Săptămâna trecută s-a lansat noul sezon de Fantasy Premier League și am aflat cu toții despre noul chip Free Hit, însă aceasta nu e singura noutate, pentru că ieri s-a lansat Draft, noul mod de a juca FPL. Idee este folosită de mulți ani în sporturile americane (fotbal american și baschet, în special) și în jocurile de tip Fantasy aferente, așa că PL și EA Sports preiau un concept deja testat și îl aduce fanilor celui mai popular campionat de fotbal din lume. Azi explicăm cum funcționează noul joc Fantasy Premier League Draft.

Ce este Fantasy Premier League Draft?

Fantasy Premier League Draft este un joc gratuit de fantasy football. Fiecare jucător își fac echipa într-o perioadă de timp finită (numită draft) și stabilită în avans la creearea fiecărei ligi. Sistemul funcționează astfel:

  1. Un utilizator creează liga de draft, alegând data și ora la care începe draft-ul, durata fiecărei runde (90 de secunde e standard, celelalte opțiuni sunt 30, 60 sau 120 de secunde), numărul minim și maxim de participanți (2-16) și sistemul de punctare (classic sau head to head, identic celui din ligile Fantasy Premier League). Fiecare ligă are un cod unic. Se poate alătura ligii doar cine are acel cod, pentru că FPL Draft e gândit să fie jucat cu prietenii.
  2. Din momentul în care te-ai înscris într-o ligă și până la începerea efectivă a draft-ului, poți face un singur lucru: să adaugi jucători pe Watchlist. Poți sări partea asta dar e important să știi că jocul va alege automat jucători din Watchlist-ul tău dacă nu ești pe fază când începe draft-ul. Ordinea în care adaugi jucătorii e ordinea în care aceștia vor fi selectați automat în absența ta (cu codiția evidentă: să nu fi fost aleși de alt membru al ligii tale deja). FPL Draft folosește baza de date cu jucători din sezonul curent de Premier League, aceeași pe care se joacă și jocul clasic.
  3. La data și ora stabilite începe Draft-ul. Jocul generează o ordine aleatoare a utilizatorilor dintr-o ligă, ordine în care aceștia pot alege câte un jucător. După ce toți membrii ligii aleg o dată, ordinea inițială se inversează. De exemplu: dacă ordinea e Echipa A, Echipa B, Echipa C, Echipa D, la runda următoare va fi Echipa D, Echipa C, Echipa B, Echipa A, apoi din nou Echipa A, Echipa B, Echipa C, Echipa D.
  4. Îți alegi jucătorii când îți vine rândul. În Draft, jucătorii NU AU PREȚ, tot ce contează e ordinea în care se face selecția, pentru că fiecare rundă care trece reduce baza de selecție. În afară de ordinea selecției, nu ai nicio altă restricție în a alege un lot de 15 jucători: 2 portari, 5 fundași, 5 mijlocași și 3 atacanți (sistem identic cu FPL). În FPL Draft, o dată ce un jucător a fost ales de unul dintre membrii ligii, acesta nu mai poate fi ales de niciun alt membru. Într-o ligă poate exista un singur Lukaku sau un singur Harry Kane. Vezi mai jos diferențele majore dintre FPL și FPL Draft.
  5. O dată ce s-a încheiat draftul, poți face transferuri (din meniul Transactions, secțiunea Waivers), alegând unul dintre jucătorii din lot pe care să-l schimbi pentru unul încă disponibil. Evident, ideea ta de a-l schimba pe Tammy Abraham de la Swansea pentru Alvaro Morata de la Chelsea o vor mai avea și alții. Waiver-urile vor fi aprobate de joc în ordinea stabilită aleatoriu de draft. Waiver-urile se pot depune până cu 24 de ore înainte de deadline-ul următoarei etape din Premier League.
  6. După ce se procesează waiver-urile, cu 24 de ore înainte de startul etapei, poți să transferi ORICE jucător disponibil fără a conta ordinea din draft. Free agency se numește acest tip de transfer.
  7. În rest, jocul este identic cu Fantasy Premier League. Jucătorii punctează la fel (vezi aici toate detaliile) și aceleași reguli se aplică (11 titular, 4 rezerve, fără schimbări în lot după debutul etapei).

Cum punctează jucătorii la Fantasy Premier League Draft?

Identic cu sistemul FPL clasic:

Diferențe între FPL Draft și Fantasy Premier League

  1. La FPL Draft, jucătorii nu au preț, iar lotul se construiește doar pe baza priorităților alocate aleatoriu în draft. La Fantasy Premier League ai buget de 100M de Lire  și îți construiești lotul cumpărând jucători în limita bugetului de 100M de Lire (jucători cu prețuri între 4M și 12.5M)
  2. În FPL Draft un jucător poate aparține unei singure echipe virtuale dintr-o ligă. La FPL toate echipele îl pot avea pe Lukaku, dacă asta vor managerii.
  3. Loturile de 15 au aceeași structură, însă Draft-ul are doar limitarea ordinii aleatorii, pe când FPL-ul clasic are bugetul și numărul de transferuri (nelimitate, practic, dar cu penalizare de -4 puncte/transfer, în funcție de opțiunile alese). Nu am văzut în reguli nicio mențiune legată de numărul de transferuri.
  4. În Fantasy Premier League poți avea cel mult 3 jucători de la un club din Premier League. La Draft poți avea tot lotul de la o singură echipă.
  5. Draft-ul nu are chip-uri tactice speciale. În Fantasy Premier League sunt 3 chip-uri: Bench Boost, Triple Captain și noua opțiune tactică, Free Hit.

Fantasy Premier League Draft este gratuit, se poate juca în orice browser și din aplicațiile de Android și iOS. Merge cel mai bine într-un grup de prieteni obsedați de fotbal. N-ai citi acest text dacă nu ai ști despre ce vorbesc! Spor la joacă!

Dacă vrei să afi mai multe despre FPL Draft, lasă-ne un comentariu și vom răspunde cu explicații despre orice detaliu al jocului.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în fotbalul din Anglia!

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *