Știți și voi cum e. Vedem în social media o postare a unui club cu o poză care conține fanionul de la colț cu emblema clubului. E limpede dinainte să dăm click. Clubul și-a demis antrenorul.
Momentan, sunt vești proaste pentru agenții celor care își caută de lucru ca antrenor în campionatele tari din Europa.
A rămas mai puțin de o lună până la Crăciun și toate echipele din Premier League au încă același manager cu care au început sezonul.
Unde sunt concedierile de altă dată? S-au mai deșteptat cluburile?
E greu de crezut, dar deși au trecut 13 etape, cei de pe băncile echipelor din Premier League rezistă, ultimul antrenor din Premier League care a fost demis fiind Julen Lopetegui înaintea sezonului curent.
Ne apropiem de un record pentru cea mai lungă perioadă dintr-un sezon înainte de prima plecare managerială? Nu chiar, dar este totuși plăcut să vezi o schimbare în mentalitatea conducătorilor cluburilor.
Cea mai târzie concediere a unui antrenor din Premier League
Cea mai târzie concediere a unui antrenor din Premier League a avut loc în sezonul 1992-93, când Ian Porterfield de la Chelsea a părăsit Stamford Bridge pe 15 februarie 1993, fiind totodată și primul manager demis în era Premier League.
Porterfield a fost chiar singurul manager demis în acel sezon. În următoarele sezoane au fost demiși 6 antrenori (în 1993-94) și 9 antrenori (în 1994-95).
Apoi președinții de cluburi au fost din nou răbdători, Roy McFarland de la Bolton fiind singurul manager concediat în campania 1995-1996, la început de ianuarie.
Atunci a fost ultima dată când a durat până la finalul anului ca să aibă loc prima concediere de antrenor.
E o surpriză că încă nu avem primul concediat în sezonul 2023-24.
Au existat 24 de schimbări manageriale în ultimele două sezoane (2021-22 și 2022-23), iar totalul de 14 concedieri din ultimul sezon a reprezentat cele mai multe concedieri care au avut loc într-un singur sezon din Premier League. Ăsta poate fi și motivul pentru care cluburile au acordat mai mult timp managerilor lor în acest sezon.
Echipe care subperformează precum Chelsea sau Bournemouth și-au numit recent managerii actuali, iar conducătorii au răbdare cu cei de pe bancă. În altă situație e Manchester United, care pare să obțină întotdeauna o victorie exact în momentul în care presiunea crește asupra lui Erik ten Hag.
Dintre echipele de la retrogradare, Burnley pare să aibă încredere în Vincent Kompany, în timp ce perfomanța de a aduce Sheffield United și Luton Town în Premier League este probabil suficientă pentru a-i menține pe Paul Heckingbottom și Rob Edwards în funcție pentru o perioadă de timp pe băncile celor două.
La final, îți reamintim că tot pe Tackle.ro poți citi și despre obsesia stupidă de a concedia antrenorii.
sursa: Opta