
Liverpool reușește, din nou, să surprindă fanii, presa sportivă și mai ales pe vânătorii de zvonuri, cu un transfer făcut „peste noapte”, fără luni întregi de tatonări și de mesaje subliminale trimise de oamenii din club către fani. Portughezul Diogo Jota, de la Wolverhampton, ajunge pe Anfield, pentru aproximativ 40 de milioane de Lire.Este primul component important al echipei lui Espirito-Santo care părăsește grupul ce a ajuns în sferturile Europa League sezonul trecut, dar principala întrebare care plutește în aer este de ce l-a cumpărat Liverpool tocmai pe Diogo Jota?
Cine este Diogo Jota?
Diogo Jota are 23 de ani și s-a lansat în fotbal la Paços Ferreira, de unde l-a pescuit Atletico Madrid, după două sezoane, pe când avea 20 de ani. Nu a jucat nicio secundă pentru echipa lui Diego Simeone, fiind imediat împrumutat la FC Porto, unde a dat 9 goluri și 7 pase decisive, impunându-se ca titular imediat. Între timp a continuat să joace pentru naționala de tineret a Portugaliei, unde era văzut drept unul dintre exponenții generației din care mai făceau parte, printre alții Bruno Fernandes și Ruben Neves.
După împrumutul la Porto, a urmat pentru Jota o mutare la Wolverhampton, întâi tot ca împrumut, în sezonul de promovare (17 goluri și 6 pase decisive), apoi transferat definitiv pentru o carieră în Premier League care tocmai trece la următorul nivel. 16 goluri și 6 pase decisive a reușit portughezul, în prima ligă, pentru Wolverhampton, pe parcursul ultimelor două sezoane.
Diogo Jota este un jucător foarte versatil. Poți spune despre el că este un „al doilea” atacant sau un mijlocaș ofensiv care operează între linii sau un jucător de bandă stângă cu explozie și anticipație. Toate cele trei roluri le poate juca Jota, fie într-un cuplu de atac (cu Jimenez, la Wolverhampton), fie într-o linie ofensivă de trei, unde el ar fi inside forward pe stânga. Intră tot timpul în centru, trăgând cel puțin un apărător advers după el, pentru că tehnica pe care o scoate din joben, chiar si în plină viteză, îl „recomandă” managerilor adverși drept un fotbalist la care e nevoie de dublaj în defensivă. Ce bine s-ar potrivi Jota la o echipă cu fundași laterali care să urce în spațiul creat de intrările lui în centru, nu-i așa?
Și totuși, privind cifrele lui de la Wolverhampton, de ce a ales Liverpool să plătească pentru transferul lui Diogo Jota? Cheia răspunsului este un fotbalist care deja e o legendă pe Anfield: Sadio Mane.
De ce este Diogo Jota înlocuitorul perfect al lui Sadio Mane?
Încep prin a spune că nu am observat o scădere a nivelului fotbalist a lui Sadio Mane, așă că nu este deloc evidentă nevoia de înlocuire a senegalezului ca piesă de bază în formula standard a lui Klopp. Ce nu știm:
- Ce arată datele pe care le prelucrează analiștii lui Liverpool, atât din meciuri, cât și de la anterenamente? Poate că Sadio Mane are nevoie să fie înlocuit mai des?
- Ce valoare „contabilă” pune conducerea lui Liverpool pe Sadio Mane. Inevitabil, va veni la Liverpool un final de ciclu, iar clubul va trebui să-l gestioneze. Liverpool a arătat că vinde incredibil de bine (reușind să scape chiar și de fotbaliști complet irelevanți pentru nivelul de top) și pe Mane poate încasa o sumă similară celei pe care au obținut-o de la Barcelona pentru Coutinho;
- Ce cluburi se interesează, cu adevărat, de Sadio Mane. Senegalezul are contract până în 2023, așa că de vara viitoare începe să devină probabil un transfer (după 5 ani și cel puțin două trofee majore, Mane ar putea fi tentat de o nouă provocare).
Heat-map-urile din sezonul trecut arată doi fotbaliști care se exprimă în exact aceeași zonă a terenului:
Am comparat performanțele lui Mane din ultimele două sezoane de la Southampton (2014-2016), cu ultimele două sezoane ale lui Diogo Jota la Wolverhampton (2018-2020).
Cifre foarte apropiate, versatilitate tactică, concurență și înlocuitor pe termen mediu pentru Mane, parcă totuși sunt suficiente motive serioase pentru investiția lui Liverpool, nu? Până și vârsta e aproape aceeași: Jota împlinește 24 de ani în decembrie, pe când Mane avea 24 când a ajuns la Liverpool. Iar suma de transfer? 40 de milioane de Lire pentru Jota și 37 pentru Mane (toate datele conform Transfermarkt.co.uk)
Dacă Mane era, fără vreo îndoială, talismanul lui Southampton, acel fotbalist în jurul căruia se țesea jocul în atac, Jota a fost mereu un fotbalist de sistem la Wolverhampton, pentru că lumina reflectoarelor a atras-o golgeterul Jimenez. Dar nu e oare și Liverpool o echipă construită pe un sistem? 4-3-3 gegenpressing, asta a perfecționat Klopp pe Anfield, aducând Liga Campionilor și titlul în Premier League jucând așa. Transferul lui Thiago Alcantara este un prim pas către diversificarea tactică, iar Jota se înscrie în aceeași linie.
Am scris mai sus că Liverpool a făcut acest transfer „peste noapte”, dar mutările la acest nivel în fotbal nu se fac în câteva ore. La fel cum a fost și cazul lui Fabinho în 2018 (zvon pe care nu-l prinsese nimeni, decât cu doar câteva ore înainte de anunțul oficial), discuția dintre Liverpool și Wolverhampton era deja în desfășurare, probabil de cel puțin două săptămâni. Jota a rămas pe bancă în debutul noului sezon de Premier League (victoria cu 2-0 în fața lui Sheffield United) și nu a fost în lot pentru meciul de League Cup cu Stoke (pierdut cu 0-1).
Diogo Jota va fi un fotbalist foarte util lui Liverpool, iar transferul are sens chiar și acum, deși va fi considerat o mișcare strategică bună abia peste unul sau doi ani. Și până la urmă, câte transferuri a greșit Liverpool în ultimele 3-4 sezoane?
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.