A venit ziua în care Ianoși poate să pângărească sfântul articol de Plusuri și Minusuri. Nimic nu o să mai fie la fel după acest moment. Bine, am și injurat când am văzut că trebuie să scriu marcatorii partidelor, mai ales că Liverpool a dat 7 goluri și United, ăia cu bani, nu ăia unde a jucat Shearer, a dat 6. Ca să nu o lungim aiurea în 32 și pentru că am atins baremul de caractere scrise, să trecem la analizat.
Rezultate și marcatori în etapa 14 din Premier League
- Crystal Palace – Liverpool 0-7 (Minamino, Mane, Henderson, Firmino x2, Salah x2)
- Southampton – Manchester City 0-1 (Sterling)
- Everton – Arsenal 2-1 (Holding autogol 1-0, Pepe 1-1 din penalty, Mina 2-1)
- Newcastle – Fulham 1-1 (Ritchie autogol 0-1, Wilson 1-1 din penalty)
- Brighton – Sheffield United 1-1 (Bogle 0-1, Welbeck 1-1)
- Tottenham – Leicester 0-2 (Vardy, Alderweireld autogol)
- Manchester United – Leeds 6-2 (McTominay x2, Fernandes, Lindelof, Cooper 4-1, James, Fernandes din penalty, Dallas 6-2)
- West Brom – Aston Villa 0-3 (El-Ghazi, Traore, El-Ghazi din penalty)
- Burnley – Wolves 2-1 (Barnes, Wood, Fabio Silva din penalty 2-1)
- Chelsea – West Ham United 3-0 (Thiago Silva, Abraham x2)
Plusuri
+ Liverpool. Americanul are o expresie: „they hit the gas„. Bine, Liverpool nu doar că a băgat piciorul în pedală ca taximetristul la semafor, ci a dat ca în Mad Max vitezometrul peste cap. Și dacă pe la colțuri se vorbea de o criză în joc, de probleme cu accidentările, Liverpool reușește să masacreze, dacă îmi permiteți termenul, un Crystal Palace care nu prezenta simptomele unei echipe predispuse la un asemenea scor. Și asta în situația în care Liverpool nu a început cu Salah titular, ci cu un Minamino care reușește să înscrie primul său gol în Premier League. Partida a fost un scenariu perfect pentru jucătorii lui Klopp să intre în formă, Firmino reușind o dublă iar intrearea lui Salah a fost prea mult pentru Palace. Și astfel, Liverpool este, de Crăciun, pe primul loc din Premier League, pentru al treilea an consecutiv.
+ Leicester. Victorie clară în fața unui adversar la primele locuri din Premier League. O victorie care ne arată ca Leicester are o identitate proprie de joc și dacă îi țin picioatele o să termine în top six în acest sezon. Aș remarca doi jucători după acest meci. Maddison a înregistrat cele mai multe pase în treimea adversă, cu 18 din 19 pase reușite și e pe drumul spre forma care l-a făcut remarcat. Și Fofana, fundașul venit în această vară care a intrat perfect într-o apărare decimată în acest sezon pentru Leicester. „Vulpile” au câștigat 6 partide în deplasare în acest sezon deși până în acest an nu câștigaseră niciodată mai mult de 4 meciuri pe teren advers din primele 7 meciuri „afară” în Premier League. Și astfel, pentru prima dată în istoria clubului, Leicester este pe locul 2, în Premier League, de Crăciun, pentru al doilea an consecutiv.
+ Manchester United. United încă nu are constanța unei echipe ce poate să fie contracandidată la titlul de campioană. Dar Manchester United, într-o zi bună, poate face meciuri de genul acesta. Pentru că nu îi lipsește calitatea fotbaliștilor. United a reușit să marcheze 6 goluri, într-un singur meci, după 9 ani, de la o victorie, 8-2, contra celor de la Arsenal. McTominay, produs al academiei „diavolilor”, este unul dintre cele mai mari câștiguri ale clubului iar cele două goluri marcate în debutul meciului cu Leeds demonstrează valoarea sa. Rămâne de văzut daca Manchester United poate ține ritmul și forma în meciurile următoare din campionat.
+ Bruno Fernandes. Nu cred că exagerez când spun că portughezul, de la sosirea în Premier League, este cel mai bun jucător al campionatului. Este fotbalistul care a dus la un nivel ridicat un United care, deși avea jucători valoroși, nu strălucea. Un jucător care are atât pasă decisivă, cât și finalizare. Două goluri și o pasă de gol contra celor de la Leeds, iar Bruno Fernandes este al doilea jucător, după Salah, la goluri marcate (17) și primul la capitolul pase de gol, în Premier League.
+ Apărarea lui Manchester City. Vicecampioana a reușit să înregistreze 7 partide, din ultimele 8, fără gol primit. Iar singurul gol din ultimele 8 meciuri a fost un autogol. Ok, poate City nu mai încercuie ca altădată pe biletele de pariuri pronosticul de 3+ dar trebuie menționată apărarea pe care o are Guardiola în acest start de sezon. Și trebui lăudat și Ruben Dias, omul care a stabilizat apărarea șubredă din anul trecut a celor de la City.
+ Jake Grealish. Deși Villa a câștigat cu 3-0 partida cu WBA iar goluri nu a fost marcate de Grealish, mijlocașul englez a fost la un alt nivel față de toți jucătorii de pe teren. Este de departe unul dintre cei mai în formă fotbalist din acest moment din Premier League, fiind jucătorul care a creat 38 de faze de atac din acțiuni de construcție în acest sezon, lider la această statistică în cele mai mari 5 campioanate ale Europei. Jocul și locul ocupat în clasamentul campionatului de Villa sunt datorate englezului.
+ Callum Wilson. Băiatul ăsta a marcat 8 goluri în ultimele sale 12 meciuri din acest sezon de Premier League. Câte a reușit să înscrie sezonul trecut, în 35 de partide pentru Bournemouth. Newcastle are, în sfârșit, un atacant care merită să fie analizat la show-urile TV de Alan Shearer. Iar dacă Newcastle speră la ceva, orice, un loc 10 de exemplu, o face datorită lui Wilson. Rămâne o enigmă cum au reușit coțofenele să reusească un asemenea transfer, un atacant care era titular la cel puțin 15 din cele 20 de echipe din Premier League. Și un atacant care visează la o convocare la naționala Angliei.
+ Burnley. Catenaccio-ul de pe Turf Moor s-a întors. Meci perfect executat în stilul caracteristic de Burnley, care obține o victorie foarte importantă în lupta revenirea în clasament, împotriva unui adversar net superior din punct de vedere valoric-financiar. Burnley urcă pe locul 16 în Premier League, la doar un punct de Arsenal și cu un meci mai puțin jucat.
+ Chelsea. Victorie categorică în fața unui adversar incomod. Chelsea câștigă din nou, după două înfrângeri, o victorie ce ajută la stabilitatea și moralul echipei. Scorul nu este chiar corect, West Ham având o partidă modestă dar nu pentru un scor de neprezentare. Lampard continuă construcția unui Chelsea plin de vedete dar o să joace cu presiune de la meci la meci.
Minusuri
– Arsenal. Doamne, cu ce să încep? Ok, nu cred că Arsenal o să retrogradeze sau o să aibă emoții reale legate de asta. Dar asta doar pentru că sunt echipe, (nu multe) care valoric sunt mult sub Arsenal. Deci nu avem o discuție pe acest subiect după ultima înfrângere. Dar echipa asta a obținut cele mai puține puncte din primele 14 meciuri din sezonul 1974/1975 până în prezent. Doar Burnley, Sheffield și WBA au mai puține goluri marcate în Premier League ca Arsenal. Iar forma de la pauza internațională, din octombrie, până în prezent este următoarea:
- 3 goluri marcate (locul 20 în acest clasament)
- 27 șuturi pe poartă (locul 19 în acest clasament)
- 35% acuratețea șuturilor ( locul 20 în acest clasament)
- 2.9% rata de conversie a șuturilor (locul 20 în acest clasament)
Așa că înfrângerea cu Everton nu este vreo surpriză. Este doar sumarul unui management prost al clubului, al unui antrenor fără experiență, al unui grup de jucători slabi, veniți pe salarii ridicol de mari. Nu pot să analizez această partidă fără să readuc în discuție toate aceste lucruri. Pentru că în Premier League oricine poate să bată pe oricine. Doar că până acum doar cine nu a vrut nu a bătut pe Arsenal. Și vreau să vă arăt cum arată, vizual, declinul unei echipe de top din Premier League.
– Mikel Arteta. Da, îl menționez separat pe antrenorul lui Arsenal. Și probabil nu aminteam de el dar am văzut declarațiile făcute după partida pierdută cu Everton. ‘Usually, if you are in this place in the table, you get battered by teams. It hasn’t happened. We are [often] better than the opponent. We dominate teams.’ Acum, după ce am văzut statisticile echipei de mai sus, îmi explică și mie cineva cum domină Arteta adversarii? Că mișto de echipă nu fac datorită lui Wenger și performanțelor făcute de Arsenal în istoria competiției. Că nici când a retrogradat Newcastle nu a făcut nimeni mișto de ei. Deci dl. fost secund al lui Guardiola, viitor antrenor la Villareal, ar trebui măcăr să fie realist. Să vadă că jucătorii buni, pe care alege să îi aibă la echipă, și nu îi trimite la acțiuni de marketing, nu livrează nimic. Willian, jucător bun de Chelsea, are un singur șut în 12 meciuri jucate pentru Arsenal în Premier League. În prima repriză cu Everton la statisticile șanse create, faulturi câștigate, driblinguri, șuturi, a avut 0. Permiteți-mi șă cred că și antrenorul are o vină mare în înfrângerile echipei. Că Aubameyang, Lacazatte sau Ceballos nu joacă nimic în sistemul său. Și mai dau un exemplu referitor la deciziile tactice ale lui Arteta. Nu lipsește cineva acolo? Că mijloc văd că nu are.
– Tottenham. Practic, Spurs a ajuns în două etape de pe locul 1, pe locul 6 în Premier League. Și dacă în meciul cu Liverpool, Mourinho și-a mai găsit scuze, în meciul cu Leicester nu ar trebui să ridice capul din pământ. Pentru că ai jucat acasă, pentru că aveai nevoie de un meci bun după o înfrângere sau doar pentru că dacă speri la top 3 în Premier League trebuie să fii mai bun ca Leicester. Spurs a înregistrat, în decembrie, o medie de doar 8,5 șuturi per meci în Premier League, doar Sheffield (cu 6 șuturi) având un procentaj mai slab. Roy Keane spunea că „Spursy is back” și forma arătată în meciul cu Leicester îi dă dreptate în acest moment.
– Leeds. „Posibil s-o dai, da’ e probabil s-o iei” – versul care descrie perfect eșecul dur suferit de Leeds contra celor de la United. Când ești flower power, practici un fotbal prea ofensiv pentru capacitatea fotbaliștilor tăi, riști să te arzi. Ok, pentru suporterul neutru, meciul a fost unul minunat. Dar pentru Leeds este o lecție de „așa nu”. În Premier League sunt multe echipe mai puternice ca Newcastle și in momentul în care te deschizi și alergi peste puteri, apar meciuri în care incasezi un scor de tenis. Și astfel, după 14 etape, Leeds are cea mai slabă apărare și prima echipă care atinge, în acest sezon, borna de 30 de goluri primite. Pentru echipa antrenată de Bielsa rămâne întrebarea: De câtă benzină are Leeds să nu se prăbușească ca urmare a stilului de joc impus de antrenor?
– Crystal Palace. Când iei bătaie cu 0-7 nu am cum să nu te menționez la minusuri. Dar pentru mine e clar că acest meci, pentru Palace, este pur și simplu o zi nefastă. Dar chiar și așa, să joci 11 la 11 cu o altă echipă, fie ea și Liverpool, și să stai cu fusta ridicată timp de 90 de minute este nepermis în Premier League. Palace intră în istorie pentru acest scor dar cu siguranță a fost doar un episod nefast.
– Wolves. Vă aduceți aminte de acel Wolves care juca de la egal la egal cu echipele mari din Premier League? Foarte bine! Pentru că anul acesta vedem o altă față a echipei antrenate de Nuno Espirito Santo. Un Wolves modest în exprimare, suferind pe fază ofensivă. Adama Traore a ajuns rezervă, accidentarea lui Jimenez scade considerabil atacul „lupilor” iar celebra expresie „Lupii bă” trebuie rostită cu o urmă de melancolie. În meciul cu Burnley nu au pus în pericol poarta adversarilor, lipsa de soluții la construcție și în ultima treime adversă fiind unul dintre motive pentru înfrângere. Iar motivul principal a fost apărarea, cele două goluri venind după centrări, unde fundașii lui Wolves au dormit efectiv.
Fun fact-ul etapei 14
* Yerry Mina. Ultimele 4 goluri marcate în Premier League de fundașul celor de la Everton au fost înscrise în minutul 45′ ale partidelor respective.
Gata, acum știi tot ce trebuie știut după etapa 14 din Premier League. Ești de acord? Lasă un like, un share, din aștea. Nu ești de acord? Hai la comentarii, să dezbatem.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.