că în Premier League va evolua împotriva echipelor care se apără supranumeric. Nu vor fi multe spații în care să-și folosească viteza, așa că sunt curios cum va reacționa în acest mediu nou. Bundesliga este ceva mai strictă și când vine vorba de faulturi și știm cu toții că Premier League nu este așa. Partea fizică a jocului poate fi o provocare pentru el, în special împotriva echipelor precum Sheffield United, cărora nu le pasă cine ești, fiindcă joacă dur mereu. De cealaltă parte, agilitatea și viteza sa pot fi bonusuri reale pentru el și noua sa echipă.

S-a speculat mult despre viitorul său și multe echipe l-au dorit. Acum a făcut un nou pas în cariera sa, transferându-se la un club mai mare pentru a juca într-una dintre cele mai bune campionate din lume, contra celor mai buni jucători din lume – e un pas logic pentru el. Deja știe multe despre club și despre Premier League. Va știi cum este fotbalul acolo, în special atunci când va începe să joace. În această situație există două scenarii: ori totul va fi bine încă de la început și se va simți ca un pește în ocean, marcând goluri și oferind pase decisive ca la RB Leipzig, ori va avea nevoie de un timp de acomodare la Premier League, la viteza și duritatea de acolo.

Îmi aduc aminte că atunci când m-am transferat eu din Germania în Anglia, am avut nevoie de o lună sau două să mă obișnuiesc complet cu tot ce ținea de campionat. Este un proces normal. E important pentru Werner să nu fie descurajat dacă are câteva jocuri slabe la început și să continue să muncească.

Chelsea a făcut rost de omul dorit, dar cred că încă mai au de lucru pentru a deveni o echipă candidată la titlu. Werner nu este Messi sau Ronaldo. Este un pas în direcția potrivită pentru echipă și probabil vor mai veni și alți jucători în completare. Transferul lui Timo Werner este un start bun.”

***

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.