
Un derby de titlu fără niciun atacant de meserie pe foaie de start? O echipă neînvinsă timp de 16 etape? Robert Snodgrass găsit viu și nevătămat pe un teren de fotbal? Ce-i nebunia asta? E etapa 16 din Premier League, pe care o analizăm în continuare.
Rezultate și marcatori în etapa 16 din Premier League
- Bournemouth Liverpool 0-4 (Salah 0-1, 0-3 si 0-4, Steve Cook 0-2 autogol)
- Arsenal Huddersfield 1-0 (Torreira)
- Burnley Brighton 1-0 (Tarkowski)
- Cardiff Southampton 1-0 (Patterson)
- Manchester United – Fulham 4-1 (Young 1-0, Mata 2-0, Lukaku 3-0, Kamara 3-1 din penalty,
- West Ham Crystal Palace 3-2 (McArthur 0-1, Snodgrass 1-1, Chicharito 2-1, Anderson 3-1, Schlupp 3-2)
- Chelsea
- Leicester
- Newcastle Wolves 1-2 (Jota 0-1, Perez 1-1, Doherty 1-2)
- Everton Watford 2-2 (Richarlison 1-0, Coleman 1-1 autogol, Doucoure 1-2, Digne 2-2)
Plusuri
+ Lupta la titlu în Premier League. A trecut deja a doua etapă din decembrie și avem două echipe foarte bune, la un singur punct una de alta. În același punct în sezoanele trecute: City avea 9 puncte avans (2017/2018), iar Chelsea avea 6 (2016/2017). Pe 3 ianuarie se joacă Manchester City – Liverpool, pe Etihad. Să rămână atât de strânsă cursa până atunci?
+ Jurgen Klopp. Anticipez întrebarea (de ce nu Liverpool, per total?) subliniind cât de bine și-a rulat Klopp lotul în acest sezon: 22 de jucători de câmp folosiți în 22 de meciuri. Ajută și calitatea lotului, desigur, dar neamțul reușește să rămână neînvins în campionat și e la 90 de minute pe Anfield distanță de primăvara Ligii Campionilor. Sunt voci în Anglia care-l suspectează pe Klopp că le-a dat mai puține minute lui Keita și Fabinho (decât s-ar fi așteptat fanii), nu pentru că nu s-ar fi adaptat încă suficient, ci pentru a atinge forma maximă mai târziu în sezon. Premier League e maraton, nu sprint.
+ Mohamed Salah. Statisticile sunt acolo, iar ușurința de a marca al doilea și al treilea gol arată că Faraonul n-a dispărut nicăieri. Doar Andy Cole și Alan Shearer au atins borna de 40 de goluri în Premier League în mai puține meciuri decât Salah.
+ Chelsea. Să fie Maurizio Sarri un maestru încă nedezvăluit în arta numită „mind-games”? La doar câteva zile după ce spunea despre Kante că nu este suficient de tehnic pentru a juca în rol box-to-box, francezul marchează un gol esențial și face un meci perfect pe Stamford Bridge, împotriva celei mai bune echipe din campionat. Vă recomand analiza tactică de pe IonAlexandru.ro, este excelent scrisă și documentată. Gol din primul șut pe poartă, alt gol din primul corner, pragmatism ca la carte, cu David Luiz înviat, Hazard hărțuitor în rol de nouar si Kepa reamintind în câteva momente de ce e cel mai scump portar din istoria fotbalului.
+ Manchester United. 4 goluri marcate pentru prima oară din noiembrie anul trecut o duc pe United… ATENȚIE… la golaveraj pozitiv! Luptă grea și voinicească pentru locul 6 cu Everton, dar să-l vezi pe Rashford cu atât de multă poftă de joc e o adevărată bucurie. Da, e Diavolul meu preferat.
+ Lucas Torreira. Sfinte Sisoe, ce gol! De departe cea mai bună achiziție făcută de Arsenal vara asta face treaba murdară la mijloc și, când nu le iese Tunarilor din atac, o bagă și în poartă. Nici 23 de ani încă!
+ Matt Doherty. Pentru a patra oară în acest sezon reușește fundașul dreapta (care joacă mai mult mijlocaș de bandă) să fie decisiv pentru Wolverhampton, dintr-un total de 3 goluri și 3 pase decisive. Goluri de 3 puncte cu Crystal Palace și Newcastle, pase decisive pentru golul victoriei cu Burnley și Chelsea. Un irlandez cumpărat pe mărunțiș acum câteva sezoane…
+ Manuel Pellegrini. 3 victorii consecutive în campionat reprezintă o serie complet nefirească pentru fanii The Hammers, dar iată că poate și Pellegrini să-i surprindă. Arnautovic accidentat? Marchează Chicharito ca-n vremurile bune. Antonio ieșit din formă, Lanzini accidentat? Felipe Anderson în mare formă! Mai mult, se pare că Robert Snodgrass trăiește și tocmai are un gol și 3 pase decisive în ultimele 4 meciuri jucate…
+ Burnley. Gură de oxigen luată la ieșirea din zona retrogradării. Chiar dacă echipa nu arată grozav, se joacă pe puncte.
+ Callum Paterson. Undeva prin luna octombrie, Neil Warnock rămăsese fără atacanți și echipa era ultima în Premier League. Intră în scenă Callum Paterson, un mijlocaș central care era deja în scenă… doar că în rolul său obișnuit, cel de mijlocaș central. De când a fost urcat ca vârf, Paterson a marcat 4 goluri în 9 etape. Dacă echipa sa va supraviețui, scoțianul va fi erou în Țara Galilor.

+ Neil Warnock. Cardiff câștigă 3 meciuri din ultimele 5, toate împotriva unor contra-candidate directe la obiectiv, și stă nesperat de bine în clasament, chiar dacă știe că retrogradarea se joacă până în ultima etapă a sezonului. Bătrânul Warnock își începea cariera în management în același 1980 când câștiga Brian Clough a doua Cupă a Campionilor cu Nottingham Forest, dar pare că poate fi relevant și astăzi în fotbalul de primă ligă.
+ Spurs. Două goluri din două șuturi pe poartă. Ce ne facem dacă devine și echipa lui Poch pragmatică???
+ Raheem Sterling. Nu pentru vreo ispravă de pe teren de data asta, ci pentru o postare de pe Instagram, în care pune punctul pe i: presa alimentează rasismul de pe stadioane și, în general, din societate. Declarația lui Sterling, care a reaprins discuția nesfârșită din Anglia, vine după ce a fost, din nou, abuzat de public într-un meci din Premier League. Deși Chelsea are o problemă veche și serioasă cu rasismul fanilor săi, nu e singurul club în postura asta… Nici pe departe. Cine ar fi crezut însă că Raheem Sterling are o voce atât de puternică? De citit și acest thread pe aceeași temă.
+ Richarlison. 8 goluri în 14 meciuri jucate, în Premier League. Reprofilat vârf și deja foarte apreciat în noul rol.
Minusuri
– Eddie Howe. Mult prea lejeră apărarea lui Bournemouth în fața lui Liverpool și o mare slăbiciune arătată de echipă fără golgeterul ei. Callum Wilson e accidentat, iar Cireșele puțin făcute gem.
– Pep Guardiola. Al doilea duș rece al sezonului vine unde nu prea se aștepta nimeni, privind forma celor două echipe înainte de Chelsea vs Manchester City. Bestia neagră a lui Guardiola e Chelsea, clubul împotriva căruia a pierdut cele mai multe meciuri în cariera din Anglia. Campioana en-titre fusese condusă la pauză, ultima oară într-un meci din Premier League, în decembrie anul trecut.
– Southampton. Debarcarea lui Mark Hughes se cerea de ceva vreme, iar înlocuirea lui cu Ralph Hasenhuttl a fost bine primită de fani și de analiști (pe bună dreptate, cel mai probabil). Southampton însă a mișcat foarte târziu, iar Arsenal, Man City și Chelsea în următoarele 5 nu îi vor ierta pe Sfinți.
– Defensiva lui Fulham. 40 de goluri în 16 etape. Mister Tinkerman, aveți legătura!
– Crystal Palace. Un singur meci câștigat în ultimele 3 luni de fotbal și doar 7 puncte adunate în perioada asta. Foarte puțin și foarte surprinzător că nu e mai jos în clasament echipa lui Moș Roy. La două puncte peste linia retrogradării, cu Manchester City și Chelsea de înfruntat până la final de 2018…

– Oricine s-a opus adoptării arbitrajului video în Premier League. Acum știm că VAR-ul vine din sezonul următor și în campionatul englez, dar pâna atunci vedem off-side-uri clare care-l supără pe Howe chiar pe Dean Court… Plus trei greșeli mari pe Old Trafford: off-side la Mata (pasator decisiv pentru golul lui Lukaku), penalty complet inventat la o intervenție curată a lui Herrera și al doilea galben ușor acordat lui Anguissa.
Urmează o săptămână în care se decid fazele grupelor din cupele europene. Arsenal și Chelsea sunt deja calificate din Europa League, fără niciun fel de emoții. În Liga Campionilor, echipele din Manchester vor rula loturile pentru că sunt deja calificate, dar în Londra și Liverpool sunt calcule complicate:
- Spurs trebuie să bată Barcelona pe Camp Nou, cu un rezultat mai bun decât va avea Inter împotriva lui PSV. Momentan sunt pe locul 2, oricum va fi primăvară pe Wembley, depinde doar în care competiție.
- Liverpool trebuie să învingă Napoli pe Anfield pentru a continua în Liga Campionilor. Simplu, nu?
Iar în weekend avem din nou etapă în Premier League. Doar Liverpool – Manchester United, nimic special…
Sursa foto: PremierLeague.com
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.