Ultima zi a ferestrei de transferuri din ianuarie e mereu plină de evenimente, marea majoritate achiziții de ultim moment, dictate de panică sau… doar greu de rezolvat mai devreme. Printre sutele de mutări făcute în ultima zi a lunii ianuarie, de Deadline Day, în istoria Premier League, sunt câțiva fotbaliști care au scris istorie la cluburile pentru care au semnat.
Jermain Defoe la Tottenham (2004)
16 ani avea Jermain Defoe când a fost descoperit, de scouterii lui West Ham United, în academia lui Charlton și la aceeași vârsta a ajuns să semneze primul contract de profesionist cu The Hammers. Aproape 10 milioane de Lire (7 plus clauze) a plătit Tottenham pentru Defoe pe 2 februarie 2004, în ultima zi a ferestrei de transferuri din iarna, trimițându-l și pe Bobby Zamora la West Ham, ca parte a tranzacției. Defoe avea să joace, în total, 9 sezoane în tricoul lui Spurs, trecând pentru doi ani și pe la Portsmouth între timp, tot în urma unui transfer în ultima zi a ferestrei de iarnă (31 ianuarie 2008)! 143 de goluri a marcat Jermain Defoe, în total, pentru Spurs , fiind al cincilea marcator din istoria clubului la momentul despărțirii de White Hart Lane (depășit de Harry Kane între timp), și golgeterul din cupele europene (depășit de Kane). Englezul ocupă locul 9 în clasamentul all-time al golgeterilor din Premier League (162 de goluri).
David Luiz la Chelsea (2010)
22 de milioane de Lire a plătit Chelsea, pe 31 ianuarie 2010, către Benfica, pentru fundașul central David Luiz. Brazilianul avea 22 de ani și, probabil, cel mai speculos păr creț din fotbal la acel moment. În prima parte a carierei sale pe Stamford Bridge, a fost titular în două finale europene câștigate (Liga Campionilor în 2012 și Europa League în 2013), jucând pe posturi diferite! După 3 sezoane a fost vândut la PSG, pe o sumă dublă față de cea la care fusese cumpărat, dar a revenit, în 2016, pentru a-și adăuga și titlul de campion al Angliei în palmares.
Luis Suarez la Liverpool (2011)
Probabil cea mai importantă zi de 31 ianuarie din istoria recentă a lui Liverpool a fost cea în care Luis Suarez a ajuns pe Anfield. Și ce zi plină au avut oficialii de pe Anfield pe 31 ianuarie 2011! În doar câteva ore, Fernando Torres (care marcase 81 de goluri în tricoul Cormoranilor!) a fost vândut la Chelsea pentru 52 de milioane de Lire și în locul lui au fost cumpărați doi atacanți. Cea mai intens dezbătută achiziție la acel moment a fost însă Andy Carroll, fotbalist care marcase 30 de goluri pentru Newcastle în ultimele două stagiuni, în toate competițiile și care frecventa lotul naționalei Angliei în acea perioadă. După ce au plătit 37 de milioane de Lire pentru englez, Cormoranii și-au mai asigurat încă o opțiune tactică pentru Kenny Dalglish, un uruguayan pe nume Luis Suarez, pentru care au plătit 23 de milioane de Lire lui Ajax. Carroll a fost un flop de marcă, înscriind doa 11 goluri în 3 sezoane, dar Suarez l-a depășit pe Torres, încheindu-și cariera la Liverpool cu 82 de goluri, înainte de a fi vândut la Barcelona pe 74 de milioane de Lire, în vara lui 2014.
John Stones la Everton (2013)
Născut și crescut în Barnsley, unde a trecut prin academia clubului omonim, debutând în 2011, John Stones nu jucase niciun minut de fotbal în Premier League când Everton a plătit 3 milioane de Lire pentru serviciile lui, pe 31 ianuarie 2013. Un fundaș central de ligă secundă ajuns în Premier League are șanse 50/50 să se impună, dar tânărul fotbalist englez a reușit să devină un nume urmărit de giganții Angliei în scurt timp. După 3 sezoane și jumătate, în vara lui 2016, Stones era vândut la Manchester City, pentru aproximativ 50 de milioane de Lire. Și astăzi este printre cei mai scumpi 10 fundași din istoria fotbalului.
Pierre-Emerick Aubameyang la Arsenal (2018)
Cu doar câteva luni înaintea finalului celui mai lung mandat de manager din istoria Premier League (22 de ani!), Arsene Wenger făcea ultimul său transfer pentru Tunari. Și a fost unul memorabil: cel mai scump fotbalist din istoria lui Arsenal, la acel moment, gabonzul Pierre-Emerick Aumabeyang, de la Borussia Dortmund! Atacantul care înscrisese peste 140 de goluri pentru Dortmund, s-a impus pe Emirates, devenind chiar golgeterul Premier League în sezonul 2019-2020, la egalitate cu Salah și Mane de la Liverpool. Aubameyang a fost căpitanul lui Arsenal timp de două sezoane, fiind numit de Emery ca înlocuitor al lui Xhaka pentru purtarea banderolei (în noiembrie 2019) și schimbat de Arteta din motive disciplinare în decembrie 2021. 92 de goluri a marcat pentru Tunari în primele sale 3 sezoane la club, în toate competițiile.
Deadline Day, în ianuarie 2022, va aduce câteva mutări spectaculoase, ca de obicei, în Premier League. Impactul lor pe termen lungă însă… e ceva despre care vom scrie pe Tackle.ro în anii care urmează.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.