Se spune că meseria de arbitru este una dintre cele mai dificile din lume, pentru că mereu vei supăra pe cineva ca urmare a deciziilor luate. Dacă vreți să intrați în această lume, Tackle.ro vă oferă un ghid de inițiere.

Cariera unui arbitru din România seamănă cu traiectoria unui club de fotbal. La început, dacă nu te cheamă Steaua sau Dinamo, trebuie să activezi în ligile inferioare. Cu timpul poți avansa și poți ajunge în loturile naționale, dar este nevoie de multă muncă și determinare.

O luăm cu începutul. Pentru a putea păși pe un teren de fotbal din postura de arbitru, ai nevoie de un curs recunoscut.

Cum poți să ajungi arbitru de fotbal în România

Fiecare județ din România este reprezentat la nivel fotbalistic de o Asociație Județeană de Fotbal. De exemplu AJF Ilfov, AJF Prahova, etc. În București este un caz special, avem Asociația Municipală de Fotbal București. O entiate similară, dar care poartă altă denumire.

Fiecare Asociație este obligată, prin regulamentul FRF, să cuprindă și o școală de arbitri. În București, de exemplu, școala de arbitri își desfășoară cursurile în incinta Hotel “Sport”, de lângă Arena Națională.

Dacă vrei să urmezi cursurile de arbitraj în județul tău, vei avea nevoie de un dosar „cu șină”. Pentru înscriere ai nevoie de o copie după buletin, o copie după diploma de studii, cazierul judiciar, o adeverință medicală „apt pentru efort fizic” și poze tip pașaport.

De asemenea, fiecare AJF percepe o taxă de înscriere la acest curs. În București, AMFB solicită 100 de lei pentru participarea la școala de arbitri.

Și încă un lucru important, regulamentul FRF specifică faptul că limita de vârstă pentru înscriere este între 14 ani și 25 de ani. Dacă nu te-ai înscris la școala de arbitri până la 25 de ani, poți să-ți iei gândul.

În general, toate AJF-urile și AMFB organizează cursurile în toamnă. FRF recomandă ca acestea să aibă loc între 15 noiembrie și 15 martie.

Cât durează cursurile pentru a deveni arbitru

Nu există un interval fix. Comisia Centrală a Arbitrilor recomandă o durată cuprinsă între 15 și 100 de ore. Depinde de fiecare școală în parte cum își organizează cursurile.

Ca o paranteză, eu am activat în cadrul lotului de arbitri AJF Ilfov, în urmă cu câțiva ani. Cursurile au durat circa o lună și au fost programate toamna. Pentru a câștiga timp, instructorul ne-a oferit câte un exemplar al Legilor Jocului și ne-a cerut să citim mult în timpul liber.

Am avut două testări intermediare pe durata cursului. Pentru a deveni arbitru cu acte-n regulă am susținut un examen tip grilă, alături de o probă fizică. La final s-a făcut o medie, iar cei care am obținut peste o anumită notă am primit carnetele. La început am fost delegat la meciuri de juniori în județul Ilfov, așa se întâmplă peste tot.

De asemenea, toată lumea arbitrează la început din postura de asistent (tușier). Cu timpul, dacă te perfecționezi, poți opta pentru rolul de arbitru central.

Clasficiarea arbitrilor din România

Pentru a ajunge în fotbalul mare, trebuie să arbitrezi în multe meciuri de la juniori și de la județeană. FRF oferă o clasificare clară a arbitrilor:

  • Arbitri stagiari – delegați la meciuri de juniori și până la categoria județeană
  • Arbitri de categoria a II-a – delegați până la nivelul Ligii 5
  • Arbitri de categoria I – delegați până la nivelul Ligii 4
  • Arbitri din lotul Liga 3 – delegați până la meciurile din Liga 3
  • Arbitri din lotul Liga 2 – delegați până la meciurile din Liga 2
  • Arbitri din lotul Liga 1 – pot conduce orice meci din România

Când un arbitru vrea să facă pasul spre lotul de Liga 3, va susține un examen organizat de FRF. De la Liga 3 în sus, fotbalul intră sub egida FRF și nu se mai află în curtea AJF-urilor. Practic, de la Liga 3 în sus, veți intra direct în contact cu Comisia Centrală a Arbitrilor.

La fel cum se întâmplă cu un club de fotbal care după ce promovează din Liga 4 în Liga 3, intră într-o competiție organizată de FRF.

Cei mai buni arbitri din lotul Liga 1 ajung să fie trecuți de CCA pe lista UEFA, pentru a conduce și meciuri internaționale. Acesta este cel mai înalt nivel la care ați putea ajunge, să-i faceți concurență lui Istvan Kovacs.

Dacă vreți să testați acest domeniu, trebuie să contactați AJF-ul județului în care vă aflați și să vă înscrieți la cursurile școlii de arbitri. Nu este exclus ca pe viitor să apară și cursuri pentru VAR, având în vedere că din acest sezon avem și în România arbitraj video.


Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Pasionat de tot ce înseamnă sport și captivat de poveștile din afara terenului.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *