FeaturedPovești
Trending

Maurizio Sarri: Destinul unui bancher napoletan

Povestea fanului bancher al lui Napoli care a ajuns să antreneze echipa favorită.

Astăzi Tackle.ro vă spune povestea neștiută de mulți a antrenorului napoletan Maurizio Sarri.

În fotbalul modern există puține cazuri de indivizi aterizați de undeva din afara fenomenului fotbalistic, pentru a ajunge antrenori la nivel înalt. Încă activăm sub steorotipul jucătorului de fotbal care își trage sacoul pe el imediat după ce își agață ghetele în cui.

Cu toate acestea, în ultimii ani apar tot mai  ulte contraexemple. Unul dintre ele este și Maurizio Sarri, bancherul ce își trăiește visul cu ochii, de pe banca celor de la Napoli.

Cine este Maurizio Sarri?

Maurizio Sarri s-a născut în Napoli, dar și-a petrecut o bună parte din anii de formare în Toscana, fiind singurul fan al echipei “napoletane” din școală. Nefiind înzestrat cu un talent fotbalistic deosebit la o vârstă fragedă, faptul că el a ajuns să-și antreneze echipa favorită ar fi fost de neimaginat.

Sarri nu a ajuns niciodată la stadiul de fotbalist profesionist, acesta fiind unul dintre detaliile neconvenționale ale ascensiunii sale în fotbalului italian. El a urmat o carieră de bancher în Florența, iar în paralel juca fotbal la nivel amator.

Fiul unei familii implicate în domeniul financiar, Sarri a dat dovadă de stăruință și dăruire încă de când și-a început cariera de antrenor în 1990, la doar 31 de ani, la echipa Stia.

Sarri a continuat să se împartă între munca de la bancă și cea de antrenor, pregătind mai multe echipe la nivel de amator până în 2002, atunci când a decis să renunțe la cariera financiară pentru a se dedica în totalitate meseriei de antrenor.

“În cele din urmă am decis că trebuie să mă concentrez pe carieră de antrenor pentru a avea rezultate. Sunt hotărât să-mi fac o viață din pasiunea mea pentru fotbal”, avea să afirme mai târziu Maurizio.

Profesionistul Sarri

Nivelul inferior la care se afla nu i-a luat din abordarea meticuloasă și foarte scrupuloasă. El a primit porecla “Mister 33” pe vremea când o antrena pe Sansovino, datorită faptului că avea 33 de rutine diferite pentru fazele fixe de atac.

“Până la urmă am folosit doar patru sau cinci dintre ele”. Aceasta a fost doar o monstră din profunzimea detaliilor lui Maurizio Sarri. Era dispus să-și pregătească și instruiască în mod corespunzător jucătorii, pentru a-și putea implementa cu succes propriile idei.

În 2006 el semnează primul contract important al carierei sale, atunci când o prelua pe Arezzo, o echipă din Serie B. El îl înlocuia chiar pe Antonio Conte, care lăsase echipă pe loc retrogradabil înainte de plecare. Maurizio Sarri a stat doar un sezon pe bancă, însă a fost unul memorabil pentru el.

În stagiunea 2006/07, Arezzo obținea un egal în deplasare pe terenul lui Juventus, scor 2-2, și o învingea pe AC Milan în sferturile de finală ale Cupei Italiei. Avea să piardă calificarea la retur pe San Siro cu 2-0.

Empoli

În 2011 a atins unul dintre cele mai joase puncte ale carierei sale, iar Sarri a decis să ia un an sabatic, ce avea să-l propulseze spre fotbalul de top din “peninsulă”. În 2012, Empoli îi pune lui Sarri un proiect ambițios pe masă, unde a primit mână liberă pentru a începe reconstrucția și a-și pune în aplicare propriile concepțiile despre jocul de fotbal.

Aici și-a stabilit ca obiectiv personal promovarea, iar faptul că a ajuns la un nivel intern înalt la 53 de ani nu a reprezentat sub nicio formă un dezavantaj pentru Sarri. Din nefericire, Empoli a pierdut finala playoff-ului de promovare cu Livorno, negând astfel mult așteptată oportunitate de a respira aerul fotbalului din Serie A.

În sezonul următor, inspirat de sistemul fluid 4-3-1-2 al lui Sarri, Empoli a terminat pe locul secund, obținând matematic promovarea în Serie A. O mult așteptată justificare pentru Maurizio Sarri, un antrenor ce a dat mereu importanţă ideologiei și filosofiei sale principale asupra imaginii percepute ca antrenor.

Arta managementului în fotbal l-a atras puternic spre acest fenomen și asta i-a permis să ajungă la nivelul pe care și-l dorea, aparent împotriva tuturor aşteptărilor iniţiale.

Napoli – Sarri, de la suporter la antrenor

Odată ajuns în vârful piramidei fotbalului din Peninsulă, după preluarea echipei sale de suflet, Sarri și-a indeplinit visul, atât din punc de vedere personal, cât și profesional. Mandatul său pe banca “napoletanilor” a fost unul incitant și progresiv. Napoli a ajuns să se lupte cu mari șanse la titlu și a afișat un joc ofensiv, plăcut spectatorilor neutri.

Sigur, Maurizio nu mai este nevoit să lupte suplimentar pentru recunoașterea meritelor în fotbal. După clasări consecutive pe locul 2, respectiv locul 3, obținut în primele sale două sezoane pe San Paolo, Sarri a confirmat răspicat: “Pentru mine, ar fi fost plăcut dacă aș fi avut o carieră lungă încă de la început”.

În actuala stagiune, Napoli a părut din ce în ce mai aproape de îndeplinirea obiectivului: primul titlu de campioană a “ţării cizmei” din 1990 și pană în prezent, iar ambițiile au fost pe măsură. Cu toate acestea, pașii greșiți făcuţi de napoletani pe final de sezon au trimis și al cincilea trofeu consecutiv de campioană în Serie A către Torino. Juventus și Massimiliano Allegri triumfă din nou, iat totul pare că a devenit o rutină. Până când?

Un insucces care doare, iar semnele nu sunt bune în ceea ce privește viitorul lui Sarri pe San Paolo. Zvonurile din presă transmit cititorilor că “bancherul napoletan” este aproape de o despărţire de Napoli. Și întrebarea este următoarea: ce urmează? Să fie Chelsea sau un nou proiect bazat pe ambiția unui fotbal ofensiv?

Surse: Thesefootballtimes, ladsofthepitch.com

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Tags

Adrian Ioan

Fan Leeds United, pasionat de filme şi un învingător prin definiţie.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close