
La început a fost Borussia Mönchengladbach. Apoi a urmat Hamburger SV. Ocazional au apărut în peisaj 1. FC Köln, Werder Bremen sau VFB Stuttgart. Toate aceste echipe au contestat la un moment dat supremația lui Bayern München în fotbalul german, uneori chiar cu succes. Niciuna dintre ele n-a reușit însă să stabilească o rivalitate atât de acerbă cu simbolul Bavariei precum Borussia Dortmund. Este singura echipă care a reușit să se mențină timp de aproape 30 de ani (cu mici întreruperi) în calitatea de ghimpe permanent pentru Bayern. Și pentru că această rivalitate sportivă deopotrivă încrâncenată dar încărcată de respect reciproc trebuia să poarte un nume, i s-a spus, în spiritul simplității și eficienței germane… Der Klassiker: Bayern Munchen – Borussia Dortmund!
Rădăcinile Der Klassiker
Clasicul fotbalului german ajunge sâmbătă la episodul cu numărul 100 desfășurat în Bundesliga. Sigur că o parte importantă a acestor dueluri datează din vremuri care nu prevesteau marea rivalitate care se va naște la mijlocul anilor 90 însă chiar și așa este o bornă care trebuie marcată și sărbătorită. Și nu putea exista modalitate mai bună de a face asta decât prin încărcarea acestui derby purtând numărul 100 cu tensiunea unui meci capital pentru deciderea titlului de campioană. Pentru că, spre deosebire de ultimele ediții ale Bundesligii când în această perioadă a anului Bayern era deja campioană, anul acesta Borussia Dortmund pare mai hotărâtă ca niciodată îi sufle titlul rivalei sale. Și are șansa de a-i da lovitura decisivă chiar pe Allianz Arena.
Lucru curios pentru o rivalitate atât de dură între două echipe foarte galonate în materie de trofee, n-au fost multe astfel de meciuri capitale din punct de vedere al mizei imediate. La o privire în istorie putem descoperi doar două situații în care Bayern și Borussia au jucat aproape cu titlul pe masă. Și pentru că orice incursiune într-un trecut dominat de meciuri frumoase și jucători de super clasă este o garanție a smulgerii unei bucăți miraculoase din tărâmul magic al fotbalului, vă propun să ne întoarcem în timp pentru a rememora cele două partide încărcate cu miza titlului de campioană a Germaniei.
1996: BAYERN MÜNCHEN – BORUSSIA DORTMUND 1-0
Primul dintre aceste dueluri a avut loc în returul campionatului 1995-1996. Era etapa a 25-a și Borussia avea un avans de 4 puncte înaintea partidei de la München. Pentru Bayern singura șansă realistă de a mai rămâne în cursa pentru titlu era o victorie. Meciul s-a jucat pe 30 martie și în ciuda datei care te poate duce cu gândul la un început de primăvară, în realitate partida s-a desfășurat pe un frig crâncen. Pe marginea terenului se putea vedea o pojghiță subțire de zăpadă iar la ora jocului (19.00) aburi ieșeau din gurile jucătorilor. Asta însă n-a contat pentru 63.000 de oameni care au umplut Olympiastadion, cei mai mulți dintre ei, evident veniți cu speranța că favoriții lor vor relansa campionatul.
Cele două echipe erau conduse de Otto Rehhagel (Bayern) respectiv Ottmar Hitzfeld (BVB) ambii adepți ai sistemului 3-5-2, foarte la modă în acea perioadă. Bavarezii au început partida cu Oliver Kahn în poartă, Matthäus libero, Kreutzer și Helmer fundași la marcaj, Babel și Ziege în benzi, Herzog și Nerlinger mijlocași centrali cu Mehmet Scholl avansat în fața lor iar în atac se aflau doi oameni care n-au nevoie de nicio prezentare: Jürgen Klinsmann și Jean-Pierre Papin. În oglindă, Borussia îi alinia pe Klos (portar), Sammer (libero), Kohler, Julio Cesar (fundași la marcaj), Reuter, Heinrich (extreme), Freund, Zorc (mijlocași centrali), Ricken (mijlocaș ofensiv), Chapuisat, Riedle (atacanți).
Bayern a avut prima ocazie în minutul 9 când Sammer alunecă în careu facilitându-i lui Papin deschiderea scorului dar entuziasmul în tribunele Olympiastadion durează doar 2-3 secunde. Francezul preluase mingea cu mâna și golul e anulat. Cele două echipe domină pe rând ostilitățile dar apărările sunt de netrecut. Sammer încearcă să facă diferența prin șuturi de la distanță dar unul trece peste poartă iar celălalt e reținut de Oli Kahn. Jocul devine tot mai tensionat: Kreutzer și Nerlinger respectiv Sammer și Freund iau la verificat tibiile adversarilor. Arbitrul meciului, Markus Merk, care abia împlinise 34 de ani, face dreptate când cu biciul când cu zăhărelul și reușește să țină meciul în mână.
Jocul se îndrepta spre un 0-0 ”de luptă” la pauză însă avea să fie deturnat de la această direcție în minutul 37. Matthäus inventează o pasă de 30 de metri peste apărarea avansată a Borussiei, Scholl apare ca din pământ în banda dreaptă, preia excelent și îl lobează pe Klos. Olympiastadion se zguduie, Bayern e la doar un punct de Borussia.
Oaspeții au început în atac repriza secundă dar ocaziile vor apărea tot la poarta lor. Papin ratează de puțin ținta, Klinsmann scoate din joben un voleu ca în tinerețe dar mingea lovește bara, Bayern scapă pe un contraatac 3 vs 1 dar Klos parează șutul lui Papin. Căpitanul Borussiei, Michael Zorc încearcă să-și adune oștirea împrăștiată pe tot terenul dar tot bavarezii sunt aproape de gol însă Scholl nu-l poate învinge nici el pe portarul Borussiei. Hitzfeld reacționează, îl scoate pe Ricken (încă ilustru anonim pentru lumea fotbalului la acel moment) și-l introduce pe cehul Patrick Berger.
Borussia pare să revină în ofensivă dar o face haotic iar marile ocazii le au fundașii. Sammer prinde un șut sănătos de la 20 de metri, Kahn e bătut dar mingea trece milimetric pe lângă poartă. Peste două minute Kohler se trezește cu mingea la picior în careu dar din 10 metri nu-l poate învinge pe goalkeeperul lui Bayern. La poarta cealaltă Klinsmann ratează și el o bună oportunitate de a închide meciul. N-a făcut-o iar finalul e dramatic și mai ales sângeros. Matthäus vede galben pentru o intrare ”ciobănească” la Sammer, Julio Cesar e aproape să se încaiere cu Uli Hoeneß (aflat pe bancă) iar după fluierul final Mehmet Scholl sare la Otmar Hitzfeld iar apoi îl pleznește pe Chapuisat.
Pentru suporteri însă nu mai contau reglările de conturi de pe teren. Au aprins torțele pe Olympiastadion și sperau că distanța care devenise minimă, de doar un punct, putea fi remontată. N-a fost să fie însă. Imediat în etapa următoare Bayern a pierdut 1-3 la Gladbach și entuziasmul s-a pierdut. Au urmat două egaluri și o înfrângere, toate trei pe teren propriu cu St. Pauli, Eintracht Frankfurt și Hansa Rostock plus două înfrângeri la Bremen și Gelsenkirchen. Nici parcursul Borussiei n-a fost fără greșeală dar galben-negrii au reușit să termine campionatul pe primul loc, cu un avans de 6 puncte.
2012: BORUSSIA DORTMUND – BAYERN MÜNCHEN 1-0
16 ani mai târziu consemnăm un nou duel direct pentru titlu, de data aceasta la Dortmund. Conjunctura este și mai dramatică deoarece suntem în etapa a 30-a cu BVB având un avans de doar 3 puncte. Asta însemna că în cazul unei victorii a Bayernului, nu doar că bavarezii își egalau la puncte rivala ci chiar treceau pe primul loc deoarece aveau un golaveraj mai bun. Pentru cea mai mare pare a celor 80.720 de spectatori prezenți pe Signal-Iduna Park un asemenea deznodământ era de neconceput. Atât de mare era isteria în jurul acestui meci, atât de pătrunzătoare convingerea că era meciul care o va face pe BVB campioană din nou (galben-negrii câștigaseră titlul și în anul anterior) încât cererea de bilete a fost de aproximativ… jumătate de milion!
Pe bancă doi antrenori extrem de charismatici și iubiți de propriile tabere: Jürgen Klopp la Borussia și Jupp Heynckes la Bayern; în teren două distribuții cu nume top class: Weidenfeller – Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer – Kehl, Gündogan – Blaszczykowski, Kagawa, Großkreutz – Lewandowski (Borussia) respectiv Neuer – Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba – Gustavo, Kroos – Robben, Müller, Ribery – Gomez (Bayern)
Meciul începe cu Gomez ”încălzindu-l” pe Weidenfeller dar la scurt timp după aceea începe iureșul Borussiei: Kuba și Großkreutz ratează din poziții de singur cu portarul; polonezul trimite din unghi închis pe lângă poartă iar Großkreutz îl ia la țintă pe Neuer din câțiva metri. Kagawa ia o acțiune pe cont propriu dar pierde momentul unei pase decisive și e deposedat în careul mare cu trei coechipieri complet liberi în apropiere. În replică Toni Kroos oferă o mostră de virtuozitate tehnică: stop impecabil, dribling rafinat și un șut desenat parcă pentru un muzeu de artă dar… mingea trece pe lângă poartă.
Jocul e deosebit de spectaculos, Borussia practică heavy metal football-ul marca Jürgen Klopp în timp ce Bayern încearcă să își impună punctul de vedere printr-un joc de pase prelungit dar rapid și orientat permanent către poarta adversă. Apărările sunt și ele la nivel maxim. Subotic respectiv Badstuber mătură totul în fața propriilor careuri iar Hummels iese des cu mingea la picior producând panică în defensiva bavarezilor. La una dintre aceste incursiuni fundașul central al Borussiei se trezește în postură de vârf de atac dar ratează o foarfecă ce l-ar fi făcut eroul zilei. Prima repriză se încheie cu o bară a lui Lewandowski (cap din 8 metri) în urma unei centrări minunate a compatriotului său Blaszczykowski.
Repriza secundă începe cu suporterii din Gelbe Wand aruncând banane spre Manuel Neuer. Noroc că portarul naționalei blond fiind, gestul n-a avut alte conotații. Ritmul e la fel de bun ca în prima repriză. Kagawa își încearcă șansa cu o lovitură de cap din poziție bună dar Neuer e acolo unde ajunge mingea. În replică Ribery trage pe lângă poarta lui Weindenfeller. La Bayern intră Schweinsteiger dar nu în locul lui Gustavo ci în locul lui Müller. Și totuși Heynckes n-are cum să fie mulțumit cu rezultatul. Lahm trimite o pasă strălucitoare de vreo 40 de metri, Ribery preia, are poarta și doar pe Weidenfeller în față dar ezită o fracțiune de secundă și căpitalul Sebastian Kehl îl deposedează. Peste câteva minute același Ribery intră ca o furtună în careu cu mingea la picior dar e rândul lui Subotic să scoată din joben (sau din jambiere?) un tackling englezesc de cea mai înaltă clasă.
La cealaltă poartă, Kagawa, înviat după o primă repriză ștearsă șutează pe lângă buturile lui Neuer. A fost ultima fază a japonezului care-i lasă locul lui Leitner. Intră și Perisic în locul lui Gündogan iar la Bayern Mario Gomez îi lasă loc lui Ivica Olic. La două minute după aceste schimbări, cu mai puțin de un sfert de oră înainte de final (minutul 77) Großkreutz trage de la marginea careului, Neuer e pe direcția mingii, se pregătește să o strângă la piept dar Lewandowski o deviază ușor cu călcâiul și Signal Iduna Park se cutremură. Klopp pe margine a intrat în pielea lui Tarzan, berile zboară prin peluza Zidului Galben, la oficială șampaniile sunt pregătite în frapiere, iar în tribune Uli Hoeneß are o privire mai întunecată decât atunci când, peste ceva ani, va ajunge la închisoare pentru evaziune fiscală. Borussia e 90% campioană.
Meciul însă nu e gata. Robben îl driblează pe Weidenfeller, simte o mână pe gleznă și se prăbușește în stilu-i caracteristic. Knut Kirscher arată punctul cu var dar olandezul trage slab, pe centru și Weidenfeller înainte de a prinde balonul apucă să-i arunce adversarului și un ”am apărat la antrenament și lovituri libere mai grele”. Subotic îl ”abuzează„ și el verbal pe Robben pentru presupusa simulare zicându-i ceva de ”Dumnezeul sârbilor care e sus, vede și nu bate cu bâta” însă karma era cât pe ce să-l pedepsească chiar pe el. La o centrare a lui Ribery sârbul încearcă să devieze în corner dar nimerește bara; balonul cade în fața lui Robben care din câțiva metri înalță zmeul peste poartă. În tribune nu se mai vinde bere ci distonocalme iar paramedicii patrulează preventiv pe culoarele dintre sectoare. Borussia are și ea șansa desprinderii prin Lewandowski care lovește a doua oară bara după ce scapă singur cu Neuer.
A fost ultima fază a meciului și cu această victorie Borussia Dortmund pune 6 puncte între ea și Bayern. Cu 4 etape înainte de final ar trebui să fie decisiv. Peste numai o etapă galben-negrii își încununează sezonul cu o victorie pe terenul marii rivale Schalke iar Bayern, prăbușită psihic, scoate doar o remiză albă pe teren propriu cu Mainz. Matematic trupa lui Klopp va câștiga titlul în etapa 33 după un maiestuos 5-2 la Kaiserslauten.
Sâmbătă 6 aprilie vom avea parte de un nou duel similar. Circumstanțele sunt și mai dramatice pentru că diferența dintre cele două echipe este de doar două puncte, în favoarea Borussiei Dortmund. Bayern se bazează pe avantajul propriului teren și pe cel al suporterilor și nu are alt obiectiv în față decât victoria și redobândirea fotoliului de lider. Borussia Dortmund are la dispoziție două variante: egalul sau victoria. Ce vor face elevii lui Favre? Vor juca o carte a prudenței, a conservării avantajului de două puncte, mizând pe un parcurs fără greșeală în ultimele 6 etape sau vor încerca marea lovitură? O victorie îi duce la 5 puncte față de rivală, distanță de la care o echipă serioasă nu are voie să piardă titlul. Vom afla strategia și deznodământul sâmbătă de la 19.30 în direct pe Digi Sport 1 și Telekom Sport 1
Statistici din istoria Der Klassiker: Bayern Munchen – Borussia Dortmund
- 99 de meciuri s-au disputat până acum între cele două echipe în Bundesliga
- Bayern are contabilizate 45 de victorii, Borussia 25 iar 29 de partide s-au încheiat la egalitate
- 190 la 122 în favoarea lui Bayern este golaverajul general dintre cele două echipe
- 49 de meciuri s-au desfășurat la München (30 victorii Bayern, 9 victorii Borussia Dortmund și 10 remize)121-51 în favoarea bavarezilor este golaverajul meciurilor disputate pe teren propriu
- 6 victorii are Bayern în ultimele confruntări directe din Bundesliga, 3 succese aparțin Borussiei și un singur meci s-a încheiat la egalitate.
- În ultimele 5 confruntări de pe teren propriu scorul succeselor este de 4-1 pentru actuala campioană, cu un golaveraj de 17-6
- Cea mai mare diferență de scor înregistrată între cele două echipe s-a consemnat la o partidă din sezonul 1971-1972 când Bayern a câștigat cu 11-1.
- Cea mai mare victorie a Borussiei s-a consemnat în sezonul 1967-1968 când BVB a câștigat cu 6-3 la München
- Primul meci de Bundesliga dintre cele două echipe s-a disputat pe 16 octombrie 1965, la München și a fost câștigat de Borussia Dortmund cu 2-0
- Ultimul meci în campioanat între cele două rivale a avut loc în toamnă, pe 10 noiembrie când tot BVB a ieșit învingătoare cu 3-2
- Recordul de goluri marcate în Der Klassiker (doar meciurile din Bundesliga) îi aparține lui Gerd Müller care are 14 reușite pentru Bayern. Recordul ar putea fi egalat sau doborât sâmbătă de către Robert Lewandowski. Polonezul are momentan 13 reușite în derby (12 pentru Bayern, 1 pentru Borussia)
Surse:
- Informatii: worldfootball.net, footballia.net, transfermarkt.com.
- Foto: tech2.org, wp.de, cnn.com, dw.com, caparol.de
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.