Știri

Etapa 17 din Premier League – plusuri și minusuri

Cât timp Chelsea își continuă parcursul fără greșeală, ajungând deja la 11 victorii consecutive (cu doar două goluri primite din septembrie), lupta din zona retrogradării pare că va fi mai interesantă decât cea pentru titlu. Clasamentul la zi din Premier League e aici, iar noi acordăm plusurile și minusurile etapei 17.

Plusuri

Diego Costa – Golgeterul Premier League a înscris al treisprezecelea gol din acest sezon. Este suspendat pentru etapa de Boxing Day pentru că a încasat al cincilea cartonaș galben, dar e remarcabil faptul că acest jucător, atât de blamat (inclusiv de către mine) pentru agresivitatea sa gratuită, a reușit să evite cartonașul timp de 10 etape! Uimitoare transformarea lui Diego Costa sub îndrumarea lui Conte…

David Moyes – Un punct în August, niciunul în Septembrie, unul în Octombrie și, după 10 meciuri, Sunderland avea doar două puncte. În următoarele 7 meciuri, Sunderland avea să facă 15 puncte și, cu o victorie în ultimele două runde ale anului (Manchester United și Burnley sunt adversarele), ar ajunge la cota 20. Asta ar înseamna că echipa lui David Moyes ar fi, la mijloc de sezon, exact la jumătatea drumului către cele 40 de puncte care ar însemna salvarea aproape certă de la retrogradare. Doar o singura dată  a retrogradat o echipă cu peste 40 de puncte, în formatul cu 20 de echipe în Premier League (West Ham în 2003). David Moyes a reușit să încropească o echipă care pare că poate lupta cu succes pentru supraviețuire.

Aitor Karanka – Doar un singur meci direct împotriva unei competitoare în lupta pentru supraviețuire a pierdut Karanka (cu Palace, pe 10 Septembrie). Cu 3-0 versus Swansea runda asta, Boro se ține la 4 puncte peste linia retrogradării.

Zlatan Ibrahimovic – “E prea bătrân. E prea lent. Știe fotbal doar cu țăranii din Franța. E prea arogant.” Am auzit sau citit cu toții aceste amabilități la adresa lui Ibrahimovic după transferul la United, dar suedezul  a înscris 11 goluri în 17 meciuri în Premier League (16 în total, plus 3 pase decisive, în 25 de apariții). E golgeterul lui United, doar Diego Costa și Alexis Sanchez au înscris mai multe goluri în Premier League. Cine are argumente să contrazică cifrele lui Zlatan? Citiți printre rânduri că e fotbalistul meu preferat?

Daniel Sturridge – Jucând prima oară dupa o lună, Sturridge a făcut faza prin care Liverpool a câștigat Mersyside derby. Ține de minge și-și pregătește șutul, sub presiunea lui Coleman, trage tare și plasat, mingea se respinge din bară la Mane care înscrie în poarta goală. E victoria lui Daniel Sturridge.

Minusuri

Arsene Wenger – În doar două etape, Arsenal a alunecat la 9 puncte de Chelsea și e sub presiunea lui Spurs și Manchester United să scoată 18 puncte din următoarele 6 meciuri: West Brom, Crystal Palace, Bournemouth, Swansea, Burnley, Watford. La capătul acestei serii vor merge pe Stamford Bridge pentru unul dintre meciurile cruciale ale luptei pentru titlu. Dacă vor mai fi atunci în cursă depinde mult de cum va reuși Wenger să-i repună pe picioare și să profite de programul favorabil. 

Bob Bradley – Americanul, care a preluat-o pe Swansea în plină derivă, are o problemă defensivă. Sub comanda lui Bradley nicio altă echipă nu a încasat mai multe goluri și nu a permis adversarilor mai multe ocazii mari de gol (25 de goluri încasate din 45 de ocazii, în 10 meciuri).

Ross Barkley – Faultul care putea să-i rupă glezna lui Jordan Henderson marchează regresul lui Barkley din acest sezon. Noul selecționer al Angliei nu are niciun motiv de a-l convoca pe Barkley în primăvară.

Hull City – August: 6 puncte. Septembrie: un punct. Octombrie: niciun punct. Noiembrie: 4 puncte. Decembrie: 1 punct. Toată lumea se așteaptă ca Hull să retrogradeze, e singura echipă care nu a arătat absolut nimic care să le dea sperențe pentru supraviețuire. E un debut trist pentru Mike Phelan în management.

Urmează etapa tradițională de Boxing Day, în a doua zi de Crăciun (lunea viitoare). Până atunci, nu uitați că lerul este, inevitabil, ler.

Tags

Vlad Bogos

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

Citește și

Close